Na początek witam wszystkich na forum.
Gram od jakichś 2 tyg. i mam kilka pytań:
1. Umiejętności.
Większość w opisie ma ile daje % na lvl ale są takie (np. łucznictwo konne, jeździectwo, atletyka, preswazja), które tego nie mają. Byłbym wdzieczny gdyby ktoś napisał lub podał linka do wyjaśnienia jak gra liczy te umiejetności. To samo pytanie tyczy sie biegłości. Czy są to zależności liniowe i mozna wyliczyc ile % dostajemy na kazdy wydany punkt czy tez np. skuteczność spada wraz z dochodzeniem do "mistrzostwa" ?
2. Komendy.
Z tego co zauważyłem dla wojowników pieszych istnieja komendy osobno dla piechoty i łuczników. Niestety nie mogłem znaleźć takiego podziału przy kawalerii. Taktyka uzycia lekkich konnych łuczników zupełnie różni się od ciężkiej kawalerii rycerskiej. Wysyłanie wszystkich razem mija sie z celem i prowadzi do niepotrzebnych strat. No i stąd pytanie czy da się jakoś łatwo dodać podział na kawalerię tzw. "close combat" i "ranged". A może istanieje jakiś mod, który to wprowadza?
3. Łuki
Z tego co zauważyłem łuki raczej niewiele różnią się obrazeniami, szybkostrzelnością, a celnością chyba w ogóle. W czym więc tkwią różnice? Tylko w wymaganiach naciągu, a przez to bonusami do obrażeń czy tez są jakieś parametry ukryte jak np. zasięg itp.?
4. Ciężar broni
Gdzies na forum widziałem temat o obrażeniach od różnych broni i znalazłem infrmację, że zależą one również od jej ciężaru. W związku z tym mam pytanie czy jest gdzieś spis broni z podaną ich wagą i jakie to ma dokładnie przełożenie na obrażenia?
5. Granie jako rabeliant
Ciekawi mnie jak to wygląda "w praniu". Czy jak zostajemy totalnym rebeliantem bez pretendenta to wszyscy się na nas rzucają? Czy można się gdzieś spokojnie zadekować posiadając jeden zamek tylko po to żeby mieć gdzie trzymać zgromadzoną kolekcję gadżetów. Czy opcja zawarcia pokoju za pieniądze działa zawsze czy są jakieś wyjątki? Czy w ten sposób można zapewnić sobie wieczny pokój?