Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 323963 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GrayfoxV

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #150 dnia: Grudnia 08, 2008, 16:27:57 »
    Mam małe pytanko... Nie znalazłem tego ani w instrukcji, ani na stronie, ani na samym forum.
    A mianowicie: Czy jak już mam swoją wiochę, miasto, zamek (ja aktualnie mam 1 wiochę i 2 miasta Nordyckie, gram w służbie Vaegirów), to czy mogę ją oddać jakiemuś innemu lordowi?

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    Odp: Krótkie pytania
    « Odpowiedź #151 dnia: Grudnia 09, 2008, 01:34:11 »
    Zastanawiam się do czego NPC potrzebuje skilla od ekwipunku. Mam kobietkę co ma aż 7 pkt i na nic to nie wpływa.

Sam sobie odpowiedziałeś. Do niczego :) Podobnie jest z np. Leadership.

A mianowicie: Czy jak już mam swoją wiochę, miasto, zamek (ja aktualnie mam 1 wiochę i 2 miasta Nordyckie, gram w służbie Vaegirów), to czy mogę ją oddać jakiemuś innemu lordowi?

ZTCW nie. Chyba, że jakiś mod to umożliwia...
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2008, 17:57:07 wysłana przez Kosiciel »
    ..:: KOSICIEL ::..

Offline Miziol

• Użytkownik
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #152 dnia: Grudnia 09, 2008, 12:51:07 »
    Kosiciel - nie pisz 2-ch postów pod rząd ;P

Zastanawiam się do czego NPC potrzebuje skilla od ekwipunku. Mam kobietkę co ma aż 7 pkt i na nic to nie wpływa.

Sam sobie odpowiedziałeś. Do niczego :) 

Właśnie że się przydaje, każdy punkt Zarządzania Ekwipunkiem zwiększa ilość miejsca w... no właśnie, ekwipunku (bagu).
    Przydatne gdy szybko nam się kończy jedzenie dla naszego wojska, wtedy zwiększamy ilość miejsca, i kupujemy po prostu więcej żarcia ;)

Podobnie jest z np. Leadership.

Największe głupstwo jakie słyszałem na tym forum chyba xD
    Leadership to jeden z najważniejszych skilli, dzięki niemu zwiększa się limit wojska w naszym party...

ZTCW nie. Chyba, że jakiś mod to umożliwia...

Możesz się tylko zbuntować, wtedy automatycznie jakiś lord przejmie zamek, inaczej nie da rady. (no chyba że ktoś ci go odbije)

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #153 dnia: Grudnia 09, 2008, 17:59:27 »
    Miziol - czytaj z uwagą... Te umiejętności są przydatne, ale na naszej postaci, a nie u NPC-bohaterów.

Offline Miziol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #154 dnia: Grudnia 09, 2008, 18:07:05 »
    Ehhh. Gdy uczysz NPC-ów skilla Zarządzanie Ekwipunkiem, to działa to też na Ciebie.

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #155 dnia: Grudnia 09, 2008, 18:31:00 »
    Sumarycznie, czy tylko najwyższa wartość? Jesteś pewien w stu procentach? Sam mam 5, a nikt z moich NPC aż tyle nie posiada.

Offline WarCrow

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #156 dnia: Grudnia 09, 2008, 21:07:05 »
    Ehhh. Gdy uczysz NPC-ów skilla Zarządzanie Ekwipunkiem, to działa to też na Ciebie.
    Nie szerz tutaj takich herezji. Przy każdym skillu masz opis i wystarczy przeczytać aby dowiedzieć się, że 'Zarządzanie Ekwipunkiem' jest umiejętnością dowódcy i to, że posiadają ją NPC nie ma żadnego wpływu.

Offline Miziol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #157 dnia: Grudnia 11, 2008, 18:29:47 »
    No może się mylę. Ale gdy miałem Artimennera w drużynie, to oprócz Inżynierii uczyłem go też Zarządzania Ekwipunkiem, i wydawało mi się, że faktycznie więcej mam miejsca. Jeśli się mylę to przepraszam za wprowadzenie w błąd :/

Offline Grissly

• Użytkownik
    « Odpowiedź #158 dnia: Grudnia 13, 2008, 09:38:31 »
    Mam takie pytanie :
    Od wczorajszego południa jestem właścicielem M&B sęk w tym że na instrukcji ma CD-key. Ale ani przy instalacji ani przy uruchomieniu gra nie prosi o  owy klucz. Czy dobrze rozumiem że po osiągnięciu 8smego poziomu gra mnie poprosi o wstukanie CD keya czy jak?
    Z góry dzięki za odpowiedź.

Offline Miziol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #159 dnia: Grudnia 13, 2008, 09:58:43 »
    Na forum na pewno to było.
    Chodzi o to że Cd-Key nie jest potrzebny do grania, przydaję się tylko gdy ściągasz nowe wersje ze strony producenta, gdy je zainstalujesz to wtedy poprosi Cię o cd-key. Wersja CD-Projektu nie zawiera limitu. Więc możesz grać bez ograniczeń :)

Offline Viking

• Użytkownik
    « Odpowiedź #160 dnia: Grudnia 14, 2008, 12:09:47 »
    Pam takie pyanie :
    czy w tej grze mozna spotkac nieumarłych jak to pisze w opisie gry?
    Pozdro!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #161 dnia: Grudnia 14, 2008, 12:18:59 »
    W jakim opisie gry jest napisane, że można spotkać nieumarłych??? Gdzie znalazłeś taki opis?

Offline jizzah

• Użytkownik
    « Odpowiedź #162 dnia: Grudnia 14, 2008, 22:46:30 »
    Witam
    Sen z powiek spędza mi jedno pytanie: ile wynosi maksymalna wartość reputacji dla CAŁEJ frakcji. Mianowicie, po każdej akcji wykonanej dla tego królestwa (czy to pomoc karawanom, przeróżne bitwy itp.) dostaję punkty reputacji ze 100 do powiedzmy 104. Problem w tym, że gdy za chwil parę ponownie zasłużę się dla frakcji, po raz kolejny dostaję punkty od 100 do 104 (mimo, że przed sekundą stwierdzono, że mam ich już 104). Czy aby to nie jakiś bug, or summting?

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #163 dnia: Grudnia 15, 2008, 02:02:21 »
    Widocznie wartości graniczne to -100 (naprawdę Cię nie lubią) i 100 (lepiej się nie da).

Offline Goblin Wizard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #164 dnia: Grudnia 16, 2008, 00:30:08 »
    Na początek witam wszystkich na forum.

Gram od jakichś 2 tyg. i mam kilka pytań:

1. Umiejętności.
    Większość w opisie ma ile daje % na lvl ale są takie (np. łucznictwo konne, jeździectwo, atletyka, preswazja), które tego nie mają. Byłbym wdzieczny gdyby ktoś napisał lub podał linka do wyjaśnienia jak gra liczy te umiejetności. To samo pytanie tyczy sie biegłości. Czy są to zależności liniowe i mozna wyliczyc ile % dostajemy na kazdy wydany punkt czy tez np. skuteczność spada wraz z dochodzeniem do "mistrzostwa" ?

2. Komendy.
    Z tego co zauważyłem dla wojowników pieszych istnieja komendy osobno dla piechoty i łuczników. Niestety nie mogłem znaleźć takiego podziału przy kawalerii. Taktyka uzycia lekkich konnych łuczników zupełnie różni się od ciężkiej kawalerii rycerskiej. Wysyłanie wszystkich razem mija sie z celem i prowadzi do niepotrzebnych strat. No i stąd pytanie czy da się jakoś łatwo dodać podział na kawalerię tzw. "close combat" i "ranged".  A może istanieje jakiś mod, który to wprowadza?

3. Łuki
    Z tego co zauważyłem łuki raczej niewiele różnią się obrazeniami, szybkostrzelnością, a celnością chyba w ogóle. W czym więc tkwią różnice? Tylko w wymaganiach naciągu, a przez to bonusami do obrażeń czy tez są jakieś parametry ukryte jak np. zasięg itp.?

4. Ciężar broni
    Gdzies na forum widziałem temat o obrażeniach od różnych broni i znalazłem infrmację, że zależą one również od jej ciężaru. W związku z tym mam pytanie czy jest gdzieś spis broni z podaną ich wagą i jakie to ma dokładnie przełożenie na obrażenia?

5. Granie jako rabeliant
    Ciekawi mnie jak to wygląda "w praniu". Czy jak zostajemy totalnym rebeliantem bez pretendenta to wszyscy się na nas rzucają? Czy można się gdzieś spokojnie zadekować posiadając jeden zamek tylko po to żeby mieć gdzie trzymać zgromadzoną kolekcję gadżetów. Czy opcja zawarcia pokoju za pieniądze działa zawsze czy są jakieś wyjątki? Czy w ten sposób można zapewnić sobie wieczny pokój?