Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 324871 razy)

Opis tematu:

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #165 dnia: Grudnia 16, 2008, 02:44:37 »
    Cytat: Goblin
    Na początek witam wszystkich na forum.

Witaj i Ty.

1. Wydaje się, że każdy punkt w tych umiejętnościach zwiększa o jakiś procent np. celność, bądź szybkość poruszania się. Niestety nie znalazłem dokładnych danych, formułek itp. Podobnie z biegłością w broniach - raczej każdy punkt dodaje tyle samo (chyba jakiś procent), więc nie ma tzw. "diminishing returns".

2. W Native niestety nie istnieje podział na kawalerię "strzelecką" oraz "walczącą", co również mnie martwi. I o ile wiem, w żadnym modzie takiego podziału nie wprowadzono (ale tutaj niech wypowiedzą się użytkownicy z modami za pan brat, ja raptem trzy czy cztery zainstalowałem).

3. Dobre pytanie. Wydaje mi się, iż celność jest stała, zasięg MOŻE zależeć od wymaganej siły naciągu, ale to tylko przypuszczenie. Ale jeżeli zamierzasz intensywnie korzystać z tej broni, to z czasem i tak maksymalnie rozwiniesz Power Draw/Siłę Naciągu oraz wybierzesz łuk z największymi obrażeniami (Masterwork War Bow, 30).

4. Kolejne dobre pytanie, prawdę powiedziawszy, nie wiedziałem o tym. Tzn. myślałem, że ciężar jest istotny tylko przy zamachach z konia i szybkości galopu (co ma sens), dodając wtedy jakiś bonus.

5. Dlaczego wszyscy mieliby się rzucić? Jedynie tylko frakcja, której królowi wypowiedziałeś wasalstwo. Nie jestem pewien do końca z opcją "pokój za pieniądze", ale jeżeli poprawisz sobie stosunki z ową frakcją, to jej lordowie nie powinni sprawiać kłopotów. Mylę się?
    ..:: KOSICIEL ::..

Offline Goblin Wizard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #166 dnia: Grudnia 16, 2008, 16:47:37 »
    Dzięki za odpowiedzi i proszę innych forumowiczów o dalsze dokładniejsze wyjaśnienia.

Ad. 2  Pytałem o to głównie ze względu na Khergickich doborowych konnych łuczników. Posiadając 223 pkt. biegłości w łukach biją wg mnie na głowę nędzne 140 u Vaegirskich mistrzów łuku. Gdyby mozna było ich spieszyć osobno (nie spiesząc reszty kawalerii) to było by to całkiem uzyteczne. Próbowałem opcji spieszenia całości kawalerii a potem wydania rozkazu "na koń" tylko dla piechoty ale po takiej kombinacji u mnie dzieją sie rzeczy straszne :). Zdarza się że na jednego konia próbuje wsiąśc po 2-3 wojaków w rezultacie czego nie wsiada żaden, a tylko ciągle wsiadają i zsiadają "zawieszając się" w tej czynności permanentnie.

Ad. 5  Może nie wyraziłem się jasno ale pisząc "totalnym rebeliantem" miałem na myśli takiego, który nie miał nigdy żadnego pana. Po prostu po nabiciu sobie ujemnego statusu z daną frakcją (np. przez łupienie karawan) atakujesz zamek i go zdobywasz stając sie nową frakcją rebeliancką (tak to przynajmniej powinno działać w teorii z tego co wyczytałem na forum). Ktoś pisał, że bedąc rebeliantem królowie w ogóle nie chcą z tabą gadać. Zanim zacznę totalną rozwałke jako rebeliant chciałem się dowiedzieć czy można się jakoś zabezpieczyć przed walką na dwa albo i wiecej frontów płacąc haracz za pokój.

Pytania dodatkowe.
    -  Czy rozwijając swoją postać i/lub bohaterów warto inwestować w "Mistrzostwo w broniach". Czy spowolnienie w uczeniu się, po przekroczeniu limitu, jest jakieś drastyczne czy też mozna zaoszczędzić te punkty na inne umiejętności.

- Umiejetność "Plądrowanie". Czy dotyczy tylko łupu z wiosek czu może działa tez na jakość i ilość resztek pozostających po wygranych bitwach?

- Czy jednostki "normalne" (nie gracz i bohaterowie) mają limit amunicji? Czy też AI cheat-uje mając nieskończoną ilość strzał, bełtów, itp?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2008, 17:38:44 wysłana przez Goblin Wizard »

Offline Rafal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #167 dnia: Grudnia 16, 2008, 19:16:29 »
    Witam,

Kupiłem sobie właśnie wczoraj M&B - i tak sobie pykam - mam już 6 lev, ale ponieważ w charyzmę dałem wszystko, to mam drużynę liczącą już 47 zbrojnych.
    No i brałem udział w dużej bitwie, w której lały się dwie frakcje - pomogłem jednej i wygraliśmy - no i wsio fajnie, pojmałem króla frakcji przeciwnej i dwóch lordów.

Chciałbym za nich jakiś okup (królewski najlepiej:), ale nigdzie dotąd nie spotkałem kogoś takiego jak Wykupiciel wspominany na tym forum...ino Porywacza dla Okupu, ale ten tylko pionków skupuje:P

Jakby jakiś lepszy wymiatacz mi powiedział co i jak, to bym był wdzięczny.;]

pozdrawiam
    Rafal

Offline Miziol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #168 dnia: Grudnia 16, 2008, 19:35:17 »
    Spróbuj pójść do króla/lorda frakcji z którą ma wojnę frakcja twojego jeńca. MOŻE zaproponuje odkupienie więźnia, jeśli nie to najlepiej wsadź go do zamku z więzieniem i czekaj cierpliwie na komunikat z propozycją kupienia więźnia od jakiejś frakcji.
    Lordów nie można sprzedawać u zwykłych Wykupicieli, których znajdziesz w mieście, a dokładniej w karczmie ;)

Offline Adams

• Użytkownik
    « Odpowiedź #169 dnia: Grudnia 18, 2008, 16:28:21 »
    Prosiłbym o pomoc:
    Jak wypowiedzieć wojne innej frakcji żeby moii lordowi chcieli też się z nimi bić? :/

Offline Credo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    « Odpowiedź #170 dnia: Grudnia 18, 2008, 16:52:14 »
    Jeśli się nie mylę, wystarczy tak wkurzyć lordów wrogiej frakcji, żeby zechcieli atakować lordów Twojej. Pewnie wtedy Twój lord "będzie się chciał odegrać" i wtedy będzie prawdziwa harca ;)
    Pozdrawiam.
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.

Offline Adams

• Użytkownik
    « Odpowiedź #171 dnia: Grudnia 18, 2008, 17:06:51 »
    Nie działa :)

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #172 dnia: Grudnia 18, 2008, 17:48:13 »
    Witaj Adams-ie
    Jeśli chcesz wywołać wojnę z innym królestwem, porozmawiaj ze swoimi lordami w sprawie zleceń (zadań, questów...). Jak będziesz mieć szczęście, to jeden z nich zleci Ci zadanie "wypowiedzenia wojny" z danym królestwem. W zleceniu chodzi o napaść na dwie karawany. Gdy już to zrobisz, to po czasie (ok 1 dnia) pojawi Ci się komunikat, że królestwo, do którego należysz wypowiedziało wojnę innemu królestwu.
    Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem ;)

Offline mrocznyxv

• Użytkownik
    « Odpowiedź #173 dnia: Grudnia 21, 2008, 17:36:03 »
    Witam
    Od jakiegoś czasu w grze jestem singlem tzn. mam własne królestwo. Nic wielkiego kilka zamków i miasto. Jednak sam często nie jestem w stanie wszystkiego upilnować. Stąd pytanie: czy można jakoś mieć innych lordów do swojej frakcji?

Offline Viking

• Użytkownik
    « Odpowiedź #174 dnia: Grudnia 21, 2008, 20:15:11 »
    Czy można zmieniać wyglą mapy?

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #175 dnia: Grudnia 21, 2008, 23:47:06 »
    Witam
    Od jakiegoś czasu w grze jestem singlem tzn. mam własne królestwo. Nic wielkiego kilka zamków i miasto. Jednak sam często nie jestem w stanie wszystkiego upilnować. Stąd pytanie: czy można jakoś mieć innych lordów do swojej frakcji?
    Mam taki sam problem. Czytałem ze można przeciągać Lordów na własną strone. Tylko ze teraz mam problem.
    Kiedy bylem w Swadii mielismy wojne ze wszystkimi. Stalem sie rebeliantem i walcze na wszystkie fronty. I wlasnie przydal by sie wasal/lord tylko zaden niechce ze mna gadac. Nawet jak sie kilku znajdzie to nie ma czegos takiego jak zaproponowanie wasalstwa.
    Pomocy ?

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #176 dnia: Grudnia 22, 2008, 08:45:31 »
    Jeśli grasz w Native, to jako rebeliant nie masz takiej możliwości, chyba, że zrobisz rebelie np z Isolą...

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #177 dnia: Grudnia 22, 2008, 10:48:41 »
    mody sugeruje,wszytskie ktore maja zaimplementowany modul "Kingdoms" stworzony przez Highlandera,podstawowa sugestia : Age of Machinery (zmienia niewiele,dodaje sprzet oblezniczy, 1 nowa jednostke i rekrutacje lordow)

Offline mrocznyxv

• Użytkownik
    « Odpowiedź #178 dnia: Grudnia 22, 2008, 10:58:27 »
    dzięki, może mógłbyś mi dać jakiś sprawdzony link do tego moda? byłbym wdzięczny

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #179 dnia: Grudnia 22, 2008, 11:07:29 »
    wejdź sobie do wątku mody....tam jest ostatnia aktualizacja....poczytaj sobie i sam wybierz co tak naprawde Ci odpowiada