Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 324873 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andronikus

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: troszke pytań dla speców
    « Odpowiedź #45 dnia: Listopada 12, 2008, 14:06:22 »
    Tak, masz rację zapomniałem wspomnieć też, że bohaterowie dzielą się na szlachetnych i tych mniej szlachetnych ;) Jeśli plądruje wioski i gwałci wieśniaczki, czy odwrotnie ;) To niektórym bohaterom może się to nie spodobać :) Są też tacy którym nie przeszkadza fakt iż splądrowało się parę wiosek, a i jak się nie grabi to problemów nie robią. Miałem taką sytuację, splądrowałem wioskę i jednemu coś się nie spodobało, a że to był cenny członek drużyny, to zaprzestałem takich działań.

Tak sobie myślę czy by z pomocą forumowiczów, nie zrobić takiej, hmmm... rozpiski/tabelki ze spisem bohaterów. Z tabelki tej wynikałoby kto z kim się nie lubi, kto jest prawy a kto nie... Coby gracz popatrzył sobie na tabelkę i zaplanował kogo wcielić do swojej drużyny... Taki właśnie pomysł chodzi mi po głowie, ale ze względu na fakt iż jestem tu od niedawna, powstrzymam się z działaniami w tym kierunku. Nie wiem czy komuś to się przyda, czy warto poświęcać czas na to... Z moich obserwacji wynika, że spora część ,,użytkowników forum,, woli założyć temat i łamaną ,,polszczyzną,, próbuje wyrazić (nie zawsze skutecznie) to co ich nurtuje w grze... zamiast użyć opcji ,,szukaj,, Może dlatego ze wyskoczy im 30 tematów o tym samym, nie wiem...

Pozdrawiam

Offline masia_ss

• Użytkownik
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #46 dnia: Listopada 12, 2008, 14:59:58 »
    Dzięki wielkie za odpowiedz :)

Offline Sir Grzegorz

• Użytkownik
    • ...
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #47 dnia: Listopada 12, 2008, 16:31:38 »
    Bycie marszałkiem to przedewszystkim obowiązki! Marszałek musi dbać o bezpieczeństwo całego królestwa i jest również odpowiedzialny za poszerzanie granic. Jestem maszałkiem już drugą kadencję i wszystkich wrogów się już wyzbyłem, także w moim królestwie nastał pokój. Denerwujące jest to, że rozkazując Lordowi podążać za Tobą zwykła zgraja bandytów przyciąga jego uwagę i wtedy Ciebie olewa i pędzi za nimi, lub nieoczekiwanie po prostu rozkaz ma gdzieś... 

"Kazał Pan, musiał sam"

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    Odp: troszke pytań dla speców
    « Odpowiedź #48 dnia: Listopada 12, 2008, 19:12:13 »
    Cytat:  link=topic=1336.msg16399#msg16399 date=1226495182
    ALAYEN
    Dislikes: Marnid, Nizar failing quests
    Costs: 300
    Tactics: 1

ARTIMENNER - no one else has any engineering skill
    Dislikes: Jeremus, Klethi, failing quests, being hungry, heavy casualties
    Engineer: 4
    Trade: 3
    Tactics: 2
    Tracking: 1
    Spotting: 1

BAHESHTUR
    Dislikes: Katrin, Marnid, being hungry, not being paid, fleeing battle?, heavy casualties
    Costs: 400
    No Party Skills

BORCHA
    Dislikes: Deshavi, Kelthi, heavy losses in battle
    Tracking: 3
    Pathfinding: 3
    Spotting: 2

BUNDUK
    Dislikes: Lezalit, Rolf, taking from villagers, heavy casualties
    Costs: 200
    Trainer: 2
    First Aid: 2

DESHAVI
    Dislikes: Borcha, Rolf, being hungry, heavy casualties
    Pathfinding: 3
    Spotting: 3
    Tracking: 2

FIRENTIS
    Dislikes: Nizar, Katrin, taking from villagers, too much fighting, failing quests
    Costs: N/A
    Trainer: 1

JEREMUS
    Dislikes: Artimenner, Matheld, taking from villagers, too much fighting
    Wound Treatment: 4
    First Aid: 3
    Surgery: 3

KATRIN
    Dislikes: Firentis, Baheshtur, being hungry,  not being paid
    Costs: 100
    First Aid: 1

KLETHI
    Dislikes: Borcha, Artimenner, fleeing from battle
    Costs: 200
    Tracking: 2
    Pathfinding: 2
    Spotting: 2

LEZALIT
    Dislikes: Ymira, Bunduk, being hungry
    Costs: 400
    Trainer: 4

MARNID
    Dislikes: Alayen, Baheshtur, failing quests, taking from villagers
    Wound Treatment: 1

MATHELD
    Dislikes: Ymira, Jeremus, fleeing battle
    Costs: 500

NIZAR
    Dislikes: Firentis, Alayen
    No Party Skills

ROLF
    Likes: Baheshtur, failing quests (I know it is weird, I'm just the messenger.)
    Dislikes: Deshavi, Bunduk
    Tactics: 2
    Surgery: 1

YMIRA
    Dislikes: Matheld, Lezalit, taking from villagers
    First Aid: 3
    Wound Treatment: 1
    Surgery: 1
    Jeżeli chodzi Ci o taką tabelkę, to ona już jest. Tabelkę skopiowałem z tej strony http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,36781.0.html
    « Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2008, 23:05:09 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Miziol

• Użytkownik
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #49 dnia: Listopada 13, 2008, 14:33:51 »
    Jedno zastrzeżenie - Grę MOŻNA skończyć :)) Wystarczy wejść do menu obozu i wybrać opcję "Zwerbować kogoś z jeńców lub przeczytać księgę" (jakoś tak) i kliknąć "Przejdź w Stan spoczynku". Wtedy pokazuje nam się przyszły status postaci i gdy klikniemy dalej to ... THE END :)

Offline Sir Grzegorz

• Użytkownik
    • ...
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #50 dnia: Listopada 13, 2008, 15:16:57 »
    Prawda. Pisze "Retire from adventuring". Jak zapewne pamiętacie na początku gry wybierało się swoją przeszłość i tam pisało, że nasza postać doznała chęci podróżowania/tułaczki... I jak się znudzi to wraca do domku :)

Offline Sir Grzegorz

• Użytkownik
    • ...
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #51 dnia: Listopada 14, 2008, 20:18:28 »
    1. Co ma wplyw na to zeby pojmani lordowie tak szybko mi nie uciekali? Zazwyczaj zanim dostane okup to lorda juz nie ma bo uciekl. Czy zarzadzanie wiezniami ma jakis wplyw na ucieczki czy tylko na ilosc wiezionych osob?
    2. Od czego zalezy pojmanie lorda w bitwie (wielokrotnie osobiscie ogluszalem lorda a i tak najczesciej ucieka)?
    3. Czy grajac samotnie da sie unicestwic dana nacje? Mam juz zdobyte wszystkie zamki i miasta poza jednym w ktorym siedzi 14 lordow z wojskami + garnizon. Mam problem bo oni rekrutuja z powietrza nowe armie i nie jestem w stanie ich pokonac. Do tego rzadko kiedy da sie ich pojmac w walce i wciaz uciekaja. Zamkniete kolo.
    4. Da sie zawrzec pokoj (grajac jako niezalezny samotnik)?

Wpływ na ucieczki Lordów ma Twój Prisoner Managment Skill... Czyli umiejętnośc zarządzania więźniami... Wydaje mi się, że im skill wyższy, tym mniejsza szansa, że więźień ucieknie ale z drugiej strony, im więcej więźniów musisz mieć na oku tym większa szansa, że któryś czmychnie... Polecam Ci w wybranym zamku wybudować Prisoner Tower i tam trzymać Lordów... Ja z wojen trzymam tam z 10 i żaden nie uciekł, a są tam od miesiąca...

Offline Wyzer

• Użytkownik
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #52 dnia: Listopada 14, 2008, 23:30:54 »
    Witam.
    Zachciało mnie się wyręczyć kilka wiosek i miast by móc na przyszłość zyskać więcej rekrutów i zaufanie mieszkańców Królestwa Vaegir's przed przejęciem go.
    Jednak często w wioskach pojawia się zadanie na które nie znam rozwiązania. Chodzi o głowy bydła (cattle head's) które mam dostarczyć wsiokom by mogli przetrwać w owych trudnych czasach. Nie wiem na co im głowy martwego bydła ale to już nie moje zmartwienie. W każdym razie na żadnym z targowisk nie ma takiego item'a. Więc jak wykonać zadanie?

Offline Sir Grzegorz

• Użytkownik
    • ...
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #53 dnia: Listopada 15, 2008, 09:45:39 »
    Idziesz do innej wioski i tam kilkasz 'take a hostile action' (oby to była wroga wioska) i 'steal cattle' czyli bydło... I po kliknięciu tego koło wsi tak samo na lordowie na mapie pojawi się krówka ....

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #54 dnia: Listopada 15, 2008, 09:47:24 »
    Najprawdopodobniej chodzi o przysłanie bydła z innej wioski po uprzednim kupieniu:):) nieśli nie to kup w innej wiosce i ubij kotlecika i im to zanieś...

Offline Rhobar

• Użytkownik
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #55 dnia: Listopada 15, 2008, 13:38:12 »
    Wchodzisz do środka do wioski i idziesz do sołtysa (zawsze stoi i się nie porusza) i mówisz do niego iż chcesz upić zapasy i tam w opcjach będzie kupić bydło czy coś takiego iiii kupujesz , potem wychodzisz i zapędzasz je prosto do wioski (bywa tak że jesteś szybszy od bydła , wtem często przydaje sie klawisz spacja)

Offline Feanaro

• Użytkownik
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #56 dnia: Listopada 15, 2008, 16:06:16 »
    witam
    mam mały problem - właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Mount&Blade,ale to szczęście mąci jedna rzecz...Gdzie należy wpisać klucz rejestracji?Bo nie wyskakuje mi żadne okienko w które mógłbym wpisać...

Offline Keffyr

• Użytkownik
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #57 dnia: Listopada 15, 2008, 17:21:01 »
    Ello

Czy jest możliwość powiększenia miejsca w ekwipunku?? na stronie w dziale handel czy jakoś tak piszę, że trzeba kupić konia pociągowego????? nie znalazłem jeszcze takiego

jeżeli pytanie już było to sorka ja nie mogłem znaleść;/

Offline Miziol

• Użytkownik
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #58 dnia: Listopada 15, 2008, 17:40:37 »
    witam
    mam mały problem - właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Mount&Blade,ale to szczęście mąci jedna rzecz...Gdzie należy wpisać klucz rejestracji?Bo nie wyskakuje mi żadne okienko w które mógłbym wpisać...

Wersja oryginalna jest chyba od razu pełna, więc nie trzeba wpisywać klucza, wbij ten 8lvl i zobacz czy nic nie wyskoczy ;)

Ello

Czy jest możliwość powiększenia miejsca w ekwipunku?? na stronie w dziale handel czy jakoś tak piszę, że trzeba kupić konia pociągowego????? nie znalazłem jeszcze takiego

jeżeli pytanie już było to sorka ja nie mogłem znaleść;/

Do tego służy umiejętność "Zarządzanie Ekwipunkiem". Z każdym punktem tego skilla miejsce w backpacku się zwiększa :)

Offline Feanaro

• Użytkownik
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #59 dnia: Listopada 15, 2008, 18:38:18 »
    dzieki bardzo,to ja biore sie za awansowanie i sie okaze :)