Witam
Moje doświadczenia z M&B nie są zbyt wielkie, lecz pomogę na tyle na ile będę umiał ;)
1.Czy po walkach na arenie moich bohaterów zdobywają oni doświadczenie?
Z moich obserwacji wynika, że bohaterowie zdobywają doświadczenie na arenach (mam tu namyśli również turnieje), lecz nie tak dużo jak na polu walki ( z podobnym przeciwnikiem ). Zapewne powodem tego jest to, że na polu bitwy (jeśli przegramy), możemy trafić do niewoli, co wiąże się z ryzykiem utraty złota, sprzętu lub rozdzielenie z innymi członkami (bohaterami) z drużyny :)
2.Co daje bycie marszałkiem i jakie są obowiązki marszałka?
Z moich obserwacji wynika, że bycie marszałkiem nie wiąże się z obowiązkami, prędzej z przywilejami wynikającymi z tego tytułu. Będąc marszałkiem możemy prosić innych lordów o ,,przyłączenie się,,. Lord który się przyłączył, podąża(wraz z własnym wojskiem) za naszym bohaterem, angażuje się do walki (ataki na zamki,miasta i potyczki ,,w terenie,,. Lord podażą za bohaterem do czasu aż gracz zwolni danego lorda, lub odwoła/zakończy kampanie (co powoduje odesłanie wszystkich lordów). Wyjątkiem jest możliwość oddalenia się któregoś z lordów, za karawaną przeciwnika, czy wrogim oddziałem, lub gdy któremuś z lordów zabraknie jedzenia (oddale się wtedy po zaopatrzenie). W taki sposób możemy ,,przyłączyć,, do kampanii paru lordów. Prostszym sposobem jest ,,zagadanie,, do jednego lorda i poproszenie go o rozesłanie wiadomości do innych lordów, w celu powiadomienie ich o rozpoczynającej się kampanii. Na ,,mapie bitewnej,, jednostki naszej frakcji, nie są oznaczeni jako sojusznicy, tylko jako nasze jednostki (wszyscy na zielono), co za tym idzie można rozkazywać im i kierować nimi, jak swoimi własnymi jednostkami.
Bycie marszałkiem daje po prostu możliwość dowiedzenia innymi lordami z frakcji.
3.Czy da się jakoś zaktualizować grę bo jak biorę "sprawdź czy nie ma nowej wersji" to pisze że moja jest najnowsza a jeśli sie nie da to czy save z 1.003 będą działać w 1.011?
Właśnie ten problem ,,przywiał mnie,, tu ;) Wiem że można (jeśli Cię to poratuje) jedynie exportować bohatera do innej wersji/moda. Wraz z bohaterem przechodzą jego statystyki, umiejętności i złoto (sprzęt niestety nie). Może jest jakiś sposób by przenieść save... To pytanie pozostaje narazie bez odpowiedzi...
4.Czy przez całą wojnę król karze nam robić zadania a jeśli nie to ile około ich jest?
Jeśli jest wojna między frakcjami, dostajemy czasem wiadomość z prośbą stawienia w jakimś miejscu. Możemy zostać poproszeni o zwiad, o uzupełnienie zapasów jedzenia (przyprowadzenie krów na mięso), lub o nie podążanie za marszałkiem/królem (zazwyczaj w celu zdobycia jakiegoś zamku lub miasta). Z moich obserwacji wynika że jeśli jesteś lordem cenionym przez innych, dostajesz zazwyczaj prośbę o ,,towarzyszenie wraz z oddziałem,,. Jeżeli jesteś ,,świeżo upieczonym lordem, dostajesz zazwyczaj małe zadania, np. powiadomienie innego lorda o spotkaniu (jako posłaniec), zwiad, pomoc w dostarczeniu jedzenia.
Ps. Mam nadzieję że nie zamotałem za bardzo :) i że nikt nie będzie miał problemów ze zrozumieniem tekstu. Mam też nadzieję ze wybaczycie mi fakt iż nie są to krótkie i treściwe odpowiedzi :)
Pozdrawiam