Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 325257 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Beret

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #30 dnia: Października 30, 2008, 12:48:28 »
    Siema. Mam pytanie, czy można zmienić swój herb podczas gry, i jak to zrobic jezeli jest taka mozliwość.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #31 dnia: Października 30, 2008, 15:10:21 »
    Kiedyś Kolba już o tym pisał poszukaj na forum.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Beret

• Użytkownik
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #32 dnia: Października 30, 2008, 16:48:10 »
    No wlaśnie nie ma nigdzie. Myslalem że po to jest FAQ, tu nic nie ma oprucz oczywistych kwestii. Jak ktos wie to niech da znać bo mie juz ten  pies wkurza.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #33 dnia: Października 30, 2008, 21:05:25 »
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1182.0 A to to co jest?? naucz się szukać....
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Beret

• Użytkownik
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #34 dnia: Października 31, 2008, 17:13:36 »
    Wiem wiem, sorki nie popatrzyłem dobrze. Dzięki wielkie.

Offline maffi

• Użytkownik
    • All You Need Is Love
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #35 dnia: Listopada 09, 2008, 14:36:04 »
    Gdy klikam "f" (by z kimś porozmawiać) gra się wyłącza. W związku z tym błędem ściągnąłem już chyba 3 wersje i dalej to samo. W czym jest problem?

Offline masia_ss

• Użytkownik
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #36 dnia: Listopada 11, 2008, 21:24:31 »
    1.Czy po walkach na arenie moich bohaterów zdobywają oni doświadczenie?
    2.Co daje bycie marszałkiem i jakie są obowiązki marszałka?
    3.Czy da się jakoś zaktualizować grę bo jak biorę "sprawdź czy nie ma nowej wersji" to pisze że moja jest najnowsza a jeśli sie nie da to czy save z 1.003 będą działać w 1.011?
    4.Czy przez całą wojnę król karze nam robić zadania a jeśli nie to ile około ich jest?

Offline Andronikus

• Użytkownik
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #37 dnia: Listopada 12, 2008, 04:24:00 »

Witam

Moje doświadczenia z M&B nie są zbyt wielkie, lecz pomogę na tyle na ile będę umiał ;)

1.Czy po walkach na arenie moich bohaterów zdobywają oni doświadczenie?
    Z moich obserwacji wynika, że bohaterowie zdobywają doświadczenie na arenach (mam tu namyśli również turnieje), lecz nie tak dużo jak na polu walki ( z podobnym przeciwnikiem ). Zapewne powodem tego jest to, że na polu bitwy (jeśli przegramy), możemy trafić do niewoli, co wiąże się z ryzykiem utraty złota, sprzętu lub rozdzielenie z innymi członkami (bohaterami) z drużyny :)

2.Co daje bycie marszałkiem i jakie są obowiązki marszałka?
    Z moich obserwacji wynika, że bycie marszałkiem nie wiąże się z obowiązkami, prędzej z przywilejami wynikającymi z tego tytułu. Będąc marszałkiem możemy prosić innych lordów o ,,przyłączenie się,,. Lord który się przyłączył, podąża(wraz z własnym wojskiem) za naszym bohaterem, angażuje się do walki (ataki na zamki,miasta i potyczki ,,w terenie,,. Lord podażą za bohaterem do czasu aż gracz zwolni danego lorda, lub odwoła/zakończy kampanie (co powoduje odesłanie wszystkich lordów). Wyjątkiem jest możliwość oddalenia się któregoś z lordów, za karawaną przeciwnika, czy wrogim oddziałem, lub gdy któremuś z lordów zabraknie jedzenia (oddale się wtedy po zaopatrzenie). W taki sposób możemy ,,przyłączyć,, do kampanii paru lordów. Prostszym sposobem jest ,,zagadanie,, do jednego lorda i poproszenie go o rozesłanie wiadomości do innych lordów, w celu powiadomienie ich o rozpoczynającej się kampanii. Na ,,mapie bitewnej,, jednostki naszej frakcji, nie są oznaczeni jako sojusznicy, tylko jako nasze jednostki (wszyscy na zielono), co za tym idzie można rozkazywać im i kierować nimi, jak swoimi własnymi jednostkami.
    Bycie marszałkiem daje po prostu możliwość dowiedzenia innymi lordami z frakcji.

3.Czy da się jakoś zaktualizować grę bo jak biorę "sprawdź czy nie ma nowej wersji" to pisze że moja jest najnowsza a jeśli sie nie da to czy save z 1.003 będą działać w 1.011?
    Właśnie ten problem ,,przywiał mnie,, tu ;) Wiem że można (jeśli Cię to poratuje) jedynie exportować bohatera do innej wersji/moda. Wraz z bohaterem przechodzą jego statystyki, umiejętności i złoto (sprzęt niestety nie). Może jest jakiś sposób by przenieść save... To pytanie pozostaje narazie bez odpowiedzi...

4.Czy przez całą wojnę król karze nam robić zadania a jeśli nie to ile około ich jest?
    Jeśli jest wojna między frakcjami, dostajemy czasem wiadomość z prośbą stawienia w jakimś miejscu. Możemy zostać poproszeni o zwiad, o uzupełnienie zapasów jedzenia (przyprowadzenie krów na mięso), lub o nie podążanie za marszałkiem/królem (zazwyczaj w celu zdobycia jakiegoś zamku lub miasta). Z moich obserwacji wynika że jeśli jesteś lordem cenionym przez innych, dostajesz zazwyczaj prośbę o ,,towarzyszenie wraz z oddziałem,,. Jeżeli jesteś ,,świeżo upieczonym lordem, dostajesz zazwyczaj małe zadania, np. powiadomienie innego lorda o spotkaniu (jako posłaniec), zwiad, pomoc w dostarczeniu jedzenia.

Ps. Mam nadzieję że nie zamotałem za bardzo :) i że nikt nie będzie miał problemów ze zrozumieniem tekstu. Mam też nadzieję ze wybaczycie mi fakt iż nie są to krótkie i treściwe odpowiedzi :)

Pozdrawiam

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    troszke pytań dla speców
    « Odpowiedź #38 dnia: Listopada 12, 2008, 08:28:54 »
    To będzie tak, szukałem, szukałem i w żadnym temacie nie znalazłem odpowiedzi ( może źle szukałem )
    Mam pytanka:
    1. Czy jeśli zdobęde zamek na początku gry nie będąc związanym z żadną frakcją, to ten zamek przejdzie na mnie?
    2. Jak przyśpieszyć budowanie np wieży strażniczej w wiosce? to trwa bardzo długo...
    3. Jakich herosów warto mieć w drużynie i co oni tak naprawde dają?
    4. Jeśli już ma się swoj zamek to co w nim można tworzyć lub czy np można produkować lub szkolić własne jednostki?
    5. Czy jest jakiś patch lub coś w tym rodzaju co zmienia wartość posiadanych niewolników ze względu na ich status? np więcej złota za kawalerzyste niż za zbója a nie po 50...
    z grubsza to narazie tyle, z góry dzięki za odpowiedź....

Offline Rhobar

• Użytkownik
    Odp: troszke pytań dla speców
    « Odpowiedź #39 dnia: Listopada 12, 2008, 08:58:42 »
    Zdaje mi się że to już gdzieś było ... ale co mi tam ...
    1.Tak
    2.Zależy to od umiejętności inżynierii jeśli masz 0 lub 1 budowla jest karkołomna a jeśli 9 lub 10 dość szybko wybudujesz.
    3.Polecam Artminnera(inżynier) i Jaremusa(medyk) jest ich oczywiście o wiele więcej ale to są moi ulubieni (Firentis też) , poczytaj na forum o herosach bo jeśli źle ich dobierzesz będą się kłócić.
    4.Tworzyć w nim można wierze więzienną i coś tam jeszcze
    5.Jest ... poszukaj jest w 100% na forum

Offline Ferun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Listopada 12, 2008, 08:58:54 »
    1. tak
    2. Posiadanie inzynierii na wysokim poziomie skraca czas budowy.
    3. bohaterowie pisze z pamieci wiec moge przekrecic coś w imionach:
    Artimus - inzynieria
    Jaremus - leczenie
    Borcha - tropienie, ruch
    Lezalit - taktyka, szkolenie
    Podstawa to szkolenie jednostek więc dobrze żeby ci bohaterowie mieli to rozwinięte. Siłe niszczycielska zapewni ci wytrenowane wojsko a to zależy właśnie od sumy umiejetności szkolenia drużyny. Ważna jest też chirurgia aby twoi rzadko gineli w starciach bo szkoda itd.
    4. nie można szkolić w zamku, dostajesz jakąs drobną kaskę z dochodów.
    5. nie spotkałem sie z takim rozwiazaniem, wielu z nas o tym marzy:)

Offline Rhobar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Listopada 12, 2008, 09:11:07 »
    Na początek bandyci , a potem korsarze lub atakować dezerterów . A gdy będziesz juz dość dobrze rozwinięty wybierz sie na jakąś wojenkę ;) aby atakować lordów , mordować żołnierzy , plądrować ich wioski , podbijać Miasta i Zamki . Gdy masz około 40 - 50 żołnierzy w miarę dobrze rozwiniętych atakuj karawany ,to bardzo opłacalne.

Offline Sir Grzegorz

• Użytkownik
    • ...
    Krótkie pytania
    « Odpowiedź #42 dnia: Listopada 12, 2008, 12:45:34 »
    ile jest książek w grze bo u mnie widuje tylko 3 do ekwipunku i 4 do przeczytania ciągle te same, nowe się nie pojawiają
    i co zrobić aby np dziną zbroje umieścić w ekwipunku (sprzedałem ją bo nie wiedziałem że można rzeczy przechowywać w swoim zamku)

Mam tak samo. chyba nie ma więcej. W zamku można przechowywać rzeczy. Oczywiście musi on być Twój. Wchodzisz do Lord Hall's (w każdym razzie tam gdzie sobie chodzisz po zamku). Tam powinieneś znaleźć skrzynię. Podchodzisz wciskasz akcję i wkładasz co tam masz. Powinno działać, a mówię tak bo z tego nie korzystałem.

Offline Andronikus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Listopada 12, 2008, 13:34:28 »
    Co do bohaterów :
    M&B jest tak pomyślane, żeby gracz nie miał drużyny złożonej z samych/wszystkich bohaterów. Każdy bohater ma ,,inną osobowość,, więc sztuką jest dobranie drużyny tak, by bohaterowie sobie na wzajem nie przeszkadzali. Wygląda to tak, że jak masz w drużynie dwóch bohaterów, którzy się nie lubią, to co jakiś czas, w czasie drogi, odpoczynku lub po walce, któryś z bohaterów zaczyna rozmowę z Tobą i skarży się na drugiego. W takim wypadku masz trzy warianty odpowiedzi, albo popierasz jednego, albo drugiego, lub mówisz im żeby Ci gitary nie zawracali. Taka rozmowa jest znakiem dla Ciebie że zbliża się czas wyboru jednego z nich, jeśli będziesz popierał cały czas jednego i przyznawał mu racje w sporach z innym bohaterem, to ten drugi bohater odejdzie sobie (wraz ze sprzętem, w który niejednokrotnie zainwestujesz ;) )
    Ja kiedyś szukałem informacji, między którymi bohaterami są spięcia, lecz nie mogłem znaleźć. Zacząłem więc grę od nowa i prowadziłem obserwacje + zapiski ;) Na podstawie tego stworzyłem drużynę w której nie ma żadnych negatywnych emocji. Są tez pozytywne relacje między niektórymi bohaterami, lecz nie bardzo wiem czy coś dają (może podnosi się morale ?)

Łatwo zaobserwować (podczas sprzeczek między bohaterami) że zazwyczaj nie lubią się ,,ludzie po fachu,, Przykładowo, medyk nie lubi drugiego medyka np. zarzuca innemu fakt iż leczy żołnierzy, medycyną alternatywną, zamiast trzymać się ścisło podręcznikowych metod. Bohater który służył całe życie na dworze lorda, a potem odszedł ze służby, może nie lubić bohaterów szlachetnie urodzonych... itp.
    Musisz dokładnie czytać to co mówią podczas próby rekrutacji ich do drużyny, zazwyczaj jest to wskazówka z kim mogą się nie polubić ;) Zanim jednak odejdą z drużyny, kilka razy się pokłócą z innym bohaterem, wiec będziesz miał taki system wczesnego ostrzegania ;)

Polecam też rekrutacje niedoświadczonych, nisko LVLowych bohaterów, tacy zazwyczaj nie kłócą się z nikim, i możesz ich przerobić na kogo Ci pasuje :)

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Listopada 12, 2008, 13:49:07 »
    a z tym to roznie,Deshavi nie lubi chyba tej zlodziejki (imienia nie pomne,ta co twierdzi ze najkrotsza droga do serca mezczyzny jest miedzy 4 a 5 zebrem ;p ) i duzych strat a taki Alayen (zaczyna z niskim levelem) nie znosi Nizara czy nie wykonywania questow...wlasnie,pamietaj ze nie tylko miedzy soba bohaterowie sie nie lubia,np mialem bunduka i Lezalita,klocili sie,ale jakos mi sie udawalo ich utrzymac,ale gdy zlupilem wies to bunduk odrazu nawial (i dobrze,chcial mnie chytrus pozbawic jedynego dobrego zrodla utrzymania ;p )