Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 322656 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

Offline Rhobar

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #150 dnia: Marca 10, 2009, 12:55:08 »
    Oryginał :) Gold version ;p
    Naprawdę proszę o pomoc.

i teraz pytanie 2. Czy jest jakaś możliwość aby moi żołnierze (nawet rycerze) nie ginęli tak szybko przy oblężeniach ?

i pytanie 3. Posiadacie jakieś DOBRE filmiki(linki do nich) o medku II??

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #151 dnia: Marca 10, 2009, 15:49:38 »
    Ale co postrzegasz przez to że szybko giną? To chyba normalne że nikt nie jest nieśmiertelny, i to nie jest M&B gdzie koleś może przeżyć kilka ciosów włócznią. xD Możesz zainwestować w ulepszanie wyposażenia tj. budowanie kuźni itp. w miastach bo po kuźni jest warsztat płatnerski który dodaje trochę obrony, no i jest jeszcze doświadczenie. Ja robię tak że mocno nadwyrężam swoje jednostki.
    Co to oznacza? A oznacza to to że każę im walczyć z przeważającą ilością przeciwników. sposób, cel i efekty? Dla przykładu rozkazuję swoim ciężkozbrojnym hoplitom walczyć z powiedzmy...4 oddziałami wschodniej piechoty. Dają sobie radę bez problemu i zabijają ich w ilościach wręcz hurtowych z czego mają sporo doświadczenia. Kiedy widzę że takowy oddział jest na granicy rozpadu to atakuje konnymi i wrogowie się rozbiegają. Uszczuplony oddział chowam na tyłach i expię resztę. Grunt to to żeby oddział nie został unicestwiony, wystarczy że zostanie 1 w oddziale i nie ucieknie to już ja ten oddział odbuduje a exp będzie super.
    Zresztą, po jakimś czasie ta gra robi się banalnie łatwa. Początek jest dość łatwy, potem przychodzi kryzys. Jeśli uda nam się przetrwać kryzys to jesteśmy ustawieni. Ja teraz na turę zarabiam grubo ponad 20-30k i mam ponad 1,5 mln w skarbcu ;) Zostało mi jeszcze coś koło 200 lat. Oczywiście gram niepokonanymi Grekami ;) (jakby co, gram bez  cheatów ;))

Offline Rhobar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #152 dnia: Marca 10, 2009, 16:54:06 »
    Moj błąd ;P W pytaniu 2 chodzi mi o medievala II . Przy oblężeniu moi rycerze w walce ze zwykłymi włócznikami giną bardzo szybko i ten fakt bardzo mnie denerwuje .

Offline rara

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #153 dnia: Marca 14, 2009, 11:16:47 »
    Rhobar co do błędu z modem jeśli masz gold edition to o ile dobrze pamiętam masz tam patcha 1.2 a całkiem możliwe, że ten mod wymaga patcha 1.3 sprawdź to :)

Co do drugiego problemu, no cóż nie dziw sie że kawaleria szybko Ci ginie w walce z włócznikami, którzy mają prewie do walki z jazdą szczególnie jeśli jest to podstawowa jednostka :D

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #154 dnia: Marca 14, 2009, 12:46:20 »
    Tia..A zwłaszcza jeśli to są falangici :D
    Tak właściwie..to czy w Rome:TW jest jakaś lepsza jednostka niż Spartański włócznik? xD Bo Ja takowej nie znalazłem ;)

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #155 dnia: Marca 14, 2009, 12:50:35 »
    Opancerzone słonie yes!!! ewentualnie odpowiednio użyci katafrakci

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #156 dnia: Marca 14, 2009, 12:51:16 »
    Mi chodziło w domyśle o piechotę ale ok xD

Offline rara

• Użytkownik
    « Odpowiedź #157 dnia: Marca 14, 2009, 13:57:35 »
    Urban Cohort rzymski jest świetną jednostką i bardziej mobliną niż spartanie, ale czy są lepsi to już jest indywidualna sprawa każdego gracza. Ja tam gram zawsze nacjami barbarzyńskimi, najbardziej lubie Galów nimi jako pierwszymi przepszedłem gre :P Nic sie nie równa z ich łucznikami

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #158 dnia: Marca 14, 2009, 14:02:10 »
    Kreteńscy łucznicy pewnie są lepsi ;) W ogóle wszystko co Greckie jest fajne xD No, może nie licząc ich jazdy bo pod tym względem są biedni xD

Offline rara

• Użytkownik
    « Odpowiedź #159 dnia: Marca 14, 2009, 14:32:23 »
    Nie Hunterzy Galijscy są najlepsi zobacz sobie :P Jeszcze na dodatek mogą sie chować na kazdym terenie :D

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #160 dnia: Marca 14, 2009, 17:34:09 »
    Nie Hunterzy Galijscy są najlepsi zobacz sobie :P Jeszcze na dodatek mogą sie chować na kazdym terenie :D
    Muszę się zgodzić z RARA dodałbym do tego jescze łucznicza perską jazdę(tą cięższą nie pamiętam dokładnie nazwy bo dawno to było) Szczególnie w dodatku inwazja barbarzyńców robiłem sobie armie z samych konnych łuczników a jak skończyły im się strzały to dawałem im rozkaz szarży na osłabionych wrogów

EDIT:
    Kreteńscy łucznicy pewnie są lepsi ;) W ogóle wszystko co Greckie jest fajne xD No, może nie licząc ich jazdy bo pod tym względem są biedni xD
    Mi się podobała jazda macedończyków niczego sobie

Edytuj posty.
    « Ostatnia zmiana: Marca 14, 2009, 18:38:34 wysłana przez Arcylisz »

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #161 dnia: Marca 14, 2009, 18:21:34 »
    Nie pisz posta pod postem. Od tego jest funkcja zmień.
    Co z tego że mogą się chować? AI w grze nie potrafi tego faktu wykorzystać. No i co im po tym że się ukryją skoro jedna salwa i już wiadomo gdzie są? A jedna salwą nie wiele zdziałasz.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #162 dnia: Marca 14, 2009, 19:32:57 »
    Nie pisz posta pod postem. Od tego jest funkcja zmień.
    Co z tego że mogą się chować? AI w grze nie potrafi tego faktu wykorzystać. No i co im po tym że się ukryją skoro jedna salwa i już wiadomo gdzie są? A jedna salwą nie wiele zdziałasz.
    Przepraszam zapędziłem się. AI nie potrafi ale gracz już tak. Jedna salwa to nic ale i tak zadają większe straty niż inne jednostki łucznicze. Poza tym na jednej salwie się nie kończy wiem co mówiem a jak się ma kilka takich jednostek taki mały kontyngent to juz można namieszać.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #163 dnia: Marca 14, 2009, 20:03:19 »
    Nie sądzę. Żeby zadać z zasadzki jakieś konkretne dmg to trzeba by mieć full łuczników. No i przeciwnik musiałby mieć piechotę bez pancerza....

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #164 dnia: Marca 14, 2009, 20:18:33 »
    Wypowiadasz się jakby biorąc pod uwagę rzeczywiste realia a przecież mówimy o grze łucznicy są nieodzownym elementem każdej dobrej armii zbyt dużo w to tłukłem żeby nie doceniać siły strzelców Gdy zaczynałem grać w totala preferowałem jedno rodzajowe armie aż doszedłem do totalnego mieszania-ciężka piechota za nimi łucznicy i sprzęt cięzki na skrzydłach jazda jak się nawineli konni łucznicy co u wschodnich ludów jest normalką to robili za harcowników