Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

W którego PBF-a byś najchętniej zagrał:

Autorskiego
    13 (41.9%)
    Historycznego
    10 (32.3%)
    Współczesność
    8 (25.8%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?  (Przeczytany 94530 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?
    « Odpowiedź #435 dnia: Grudnia 21, 2016, 18:23:21 »
    Kurcze Octavian, co za postulaty! Jeśli tak uważasz... Ja tam i tak z nikim nie potrafię się dogadac, więc nic to nie zmieni haha

Rany takie przerwy miałem w odwiedzania tego działu, ze mi ten wojownik autostrady gdzieś minął w ogóle... Sprawdzę sobie ten wątek w archiwum.

BTW przepraszam za brak aktywności w Victorii, bardzo fajnie się to rozwijało, pomysł jak u Dicka, popłynąłbym tam, ale wyszło zupełnie inaczej.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2016, 18:39:51 wysłana przez huth »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #436 dnia: Grudnia 30, 2016, 23:53:45 »
    Przepraszam, czy za "dogadać się" przyjmujemy coś takiego jak w reklamach Jengi?
    To znaczy - uśmiechamy się, cieszymy razem z popełnianych przez nas błędów, spędzamy czas, przytulamy,... - to raczej nie.
    Jeśli jednak chodzi ci o to, że ktoś rozumie co piszesz to raczej tak.
    No pewnie, że Wiktoria to świetny pomysł - ale coś nie wypalił.

Mój pomysł jest prosty - gramy z wykorzystaniem najbardziej prosty technik rysunkowych rodem z lat 80 - pierwszych fanowskich jeszcze fantasty.
    Zanim jeszcze byli to zawodowi rysownicy z sprzętem rodem z STAR WARS.
    Przecież cały you tube jest zawalony poradnikami w stylu - jak narysować mapę fantasy itp. No to aż się prosi To by były proste obrazeczki, ale wykonywane czysto, bez żadnych technik.
    Trzeba by narysować jakieś mapy, postaci, przeciwników, maga z fajeczką, złodzieja z workiem itp.

To tylko taki projekt, a mogło by to się wszystko jakoś sklejać w psedu-alchemiczne zaklęcia i magiczne mikstury, machiny wojenne i tak dalej.
    No nie wieżę, że tylko ja dostrzegam jak wiele z tego starego fantasty świetnie dzisiaj działa. Prostota to potęga.
    Stąd ten pomysł.

Oczywiście to przez oglądanie z dzieciakami Nexo Knights, NINJAGO i innych Chima - "o nie przecież to HE MAN! Ja to znam i to, i to... jak mogli!"
    To tylko luźna myśl, chciałbym zapytać czy ktoś widzi w tym potencjał?

Offline huth

« Odpowiedź #437 dnia: Grudnia 31, 2016, 13:27:02 »
    Ale jak ludzie mieliby to rysować? Myszką? Kurcze to wyjdą straszne bazgroły... To już lepiej ASCII art
    Chyba, że chodzi ci o to, że jacyś rysunkowi MG ogarną szkice i pomysły innych jak najszybciej się da, jak najprościej się da, żeby akcja szła dalej?
    Teraz - nawet mając te obrazeczki, to trzeba wymyślić, że tak powiem, stół do gry, tj. platformę gdzie to się będzie działo. Wklejanie obrazeczków na forum to jest makabra...
    A może ten zapał na razie przekierować na urzeczywistnienie wizualne* jakichś kart i żetonów do latryny nostradamusa?

*(kuźwa jak mi takie słowa najpierw do głowy przychodzą zamiast np. 'narysowanie' albo 'zobrazowanie'? WTF czekolada, kawa, zmarnowany potencjał bioneurokognitywny)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #438 dnia: Grudnia 31, 2016, 13:32:52 »
    Popieram, przede wszystkim zmarnowany potencjał bioneurokognitywny, ale też przy okazji to o Latrynie.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #439 dnia: Grudnia 31, 2016, 13:34:52 »
    Zawsze możecie wykorzystać Roll20.net do tego typu potrzeb... Najlepsze miejsce dla "wirtualnego" stołu.

Offline huth

« Odpowiedź #440 dnia: Grudnia 31, 2016, 22:02:27 »
    Słyszałem o tym, ale to jest tylko real-time czy można zawsze wejść, zrobić ruch, a MG może sobie podsumować wszystko potem?

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #441 dnia: Stycznia 01, 2017, 10:59:23 »
    Ja cię... to ja tu piszę o Mordheim'ie, a wy mi nie mówicie o tym stole do gier, DOPIERO TERAZ!?
    Najpierw muszę przejrzeć ten program, zobaczyć jak to działa w praktyce - no to jest zbyt ciekawe! Właśnie o czymś takim myślałem.
    Chodziło mi o rysunki ołówkiem na kartce papieru, z użyciem gumki i oszczytka, albo kredeczkami na papierze, albo farbkami na karteczkach.
    Potem do skanera, albo telefonem i jest...., ale widać to szczyt zaangażowania, może pomoże nam kolega Alkhadiasa, który pracuje w NASA, to damy radę...

Takie stare fantasy, takie w stylu Amigi! No kurcze, nawet może być coś takiego, że każdy ma swoje królestwo, swoją armię i bohaterów i jest wojna.
    Ale LATRYNA NOSTRADAMUSA - zawsze i wszędzie - choć moim zdaniem to temat idealny właśnie do łączenia z sobą gifów i obrazków - to też jest mega trudne, wiem, wiem!

Jak to jest, że na forum, na którym ludzie budują wirtualne Minas Tirith, potem ktoś to nawet kopiuje, regularnie robią mody - czyli takie rzeczy, o których ja bym nawet nie pomyślał - pomysł rysowania kredeczkami, zostanie uznany za trudny technicznie. W ogóle mnie to nie dziwi.
    Ale dziękuję wszystkim za zabranie głosu i oczywiście za stół.

Offline huth

« Odpowiedź #442 dnia: Stycznia 01, 2017, 20:25:56 »
    Haha, ta końcowa analogia jest mega, prawie jakby powiedzieć, że każdy jest modderem i dorzucił swoją cegiełkę do tego przysłowiowego Minas Tirith :)
    No, ale nieważne, że to tak nie działa, za bardzo schodzę na ziemię, unośmy się więc dalej na skrzydłach kreatywności, tego tam...
    Choć może na razie lepiej zostawić cię z nową inspiracją i możliwościami tego roll20. Zresztą to chyba nie jest jedyne takie cuś, a w kazdym razie w kwestii tworzenia dungeona.

Ja nie mogę, ty i ta twoja imagologia gifowa, Internet został dla ciebie stworzony...

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #443 dnia: Stycznia 01, 2017, 20:27:58 »
    Słyszałem o tym, ale to jest tylko real-time czy można zawsze wejść, zrobić ruch, a MG może sobie podsumować wszystko potem?

To nie jest tylko real time. Można wejść, zrobić swoje i wyjść. Grunt to tylko dogadać się i określić sobie jasno zasady.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #444 dnia: Stycznia 03, 2017, 17:44:27 »

HUTH, ty masz całkowitą rację!
    Nie znałem tego określenia! Genialne i trafne, czy komparatystyka w odniesieniu do ciebie będzie jakimś kontrapunktem? Można tak powiedzieć?
    Oczywiście mroczna strona imagologi jest taka, że to odpowiednik bełkotu, kto wie, może to słuszna perspektywa.
    Uważam, że to świetny wstęp do rozmowy o samym RPG, jako mechanicznym kopiowaniu kalek, dla przyjemności, czy zarobku związanego z entuzjastyczną reakcją odbiorców, wywoływaną właśnie na gruncie "memów" - rozumianych jako powtarzana bezrefleksyjnie czynność.

Boba Feet grający na klarnecie to idealny przykład na motyw który musi, po prostu musi wywoływać jakąś tam odruchową reakcję i próbę poszukiwania sensu i odniesień - pomysł Al'a Yankovic'a, na prawdę jestem urzeczony celnością tego spostrzeżenia. :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2017, 17:59:59 wysłana przez Octavian »

Offline huth

« Odpowiedź #445 dnia: Stycznia 04, 2017, 18:59:37 »
    Tak, komparatystyka ładnie mi pasuje, w niezliczonych sytuacjach przekonałem się, że wiele ludzi nie widzi dla mnie oczywistych analogii i powiązań, potem muszę tłumaczyć skróty myślowe... Z drugiej strony wkurzam, bo chcę znać zbyt wiele szczegółów, które są mi potrzebne do ułożenia sobie wszystkiego... komparatywnie?
    Dlaczego akurat klarnet? Czemu nie saksofon sopranowy prosty? Chociażby pasował metalem do zbroi. Zawsze można zrobić takiego Jango Fetta...
    W ogóle ja w RPG wszystko psuję, bo nudzi mnie te odgrywanie typów, kalek itp. Fajnie odgrywać Jango Fetta, ale co, kiedy przyjdzie mi do głowy pomysł, że promieniowanie tła zniszczyło mu jakąś sekwencję atomów w mózgu, co poskutkowało reakcją łańcuchową w procesach neurochemicznych, dając wyraz w nagłej refleksji bohatera nad swoim życiem? A potem to wiadomo - nieupilnowanie kursu, zderzenie z asteroidą(bo w SW asteroidy są zawsze skupione i latają we wszystkie strony) i rozpoczęcie życia eremity na jednym z księżyców Saturna, o. Game over.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #446 dnia: Stycznia 06, 2017, 01:15:03 »
    Myślę, że to w pewnym sensie lekkie przeintelektualizowanie całej zabawy. Oczywiście, jak dla niektórych.

Offline huth

« Odpowiedź #447 dnia: Stycznia 06, 2017, 12:08:41 »
    Ale co, że rysowanie jest czynnością intelektualną?
    Kurcze, dowartościowałeś tych wszystkich od karnych kutasów w zeszytach.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #448 dnia: Stycznia 06, 2017, 17:45:47 »
    (click to show/hide)
    Może, nie musi.

Ja w ogóle uważam, że w RPG każdy powinien mieś absolutną dowolność w odgrywaniu postaci, ale nie powinieneś mieć "dostępu" do informacji, których twoja postać nie powinna mieć.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #449 dnia: Stycznia 07, 2017, 18:19:49 »
    To nie takie proste, przecież rysowanie może być przykładowo albo czynnością odtwórczą, albo kreatywną, w zależności od kontekstu.