Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

W którego PBF-a byś najchętniej zagrał:

Autorskiego
    13 (41.9%)
    Historycznego
    10 (32.3%)
    Współczesność
    8 (25.8%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?  (Przeczytany 94306 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?
    « Odpowiedź #450 dnia: Stycznia 08, 2017, 10:42:45 »
    Oczywiście, że jest - na tej samej zasadzie literaturę można sprowadzać do pisania HWDP na murze.
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2017, 13:09:15 wysłana przez Octavian »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #451 dnia: Stycznia 08, 2017, 11:23:52 »
    Octavian mi to normalnie z ust wyjął. A to ja miałem go reprezentować na Tawernie podobno, nie na odwrót...

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #452 dnia: Stycznia 08, 2017, 15:18:23 »
    Przykład Octavian pokazuje właśnie że nie jest intelektualne ogólnie, tj. to zależy od pojęć, czy hwdp na murze to literatura czy durny bełkot, i czy kibicowskie znaki klubowe na szubienicy to wandalskie bazgroły czy malarstwo. Zalezy również co się rozumie jako intelektualne, może to po prostu każda czynność, która dzieje się w wyniku namyslu, nieważne jak bardzo ten intelekt angazujacego, w takim razie wszystko można do tego wora wrzucic. Ale to takie moje pierdzielenie w bambus :D Jako że nie lubię spekulowania na zasadzie ignotum per ignotum, nie będę tego ciągnął, jak zwykle chciałbym tu zaciągnąć filozofię umysłu opartą o mocne dane nauk o mózgu, procesach neurochemicznych itp., ale jestem gupi i w tym nieoczytany, więc lipa.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #453 dnia: Stycznia 15, 2017, 10:29:19 »
    Doszły mnie plotki jakoby pewna osoba (nie ja) planowała zorganizować Mordheima. Zastanawia się tylko, czy to nie za nudne i czy będą chętni w czasie trwania PBFa Piastuna. To jak, są jacyś chętni?

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #454 dnia: Stycznia 15, 2017, 15:01:05 »
    Cieszy mnie ten pomysł.
    Cieszy.

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    « Odpowiedź #455 dnia: Lutego 06, 2017, 21:56:04 »
    Mam jakichś 25 chętnych na te sesje, jakie by nie były.

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #456 dnia: Lutego 06, 2017, 21:57:32 »
    Myślę, że pomysł Kokosza już nieaktualny, ale mogę się spytać.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #457 dnia: Lutego 06, 2017, 22:14:58 »
    Mam jakichś 25 chętnych na te sesje, jakie by nie były.

Mamy aktualnie dwie sesje w toku + chyba rusza zaraz trzecia. Jak macie chętnych, to najlepiej zasilajcie aktualnie trwające ;) Jak któraś się skończy, to wtedy pewnie wygodniej będzie rozpocząć nową. Ale to tylko moja luźna uwaga, jak macie czas i chęci, to oczywiście śmiało.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Revix

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #458 dnia: Marca 03, 2017, 22:43:04 »
    A ja to bym zagrał we wczesnym średniowieczu cała Europa i prowadzenie państw, każdy swoje

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #459 dnia: Marca 05, 2017, 20:29:11 »
    Minęły już ponad 2 lata odkąd rozpocząłem Forumową Kampanię, która została przez was przyjęta bardzo pozytywnie (głównie z faktu, że była wówczas pewną nowością na Tawernie). Pomagał też fakt, że wtedy mieliśmy regres popularności sesji (w ciągu ostatnich paru miesięcy są one ponownie na fali, tak jak kiedyś). W każdym razie pomijając wstępy - aktualnie pracuję nad nowym pomysłem. Wiem, że trwa trochę tych sesji teraz, ale spokojnie - po pierwsze nie mam zbyt dużo czasu w najbliższych tygodniach, więc jeszcze trochę może mi zająć praca nad nową sesją, a po drugie - będzie to znowu odmienna forma od wszystkich obecnych, a więc nie tak angażująca, do tego niedługa. A przynajmniej jej pierwsza edycja (ale radzę się na kolejne nie nastawiać, bo forumowa kampania też miała być tylko edycją rozgrzewkową, a II seria do dziś nie została wskrzeszona).

W planach jest to raczej dla stałych wyjadaczy Tawerny i najlepiej niezbyt dużego grona (osoby kompletnie nowe lub takie, które przychodzą tu tylko pograć w sesjach na 90% się nie odnajdą). Mianowicie będzie to ... symulator administracji Tawerny ;) W nieco przerysowanej i humorystycznej formie będziecie mogli poprowadzić własną Tawernę "Four Ways" (oczywiście w ramach sesji na forum, nie planuję na razie stawiać dodatkowej maszyny) i zobaczyć na własnej skórze, jak Tawerna wygląda z perspektywy osób ją prowadzących. Sądzę, że będzie to dosyć zabawna rzecz, a do tego ciekawe doświadczenie dla osób, które są tutaj stałymi bywalcami.

Oczywiście osoby na stanowisku globala wzwyż nie grają, bo będą pełnić rolę game masterów. I tak .. funkcja game mastera będzie służyła do uprzykrzania życia graczy, aby nadać temu trochę realizmu ;)

Tak wstępnie - ile osób byłoby chętnych? Muszę oszacować do ustalenia pewnych reprezentatywnych liczb.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #460 dnia: Marca 05, 2017, 20:42:08 »
    Chętny.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #461 dnia: Marca 05, 2017, 21:14:19 »
    Minęło sporo lat, jednak chęć zbanowania Sir_Luci jest wciąż żywa. Jestem chętny.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #462 dnia: Marca 05, 2017, 23:03:09 »
    Z miłą chęcia, jednak ja bym adminowanie zakończył bardzo szybko i w ten sam sposób jak ostatnio. To nie wiem czy jest sens.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #463 dnia: Marca 07, 2017, 09:38:48 »
    Niezły pomysł, ale to chyba zakłada, że będzie klauzula niedostępności dla "obecnych i byłych członków administracji oraz ich rodzin itd." :P

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #464 dnia: Marca 07, 2017, 12:14:14 »
    Niezły pomysł, ale to chyba zakłada, że będzie klauzula niedostępności dla "obecnych i byłych członków administracji oraz ich rodzin itd." :P

Byli członkowie zespołu mogą brać udział. Obecni są wyłączeni, bo będę pomagali w prowadzeniu tego (wiadomo, jak bywa z moją aktywnością ostatnio). A generalnie przewagi to nikomu nie zbuduje, bo też sama sesja nie polega na rywalizacji graczy, a bardziej kooperacji ;)

Już wyjaśniam trochę bliżej koncept. Gra ma być podzielona na tury, prawdopodobnie 1 tura = 1 tydzień w świecie gry. Gracze (tylu, ilu się teraz zgłosiło wystarczy już, by ruszyć grę, aczkolwiek jeszcze na kilka osób liczę) będą reprezentować administrację. W każdej turze będzie wybierany przez MG (czyli prawdziwą ekipę Tawerny) head admin (po kolei każdy będzie), który będzie podejmował decyzje. Wcześniej jednak będzie czas dyskusji całej ekipy w specjalnie wydzielonym temacie, który reprezentować będzie ukryte forum administracyjne. Oczywiście sposób dogadywania się co do wspólnej decyzji pozostaje w kwestii graczy. Jest to kolejna z symulowanych trudności ;)

W kwestii możliwości działań, head admin będzie musiał mierzyć się z wydarzeniami, które MG przedstawiają na początku każdej tury. Wszystkich userów będzie reprezentować grupa tzw aktywnych użytkowników, którzy będą mieć konkretne nickname'y i na których będzie można podejmować konkretne działania. Same możliwe działania będą też wypisane, reszta to kwestia wyobraźni.

Wszystkie działania będą z kolei przekładać się na ilość wejść na stronę, co przełoży się na przychody. Trzeba będzie tak zagrać, by spróbować wyjść na dodatni bilans, najlepiej tak, by serwer sam zaczął się utrzymywać (ujemne saldo nie będzie miało konsekwencji, ale będzie symbolizować utrzymywanie wszystkiego z kieszeni prywatnej). Za dodatkowe pieniądze będzie można dokupić bajery, jak nowy skrypt, co się oczywiście przełoży na wzrost wejść na stronę.

Jeśli sesja potrwa wystarczająco długo, to postaram się pnktować poszczególne działania i po odpowiednim czasie porównam wasz wynik z zaokrąglonnym wynikiem rzeczywistych adminów (np. jesli wytrwacie 2 lata w grze, to porównam ten wynik z wynikiem, jaki miałby sir Luca, który tyle właśnie czasu pełnił funkcję admina).
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)