Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

W którego PBF-a byś najchętniej zagrał:

Autorskiego
    13 (41.9%)
    Historycznego
    10 (32.3%)
    Współczesność
    8 (25.8%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?  (Przeczytany 94302 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?
    « Odpowiedź #420 dnia: Lipca 26, 2016, 09:42:58 »
    No bałem się tego pytania.
    Latryna i Mordheim wymagają gruntownej rewizji.
    Musimy uprościć i uczynić przystępnym.
    Wymienić papier toaletowy i ręczniki w Latrynie, pogonić hołotę z uliczek Mordheimu!

To zdania ambitne, na razie muszą poczekać, się nie rozerwę! :)
    Po za tym myślałem też o wspólnym graniu np. w Wojownika Autostrady - każdy zaczyna i opisuje co się stało, ale nie wszystko na raz, nie wszystko na raz - jak mawia się w haremie.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #421 dnia: Października 01, 2016, 17:05:33 »
    Bonusik -
    (click to show/hide)

Myślę, że już czas na małą ankietkę.
    Otóż, uważam że dobrnęliśmy do punktu w którym jasno trzeba postawić sobie fakty, odważnie i po męsku!   
    Budujemy Tawernę silną, rządną, sprawiedliwą!
    Nie jestem wstanie grać sam w gry RPG, dlatego zwracam się do was koledzy z prośbą, w tej ważnej dla nas chwili pamiętajmy jak ważne są  sojusz, partnerstwo, współpraca!
    Wierni tawernianym tradycją możemy teraz;
    - A - Perspektywicznie skupić się na umocnieniu i uproszczeniu sytemu Mordheim, bowiem to właśnie gry stawiające na zespołową i taktyczną rywalizację gwarancją siły i pomyślnego rozwoju Tawerny.
    - B - Spojrzeć przychylnie do Latryny Nostradamusa, odnawiając ten pomysł poprzez uproszczenie zasad i ich gruntowną renowację.
    - C i D - Śmiało rozegrać kampanię w systemie Wiktoria, lub odnowić przygodę w Kryształach Czasu, gdyż RPG i pasja do gier fabularnych najpierw wyraża się w czynach.
    - E -  Rozszerzyć pomysł z grami paragrafowymi, zacząć grać też w inne tego typu gry, w myśl zasady - Nie ma demokracji bez świadomej aktywności mas pracujących.

Możemy jednak skupić się na jednym punkcie, by miało to sens. Jeszcze raz podkreślam, że jednoosobowe RPG jest wbrew tawernianym tradycją, a rzetelna praca każdego – warunkiem siły Polski i pomyślności Polaków..

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #422 dnia: Października 01, 2016, 17:21:55 »
    W pełni zgadzam się, że powinniśmy budować Tawernę silną, niezawisłą i sprawiedliwą. W tym celu dodałem powyższą ankietę w temacie, głosować!

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #423 dnia: Października 01, 2016, 17:41:47 »
    No tak, swoje pomysły reklamuje a cudze to be? :P

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #424 dnia: Października 01, 2016, 17:49:04 »
    Cudze chwalicie swego nie znacie?

Ja mówię o tym na czym mam się skupić jako prowadzący, licząc na poparcie ze strony tawernowiczów i ich udział w projektach - patrz szał Bojara w Wojowniku Autostrady.
    Stąd właśnie atmosfera hermetyczności w stylu wczesny Jaruzelski i hasło "nie czepiaj się".

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #425 dnia: Października 01, 2016, 23:12:41 »
    Wybrałem najbardziej realną opcję.

Pozdrawiam serdecznie.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #426 dnia: Października 03, 2016, 18:27:41 »
    Czy ktoś może mi zreferować o co biega z tą Maskaradą, ale tak konkretnie po robotniczemu.
    Bez mambo-jambo otoczki!
    Nie pisać mi, że atmosfera i deszcze, nie silcie się proszę na budowanie nastroju, tylko fakty.
    Żadnych tam jakiś opisów "kruków na wieżach katedr", bo to znaczy po prost ptaszor na wieży i bez głupkowatego filozofowania!

Dla mnie to grupka kolesi i chyba kobitek, która nie umie skorzystać z banku krwi, chociaż cierpi na niedobór czerwonych krwinek i panicznie boi się światła.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #427 dnia: Października 07, 2016, 10:05:39 »
    Skądże ta złość nieopisana, tak z tego postu bijąca? Czyż nie powinniśmy żyć w zgodzie i wzajemnej akceptacji co do klimatów sesyjnych? Wszak jak mawiał niejaki Eneasz, poznacie ich po... Tych... No... Nie pamiętam, to był twój bóg Octavianie, ale na pewno mówił coś w czasie forumowej kampanii o równości i tolerancji. Na przykład, że wszyscy heretycy równie dobrze palą się na stosach.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #428 dnia: Października 07, 2016, 19:17:31 »

Dziękuję Lew, za szczere zainteresowanie.
    Otóż dogłębnie przemyślałem swoje stanowisko w wielu kwestiach, duży wpływ miała tu lektura Necronomiconu i pierwsze nieudane próby stworzenia postaci w systemie Maskarada.
    Zaczęło do mnie docierać, że popełniam elementarne błędy, w sensie pisania na forum, u podstaw leżą mylne założenia.
    Muszę zmienić styl, nie pisać swobodnie zupełnie jakby rozmawiał sobie z ^IvE.

Żyjemy w pewnych określonych realiach, fantastyka ma w nich swoje miejsce, ale nie jestem wstanie naginać tych barier w nieskończoność.
    Ludzie oczekują np. mechaniki bo jest ona dla nich gwarancją, że gra przebiega według jakiegoś schematu, który jest obiektywny, wolny od nadużyć, nie ma sensu zapewniać, że będę oceniał wysiłki włożone w kreacje postaci i język jakim się posługują, skoro nie mają gwarancji, że nie będę wredny z samej złośliwości. Mogli się już spotkać z takimi nieprzyjemnymi postawami. Dlatego obawiam się, że idealistyczne koncepcje  jakie legły u podstaw systemu Wiktoria, będą jednak zrewidowane.

Ten swobodny styl ma oznaczać zerwanie z formalnymi maskami, jednak będzie to oznaczać zakładanie blokad dla osób z zewnątrz.
    Ludzie są przyzwyczajeni do pewnych zachowań, z którymi spotkali się np. na konwentach, nie rozumieją czemu ktoś to odrzuca, skoro to sprawdzone rozwiązania. Chyba po roku czasu, albo dłuższym opadły emocje związane z systemem Shudowrun, myślę że dopiero teraz mógłbym w miarę swobodnie rozmawiać na fejsbukowym portalu tej społeczności. Bo bardzo skromnie, ale jednak przychylnie został tam przyjęty pomysł z Wojownikiem Autostrady - wcześniej doszli tam do wniosku, że jestem sztucznym fejsbukowym tworem, uznając mnie za prowokację jakiegoś wrednego osobnika, którego ktoś nawet w sieci znalazł! Gdyby od początku stosował sprawdzone schematy, nie byłoby takiej nieprzyjemnej sytuacji.
    Obawiam się, że ten scenariusz mógłby się teraz powtórzyć.

Chciałbym dlatego powrócić do prostego rozwiązania, jakim jest tradycja Weird Tales, czyli groszowych opowieści z dreszczykiem.
    To literatura pisana dla mas pracujących - wydawana dla pieniążków, nie mająca ambicji literackich, jednak umożliwiła ona dojście do głosu talentu Lovecrafta, czy Howarda - więc jest dowodem na to, że nie da się zabić duch twórczego ograniczeniami formy.
    Co to oznacza w praktyce:
    - Piszę od tej pory w sposób możliwie prosty, nie używam skrótów myślowych i robią stosowne wstępy i stosują przyjęte zwroty grzecznościowe. 

- Popracuje  nad uproszczaniem, ale jednocześnie kodyfikowaniem zasad i reguł zabaw w które się bawimy - tak by były one czytelne, dla każdej osoby. Przykładowo, pomysł z Mordheimem można przestawić na Zombicide Black Plague, czyli dostosować do popularnych schematów.

- Nie biorę udziału w poważnych dyskusjach forumowych, nie będę wstanie obdzierać się z prywatności co dwie minuty, a każda z tych dyskusji  opiera się na stawiania znaku równości pomiędzy deklarowanymi wartościami a prawdziwym życiem. Samo w sobie wystarczająco naiwne założenie.

- Absolutnie nie wierzę z zapewniania dotyczące zawiłości formy i podniosłości idei artystycznych jakie przyświecają RPG i tak kończy się to konfrontacją na najniższym poziomie i fajnie. Komuś przeszkadzała charyzmatyczność stylu dowodzenia ^IvE?, czyli szukam tutaj zabawy, a nie artystycznych wyzwań.

- Wysokie problemy filozoficzne, czy artystyczne będę już poruszał tylko w stosownych działach i jasno wydzielonych tematach, bez włączania ich w pozostałe rozmowy. Milcząco zaakceptuje prymat literatury obecny w kulturze, nie mogę tego poglądu obalać programowo, w każdej dyskusji. Poczekam na właściwy moment, np. na wykazanie się umiejętnościami, nie czuję już potrzeby wyprowadzania ludzi z tego zabawnego błędu - widać tak się przyjęło uważać i już.

Tradycja gotycka w jakiej funkcjonujemy została zaszczepiona w naszej kulturze w tym popkulturowym wydaniu związanym z Lovecraftem przez Tomka Beksińskiego. Dlatego widzimy prędzej "Nadnaturalny Horror w literaturze", czyli tą poważną stronę tej tradycji niż ten PULPOWY intensywny charakter.
    Czyli zrywam z piękną tradycją mówienia tak jakby każda osoba miała być równie otwarta na nieszablonowe rozwiązania co ^IvE, większość ludzi potrzebuje dużo czasu na zaakceptowanie np. krytycznego podejścia do uznanych autorytetów - to zupełnie naturalne.
    Odczuwam naturalną potrzebę zmiany stylu, przy całym szacunku dla tego co udało mi się tutaj wypracować, na rzecz czegoś prostego, wyrazistego i funkcjonalnego - w czym mam nadzieję mi pomożecie.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #429 dnia: Października 07, 2016, 20:08:12 »
    No, to prawie jak metamorfoza Chylińskiej, tyle że w ujęciu forumowym, można by powiedzieć.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #430 dnia: Października 08, 2016, 13:13:01 »
    Raczej świadomość ograniczeń formy.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #431 dnia: Grudnia 07, 2016, 15:41:34 »
    To co za sesję chciałeś organizować Koxxus? Jakieś info? Bo na razie poza "I wojna światowa" lub"XIX wiek" nic nie wiemy.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #432 dnia: Grudnia 16, 2016, 17:39:47 »

Był chłop który chciał grać w gry paragrafowe, był chłop który chciał grać w I wojnę, lecz gdzie są dzisiaj?
    Gdzie jest ta kobieta, która chciała wprowadzać krzywe ekonomiczne do MiB?

lllew co robimy?
    Stawiam sprawę jasno - ty prowadzisz jakąś sesje?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #433 dnia: Grudnia 16, 2016, 18:34:27 »
    Nie obecnie, nie mam czasu najzwyczajniej.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #434 dnia: Grudnia 18, 2016, 17:13:10 »
    A widzisz, a widzisz... to jest właśnie wrabianie kolegi.
    Powiedzmy, że prowadzisz sesję - no to ja reaguję entuzjastycznie, kibicuję, sam gram - czyli angażuję się, ale z umiarem, z umiarem. A jak ty samemu tworzysz sesję, to siedzisz w komputerze, rysujesz mapy, kombinujesz z zasadami.
    Czyli jednak łatwiej jest podchodzić entuzjastycznie, niż prowadzić samemu grę, a więc czuje się wrabiany.

Pomimo wszystko, nie mogę się oprzeć wrażeniu  że kiedyś wszystko zaczęło się od czegoś bardzo prostego
    No tak szczerze powiedziawszy, to chyba narysowanie czegoś w tym stylu mieści się w granicach ludzkich możliwości.
    I zaczął mi chodzić po głowie taki pomysł, żeby właśnie tą prostotę tego stylu wykorzystać.

Czy można teraz zacząć snuć gawędę na ten temat?