Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

W którego PBF-a byś najchętniej zagrał:

Autorskiego
    13 (41.9%)
    Historycznego
    10 (32.3%)
    Współczesność
    8 (25.8%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?  (Przeczytany 94778 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?
    « Odpowiedź #375 dnia: Listopada 09, 2015, 18:32:34 »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #376 dnia: Listopada 10, 2015, 02:52:43 »
    aha aha - struny tachiony, strny, królowa, parowy internet, struny, wysokie wymagania co do graczy, sonda, pozorne odwrócenie ról, sex pistols, wyobraźnia nad wszyskim

hmmm no ja nic nie rozumiem, ale to dlatego że ja zbyt poważnie podchodzę do metafizyki - to znaczy jest to coś zupełnie bełkotliwego i oderwanego od rzeczywistości zwykle, ale fascynującego i niebezpiecznego, bo pochłania czas i umysł, zamiast robić jakiś konkret. Najlepsze jest to, że skrajne systemy polityczne są oparte na jakimś systemie, można rzec, metafizycznym, z partyjne postulaty są niczym teorematy...
    a tak naprawdę to ja po prostu nie lubię steampunku. Parowy internet - też pomysł..

Ogólnie to jak ty to sobie wyobrażasz, że gracze mają tobie- MG - wykreować światy, a ty się będziesz bawił jakimiś postaciami w nich? Ale po co?

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #377 dnia: Listopada 10, 2015, 08:07:55 »
    Żeby pobawić się oddziaływaniem na siebie różnych pojęć filozoficznych.
    Do pewnego stopnia gracze będę kontrolować świat, tak samo jak MG postacie, ale nadal grę będzie grą.
    Powiedzmy, że mamy profesora Pimko i Johna Shafta - jako postacie w grze. Gracze deklarują co zamierzają zrobić, ale o ty co wyjdzie z tego w praktyce, czyli co zaistnieje w strunie decyduje MB, czyli musisz starać się wstrzelić w charakter postaci, inaczej tracisz nad nią kontrolę. Taka zagwozdka.
    Dla PRZYKŁADU, profesor Pimko i Johna Shaft walczą w strunie pierwszej o niskim poziomie entropii, przez co rozumiemy brak możliwości wpływania na świat poprzez matematykę, nie ma możliwości żeby przewidywać przyszłość "matematycznymi" metodami, John Shaft może kpić sobie z naszego profesora, bo każda aluzja do spódniczek i tak wykończy psychicznie naszego nieszczęśnika. Ale, gracz kontrolujący biomechaniczne nanomaszyny daje super moce profesorowi Pimko, który zyskuje nadludzką siłę i rzuca się na Shafta, gdy ten idzie po ulicy.
    Czy Shaft zdąży zniszczyć psychicznie profesora Pimko, gdy ten na niego szarżuje, jedną celna uwagą? Jeśli tak to gracz "Shaft" musi teraz być kreatywny, jeśli mu się uda to gracz "Pimko" traci postać. I o to chodzi.

Te same postacie i struna o wysokim poziomie wpływu matematyki na świat, profesor Pimko może wręcz obliczyć czy jutro ktoś kto kichnie wytrze w tramwaju nos chusteczką czy rękawem. Nie wie jednak, że Shaft chce mu zrobić psiukusa i znienacka kopnąć w tyłek. Nie ma podstaw do obliczeń i nagle TRACH! Jak zemści się nasz profesor, jaką zemstę uknuje, czy przesunie w domu butelki w lodówce, żeby sprzątaczka uzupełniła ich zapas, robiąc zakupy w sklepie, w którym dostawca dostarcza towar parową ciężarówką, a spiesząc się z zamówieniami potrąci Shafta.? Czy tak subtelna zemsta jest możliwa?

To mają być preteksty, do myślenia rozumianego jako porównywanie z sobą, nie mających związku płaszczyzn. :)
    Wydaje mi się, że ma to być wymagające dla graczy, ale tylko troszeczkę.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2015, 10:06:45 wysłana przez Octavian »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #378 dnia: Listopada 10, 2015, 15:53:02 »
    Aha, no jakby co, to jasne że możesz coś takiego zaczynać, ja widzę to tak, że to wyjdzie w praktyce, czy to w ogóle się uda. Ja w sumie dalej nie wiem o co chodzi i jak to miałoby wyglądać :P
    Ogólnie to unosi się nad tym aura grafomańskiego pisarstwa fantastycznego w stylu Dicka(sorry psychofani)

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #379 dnia: Listopada 10, 2015, 22:58:58 »
    aura grafomańskiego pisarstwa fantastycznego w stylu Dicka(sorry psychofani)
    Będziesz na tyle uprzejmy huth, kliknij proszę - TUTAJ !

Klika spraw warto już naświetlić.
    - Dziękuję za pozwolenie, doceniam. Będę nad tym już pracował. Chodzi głównie o język. William S. Burroughs, Bruno Schulz z mojej strony zostają zaproszeni.
    -     Interzon
    - Całość zamierzam ilustrować kombinacją prefabrykowanych zdjęć, rysunków, artykułów w gazetach..... - czeka mnie dużo pracy, nie będę o niej pisał, dlatego możecie mieć wrażenie niespójności. Troszeczkę trzeba mi zaufać, inaczej nie będzie niespodzianki   
    - Do czasu premiery ustalimy wiele ważnych spraw, które są teraz mgliste np. na ile dosłownie można potraktować takie tematy jak seks, narkotyki, czy przemoc. Osobiście wolałbym "komiksowy", barwny świat, niż silenie się na pozory realizmu poprzez promowanie patologii. Przy okazji masa spraw sama się wyreguluje.
    Ten projekt zacznie działać, jednak z zupełnie innego powodu. To wszystko co napisałem to prawda, ale to zaskoczy bo pomoże mi Lew. Już zaczął ze mną na ten temat rozmawiać, jego dogłębna analiza motywacji profesora Pimko na prawdę pozwala śmiało spojrzeć na przyszłość tego wymagającego systemu.

"Dobrze funcjonujące państwo policyjne nie potrzebuje policji."
                William Seward Burroughs – Nagi lunch

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #380 dnia: Listopada 12, 2015, 21:33:37 »
    Huh, Octavian ma monopol na sesje RPG na Tawernie ^^

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #381 dnia: Grudnia 05, 2015, 17:01:17 »

Panowie, panie...
    Zapraszam do rozmowy na temat przyszłości RPG na Tawernie. Co chcielibyśmy tutaj stworzyć?
    W tym momencie projekt Latryna Nostradamusa będzie miał małą przerwę techniczną, natomiast Kryształy Czasu, powrót do korzeni, wydają mi się tracić impet ze względu na brak jasnego sytemu walki, którą uwielbiamy w grach.
    Nie ma sensu na ten moment zaczynać Victorii,  skoro Kryształy Czasu nie nabrały jeszcze pełnego rozmachu.
    Proponuje zatem powrót do serca kiczu, do tego co tworzy rdzeń Golden Axe, King od Dragons, czy AD&D - do WALKI!

Najwyraźniej gry muszą mieć w siebie wpisany jakiś konflikt, skoro tak....
    Możemy:
           A - stworzyć własny system, oparty na rzutach kośćmi, wykonywanymi przez MG - jako godnego zaufania powiernika wielkich tajemnic.
           B- zostawić na razie te projekty i rozkręcić tu ligę Mordheim, Blood Bowla, czy Chronopi, wypracowane rozwiązania  wcielić później do Kryształów Czasu - powrót do korzeni, by wskrzesić wielkie emocje.
          C - wypracować zupełnie nowatorskie rozwiązania.

Dlatego zapraszam do dyskusji - co trzeba zrobić, aby uczynić sesje na Tawernie kiczowatymi do bólu - czyli aby zyskały hipnotyzującą energię, magnetyczną siłę, której nikt nie zdoła się oprzeć?
     ?                        

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #382 dnia: Grudnia 05, 2015, 17:35:09 »
    Ja brałem udział w wielu sesjach RPG na systemie Fate, sam również na nim prowadziłem i bardzo mi się podoba, mi i innym graczom z którymi miałem i mam dalej przyjemność grać. :) Jest przystępny, dość łatwy do opanowania i zarazem ciekawy. Rozliczanie walk przez MG na nim jest dość trudne na początku ale jak się opanuje to leci jak z bata strzelił.

Mimo wszystko uważam że system to tylko dodatek, a to co porywa w sesjach RPG to relacje w drużynie, tak między rozbudowanymi BG (Bohaterami Graczy) jak i NPC, którzy również powinni mieć głębię. Oczywiście też przygoda, odpowiednio rozbudowana i wielowątkowa z dużą dowolnością działań dla graczy. Wtedy jest wszystko, akcja, epickie walki, przyjaźnie, zdrady, romanse, radość, rozpacz a w końcu historia jak z fajnej książki, którą sami tworzymy. :D

Jak chcesz Octavianie mogę Ci podesłać podręcznik do systemu Fate, tylko podaj mi maila.

PS: kiczowatość do bólu nawet jak przyciągająca nic tu nie da, ma być epicko :D

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #383 dnia: Grudnia 05, 2015, 23:05:21 »
    Po przeczytaniu twojego wpisu doszedłem do wniosku, że zawieszę Kryształy i odpalam Victorię.
    Też uważam, że wyżej podniesiona poprzeczka to dobra zabawa.

Kilka słów na temat pomysłu implementowania czyjegoś sytemu walki do świata Victorii, to taka ilustracja muzyczna odzwierciedlająca moją wiarę wwolność jaką daje tworzenie -------->
    (click to show/hide)
    Chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że miałem na myśli wprowadzenie jakiegoś systemu walki, ale nie kopiowanie czyjś rozwiązań, skoro ty jednak również uważasz, że należy iść w kierunku ambitniejszym, pozostaje mi zatem Victoria. Co mogło prowadzić do mylnego wniosku, że w autorskim systemie, będę chciał odstawić taki numer.

Mój mail -   octavian@wp.pl

nie ma być epicko, ale twórczo, ciekawie i naturalnie. To musi być ZASADZKA, dla odbiorcy

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #384 dnia: Grudnia 06, 2015, 13:00:05 »
    A ja czekam na kogoś kto zrobi sesję w uni młotka z jego mechaniką przez forum :D

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #385 dnia: Grudnia 06, 2015, 19:33:44 »
    I może to jest jakaś myśl.
    Po prostu zagramy w dobry sprawdzony system i po kłopocie. :)
    Ja będę miał przerwę techniczną niedługo, pewnie z jakiś tydzień. Możemy całą sprawę przedyskutować, ale moim zdaniem to bardzo dobry pomysł.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #386 dnia: Grudnia 08, 2015, 15:15:42 »
    Osobiście nie przepadam za mechaniką z Warhammera, rzuca się na powodzenie nawet najmniejszych czynności... I do tego losowanie profesji, głupota moim zdaniem. Aktualnie gram drugą sesję na tej mechanice i na szczęście MG zrezygnował z losowania profesji,  ale wszelakie testy potrafią irytować, jak jest ich zbyt wiele. No i losowanie bonusów do początkowych statystyk, efektem jeden gracz ma świetną postać a drugi słabiutką co przy tej mechanice niekorzystnie i to bardzo się odbija w grze.

Octavianie, podeślę ten podręcznik wieczorem, poszukac go muszę najpierw.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #387 dnia: Grudnia 08, 2015, 15:28:42 »
    Ale kto powiedział, że trzeba grać ze stuprocentową zgodnością z podręcznikiem? Koniec końców, gra się po to, żeby była jakaś przyjemność, więc jeśli jakiś mały element nam nie pasuje, to go zmieniamy na użytek swój i kolegów, takie jest przynajmniej moje zdanie na ten temat. Sam grałem w młotka tylko raz, również bez losowania postaci.

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    « Odpowiedź #388 dnia: Grudnia 09, 2015, 12:27:46 »
    Tak jak mówi Lew, nie trzeba grać całkowicie zgodnie z podręcznikiem. Na przykład w sesjach w których uczestniczyłem sami zawsze tworzyliśmy sobie postacie razem z jej wyglądem i profesją, przy cechach zaś losowaliśmy od razu 8 wartości i sami je przypisywaliśmy do konkretnej cechy. Dzięki temu nigdy nie zdarzyły się potworki typu łucznik który nawet nie potrafi strzelać :x

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #389 dnia: Grudnia 20, 2015, 19:16:46 »
    No to niech Lew, albo inny Gamling poprowadzi jakąś sesję w Młotka, ja chętnie zagram.
    Tak to widzę, rzekłem.