Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

W którego PBF-a byś najchętniej zagrał:

Autorskiego
    13 (41.9%)
    Historycznego
    10 (32.3%)
    Współczesność
    8 (25.8%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?  (Przeczytany 94426 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?
    « Odpowiedź #345 dnia: Sierpnia 30, 2015, 21:24:49 »
    <trzęsie się, dygoce mu broda, oczy załzawione, z nosa lecą gluty, drżącym głosem o coraz wyższej tonacji, zaczyna bełkotać>

- Nie to nie, łaski bez, nie chcecie mojego dynamicznego RPG, proszę bardzo, proszę, jasne róbcie sobie, te swoje turnieje i kampanie, proszę, róbcie, będziecie coś chcieli, zobaczycie, ja wam pokaże, ja, ja.... ja jeszcze zrobię, wam pokaże, ja, ja.... wy nie rozumiecie że, ja że ja...

<wybiega z sali, zakrywając twarz dłońmi, próbuje tłumić płacz, przez chwilę nic się nie dzieje, znika. Po pewnym czasie wraca, ociera energicznie policzki, stoi z zamkniętymi oczami i podniesioną do góry głową, powtarza coś metodycznie do siebie, cicho>

- Uspokój się, pamiętaj o równowadze. Akceptacja innych nie będzie za ciebie decydować o twoim życiu, akceptacja innych...

<bierze głęboki oddech i z sztucznym uśmiechem na twarzy zaczyna mówić>

Skoro ten pomysł nie przypadł wam do gustu to może by tak RPG w starym stylu np. powrót do Kryształów Czasu, albo Oko Yrrhedesa - jasny dla wszystkich świat, stare sprawdzone zasady, żadnych udziwnień <"udziwnień" mówi z wyczuwalną agresją w głosie, oczy zmieniają się w szpilki przy tym słowie, jednak dalej mówi już uspokajając się>. Taka przygoda z wojownikiem, złodziejem i magiem, która zacznie się w karczmie a skończy w opuszczonej kopalni w której swoją siedzibę ma straszliwy Nekromanta. Zabawa z kliszami, ale z uczuciem i pozytywną nostalgią.  Oczywiście huth ma rację, obecnie Kampania jest najważniejsza, ale to przecież nie oznacza, że mamy przestać się bawić innymi zabawkami, które wszyscy lubimy, bez uszczerbku dla samej kampanii.
    Co wy na to?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #346 dnia: Sierpnia 31, 2015, 01:46:44 »
    Kurczę, jasne, nie chcemu ci ograniczać horyzontów. Po prostu - oprócz tego, że nie ogarniamy wizji i nie wiadomo, o co do końca chodzi - to istnieje, czy też istniała w czasie, kiedy pisałem tamtego posta, pewna ewentualność, do której byś się przydał, ale to na razie odwleczone jest czasowo, więc spokojnie, możesz kombinowac, zawsze jakieś doświadczenie.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #347 dnia: Sierpnia 31, 2015, 08:47:05 »
    Jak najbardziej jestem za! Co prawda, podobne motywy miały się znaleźć w epizodach mojej kampanii, ale spokojnie, najwyżej coś zmienię jeśli będzie to zbyt podobne :D
    Generalnie lubię takie hmm... nie tyle oklepane już schematy, co samą hmm... akcję? Nie wiem jak wyjaśnić szczerze mówiąc co mam na myśli.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #348 dnia: Sierpnia 31, 2015, 22:56:01 »
    Panowie oto przykład rozgrywki grają gracze huth i Lew w świecie stworzonym w grze Kryształy Czasu. Zakładamy, że gracze kreują postacie - huth minstrela Berdergarda, zaś Lew wojownika Kurgana Mściwego.
    Berdergard i Kurgan Mściwy w Karczmie dowiedzieli się, że blisko Ostrogaru znajduje się opuszczona świątynia boga Seta, w której ponoć ukryto skarb, postanawiają sprawdzić tą informację.
    Gracz Lew - przysyła szczegółowy opis tego co robi, zaznacza jak ważna dla Kurgana Mściwego jest możliwość wykazania się w walce odwołując się to przeszłości swej postaci.
    Gracz huth - nie kontaktuje się z MG, co więcej umieszcza jedynie niedbałą notatkę w ramach gry, że gdzieś tam idzie.
    Berdergard i Kurgan Mściwy docierają do świątyni, otrzymują opis budowli, decydują się wejść do jej wnętrza. Znów opis Lew jest barwny i nasycony emocjami związanymi z rzucaniem śmiałego wyzwania przygodzie, zaś huth pisze - wchodzę do świątyni i tyle.
    Gracze otrzymują teraz opis wnętrz świątyni, mogą dowiedzieć się że w powietrzu unosi się dziwaczny zapach, a na podłodze wśród kurzu widać dziwne ślady, których nie potrafią zidentyfikować.
    Otrzymują również takie załączniki przedstawiający ich pozycję w tunelu:
    (click to show/hide)
    - mogą teraz określić co robią mówiąc na jaki dokładnie segment chcą się przesunąć tu znajduje się podręczna numeracja -
    (click to show/hide)

System gry opiera się na prostych współczynnikach, nawiązuje jednak do oryginalnej mechaniki. Mamy więc Siłę, Zręczność i Wytrzymałość jak w Oku Yrrhedesa, nie będziemy jednak dokładnie przenosić skomplikowanej mechaniki - byłoby to bardzo niepraktyczne. Powróćmy jednak do naszego przykładu, nie zostawiajmy Kurgana Mściwego i Berdergarda w takim momencie!
    Nasi dzielni wojownicy decydują się na dalszą eksplorację świątyni, ustawili się już nawet w szyku bojowym, spójrzcie:
    (click to show/hide)
    W tym momencie do ich uszu docierają jakieś straszliwe dźwięki, dzielny Kurgan Mściwy śmiało rusza naprzód, zaś Berdergard salwuje się ucieczką, czy to właściwa decyzja? Lew otrzyma za właściwe odgrywanie postaci dodatkowe PD, co może pomóc kreowanemu przez niego wojownikowi.
    Po wymianie opisów sytuacji przez MG, gracze otrzymają zmów potwierdzenie swojej pozycji w świecie gry -
    (click to show/hide)
    , jak również ilustrację tego co się dzieje pod koniec dnia -

Gramy więc wykorzystując świat Kryształów Czasu w oparciu o uproszczoną mechanikę AD&D, poddaną syntezie z zasadami Oka Yrrhedesa - ale jasną i zrozumiałą dla wszystkich, do tego dostajecie mapki i ilustracje w komplecie.
    Zaczniemy jak zwykle od stworzenia postaci - jak to zrobić o tym już niedługo.
    Zapraszam do gry :)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #349 dnia: Sierpnia 31, 2015, 23:01:18 »
    Biere udział!
    Ale te PD dostanę jako bonus juz na starcie za prawidłowe odgrywanie postaci w przykładzie? :3

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #350 dnia: Sierpnia 31, 2015, 23:39:27 »
    No to w zasadzie wygląda, jak zwykła sesja, którą można sobie w tamtejszym dziale prowadzić (i jakie już były prowadzone). Nie wiem za to, czy nadaje się to jako przebieg rozgrywki dla kampanii (szczególnie jako kontynuacji tego co było w pierwszej edycji).
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #351 dnia: Sierpnia 31, 2015, 23:48:29 »
    To jest IMO po prostu propozycja rozegrania normalnej sesji, nie sugestia do kampanii.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #352 dnia: Września 01, 2015, 00:37:32 »
    Dykciu, dla ciebie już późno :P
    Jasne, że chodzi o małą sesję rpgową, a nie o kampanię.

No dobra, jak ogarniasz te wszystkie kryształy czasu z oczami, smokami i lochami, to oczywiście zaszczycę rozgrywkę moją osobą(ehem, ehem), byle żebym nie musiał sam całego systemu ogarniać

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #353 dnia: Września 01, 2015, 02:01:30 »
    O cholera, rzeczywiście. Działy mi się porąbały xD
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Revix

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #354 dnia: Września 01, 2015, 10:27:02 »
    Siła, wytrzymałość i zręczność a many nie ma? Ja chciałbym zagrać magiem/nekrosem (który by miał przy sobie zazwyczaj z dwa szkielety/ożywionych graczy których zabiłem xD)

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #355 dnia: Września 01, 2015, 14:05:36 »
    Dziękuję panowie za ciepłe przyjęcie mojego pomysłu.
    W takim razie niedługo zacznę projekt na poważnie. Pomyłka Dyktatora kojarzy mi się z przedstawioną w Tygrysach - czyli książeczkach propagandowych, wizją Stalina, jako dobrego ojca narodów. W Moskwie, w nocy gdy stolica najwspanialszego państwa świata już spała na Kremlu paliło się jedno światło. Gdy wszyscy obywatele udawali się, by odpocząć, Stalin nadal pracował! Podejmował wielkie decyzje, pochylony nad mapami w otoczeniu małej grupy współpracowników. W rozmachu tych decyzji, podejmowano również te które niosły z sobą ryzyko. Czasami pomimo nadludzkiego wysiłku, nie udawało się uniknąć błędów, jednak skala tych działań oznaczała, że właśnie te błędy były częścią geniuszu, którego nikt inny nie mógłby zastąpić. Podobnie Dyktator - gdy wszyscy już śpią, z troską zajmuje się sprawami wielkiej wagi, pochyla się nad postami. Popełnia błędy, które wynikają z ojcowskiej troski, my możemy więc spać spokojni, bowiem w ostatecznym rachunku wszystko skończy się dobrze - jesteśmy bezpieczni.

inariu dlaczego uważasz, że odgrywanie nekromanty miało by oznaczać dokonywanie zamachów na innych graczy? Nawet gdybyś kreował postać zabójcy w świecie Kryształów Czasów - jesteś częścią drużyny herosów, przynależność do grupy jest nierozerwalnie związana z twoimi celami. Nie ma odcinaka przygód He Mana, w którym straszliwy Szkieletor zabijałby członków swojej drużyny. Czy Nazgule padły ofiarą spisku Mrocznego Władcy?
    (click to show/hide)

Offline Revix

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #356 dnia: Września 01, 2015, 16:27:33 »
    Czy ja pisałem, że będe zabijał graczy tylko po to aby ich przemienić w szkielety? (jak już to w Rycerzy śmierci bądź inne takie) To tylko w wypadku jakby któryś z herosów chciał mnie zabić no przecież utalentowany wojownik raczej nie powinien się zmarnować po smierci prawda? :D

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #357 dnia: Września 01, 2015, 17:41:05 »
    Jeżeli to ma wyglądać tak, że GM właściwie wszystko ustala, a my tylko mówimy, co robimy, to też w to wchodzę.

W tego typu sesjach nie może też zabraknąć takich interesujących sylwetek, jak Netoman, Ive, czy choćby Baldwin! Polecam pozapraszać ich bezpośrednio przez PW i będzie można startować.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #358 dnia: Września 02, 2015, 12:58:33 »
    Wróciłem panie i panowie po tej kilkumiesięcznej przerwie. Od razu mówię iż nie mam weny na LOTR(Póki co ją chciałbym zamknąć. W razie co zrobi się nowy wątek), jednak chciałbym was zaprosić na nową sesję która będzie prowadzona w klimacie uproszczonego Savage Worlds ~ Evernight. Niedługo powstanie wątek organizacyjny.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #359 dnia: Września 02, 2015, 13:14:36 »
    Z chęcią wezmę udział również w tej sesji. Ale z tym brakiem ochoty na LOTRa to chyba kłamiesz, nie dawno widziałem jak na Steam pykałeś w LotRO :D