Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

W którego PBF-a byś najchętniej zagrał:

Autorskiego
    13 (41.9%)
    Historycznego
    10 (32.3%)
    Współczesność
    8 (25.8%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?  (Przeczytany 94766 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    Odp: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - LUDZIE NOWA SESJA
    « Odpowiedź #90 dnia: Maja 16, 2013, 15:55:21 »
    ja jestem na tak
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #91 dnia: Maja 16, 2013, 16:01:49 »
    Osobiście nie mam zamiaru skakać po różnych forach. Jest tutaj dział specjalnie stworzony dla tego typu pomysłów. Jeeli macie zamiar tam siedzieć, to prawdopodobnie ten dział poleci do kosza, bo nie będzie sensu trzymać go dalej.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #92 dnia: Maja 16, 2013, 16:32:53 »
    Zostajemy tutaj. ;-p

Ja jestem za, mogę grać w takim świecie.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #93 dnia: Maja 16, 2013, 16:36:33 »
    Pisze już wątek.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #94 dnia: Maja 16, 2013, 17:55:23 »
    Zabieram się do pisania.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #95 dnia: Maja 16, 2013, 20:43:10 »
    Zrobione, teraz czekamy na uwagi Chidoriego jak i również wiekszą ilość graczy.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Maja 16, 2013, 21:12:32 »
    Nie będę za bardzo się czepiać. Chyba że coś naprawdę będzie nie tak. (NP zbyt przepakowany ekwipunek). Ale o to spokojnie, w sesji się tym zajmę. Każdy poczuje konsekwencję swoich wyborów.

Warto zaznaczyć że jest tu śnieg.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #97 dnia: Maja 17, 2013, 00:46:31 »
    Jakoś starałem się dopasować do świata, choć w takim połączeniu totalitarnej teokracji z pseudo-późnym średniowieczem nie bardzo wiedziałem czy istnieje w ogóle jakaś świecka sfera "intelektualistów", wpływowych osób, szlachciców, itd... Nie wyczytałem też jak wygląda jakiś system szkolnictwa, nie wiem też czy kapłani żyją w celibacie i w ogóle jak wyglądają świątynie, czy w ogóle jest wolny handel, czy jest szara sfera, itd... Ciągle tylko ten Andros, no to uznałem, że to chyba jakieś antyutopiczne jest...

W ogóle, Wesch, chociaż akapity byś zrobił :P

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Maja 17, 2013, 07:36:48 »
    Istnieje grupa Intelektualistów.
    Wpływowych osób także, lecz nie ma szlachty. (Podział kastowy http://powerbimber.y0.pl/index.php?topic=8.0) Jest to grupa zwana - Finteriusze .
    Brak szkolnictwa dla prostego ludu. Jest jedynie darmowa szkółka dla dzieci. Lecz uczą tam praktycznie, nie teoretycznie. I niezbyt wiele. a kapłani nie żyją w celibacie :P. Handel wolny jest jak najbardziej.

A co do całego Androsa. Pamiętać że to co przedstawione jest w miejscu które wam podałem. Jest w większości tym o czym mówią Qutes. Nie dałem wam informacji zbyt wielu o świecie, gdyż wasze postacie ich nie znają. Do tego w tym co czytacie, a nie jest faktem materialnym, często są kłamstwa : P

« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2013, 08:09:15 wysłana przez Chidori »

Offline huth

« Odpowiedź #99 dnia: Maja 17, 2013, 22:09:52 »
    Tak w ogóle to skoro istnieją uniwersytety, to uczą na nich dokładnie tego, co było do wyboru w kreowaniu postaci(filozofia/retoryka, alchemia i medycyna oraz najpierw actes liberales w jakiejś formie)? Jak bardzo świeckie i autonomiczne one są? Kto naucza, kto jest "rektorem"? Ile lat trwa nauka, jakie są stopnie naukowe? Rozumiem, że "teologia" i prawo są tylko nauczane w zamkniętych ośrodkach Qutes, a gdzie indziej w ogóle zakazane?
    Czy może to tylko użycie nazwy i nie powinno się jej łączyć z właściwym uniwerkiem(warto sprawdzić skąd taka nazwa tak w ogóle :P)

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Maja 17, 2013, 22:26:50 »
    Pytanie na które sam jeszcze nie mam pełnej odpowiedzi. (Nie są one na tyle istotne aby zajmować się nimi w pierwszej kolejności)
    Dokładnych kierunków nie ustalałem. Lecz są tam na pewno wymienione w ścieżce życia.
    Same Universytety(Zapewne nazwa robocza) są świeckie i prowadzone przez przewodniczącego z ludu. Choć zazwyczaj finansowane są przez Qutes.
    Nie ma tytułów naukowych, lecz osoba po takiej szkole ma predyspozycje by zostać np lekarzem.
    Istnieje zaświadczenie pisemne iż osoba ukończyła ten kierunek, ale zwykły lud tego nie wymaga. Gdyż się w tym nie orientuję, tak więc np kliniki lekarskie przekazywane są z pokolenia na pokolenie po ukończeniu studiów (Lub nauki w domu). Takie osoby czasami mogą też założyć własna w miejscu w którym takowej nie ma.

Sama nauka trwa od 2 do 3 lat. Lecz nie ma tam takiego systemu szkolnictwa jak znamy u nas. Wyjątkowo wybitni uczniowie mogą zdać test końcowy już po roku. Na sam test zgłasza się osoba zainteresowana. Jeśli takowa jest oczytana w dziedzinie z jakiej zdaje, a tym bardziej ma doświadczenie nie ma problemów ze sprawdzianem końcowym.

Wiarę uczą rodzice i otoczenie, oraz powszechna propaganda. O teologi lud słucha na kazaniach, prawo zna z doświadczenia, oraz wymieniane jest z ust do ust. (Osoba ogłasza, reszta przekazuje sobie). Cały system prawny jest spisany i ogólnie dostępny, lecz trzeba umieć czytać. W ośrodkach Qutes jest to po prostu w pełnej formie. Dla ludu, Kto szuka to znajdzie.
    « Ostatnia zmiana: Maja 17, 2013, 23:07:12 wysłana przez Chidori »

Offline huth

« Odpowiedź #101 dnia: Maja 17, 2013, 23:20:17 »
    Aha, ok, chyba nie chcesz o samych Qutes zbyt wiele zdradzać, sądząc po twoich odpowiedziach :)

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Maja 17, 2013, 23:23:45 »
    Owszem. Mam pewne tajemnice. Sporo tajemnic.
    I tak wszystkie , a bynajmniej większość wyjdą na jaw, gdy już dokończę całe universum i je gdzieś umieszczę.

Bynajmniej jest ciekawiej gdy gracze nie tyle iż wczuwają się że o czymś nie wiedzą, A naprawdę o tym nie wiedzą. Jeśli jest to zgodne z postacią jaką grają.

Offline huth

« Odpowiedź #103 dnia: Maja 20, 2013, 22:59:44 »
    ^ chyba mylisz "bynajmniej" z "przynajmniej" :P

Do Wesch96
    Dlaczego od razu stal damasceńska? Już pomijając samą nazwę(Damaszek...) i unikalność, to może w tym uniwersum takiego zaawansowania technologicznego nie ma? Czy może ja czegoś nie wyczytałem...

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    « Odpowiedź #104 dnia: Maja 21, 2013, 07:00:10 »
    Dwa pytania: czy na mapie, którą podałeś północ jest w innym miejscu? Pamiętam, że było podobnie w przypadku Warhammera, a że karczmarz mówił o mieście Mazar, które jest na wschodzie, to zastanawiam się, czy chce się go pozbyć, czy jest tak jak mówiłem.
    I jak wyglądają Qutes? :>