Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

W którego PBF-a byś najchętniej zagrał:

Autorskiego
    13 (41.9%)
    Historycznego
    10 (32.3%)
    Współczesność
    8 (25.8%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?  (Przeczytany 94307 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - LUDZIE NOWA SESJA
    « Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 09, 2013, 17:47:06 »
    Piszę się rękami i nogami, ale bez jakichś tabelek i kości...

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 11, 2013, 17:08:26 »
    Przepraszam za mały afk z mojej strony w sesji. Co do sesji Aldreda - jeżeli takowa powstanie, to ja się piszę.

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 13, 2013, 09:19:11 »
       Właśnie, bez tabelek i kości. Czyli jakby nie patrzeć, storeyling. Tyle tylko że gracz może w tedy łatwo popuścić wodze wyobraźni stwarzając z siebie niezniszczalnego zabijakę. Kilka sposobów aby oddać brutalność tego świata i nieco zapobiegać nad wyraz...nieokiełznanym graczom. Co jak co ale coś takiego zabije klimat młotka, a ja będę się starał przedstawić go w jak najbardziej możliwym stopniu,jako...Dark Fantasy.
       Ale do rzeczy, oto kilka moich sugestii, sami oceńcie co jest dobre, co nie potrzebne oraz co można by było trochę zmodyfikować. Wolę w tym temacie to rozwiązać niżbym wpierw wstawił post z góry narzuconymi zasadami, chyba rozumiecie.

Zasady/sposoby utrzymania klimatu.
    -zdolności/umiejętności postaci: Czyli, co dana postać potrafi i na czym się zna. Żeby nie było to tylko puste określenie można by było wprowadzić odpowiedni stopień biegłości . Jak by to działało? Przykład: Skradanie się-  sama w sobie umiejętność już wyróżnia gracza, i mówi nam ze potrafi świetnie znajdować sobie miejsce w cieniu by skrycie się przemieszczać. Ale wciąż jest początkującym w tym "fachu".
    Z czasem postać dostanie możliwość treningu lub sama doszlifuje swoją umiejętność skradania się by można było w w karcie napisać: Skradanie się 2.
       Daje nam to obraz ze ta postać nie tylko potrafi cicho i skrycie sie poruszać. Ale dostaje bonusy do tego, potrafi stawiać kroki  niemal bezszelestnie, wie gdzie takowy postawić.
    To tylko przykład i luźna propozycja, żeby tego nie nakichać bogowie wiedzą ile, proponowałbym do 3 poziomów biegłości.
    -Cechy- No właśnie, czy wystarczą wam same umiejętności, czy wolelibyście aby było w KP także kilka cech które narysują niejako szkic kto właściwie zacz. Mowa tu o dobrze znanych WW-walka wręcz, S-siła itp. Rezygnujemy z tego czy nie? Jeśli nie to do ilu się ograniczyć. Ten temat to ogromny dylemat, wiem o tym;)
    -Jeśli już były by cechy...które tylko przedstawiały by liczby...ktoś powie ze to element losowy i bez kości ani rusz. No właśnie, jedyny sposób to losowy generator rzutów kości(albo nie tylko?), i zaufanie do MG że nie kanci;) Istotne tak naprawdę w walce, gdy gracz nie bardzo będzie wiedział co robić, jak opisać atak który chce wyprowadzić itp. Wtedy w nawiasie poprosiłby o takowy rzut, i zda się na swoje cechy i szczęście. Swoisty powiew losu, który nie zawsze musi sprzyjać poszukiwaczom przygód. To też temat do gorących dyskusji.
    -Jaki typ przygody bliższy waszym oczekiwaniom? Czy pierwsza sesja ma być krótką i prostą jednostrzałową, by zaznajomić się z zasadami i ze samym światem? Czy pierwsza przygoda ma być od razu wstępem do większej kampanii (a więc ciąg przygód połączonych fabularnie). I na końcu, intryga, walka, horror, zagadki, kryminał...czego ma być więcej, czego mniej. W jakich klimatach bardziej by wam odpowiadało grać. Legendarne świątynie czy zabita dechami wioska nawiedzana przez np.ducha zmarłej wiedzmy itp. Tu tez liczę na jakieś sugestie.
    -Na koniec sama mechanika, jak wy to widzicie. Do jakiej sesji na forum ma być zbliżony mechanicznie nasz "młotek"?

Upf, to na razie tyle, gdy sobie coś przypomnę to dopiszę. Liczę na jak najwięcej sugestii żebyśmy zaczynając grę wiedzieli że to jest to i nikt nie będzie zdziwiony dlaczego jest tak a nie inaczej.
    -Ah, w ostatnim momencie sobie przypomniałem. Niby to taka mała pierdoła i zbędna(albo może nie?) .Waluta w Imperium to złota korona, a oto jak wygląda kurs wymiany.1  złota korona(zk)=20 srebrnych szylingów(s)=240 miedzianych pensów(p)
    1 srebrny szyling=12 miedzianych pensów
    Mam nadzieję że rozpisałem to dość klarownie. Owszem, w starym swiecie równie dobrze można dokonywać wymiany towarów z kupcami. Płatność walutą to nie jedyny sposób na pozyskiwanie nowego ekwipunku.Np.Gracz da kupcowi sztylet ze złoconą rękojeścią a w zamian weźmie od kupca jego "równowartość", flaszkę spirytusu i stary bukłak(w komplecie drewniany kubek) .Tak więc system szczegółowy czy zakładamy ze jest to tylko 1 złota korona?
    Obciążenie postaci- Jeśli by takowe wprowadzić wymagane jest określić ile dana postać może dźwigać ze sobą rzeczy. W 2 ed zależne to było od cechy Krzepa. Czy zakładamy "dźwigamy z umiarem". Nie chciałbym widzieć u kogoś w ekwipunku jak ma zapisane "6 mieczy dwuręcznych, koło od wozu, zestaw alchemiczny, 2 kusze,koń..." ;)Tu jak na razie nie mam pomysłów.

Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 13, 2013, 10:21:38 »
    Ja wolałbym z kośćmi, większa losowość :)
    Poza tym można dodać tabelkę, w której np. jakaś akcja np. kradzież złota - poziom 1 dodaje nam +2 do rzutu kośćmi.

Co do cech to nie wiem
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 13, 2013, 20:04:47 »
    Tak jak pisałem, jak będą tabelki i kości, to ja całkowicie odpadam xD

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 13, 2013, 20:49:43 »
    uff...
    Stopnie biegłości są spoko. Np. początkujący, doświadczony, mistrzowski, legendarny? Na początku dostępne tylko dwa pierwsze, trzeci możliwy do osiągnięcia w grze, czwarty jako opcja po roku grania, czyli nieosiągalny :P :D
    Ale żeby to zbalansować przy tworzeniu postaci, cto koszt drugiego poziomu musiałby być wyższy, czyli np. jest 5 pkt., podstawowy to 1 pkt, a dośw. to 3 albo 2,5. Wtedy jacyś multiklasowcy tez mają szanse :P
    No i te stopnie to tak chyba tylko do orientacji, kto jest jak i w czym dobry, a nie do tabelek i kości...

Co do cech, to zależy, co będzie jako umiejętność, a co jako cecha... dla mnie WW to jest umiejętność, a nie cecha, którą np. jest S. Imho taki podział jest problematyczny i strasznie sztywny, ja bym wszystko wrzucił do jednego wora. Sam nie rozumiem np. w DnD mądrości jako atrybut czy rozdziału zręczność, siła i kondycja i jeszcze osobno jakieś wytrwałości i akrobatyki, a między tym jakieś dziwaczne korelacje... Wychodzę z założenia, że jak się jest w miarę silnym, to jest się i zręcznym, i z dobrą kondycją, ale jak się jest jak Pudzian, to z kondycją i zręcznością jest gorzej(widzieliście te jego walki MMA? Ten dług tlenowy...). A mądrym się jest, bo się czyta książki i ma się dośw. życiowe, a nie bo się tak urodziło.
    Więc zamiast rozdziałów na jakieś siły i zręczności chyba prościej jest ogarnąć jakieś ogólne uproszczone typy mające plusy i minusy jak 'mięśniak'(strongmeni, ciężarowcy), 'ogólnie sprawny fizycznie'(ludzie sportów walki), 'wytrzymały'(triathloniści, jacyś mnisi shaolin :P). Jedno do wyboru. I nawet nie trzeba ograniczać wyboru innych umiejętności, bo to jest oczywiste, że np. nie można być dobrym akrobatą, jak się jest Pudzianem, ale można łatwo machać kafarem, czego nie może wytrzymałościowiec, ale ten może walczyć cały dzień. Te główne typy miałyby wpływ na resztę zdolności. Ale znów bez przesady, myślę, że np. ukrywać się może każdy całkiem nieźle(no, może trochę rozmiar przeszkadzać...)
    Oczywiście wszystko by miało jeszcze te stopnie umiejętności, z tym że powinny bardziej zwiększać plusy niż minusy, inaczej to bez sensu. Można by też nie wybrać żadnego typu, wtedy byłoby się słabiakiem, ale punkty by szły na co inne.

To jest taka moja koncepcja, może jest zbyt wywrotowa :P Dla mnie jest intuicyjna, ale nie ma problemu jeśli zrobisz to "normalnie, z porozdzielanymi statami, cechami, itp.
    Aha, jestem na nie w sprawie rozkładania wszystkiego na rzuty koścmi i tabelki podczas rozgrywki. Może to się sprawdza na żywo, ale chyba nie na forum. Ewentualnie jakiś rzut monetą czy kostką, kiedy coś nie jest oczywiste, jest trudne do określenia(ja tak robiłem w sesji). A tabelka to tylko przy tworzeniu/karcie postaci.

Dalej...
    Typ przygody, klimat, mechanika... obojętnie, nie znam się :P

Waluta... Mi pasuje ten szczegółowy system, zwiększa immersję, ale może niektórzy nie lubią się w takie coś bawić :P
    Obciążenie - jestem zwolennikiem dość twardego realizmu... bez jakiejś magicznej skrzyni w magicznym worze albo wozu czy konia nie da się łatwo nieść dodatkowych: zbroi płytowej na plecach, tarczy, kuszy, topora, miecza, 50 bełtów, hełmu i trzech par butów, bez narastającego zmęczenia...
    Ale może są tu sami fanatycy Gothiców :P

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 30, 2013, 00:55:44 »
    Zagram, z moim kolegą który jeśli sesja w WH  wypali zagra także.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2013, 01:09:09 wysłana przez Chidori »

Offline Aldred

• Użytkownik
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #67 dnia: Maja 03, 2013, 10:44:01 »
       Załozyłem już temat z sesją.
    Zapomniałem tam dodać że w biografii możecie także się opisać jak wyglądacie.W razie pytań pisać tutaj. Karty postaci składacie już w temacie sesji.gdy uzbieramy grupę graczy.Zaczynamy,życzę wam i mi także udanej zabawy.
    Edit:Karty postaci wpierw wysyłać do mnie na pw. W celu weryfikacji,potem ja wstawię to wszystko w  jednym poście.
    « Ostatnia zmiana: Maja 03, 2013, 12:46:42 wysłana przez Aldred »
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix

Offline huth

« Odpowiedź #68 dnia: Maja 05, 2013, 00:44:42 »
    będę się pytał publicznie, co tam.
    Jak to jest w młotku z religią, bóstwami, itd. - czy jest to raczej niewiadoma sprawa, ludzie się modlą, ale "nieznane są wyroki boskie", czy też jest to raczej pewna rzecz i kapłani rzeczywiście mają moc, błogosławieństwa, zaklęcia itd. od bogów? Jest osobna magia "kapłańska"? I cały ten Chaos i spaczeń(fajne słowotwórstwo) - o co z tym chodzi?

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Maja 05, 2013, 11:37:59 »
    będę się pytał publicznie, co tam.
    Jak to jest w młotku z religią, bóstwami, itd. - czy jest to raczej niewiadoma sprawa, ludzie się modlą, ale "nieznane są wyroki boskie", czy też jest to raczej pewna rzecz i kapłani rzeczywiście mają moc, błogosławieństwa, zaklęcia itd. od bogów? Jest osobna magia "kapłańska"? I cały ten Chaos i spaczeń(fajne słowotwórstwo) - o co z tym chodzi?

1 pytanie - owszem mają profity, jeżeli wypełniają wolę bogów
    2 pytanie -  tutaj jest wyjaśnione co to Spaczeń (Warp) i po części chaos: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chaos_%28Warhammer%29

Offline Aldred

• Użytkownik
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #70 dnia: Maja 05, 2013, 12:51:11 »
      Magie w warhamerze - przynajmniej w Imperium- dzielimy na kapłańską i moc maga.Jedno z drugim sie zawsze kłóci gdyż magowie wątpią w to że kapłani danego boga mają moc czarowania.Jak sami twierdzą...każdy mag w starym świecie czerpie świadomie lub nie,moc od pustki chaosu.
    Sam Archaon przed oblężeniem Midencheim powiedział: "Wy ludzie zaprzeczacie nam, bronicie sie przed nowym ładem który kiedyś musi nastąpić...Ale czy nie korzystacie z naszych mocy? Walczycie z naszymi Bogami, nie wiecie że tak naprawdę ich  wspomagacie??"
       Poza tym w młotku nie ma czegoś takiego jak w typowych grach rpg...mag rąbie czarami na prawo i lewo. Many jako takiej nie ma,przy czarowaniu mag traci fizycznie siły, coraz bardziej jego umysł jest zmącony. Są miejsca gdzie aura mocy bywa silna,jeśli mag to zauważy....jest silny.W większości przypadków....mag  używa swych  mocy w ostateczności,gdyż szybko staje się słaby,o opętaniach przez demony nie wspomnę.Gdyż te czekają w otchłaniach,obserwują każdy krok maga,gdy ten zuchwale zapragnie więcej mocy....marny jego los.
        Ogólnie w młotku to elfy są najlepiej zaadoptowane do tej roli.Ale to wynika z ich przeszłości.Czarodziej,a raczej postać która chce takim kimś być...musi przede wszystkim ostrożnie dobierać czary i czas kiedy je rzuca.O co mi chodzi?To nie jest tak że znam czar i nim walne orka...O nie,mag skupia sie na moment,splata wiatry magii,medytuje,jeśli mu sie uda rzuci takowy.Bywa tak że przy rzucaniu czaru mag pomylił dosłownie jedno zdanie,czy literę.Skutki to:od demonów po obłąkańcze życie.
       Najlepiej jest sie zaopatrzyć w przeróżne składniki do danego czaru, ułatwia to rzucanie czarów.Drugim krokiem jest ówczesne wykonanie magicznego kręgu,który chroni i zmniejsza szanse niepowodzenia.Krąg owy wykonuje się po uzuciu pyłu lub święconej kredy.Sam pył musi być alchemicznie przerobiony,czy to u maga ,szarlatana czy alchemika.
        Trzecim sposobem na powodzenie jest splatanie magii,czyli mag przez dłuży czas zaczyna sie skupiać nad danym czarem i jego celem.Trwa to długo,ale jest to najpewniejszy sposób.
       Na koniec,w młotku nie ma many.Nie ma tak że rzucacie czarami dopóki nie będę na debecie z maną.Czasem jeden czar sprawi że mag padnie na kolana i ledwie dysząc będzie próbował choćby wstać.Tyczy sie to czarów potężnych jak i słabych...

Offline huth

« Odpowiedź #71 dnia: Maja 05, 2013, 14:56:15 »
    Wola bogów... aha.

Aldred, heh, bardziej pytałem o tę kapłańską, ale o tej "mistycznej" też dobrze wiedzieć :P

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Maja 11, 2013, 00:05:52 »
    Aldred, co jest? :(

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Maja 11, 2013, 09:06:49 »
    Chyba zaginął w akcji xD

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #74 dnia: Maja 12, 2013, 14:57:27 »
    Myślę iż nic z tego nie będzie. Pięć dni temu obiecał mi na priw iż, wystartuje następnego dnia.