Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [KK!] Ogniem i Mieczem 2: Ku Karaibom / Caribbean! - dyskusja  (Przeczytany 66976 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ogniomistrz

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    Odp: [KK!] Ogniem i Mieczem 2: Ku Karaibom / Caribbean! - dyskusja
    « Odpowiedź #90 dnia: Lutego 22, 2013, 20:34:04 »
    Ja juz ten mail etc dawno wysłałem ale jakoś odpowiedzi nie dostałem :P zobaczymy :D
    Ogniomistrz_the_Grey
    ReS_Ogniomistrz_PL
    Ogniomistrz_the_PonyFan
    LN_5pp_szer_Ogniomistrz_PL
    pod takimi tagami można mnie spotkać w świecie M&B

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #91 dnia: Lutego 22, 2013, 20:37:22 »
    Ja juz ten mail etc dawno wysłałem ale jakoś odpowiedzi nie dostałem :P zobaczymy :D

Wyczytałem, że testy zostały przełożone na styczeń i potem słuch zaginął. Dopiero ten wczorajszy news ze screenami w którym zawarto info z przeprosinami coś o tym mówi. Może po prostu nie mają czasu? :D

Trzeba czekać. :)

Offline b@rtu$

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #92 dnia: Lutego 22, 2013, 21:32:54 »
    Rzucił mi się w oczy brak włosów wystających z pod czapki;)

Offline brajn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #93 dnia: Lutego 23, 2013, 12:12:50 »
    Czy tylko ja zauważyłem na tych dwóch screenach ogromne podobieństwo do Pirates of the Burning Sea? :)

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    « Odpowiedź #94 dnia: Lutego 23, 2013, 14:37:58 »
    Tak porównując przypadkowe zdjęcia z obu gier grafika wygląda bardzo podobnie.
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Lutego 23, 2013, 14:41:39 »
    Zapoznałem się z kilkoma screenami i tam grafika wygląda bardziej "bajkowo", ale jakby nie patrząc to grafika w "Karaiby" jest taka jak była w Ogniem i Mieczem.

Offline Bot

• Użytkownik
    • Piwa: -9
    • Hail!
    « Odpowiedź #96 dnia: Lutego 23, 2013, 14:54:52 »
    Z pewnością urzekną mnie takie bitwy morskie - różne jednostki na statkach - różnie wyszkolone i wyposażone, mające drzewka rozwoju itd. Do tego jeszcze fakt, że panią kapitan(takie zboczenie mam, że zawsze gram kobietą, jeśli tylko jest taka możliwość) będzie moja własna postać, której poczynaniami będę kierował. Będzie to miało na pewno swój urok! Rozwój swojej postaci, pewnie jeszcze bohaterowie. Zastanawiam się tylko, jak dokładnie będzie wyglądała bitwa morska. Spodziewam się, że będzie się przełączało pomiędzy dwoma widokami - jeden strategiczny, w którym sterujemy statkiem, oddajemy salwy, wydajemy rozkazy - a w drugim widoku po prostu kierujemy naszą postacią i chodzimy po swym okręcie flagowym. Dobrze się też zapowiada system zniszczeń, który podobno ma występować.

Ale minusów też jest bardzo dużo. Tym najbardziej rzucającym się w oczy jest oczywiście grafika. Wiadomo, że grafika nie jest najważniejsza i w stare gry także można się miodnie bawić - ale, nie oszukujmy się, po grze tworzonej w -nastych latach XXI wieku spodziewałem się czegoś o wiele, ale to wiele lepszego. A poza tym, nie ukrywam że grafika jest po prostu szpetna - zarówno jej design, jak i techniczna jakość. Przyznacie sami, że poniższy screen z gry Age of Pirates jest tysiąc razy lepszy, niż zaprezentowane nam screeny z M&B: Ku Karaibom:

Poza tym, nie podoba mi się mapa. Fajnie - jak ktoś tam zauważył - że są pola i drogi, ale... według tej mapy wyspy Nowego Świata to idealne równiny. Logika od początku kazała mi sądzić, że tak nie jest, a kilka map fizycznych potwierdziło moje przypuszczenia. Przecież na Karaibach są wzniesienia, a także gdzieniegdzie znajdują się góry! Wydaje mi się także, że tam powinien być las tropikalny, a nie puste pola i kilka drzewek. A poza tym, ogólny design map mi się nie podoba. Mapy te są zbyt cukierkowe, zbyt jasne, przyjazne i słitaśne. Tysiąc razy lepsza była mapa z gry Port Royale 2(jedna z tych gier, na których się wychowałem):

Mam też nadzieję, że mocno poprawią AI. Bo o ile jakoś dawało radę na otwartym polu a w zamkach też się jakoś dało przeżyć, to nie wiem jak sobie poradzi podczas abordażu ciasnych okrętów, tych wszystkich kajut itd. Sama idea takiego abordażu, przy urzekającym imo systemie walki wręcz w M&B, mi odpowiada.

Mam jednak także kilka życzeń, które - mam płonną nadzieję - zostaną wprowadzone do tej gry:
    -Doświadczenie. Mam nadzieję, że będzie się je zdobywało także poprzez handel. Tanio kupić, drogo sprzedać - niech za to też się zdobywa doświadczenie i awansuje, by gra kupcem miała jakikolwiek sens. W M&B zawsze dało się zarabiać na handlu, a system ekonomiczny był zadowalający jak na moje wymagania pod tym względem. Handlowanie nie miało jednak kompletnie sensu, bo nie zdobywało się doświadczenia za zarobiony kapitał - jaki to sens dojść do fortuny przez handel i być grubym bogaczem, kiedy to ma się nadal pierwszy poziom i nie można nawet dać więcej punktów w umiejetność handlu czy szybszego poruszania się po mapie?

Mam też nadzieję na wiele rozwiązań z modów, chociażby z takiego Florisa - cała dyplomacja, stosunki między frakcjami i wszystko, co Floris dodaje. Nie łudzę się jednak, że twórcy to wszystko tak po prostu dodadzą. Na pewno jednak modderzy zrobią swoje ;)

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #97 dnia: Lutego 23, 2013, 18:32:06 »
    Dla wszystkich miłośników statków, abordaży itd itp... Była sobie kiedyś taka gra "piraci z karaibów"  starew toto ale wydaje mi się że grafika była na niebo wyższym poziomie (wszystko 3d i ładnie oteksturowane), bitwy morskie to był cud miód jak na tamte czaswy, handlować się dało, kontrabandę przewozić się dało, wątek główny (jak i kilka pobocznych misji) był i tak w sumie do tej pory wspominam grę dobrze :D Chodziliśmy postacią nazywająca się Nathaniel Hawk (jakoś tak), były frakcje (anglia, francja, portugalia i chyba jeszcze niderlandy) monżna było nawet zdobyć miasto :D Problem w tym że to gra dość stara i ciężko znaleźć gdziekolwiek, nawet na allegro :)

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #98 dnia: Lutego 25, 2013, 18:45:45 »
    A wy tylko narzekacie, wszystko, mapa, mundury i miasto bardzo ladne wygladaja :P
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #99 dnia: Lutego 26, 2013, 16:35:31 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 21:50:57 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Svengax

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #100 dnia: Lutego 26, 2013, 20:01:31 »
    Ta gra to jedno wielke dno

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #101 dnia: Lutego 26, 2013, 22:25:15 »
    Nie ma to jak subiektywna ocena znawcy OiM2 Karaiby, któray zdążył juz poznać każdy aspekt gry ;D
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Lutego 27, 2013, 15:53:26 »

A powiedz mi jaką frakcją grałeś, że tak Ci się nie podobała gra? :) Czy może słabo bitwy morskie wyszły? Podziel się z nami informacjami jak już grałeś.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #103 dnia: Lutego 28, 2013, 14:46:22 »
    Nie trzeba być Sherlockiem aby wiedzieć, że ta gra będzie dnem a nawet gorzej ;)

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Lutego 28, 2013, 21:34:41 »
    A to dlaczego? Z pewnością nie będzie gorsza od poprzedniej części Ogniem i Mieczem. Może przedstaw swoją argumentację :P