A ja bym się nie zdziwił gdyby Deluge też miało wyjść jako płatny dodatek. Twórcy spędzają przy tworzeniu tego moda bardzo dużo swojego prywatnego czasu, który mogliby spędzać inaczej. Tym bardziej że wcale nie obijają się, co widzimy ilością i częstotliwością wydawania nowych wersji. Jeśli jednak jest to sprzeczne z ich zasadami, to również to trzeba uszanować. Ja Napoleonic Wars kupiłem i jestem zadowolony. Jest to kontynuacja jednego z moich ulubionych modyfikacji, więc cieszę się podwójnie.
A jak już piszę, to krótka ocenka:
-Ogrom map! Wszystkie budynki do których wchodzimy są zniszczalne. Przy samym rozpierdzielaniu jest stosowna animacja i dźwięk. Generalnie dużo lepiej niż było wcześniej, z zamianą modelu :P
-Architektura zrobiona w większości od nowa. Budynki z native zdarzają się jedynie w miejscach gdzie mają racje bytu, czyli np. w mapie stylizowanej na arabski port. Europejskie miasta wyglądają tak jak powinny :P
-Jednostki wyglądają świetnie, z dbałością o wszystkie detale. Generalnie mundury są najładniej wykonanymi do Warbanda jakie kiedykolwiek widziałem. :-)
-Nowe bajery: Oczywiście znane już z Deluge ( :-) ) powiewanie flag i pływanie łódkami. System dział jest bardzo fajny a wielkie wrażenie robią rakiety które dzięki nieprzewidywalności lotu robią wiele szkód :D Jednostki doczekały się też trybu chodzenia bez trzymania przybliżenia. Teraz po kliknięciu shifta jednostka idzie. Na pewno przyda się w eventach. No i co za tym idzie, zwykły żołnierz nie może już zrobić "zooma". Teraz tą zdolność mają oficerowie dzięki lunecie. Oprócz tego mamy takie pierdoły jak dzwonienie kościelnym dzwonem, granie na pianinie itp.
-muzycy - teraz to fajna zabawa. Dzięki możliwości chodzenia nie jesteśmy skazani na siedzenie za drzewem. Teraz możemy iść ramie w ramie z innymi. Co warte uwagi, gdy sam grałem wczoraj na flecie, około 20 osób postanowiło mi towarzyszyć idąc, ze sztandarami itd. :D Fajną opcją jest też granie razem. Po kliknięciu stosownej opcji w menu muzyczek włączymy granie razem bębniarzem :D. No i opcja gry jest już wygodniejsza. Zamiast wyginania palców na literkę P, wszystko mamy pod prawym przyciskiem myszy
Nic więcej nie przychodzi mi teraz do głowy. Jeśli ktoś lubił grać we wcześniejsze wersje to dostanie produkt kilkakrotnie lepszy. Cała otoczka tworzy niezły klimat. Wielkie mapy też dużo dają.
Pozdrawiam