Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mount & Blade Warband: Napoleonic Wars (płatny DLC)  (Przeczytany 47661 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    Odp: Mount & Blade Warband: Napoleonic Wars (płatny DLC)
    « Odpowiedź #15 dnia: Marca 30, 2012, 14:12:44 »
    Z tego co czytałem to kilka euro, na pewno nie więcej niż 10.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #16 dnia: Marca 30, 2012, 14:21:55 »
    Hmm, znowu skarbonka będzie trochę lżejsza. Chociaż liczyłem, że Księstwo Warszawskie jednak będzie w następnej wersji. No i żeby twórcy nie stwierdzili, że wezmą kasę i nie będą musieli robić żadnych aktualizacji...

Emosku, jeśli ja dzisiaj ubiorę czerwoną bluzkę, z jutro ty ubierzesz taką samą, to mnie okradłeś? Przecież to był mój pomysł. Zresztą, przy wprowadzaniu do DLG menu wyboru jednostek wspominałem, że coś za bardzo przypomina MM. Odpowiedzią był ironiczny komentarz, że w takim razie usuńmy z moda wszystko co może przypominać MM. Skoro DLG może mieć coś podobnego do MM, do dlaczego NW nie może mieć czegoś podobnego do DLG? Przy czym kartacze, sztandary i okopy wynikają z realiów moda i muszą w nim być, menu wyboru jednstek już nie.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #17 dnia: Marca 30, 2012, 15:01:02 »
    Dajcie sobie spokój z tymi kradzieżami itp. Tutaj chodzi o coś innego. Po prostu jeden z twórców modów uznał, ze jego twór jest tak zajebisty, że warto zacząć za niego kasować. Niby każdemu wolno. I owszem. Tyle że nie zawsze wypada. Vincezo tłumaczy decyzję tym, że przez ostatni rok ciężko nad modem pracowali i że muszą coś jeść... Super, oczywista sprawa. Tyle tylko, że argument jako taki jest po prostu śmieszny i żałosny, bowiem to samo może powiedzieć każdy, kto tworzy jakiegokolwiek moda i dam sobie łapę uciąć, że w społeczności M&B jest cała armia innych osób, które w tworzenie swego moda włożyły znacznie więcej sił i znacznie więcej czasu, niż Vincenzo, a jakoś nie płaczą, że należy im się za to zapłata.

Komercjalizację M&M jakoś bym jeszcze zrozumiał, gdyby mod miał coś wybitnego do zaoferowania. Z tego co widzę - nie ma. Szczycenie się takimi pierdołami jak chodzący muzykanci jest dla mnie nieco żałosne. Cały czas mam wrażenie, że jedyne, co trzyma ludzi przy M&M to umiejscowienie moda w chwytliwej czasoprzestrzeni, podobnie jak za "sukces" nowego TLD odpowiada głównie sama "tolkienowość".

Nie będę ukrywał, że jako modder czuję się zarówno zazdrosny, jak i mocno wkurzony, gdy widzę jak ludzie sikają w majtki widząc króciutką listę ficzerów moda, za którego będą musieli zapłacić, a jednocześnie olewają mody, które mają znacznie więcej do zaoferowania... i to za darmo. Rzecz smutna, bo takie podejście niszczy modding. Niszczy też środowisko modderów, obniżając ich motywację do dalszej pracy (a przynajmniej do dalszej pracy za free).

Jak już wcześniej pisałem, komercyjny M&M skazany jest na sukces. Nie ważne co zmienia, co wprowadza i że jest tego strasznie mało jak na płatny dodatek. Ważne, że ma chwytliwe uniwersum i że ma status oficjalnego dodatku, co już samo stawia go wysoko ponad modami. Ludzie kupią i będą sobie chwalić, bez względu na jakość i na to, że więcej i lepiej mają w darmowych modach. Będą sikać po nogach ze szczęścia, że kupili moda, którego jeszcze niedawno mieli za darmo. Ba, będą tłumaczyć sobie i innym, że warto i że autorom moda się ta kasa należy... bo przecież wszystkim pozostałym modderom M&B się nie należy nic.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #18 dnia: Marca 30, 2012, 15:44:06 »
    Ta , ciekawe co z serverami zrobią , przecież jest tyle pułków które zostaną na MM. Ja jako pułkownik mam do Vincenzo tylko jedną prośbę by servery MM russia dalej stały.
    Co do dodatku , wszystko git , choć ciągle nie mogę uwierzyć , że będzie on dodatkiem a nie modem.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #19 dnia: Marca 30, 2012, 15:52:03 »
    Na oficjalne nie masz chyba co liczyć. Przypuszczam, że na starej wersji pozostanie niewielu graczy, nie twierdzę oczywiście, że stanie się tak z dnia na dzień ale prędzej czy później, większość przesiądzie się na nowe DLC. I to samo stanie się z serwerami.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline spider94

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #20 dnia: Marca 30, 2012, 15:54:57 »
    Z pewnością kupię ten dodatek...
    Można nawet pomyśleć o pułku hmmm...
    Twórcy stworzyli coś świetnego MM, a teraz chcą na tym zarobić, dziwi to was?

Ktoś pisał że jako moder jest zazdrosny, gościu kto ci zabrania dogadać się z TW w sprawie wydania twojego moda jako DLC?

Wie ktoś ile będzie kosztował, i kiedy wyjdzie ten DLC ?

« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2012, 16:09:21 wysłana przez spider94 »
    Wg. życzeń mój podpis został zedytowany.
    Tylko teraz jakiś łysy jest ;/

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #21 dnia: Marca 30, 2012, 16:21:53 »
    Ktoś pisał że jako moder jest zazdrosny, gościu kto ci zabrania dogadać się z TW w sprawie wydania twojego moda jako DLC?

Nie "kto", a"co" nam zabrania. Etyka. I ideologia. Dzięki takim bezinteresownym frajerom jak my, modderzy, masz masę darmowych, często bardzo wartościowych modów do różnych gier. Gdyby wszyscy zaczęli myśleć tak jak Vincenzo, modding przestał by istnieć. Zamiast niego miałbyś kupę kiepskich, płatnych dodatków, bo wszyscy patrzyliby tylko na to, aby zarobić, możliwie jak najmniejszym nakładem pracy.

A tak przy okazji - zedytuj swój podpis, jeśli nie chcesz stąd bezpowrotnie wylecieć.

Offline spider94

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #22 dnia: Marca 30, 2012, 16:39:41 »
    Wybacz, ale o ile pamiętam MM było darmowe od długiego czasu.
    Było kilka wersji MM od Prussia, przez Waterloo po Russia(chyba że jakaś ominąłem).
    W końcu twórcy stwierdzili najwidoczniej że tak się napracowali że chcą sobie na tym zarobić, i bardzo dobrze.
    Co do modów to jestem zwolennikiem prostego systemu: Alpha i Beta moda darmowe, a pełna dobra wersja za drobne pieniążki.
    Mam nadzieję że jako DLC wyjdą jeszcze takie mody jak WFaS, PWmod, Crpg&Strategus
    Przy tym ostatnim mam nadzieję na jakieś MMO, na podstawie WB.

Wg. życzeń mój podpis został zedytowany.
    Tylko teraz jakiś łysy jest ;/

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #23 dnia: Marca 30, 2012, 17:12:12 »
    Komercjalizację M&M jakoś bym jeszcze zrozumiał, gdyby mod miał coś wybitnego do zaoferowania. Z tego co widzę - nie ma. Szczycenie się takimi pierdołami jak chodzący muzykanci jest dla mnie nieco żałosne. Cały czas mam wrażenie, że jedyne, co trzyma ludzi przy M&M to umiejscowienie moda w chwytliwej czasoprzestrzeni, podobnie jak za "sukces" nowego TLD odpowiada głównie sama "tolkienowość".

MM mod ma bardzo podobne ficzery do DLG. Więc DLG też osiągnęło sukces tylko dzięki umiejscowienie go w chwytliwej czasoprzestrzeni? No bo ficzery ma podobne, więc napewno to nie one przyczyniły się do sukcesu moda? ;) Plus MM ma kilka dodatkowych bajerów. Plus był chyba pierwszym modem do WB który wybił się tak wysoko, wielkie serwery, bitwy na 200 osób, masa niespotykanych wcześniej ficzerów. Chyba nie było wcześniej nic podobnego?

To, czy wydanie MM jako DLC jest dobre ocenią gracze. Jeśli kupią NW to najwidoczniej będzie na tyle dobre, że warto za nie zapłacić. I nie ważne, czy to dzięki czasoprzestrzeni, mechanice kwantowej czy innowacjom które ten mod wprowadził. I nie mów, że ludzie kupią to tylko dlatego, że jest płatne.

A idąc Twoim tokiem myślenia, możesz mieć też pretensję do EA, Bioware czy CDP. Przecież oni też mogli wydać swoje gry za darmo. Krytykujesz zespół od MM tylko dlatego, że najpierw wydali moda za darmo, a teraz chcą za niego pieniądze, więc cały czas patrzysz na niego przez pryzmat darmowego moda.

Miałeś kiedyś do mnie pretensję, że nie szanuję cudzej pracy. A teraz okazuje się, że "cudza praca" zasługuje na szacunek tylko tak długo aż jest darmowa. Kiedy pod wpływem pozytywnych opinii ktoś chce na swojej pracy zarobić (co jest w pełni normalne, lepiej chyba zarabiać na swojej pracy niż na cudzej) to nagle szacunek się kończy, a zaczyna się drwina i złośliwość. It's magic! ;)
    Nie, nie chcę się z nikim kłócić.

Zastanawia mnie jeszcze, czy M&B jest przygotowane na DLC. Skoro to tylko dodatek, to chyba będzie wymagał zwykłego WB. Więc jak twórcy planują się zabezpieczyć przed osobami, którzy na legalnego Warbanda będą wgrywali ściągnięte za darmo NW? Da się w ogóle jakoś zabezpieczyć moda (bo jakby nie patrząc, to będzie płatny mod) przed graniem na nielegalnej wersji?
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #24 dnia: Marca 30, 2012, 17:26:39 »
    To, czy wydanie MM jako DLC jest dobre ocenią gracze. Jeśli kupią NW to najwidoczniej będzie na tyle dobre, że warto za nie zapłacić. I nie ważne, czy to dzięki czasoprzestrzeni, mechanice kwantowej czy innowacjom które ten mod wprowadził. I nie mów, że ludzie kupią to tylko dlatego, że jest płatne.

Khmm ludzie kupują dlatego że jest płatne, jeśli byłoby bezpłatne to szybciutko by ściągali :D

Miałeś kiedyś do mnie pretensję, że nie szanuję cudzej pracy. A teraz okazuje się, że "cudza praca" zasługuje na szacunek tylko tak długo aż jest darmowa. Kiedy pod wpływem pozytywnych opinii ktoś chce na swojej pracy zarobić (co jest w pełni normalne, lepiej chyba zarabiać na swojej pracy niż na cudzej) to nagle szacunek się kończy, a zaczyna się drwina i złośliwość. It's magic! ;)
    Nie, nie chcę się z nikim kłócić.

Raddeo wydaje mi się że chodzi o to:
    Szacunek dla czyjejś pracy się należy niezależnie od tego czy czerpie z tego korzyści materialne i nie tylko, czy nie....
    Jeśli jednak korzysta się z czegoś "darmowego" to jak stare przysłowie mówi "darowanemu koniowi się w zęby nie patrzy", może to dziwne ale jeśli dostaniemy cos za free to nie powinniśmy narzekać :P
    Jeśli jednak KUPUJEMY coś, wtedy mamy prawo, a nawet powinniśmy wymagać :) Wydaje mi się że Dedalowi nie podoba się sprzedawanie czegoś co byłoby "dobre" jako mod, jako coś co nie zasługuje w pełni na nazwę dodatku... Jak ktoś powiedział zmienia za mało :)
    Kolejną sprawą jest, z tego co zrozumiałem jest zanikanie "ideologii" bezpłatnego moddera dla samego modowania, to tak jak ze sztuką dla samej sztuki, a nie komercją :D

Mnie osobiście to czy M&M będzie DLC czy modem jakoś wybitnie nie interesuje ze względu na małą ilość czasu jaką poświęcałem na MM, a z drugiej strony że interesowałem się nim jeszcze przed przejściem na Delugową stronę  mocy :)
    Pewnie dużo graczy z pułków i drużyn na MM kupi ten dodatek za drobne kwoty, mnie to nie przeszkadza ale lekko razi... Jest to można by rzec bezwzględne wykorzystanie potencjału niegdysiejszego moda :)

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #25 dnia: Marca 30, 2012, 19:20:42 »
    Odnośnie wiatru itd. mam pomysł na reklamę DLG:
    Czekasz na Napoleonic Wars i jego nowości? Zagraj w The Deluge, darmową modyfikacje, która już posiada zapowiedziane nowości.

PS: Dzięki Corleone.

« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2012, 19:51:45 wysłana przez Ensis »

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #26 dnia: Marca 30, 2012, 19:41:01 »
    Odnośnie wiatru itd. mam pomysł na reklamę DLG:
    Czekasz na Napoleonic Wars i jego nowości? Zagraj w The Deluge, darmową modyfikacje, która już posiada zapowiedziane nosowości.

Chyba nowości. Co do tego, czy Vince powinien tak zrobić - nie wiem, nie wnikam w to. Ale jeżeli chce zarabiać - droga wolna, żyjemy w takim a nie innym świecie i nic nie poradzimy na to - MM mod miał duże powodzenie i znając życie większość regimentów zakupi go tylko po to, by po prostu pograć w nową wersję tej oto modyfikacji. Vincenzo w prywatnej rozmowie ze mną przyznaje rację i wyższość twórcom Deluga za to, że wprowadzili shadery i inne rzeczy, ale napisał, że je trochę bardziej dopracował - nie wnikam co zrobił. W każdym bądź razie pewnie zakupię ten DLC, tylko po to by zobaczyć, jak to wygląda w życiu.

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #27 dnia: Marca 30, 2012, 22:43:05 »
    Czytam temat 3D na Taleworlds i muszą mieć całkiem pokaźny soft w swoim studiu. Widziałem sculpty z bodajże zbrusha. A o ile wiem wersja studencka jest dla własnego treningu i pobieranie opłat za tego typu rzeczy jest nielegalne :P. Jak się mylę, to niech ktoś mnie poprawi.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #28 dnia: Marca 30, 2012, 22:48:54 »
    Zastanawia mnie tylko co twoja uwaga ma wnieść do tematu... Z tego co wiem, chłopaki musieli specjalnie na wydanie tego DLC założyć firmę/studio wiec chyba są świadomi ewentualnych konsekwencji w wypadku złamania prawa. Na pewno nieletni polski "prokurator" nie jest tu potrzebny...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #29 dnia: Marca 30, 2012, 23:01:52 »
    Luca, po co te złośliwości? Pytam się czy pobieranie opłat za studenckiego zbrusha jest legalne czy nie w formie DLC, a Ty już próbujesz mi wciskać coś czego nie mam na myśli. Wyluzuj trochę... A to, że założyli studio nie daje im praw używania wszelkiego softu. Stąd moje pytanie - wie ktoś czy mają oryginały?

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)