Ja (pieszo) vs konny -> szida na sztorc i liczyć na szczęście
Puzon, mógłbyś jaśniej ?
Czy da się szarżującego konnego nadziać na pikę ( rozumiem to tak : Wciskasz lewy goozik myszy i twój kolo opuszcza pikę/lancę do pchnięcia ). Czy puszczasz przycisk i po prostu bijesz go, czy czekasz aż konik się nadzieje ( takie couched lance - tyle że pieszo ) ???
Ciekawi mnie to bo szukam skutecznej metody na konnych ( oprócz metody " na huscarla " oczywiście ).
Pozdro!
A co do mnie to: Na początek konne łucznictwo ( kiedyś kusznictwo, ale daje to tylko jednego bełta, chociaż dzięki temu mamy śmiercionośną broń po upadku z konia ), potem szarża z dobrą lancą w ręku, a gdy dojdzie do walki w zwarciu i broń drzewcowa staje się nieporęczna, wtedy sięgam po zweihander lub inne specjalistyczne narzędzie do krzywdzenia wrogów z bliska.
Co do budowy postaci: Po ostatniej grze w Last Days stwierdziłem, że wbrew pozorom wymiatającym skillem jest ( przynajmniej początkowo ) Power Strike. Kiedy na 4 lvl z pięcioma punkcikami w tym skillu i dwuręcznym toporem 40 dmg. i 120 zasięgu walczę, to rzadko co prawda, ale zdarzają się wjazdy po 100+ ( siły mam 15, ale to raczej niewiele znaczy, gdyż siła daje tylko bonus HP ).
Co do weapon points : NIE inwestować w kuszę, w praktyce znacznie lepiej sprawdza się łuk ( chociażby strzelanie z konia ). A nawet jeżeli ktoś upiera się na kusze, to najlepiej zarobić trochę kasy i kupić o d razu 50+ dmg. Zdarzało mi się jednym headsho(i)tem na niższym skillu poprawić go o 9-10, tak więc szkoda punktów, bo umiejętności kusznicze same BAAARDZO szybko
się wyrobią. Lecz kiedy wolimy grać piechurem i wbijemy te 200+ skilla w kuszach to po prostu POEZJA ! Przeładowuje się tak szybko jak łuk. Kuca>Naciąga>Wstaje i strzelamy. Grając w expanded gameplay zawsze (noo, prawie ) przed walką wręcz ( siekierka 101 dmg. ) kilkunastu ciężkozbrojnych traktowałem z mej wiernej kuśki ( 142 dmg.). Zazwyczaj jak któryś dostał bełcika to się składał i było jednego trupa więcej.
Ufff, ale się rozpisałem. Jeśli ktoś dobrnął aż do tego momentu mej refleksji to Rispect!