Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Crusader Kings (Mroczne Wieki i Crusader Kings 2)  (Przeczytany 88790 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iwomichu1

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Porucznik kawalerii Regimentu Wielkopolskiego
    Odp: Crusader Kings II
    « Odpowiedź #150 dnia: Kwietnia 12, 2013, 23:22:31 »
    Mówiąc "na księcia" masz na myśli następce?

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #151 dnia: Kwietnia 12, 2013, 23:29:50 »
    Mówiąc "na księcia" masz na myśli następce?

Tak.

I potrzebuje pomocy na dość szybko. Próbowałem już zabić owego następce (Tak wiem, strasznie haniebnie), niestety bez rezultatów. Chciałbym by mój drugi syn został księciem, ponieważ aktualny następca nie ma dzieci a przez to, po jego śmierci tron dziedziczy ktoś z poza mojej frakcji.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline iwomichu1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #152 dnia: Kwietnia 12, 2013, 23:45:38 »
    A więc, tak jak ja to rozumiem:
    1. Jesteś królem
    2. Chcesz żeby twój drugi syn został księciem
    Nie wiem o co chodzi, ale może się pomyliłeś. Możesz zmienić sposób dziedziczenia (elekcyjne, primogeniture, seniority) w panelu gdzie są prawa korony i królestwa albo oddać pierwszego syna jako biskupa, ale nie pamiętam czy działa to w przypadku pierworodnych. Jeśli tak to straci on prawa do dziedziczenia. Możesz także dać swoje tytuły swojemu synowi za życia, ale to raczej mało opłacalne.

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #153 dnia: Kwietnia 13, 2013, 02:07:56 »
    Tak.

I potrzebuje pomocy na dość szybko. Próbowałem już zabić owego następce (Tak wiem, strasznie haniebnie), niestety bez rezultatów. Chciałbym by mój drugi syn został księciem, ponieważ aktualny następca nie ma dzieci a przez to, po jego śmierci tron dziedziczy ktoś z poza mojej frakcji.

Na początku też pomyślałem o biskupstwie, ale z następcą jest to chyba niemożliwe(?), a nawet jeśli, to straszny minus do stosunków jest, powstaje zapalczywy wróg.

"ktoś spoza mojej frakcji" -  tzn. ktoś nie z twojej dynastii czy nie z obecnego kraju(ale z dynastii)? Bo jeśli to pierwsze, to jest źle(wymusza elekcyjną monarchię, co rodzi czasem problemy), a jeśli to drugie, to super, będziesz miał nowe ziemie(a kulturowe różnice da się zniwelować).

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #154 dnia: Kwietnia 13, 2013, 11:45:06 »
    Na początku też pomyślałem o biskupstwie, ale z następcą jest to chyba niemożliwe(?), a nawet jeśli, to straszny minus do stosunków jest, powstaje zapalczywy wróg.

"ktoś spoza mojej frakcji" -  tzn. ktoś nie z twojej dynastii czy nie z obecnego kraju(ale z dynastii)? Bo jeśli to pierwsze, to jest źle(wymusza elekcyjną monarchię, co rodzi czasem problemy), a jeśli to drugie, to super, będziesz miał nowe ziemie(a kulturowe różnice da się zniwelować).

Niestety ktoś z innej dynastii. Co gorsza, jeżeli owy książe umrze, to nie będę mógł grać dalej, ponieważ jego następca jest to postać z innej dynastii :/

Offline iwomichu1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #155 dnia: Kwietnia 13, 2013, 13:20:55 »
    Teraz tak sobie nad tym pomyślałem i doszedłem do wniosku że to niemożliwe, chyba że grasz na jakimś modzie. Po śmierci twojego obecnego następcy, kiedy będzie już władcą, tron przejmuje jego brat albo dziecko, niezależnie od płci, chyba że sukcesja jest męska (agnatic). Czy twój drugi syn jest bastardem czyli bękartem? Bo jeśli tak to nie ma najmniejszych szans na sukcesję, zostanie mu tylko claim. Mógłbyś zarzucić screena z podglądu dynastii?

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline huth

« Odpowiedź #156 dnia: Kwietnia 13, 2013, 18:39:09 »
    Eee tak do końca to już nie wiem jak to wygląda, w każdym zwykle wszelkie kłopoty z sukcesją załatwia zmiana prawa dziedziczenia na elekcję, zawsze da się kogoś z dynastii ustawić na następcę. Potomkowie cię nienawidzą, jeśli ich nie popierasz, no ale co tam. Nawet jak teraz nie możesz tego zmienić, to pewnie będzie się dało po wstąpieniu na tron tego księcia bez dynastycznego potomka.
    Niestety ktoś z innej dynastii. Co gorsza, jeżeli owy książe umrze, to nie będę mógł grać dalej, ponieważ jego następca jest to postać z innej dynastii :/
    No ale może umrzeć przed wstąpieniem na tron... Oprócz intrygi na zabójstwo jest jeszcze chyba normalna opcja "dyplomatyczna" zabójstwa(ale kosztuje).

Offline iwomichu1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #157 dnia: Kwietnia 14, 2013, 00:48:26 »
    Altharis mi mówił że w jakimś patchu czy też DLC ma być opcja dziedziczenia elekcyjnego w obrębie tylko swojej dynastii. Nie wiem jak ma to działać ale jeśli konkurentami o władzę mają być tylko członkowie twojej dynastii to może być ciekawie... :)

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #158 dnia: Kwietnia 14, 2013, 12:43:57 »
    Aby zmienić sukcesję trzeba panować przynajmniej 10 lat i żaden wasel nie może mieć o Tobie negatywnej opinii. Jestem ciekaw o co chodzi z tą elekcją wewnątrz dynastii - po wydaniu republiki doszła jedna opcja sukcesji - niestety ze zbugowanym opisem (przynajmniej dla tych, którzy dodatku nie posiadają). Z elekcją jest fajny motyw, sam kiedyś grałem i byłem świadkiem gdy każdy kolejny Król Francji posiadał trait "genius" i ze swoich dzieci wybierał te, które odziedziczyło ten trait. Dzięki temu przez prawie stulecie Francja miała naprawdę dobrych władców i nieco pomieszali mi szyki.

Btw. Polecam mod Game of Thrones do CKII. Na początku byłem sceptycznie nastawiony, ale mod okazał się naprawdę genialny. Jedyny błąd, który zauważyłem to czasami gdy postawi się niektórych doradców z określonymi zadaniami to crashuje grę (sporadyczny błąd). W zamian mamy genialny mod z wieloma eventami. Uwaga jednak bo dwa ostatnie scenariusze zawierają spoilery. A naprawdę warto zagrać bo gra oferuję nawet zmienianie książki, np.

(UWAGA SPOILER, UWAGA SPOILER)

(click to show/hide)

Polecam

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #159 dnia: Kwietnia 14, 2013, 12:48:14 »
    Wiecie coś nowego o dodatku z poganami?

Offline huth

« Odpowiedź #160 dnia: Kwietnia 14, 2013, 18:22:40 »
    IvE <- znaczy się jest dużo jakichś misji, skryptów "fabularnych", i znacznie mniej sandboxa?
    W ogóle czas jest jakoś zwolniony w tej grze czy jak, bo sama akcja w książkach dzieje się chyba tylko 2-3 lata?

Offline iwomichu1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #161 dnia: Kwietnia 14, 2013, 19:40:52 »
    Pewnie jest to rozwiązane tak jak mówiłeś za pomocą misji fabularnych oraz eventów. Na yt jest dużo gameplay'ów z tego moda, nie jest trudno znaleźć, choć trudno obejrzeć (średnia długość filmiku to ~30 min). Nie czytałem "Pieśń Lodu i Ognia", ani nie oglądałem Gry o Tron, więc strzelam że to nie jest raczej mod dla mnie. :)

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #162 dnia: Kwietnia 18, 2013, 15:40:39 »
    IvE <- znaczy się jest dużo jakichś misji, skryptów "fabularnych", i znacznie mniej sandboxa?
    W ogóle czas jest jakoś zwolniony w tej grze czy jak, bo sama akcja w książkach dzieje się chyba tylko 2-3 lata?

Czas jest taki sam. Są też skrypty fabularne. Czy tego jest dużo to bym tego nie nazwał. Są za to bardzo klimatyczne. Co do czasu mamy do wybory scenariusze, pierwszy rozgrywa się od lądowania Aeogona I w Westeros wraz siostrami. Mamy też do wyboru inne scenariusze z opcją scenariusza który dzieję się w okresie wydarzeń książki włącznie (tam są spoilery).

(click to show/hide)

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #163 dnia: Maja 28, 2013, 16:29:01 »
    Witajcie.

Mam ogromny problem z Crusader Kings 2. Wczoraj/Dziś wyszedł patch i od tego czasu gra mi nie działa.

Pojawia się taki komunikat:

Szczegółowe informacje na temat wywoływania debugowania w trybie JIT (just in time)
    zamiast tego okna dialogowego znajdują się na końcu tego komunikatu.

************** Tekst wyjątku **************
    System.ComponentModel.Win32Exception: Nie można odnaleźć określonego pliku
       w System.Diagnostics.Process.StartWithCre ateProcess(ProcessStartInfo startInfo)
       w System.Diagnostics.Process.Start()
       w launcher.LauncherForm.ButtonFunction(Object sender, EventArgs e)
       w System.Windows.Forms.Control.OnClick(EventArgs e)
       w System.Windows.Forms.Button.OnClick(EventArgs e)
       w System.Windows.Forms.Button.OnMouseUp(MouseEventArgs mevent)
       w System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
       w System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
       w System.Windows.Forms.ButtonBase.WndProc(Message& m)
       w System.Windows.Forms.Button.WndProc(Message& m)
       w System.Windows.Forms.Control.ControlNat iveWindow.OnMessage(Message& m)
       w System.Windows.Forms.Control.ControlNat iveWindow.WndProc(Message& m)
       w System.Windows.Forms.NativeWindow.Callb ack(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)

************** Zestawy załadowane **************
    mscorlib
        Wersja zestawu: 2.0.0.0
        Wersja Win32: 2.0.50727.5466 (Win7SP1GDR.050727-5400)
        CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.NET/Framework/v2.0.50727/mscorlib.dll
    ----------------------------------------
    launcher
        Wersja zestawu: 0.0.0.0
        Wersja Win32: 0.0.0.0
        CodeBase: file:///A:/STEAM/steamapps/common/Crusader%20Kings%20II/CK2game.exe
    System.Windows.Forms
        Wersja Win32: 2.0.50727.5468 (Win7SP1GDR.050727-5400)
        CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.dll
    System
        Wersja Win32: 2.0.50727.5467 (Win7SP1GDR.050727-5400)
        CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.dll
    System.Drawing
        Wersja Win32: 2.0.50727.5467 (Win7SP1GDR.050727-5400)
        CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Drawing/2.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Drawing.dll
    System.Configuration
        Wersja Win32: 2.0.50727.5420 (Win7SP1.050727-5400)
        CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Configuration/2.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Configuration.dll
    System.Xml
        CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Xml/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Xml.dll
    System.resources
        CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.resources/2.0.0.0_pl_b77a5c561934e089/System.resources.dll
    mscorlib.resources
        Wersja Win32: 2.0.50727.5466 (Win7SP1GDR.050727-5400)
        CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.NET/Framework/v2.0.50727/mscorlib.dll
    System.Windows.Forms.resources
        CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms.resources/2.0.0.0_pl_b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.resources.dll

************** Debugowanie w trybie JIT **************
    Aby włączyć debugowanie w trybie JIT (just-in-time), plik .config tej
    aplikacji lub komputera (machine.config) musi mieć
    wartość jitDebugging ustawioną w sekcji system.windows.forms.
    Aplikacja musi być również skompilowana z włączonym
    debugowaniem.

Na przykład:

<configuration>
        <system.windows.forms jitDebugging="true" />
    </configuration>

Gdy debugowanie JIT jest włączone, wszystkie nieobsługiwane wyjątki
    są wysyłane do debugera JIT zarejestrowanego na komputerze
    i nie są obsługiwane w tym oknie dialogowym.

Proszę o szybką pomoc, bo niestety Paradox olewa moje maile, a na forum nie odpisują.

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    « Odpowiedź #164 dnia: Maja 28, 2013, 16:48:25 »
    Sprawdzałeś spójność plików/reinstalowałeś grę?

Przy okazji, razem z patchem, oficjalnie wyszedł DLC The Old Gods.