Oznacza to, że The Deluge będzie musiało wyjść na 1.153 (3, nie 4, to już jest problem), tak więc, jeśli TW wyda patch, The Deluge do końca zostanie skazane na portable, to chyba tyle co chciałem powiedzieć, smutne, lecz prawdziwe.
Owszem, twórca WSE najprawdopodobniej nie wyda kolejnej wersji. Oznacza to, że zostajemy z tym, co mamy obecnie, czyli patch 1.153 oraz WSE 3.1.5. Zabezpieczyłem się jednak i poprosiłem twórcę, aby przed odejściem wdał jeszcze zmieniony .exe, który korzystałby ze starych plików Warbanda wrzuconych do katalogu moda. Twórca prośbę spełnił, a zatem nawet jeśli ukaże się patch 1.155 do WB, to i tak nie trzeba będzie robić żadnych wersji portable, bo po prostu WSE w razie wykrycia nieprawidłowej wersji Warbanda, skorzysta ze starych plików, dołączonych do moda w kolejnej wersji.
Pozostaje tylko mieć nadzieję, że Taleworlds i inne osoby, które ostatnio utrudniały życie modderom (czyt. twórcy Napoleonic Wars) nie wpadną na kolejny genialny pomysł, by i ten sposób obejść, uniemożliwiając działanie WSE na nowej wersji.
Chyba ze ktoś inny przejmie prace nad WSE, albo autorzy DLG będą przystosowywać na własny użytek WSE.
Autor WSE napisał, że chętnie przekaże źródło WSE osobie, która będzie chciała dalej rozwijać projekt. Problem w tym, że jak wspomniał Mat, nie ma w naszej ekipie nikogo, kto byłby w stanie to źródło wykorzystać. Do tego potrzeba wiedzy programistycznej i to nie małej. Możliwe, że Tul byłby w stanie coś z tego wycisnąć, ale on opuścił nas we wrześniu i nie zapowiada się, aby do moda wrócił. Zatem tak jak mówiłem - zostajemy z tym, co teraz mamy, czy nam się to podoba, czy nie.
no bo z WSE może w przypadku Festunga się udało, ale w Delugu jest on zbyt ważny, żeby z niego zrezygnować (przynajmniej tak jestem poinformowany, garłacze, kartacze), cóż...
Zrezygnować z WSE nie możemy. Co prawda garłacze, kartacze i sporo innych ficzerów dałoby radę bez większego problemu zrobić obecnie na "czystym" Warbandzie, ale z drugiej strony na WSE opiera się u nas mnóstwo rzeczy, które są niemożliwe do osiągnięcia bez niego. Co więcej, lista wciąż się rozwija i obecnie jest już pewnie ze dwa razy większa, niż w wersji 0.5. Sto razy bardziej wolę więc wydać moda na starszej wersji WB i z działającym WSE, niż na nowym Warbandzie, ale bez tych wszystkich rzeczy, które do moda przyciągają i przyciągać będą.