Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Luźna rozmowa o przyszłości modyfikacji...  (Przeczytany 22385 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Luźna rozmowa o przyszłości modyfikacji...
    « Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 17, 2012, 13:53:25 »
    Oj jacy wy naiwni jesteście... Patch do NW zapowiedziany był na przełomie maja i czerwca, jak myślicie czemu do dzisiaj się nie ukazał? I naprawdę nie macie co psioczyć na Vinca, myślę, że w jego sytuacji wielu zachowałoby się podobnie... Poza tym, za politykę wydawniczą odpowiedzialne jest kierownictwo TaleWorlds a nie Vincenzo, to głównie ich wina, że gra która miała wspierać mody i moderów wcale tego nie robi.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 17, 2012, 14:01:05 »
    Tak To wcale nie wina NW...... Przez dobry rok był spokój, zero łatek, problemów. Wyszło NW i wszystko się... Wypróżniło.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 17, 2012, 14:06:45 »
    Naprawdę myślisz, że przyszedł Vinc, tupnął nogą i powiedział co mają zrobić a oni jak potulne baranki na wszystko się zgodzili? Proszę cię... Przecież to kierownictwo TaleWorlds musiało się na to wszystko zgodzić, to oni musieli zaakceptować taką politykę wydawniczą i co najważniejsze M&B to ich sztandarowy produkt i to na nich ciąży odpowiedzialność za jego wykonanie. Vinc jest tylko podwykonawcą, który próbuje z tego wszystkiego uszczknąć jak najwięcej dla siebie. Ja mu się nie dziwie, w kapitalizmie każdy orze jak może.

Za to do Turków mam wielkie pretensje za to, że na ten cyrk się zgodzili.

Ale zbaczamy chyba zanadto z tematu. Osobiście proponuję przyjąć najnowszą wersję WSE za ostateczną (na co się zanosi) i tworzyć moda pod kompatybilną z nim wersję Warbanda. Przynajmniej będziemy mieli święty spokój...
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2012, 14:10:18 wysłana przez sir Luca »

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 17, 2012, 14:14:34 »
    Przepraszam, ale pokaż mi, w jakim zdaniu napisałem, że to wina Vincenzo. Bardzo jestem ciekaw.
    A tak jak już Askorti zauważył, przez długi czas jakoś nie było problemu z patchami i się dało żyć. Przez to dość umarło Deluge - każdej osobie nie opłacało się ściągać wersji portable, albo ktoś miał takie problemy jak ja.
    PS. Ja już sobie wyłączyłem aktualizacje M&B na steamie, tak na wszelki wypadek.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Sierpnia 17, 2012, 14:25:33 »
    Prusak, proszę, przeczytaj moje posty jeszcze raz, tylko dokładnie. Mam wrażenie, że w ogóle ich nie zrozumiałeś...

(...)
    A tak jak już Askorti zauważył, przez długi czas jakoś nie było problemu z patchami i się dało żyć.
    (...)

Problemu nie było ale jest, nie ma co rozpamiętywać przeszłości. TaleWorlds zdecydowało się na patche i jakoś musimy sobie z tym faktem radzić. Marudzeniem i narzekaniem nic nie wskóramy a wyjścia ja widzę trzy:
    • rezygnujemy z dalszych prac nad Deluge (a tego chyba nikt nie chce);
    • rezygnujemy z korzystania z WSE ale wtedy o połowie bajerów musicie zapomnieć, za to mod bez problemu będzie kompatybilny z kolejnymi patchami do WB;
    • zostajemy przy WSE i kompatybilnej z nim wersji Warbanda tworząc wersję portable, moim zdaniem najrozsądniejsze wyjście;

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #80 dnia: Sierpnia 17, 2012, 18:23:37 »
    Już parę razy pisałem, że z WSE zrezygnować nie możemy, bo zbyt wiele rzeczy z moda jest o niego oparte. To raz. Dwa, super, że w końcu wyszło nowe WSE. Niestety moja radość nie jest pełna, bo z tego co czytałem, to straciliśmy jedną bardzo istotną operację. Jak wpłynie to na moda i z czego będziemy musieli zrezygnować - jeszcze nie wiem. Tak czy siak, od poniedziałku trzeba zakasać rękawy i wziąć się ostro do roboty... ;)

Jeśli za parę dni wyjdzie patch do WB (a tego się spodziewam), to kij im w oko. Można zrobić trick, dzięki któremu i na nowej wersji będzie się dało odpalić moda. Dokładnie tak, jak działał cRPG na 1.153. Zatem mogą się gonić. Najważniejsze jest to, że wreszcie mamy i WSE i nowe bajery z patchów 1.15x. Szkoda trochę tej jednej operacji, no ale trudno...

Offline Xavart

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #81 dnia: Sierpnia 17, 2012, 18:25:31 »
    Już parę razy pisałem, że z WSE zrezygnować nie możemy, bo zbyt wiele rzeczy z moda jest o niego oparte. To raz. Dwa, super, że w końcu wyszło nowe WSE. Niestety moja radość nie jest pełna, bo z tego co czytałem, to straciliśmy jedną bardzo istotną operację. Jak wpłynie to na moda i z czego będziemy musieli zrezygnować - jeszcze nie wiem. Tak czy siak, od poniedziałku trzeba zakasać rękawy i wziąć się ostro do roboty... ;)

Jeśli za parę dni wyjdzie patch do WB (a tego się spodziewam), to kij im w oko. Można zrobić trick, dzięki któremu i na nowej wersji będzie się dało odpalić moda. Dokładnie tak, jak działał cRPG na 1.153. Zatem mogą się gonić. Najważniejsze jest to, że wreszcie mamy i WSE i nowe bajery z patchów 1.15x. Szkoda trochę tej jednej operacji, no ale trudno...
    Tylko aktualnie wersja to unstable, radzę poczekać na stable (zapewne kilka dni). Bo dla testu dodałem to WSE do MS to troszkę "popluło" w konsoli "warningami"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #82 dnia: Sierpnia 17, 2012, 18:41:05 »
    Przecież patcha w tym tygodniu nie wydajemy. :P Chodzi o to, że wreszcie jest jakaś w miarę pewna informacja, bo wcześniej praca przy MS była istnym horrorem - nie wiadomo było, czy dalej dodawać nowe rzeczy w oparciu o nowego patcha, czy usuwać napisany kod i wydawać moda dalej na 1.143. Wreszcie też można będzie sprawdzić działanie nowych rzeczy i operacji w praktyce, bo do tej pory było to niemożliwe i pisało się skrypty trochę w ciemno.

Offline Setebos

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Możesz mnie znać jako: Dimitri lub Dimitri_Hawke
    « Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 18, 2012, 20:56:51 »
    Wyobrażam sobie jakie to musiało być trudne. Porównanie tego z malarzem któremu ktoś zawiązał oczy i kazał tak malować obraz będzie dobre?

Offline laciaty102_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #84 dnia: Października 06, 2012, 18:09:23 »
    ja bym uderzył w klimat, czyli więcej dymu który by się gromadził, dużo fruwającej ziemi(wiem marzenie ściętej głowy) więcej walki w ścisku (wymuszenie walki na noże to by było coś) i dużo takich dupereli
    a i ponieważ boty nigdy nie będą inteligentne, t niech chodzą w szyku, albo chociaż w grupie to by też dało do klimatu

ps. widziałem filmik z testu bitew morskich, ja bym dał co najmniej działa obsługiwane przez graczy/boty

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #85 dnia: Października 06, 2012, 19:19:31 »
    Tak, walka na noże w ścisku, fruwająca ziemia, ścinane głowy... Czegoś mi tu brak, a wiem - fruwających ku**sów. Skąd się urwałeś?
    czyli więcej dymu który by się gromadził
    W co się gromadził, w chmury? Może grad jeszcze ma padać? Pomysły lekko z dupy wzięte.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline laciaty102_PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Października 06, 2012, 19:44:17 »
    dziękuję za miłą odpowiedź, a ówczesne bitwy były znane z tego że po krótkim czasie dym  po wystrzałach przysłaniał wszystko
    ps o tym że nie jestem geniuszem nie musisz mi mówić

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #87 dnia: Października 07, 2012, 00:02:28 »
    Dym jest do zrobienia, ale jest małe ale botom nie przeszkadza dym, w starciu pomiędzy graczami to może być coś fajnego i użytecznego, ale znowu dochodzi większe obciążenie sprzętu, bo system cząsteczkowy jest jaki jest.

Walki na noże i mi brakuje, ale i na to przyjdzie czas. Co do formacji botów, to w sumie tylko do tego boty by się według mnie nadawały, do trzymania głównego szyku formacji, do tego zrobić jakiś fajny kontrmarsz botów i było by już bardzo fajnie, ale do takich rzeczy potrzebna jest nie przeciętna głowa(Daedal, Tul, Mat), ale znowu ale, są ważniejsze rzeczy.

Offline laciaty102_PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Października 28, 2012, 00:40:43 »
    znalazłem coś ciekawego - w pewnym modzie boty tworzą bardzo ładne formacje, i nawet strzelają salwami (nie podam nazwy, walczymy z konkurencją :-) miło było by to zobaczyć w deluge, można by się bawić w oficerów, botom przeszkadzał by dym ponieważ wszystko by zależało od oficera-gracza itd, jeżeli modderzy poproszą podam nazwę moda
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Października 28, 2012, 01:37:35 wysłana przez laciaty102_PL »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Października 28, 2012, 09:45:48 »
    Dymu więcej nie będzie. Było go dużo w pierwszych wersjach moda, ale z czasem zacząłem go redukować. Dlaczego? Bo o ile jeszcze dało się jakoś przeżyć salwę z kilku muszkietów, tak kilkanaście wystrzałów na raz zamieniało dla pobliskich graczy grę w pokaz slajdów. Systemy cząsteczkowe mulą grę, że hej i za bardzo nie da się tego obejść. Jak myślisz, po co dodałem do opcji moda możliwość dalszego zredukowania o połowę ilości dymu i mgły?

Wiem, że efekt walki w białej chmurze byłby fajny. Ale to se ne da.

Rozbudowane rozkazy dla botów to nie zasługa żadnego moda. Są wbudowane w wersje 1.15x Warbanda. Między innymi dlatego bardzo zależało mi, by WSE wyszło na 1.153. A w oficerów będzie się można pobawić, bo dodany został tryb kapitański (właśnie z myślą o nowych rozkazach dla botów).