Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Luźna rozmowa o przyszłości modyfikacji...  (Przeczytany 22336 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Luźna rozmowa o przyszłości modyfikacji...
    « dnia: Stycznia 24, 2012, 15:57:22 »
    Witam wszystkich.

Nowa łatka tuż tuż, a Ja chciałbym z Wami porozmawiać o przyszłości moda. Chciałbym wiedzieć czego waszym zdaniem brakuje by podbić większa rzeszę graczy. Nie chodzi mi tu o wytykanie błędów w modyfikacji (od tego są inne tematy).

Najbliższa wersja to 0.5, przynosząca przede wszystkim zmianę nazwy modyfikacji, oraz poprawiające masę błędów z poprzedniej wersji.
    Dodatkowo zostanie w niej rozwiązane wiele problemów związanych z min. ładowaniem broni palnej w siodle, czy chociażby
    włosami wystającymi z pod nakrycia głowy.

Kolejna wersja prawdopodobnie 0.6, przyniesie nam bitwy morskie. To na co wielu czeka(w tym ja). Będzie wiązało się to z
    dodanie okrętów, jednostek morskich, nowych map i nowego ekwipunku. Możliwe że do tego czasu uda się dodać też Moskali.

Teraz pytanie do Was co potem? Czy powinniśmy dodawać coraz to nowe nacje, pomysły i uderzyć w szersze grono miłośników XVII wieku, czy może lepiej zabrać się za singla (i trafić moim zdaniem do mniejszej publiki)?

Proszę o konstruktywne wypowiedzi(np ja bym widział to i to, dlatego i dlatego).
    Mile widziane oczywiście własne pomysły, proszę nie kierować się tylko i wyłącznie moimi sugestiami.

Pozdrawiam.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: Luźna rozmowa o przyszłości modyfikacji...
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 24, 2012, 16:12:34 »
    Piszę zgrzytając zębami, po przeczytaniu pierwszego zdania.

Nowa łatka tuż tuż

Nie masz litości. :(

No dobrze, do samego tematu. Przede wszystkim, zdecydowanie nie należy się spieszyć z singlem, zwłaszcza że, jak sam zauważyłeś, da on mniej efektów niż dobry multi. Żeby zmieść konkurencję samym SP (jak Floris, PoP, SoD) trzeba mieć duży team i włożyć w moda wołokupę pracy i czasu. Multiplayer dobrze sobie radzi, ale nie należy go tak zostawiać. Rozwój MP trzeba kontynuować do momentu, w którym nie będzie on zawierał ani jednego elementu z nativa, nie będzie żadnego poważnego buga (obecnie bez namysłu mogę wymienić 3, po chwili zastanowienia mógłbym dorzucić pewnie z 5-7), wyczerpie się limit frakcji możliwych do dodania, zachowując przy tym klimat moda, i utworzy się community modyfikacji. Gdy osiągniecie te cztery elementy, możecie pozostawić multi samemu sobie, dalej poradzi sobie bez patchy, fixów i kampanii promocyjnych. :) Oczywiście przy okazji dążenia do tych ,,czterech żywiołów'' należy bez ustanku dodawać nowe ficzery, poprawiać modele, tworzyć nowe mapy. Czyli jak do tej pory. ;)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 24, 2012, 16:15:12 »
    Teraz pytanie do Was co potem? Czy powinniśmy dodawać coraz to nowe nacje, pomysły i uderzyć w szersze grono miłośników XVII wieku, czy może lepiej zabrać się za singla (i trafić moim zdaniem do mniejszej publiki)?

Hmm, trudny wybór... Ja myślę, że można zaczynać singla a wraz z pojawianiem się nowych nacji, można dodawać je do multi... Zaczynać mam na myśli powolne prace, które wprowadzą tryb może w wersji 1.1...

Wydaje mi się, że jeśli single będzie dobrze zrobiony to on również przyciągnie sporą publikę. Ja z chęcią...

A pomysłów na forum nie zabraknie. Czekam na łatkę z niecierpliwością.

pozdrawiam i życzę powodzenia...
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 24, 2012, 16:23:49 »
    Ja bym wolał kontynuować multi.  Chętnie bym widział też frakcje Wojny Trzydziestoletniej, jednak założę się że spotkam wielu przeciwników którzy chcieliby się skupić wokół Polski.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 24, 2012, 16:26:26 »
    Za singlem jest sentyment. Jednak dziś bardzo mało w ogóle gra samemu. Tak więc proponuję:
    Nastawienie się na stworzenie nowych modeli. Ale nie tam 3-4. Wszystkich! Mapa na ulicy w centrum Warszawy to byłoby coś. No i chodzi o kawałki, zamknięte przestrzenie z wrażeniem otwarcia. Jak mapa z Festung Breslau. Umiejętnie zablokowane uliczki itd. w połaczeniu z bardzo dużymi kamienicami i pałacami. To byłoby coś.  Przydałoby się wykonanie modeli mebli wnętrz (jakieś lepsze krzesła i meble dla pałaców) oraz powiększenie ilości budynków. Mapy z obiektami cieszą się największą popularnością, należałoby się skoncentrować na totalnym wyeliminowaniu modeli z native :) Wnętrza można wykonywać nawet na podstawie Potopu czy Ogniem i Mieczem. W tej kwestii bardzo dobrze oddawały realia, nie było większych niepoprawności :)
    No i zwiększenie ilości modeli byłoby wielkim krokiem w sprawie ewentualnego singla :p
    Sława!

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 24, 2012, 16:45:53 »
    Żeby podbić większą rzesze graczy potrzebujemy:
    -Kilogram mąki
    -Mega dobrze zmontowanego trailera na YT z duża ilością odwiedzin
    -Nacji Rosyjskiej,Niemieckiej
    -Animacji armat podczas wystrzału i więcej ich modeli.
    -zbalansowanych map dla każdego trybu a nie tylko inwazjon(><)
    -ciekawych map

Ale najważniejszy jest wedlug mnie Trailer.Trailer będzie mocny to ludzie przyjdą.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 24, 2012, 16:55:23 »
    A, dodam jeszcze - możliwość rozwalania armatą co niektórych modeli budynków. Kilka nowych frakcji, m.in. Austria, i kilka innych - zachodnich gdzie "pniem" armii są pikinierzy, i jednostki strzelcze.

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 24, 2012, 16:59:27 »
    Jeśli chodzi o moje zdanie to tak:
    -te frakcje jakie teraz są + moskale oraz ew. najemnicy
    -wyrzucenie wszystkiego co nativovskie i zastąpienie tego rzeczami klimatycznymi
    -dodanie więcej realnych map (Częstochowa, Bar, Kamieniec, Warszawa, Korsuń, Żółte Wody etc.)
    -popracować trochę nad balansem niektórych map
    -jakiś dobry filmik, najlepiej taki w tym stylu jaki zrobił Zardes o Kircholmie
    -więcej eventów (gdyby się uprzeć to co jakieś 2-3 miesiące jakieś zdarzenie można by wykombinować)
    -skupcie się bardziej na multi, niż single, zawsze lepiej grać z realnymi osobami, a od singla jest OiM
    To tyle, jakbym coś jeszcze wymyślił to napiszę :)

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:00:20 »
    Dobrym pomysłem będzie lista wszystkich frakcji...
    (Mógłbym poszukać infa o jednostkach, gdyż mam trochę czasu)
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:04:43 »
    Dobrym pomysłem będzie lista wszystkich frakcji...
    (Mógłbym poszukać infa o jednostkach, gdyż mam trochę czasu)

Przydałyby się inne nacje tak na przyszłość. Ja bym bardzo chętnie dodał Hiszpan;). Alatriste się kłania;)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:06:37 »
    Przydałyby się inne nacje tak na przyszłość. Ja bym bardzo chętnie dodał Hiszpan;). Alatriste się kłania;)

Czy ja wiem. Zarówno Austria, jak i Hiszpania stosują bardziej zachodni styl walki, czyż nie? Jesteście pewni że będzie on współgrał ze zdziczałymi Tatarami, Kozakami? Konnymi łucznikami Turków i Polaków?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:06:41 »
    Tak, ale Hiszpania raczej jest mało związana z historią XVII-wiecznej Polski.
    @Hofiko-raczej nie :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2012, 17:12:21 wysłana przez Kompiotronik »

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:09:35 »
    Etapowe oblężenia. Nie wiem, czy da się to zrobić, ale natchnęło mnie nadmienienie singla.
    Teoria jest dość prosta. Zrobić tryb siege, w którym będzie pewna, konkretna sekwencja map.

Pierwsza bitwa - mury
    Druga bitwa, zwycięstwo atakujących - ulice
    Druga bitwa, zwycięstwo obrońców - przedpola zamku
    Trzecia bitwa, zwycięstwo atakujących - kompleks pałacowy
    Trzecia bitwa, zwycięstwo obrońców, zwykła bitwa w polu.

Uważam, że taki tryb byłby niezwykle miodny, aczkolwiek wymagałby stworzenia aż 6(ewentualnie 5) map dla każdego oblężenia.
    Celem tego trybu byłoby utrzymanie ludzi na serwerze przez dłuższy czas. W normalnej bitwie ludzie wychodzą, kiedy chcą, bo nie ma niespodzianek. W takim oblężeniu ludzie chcieliby wiedzieć "co będzie gdy...", dlatego będą próbować rozegrać całe oblężenie.

Po zakończeniu sekwencji mogłaby być jakaś bonusowa mapa typowo for fun, jak broniący zdobywają tabor atakujących i zaczyna się burda, lub atakujący dorwali się do zapasów wina w piwnicy zamku - też burda. :D

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:13:30 »
    Też dobry pomysł.I w ten sposób nie było by problemów z balansem np. Zbaraża.
    Twoja burda podsunęła mi też jeszcze jeden pomysł, a mianowicie bitwy fabularne, na przykład, ktoś w polskiej karczmie zakrzyknął "Vivat Carolus Gustavus Rex" (pfu!), widać animację wybiegania postaci z karczmy, następnie zaczyna się walka na gołe szable, bez zbroi, broni palnej etc. Można by też dodać efekt szumienia w głowie(w końcu wychodzą z karczmy, nie :) ), czyli chwilowe zamazywanie obrazu, kołysanie się itp.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2012, 17:21:07 wysłana przez Kompiotronik »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:25:55 »
    Tak, ale Hiszpania raczej jest mało związana z historią XVII-wiecznej Polski.
    @Hofiko-raczej nie :)
    Ja poważnie zastanawiam się nad przyciągnięciem większej ilości graczy. A taki "Hiszpaniec" waszym zdaniem zagra w moda grając tatarami i kozakami? Moim skromnym zdaniem zagra w innego moda gdzie jest jego nacja(nacja w tym okresie licząca się w europie). Moim zdaniem Wojna 30-letnia to dobre źródło nacji, które mogły by się znaleźć w modzie. Zmieniliśmy nazwę moda i już nie musimy trzymać się nacji zmagających się w trylogii.

Czy ja wiem. Zarówno Austria, jak i Hiszpania stosują bardziej zachodni styl walki, czyż nie? Jesteście pewni że będzie on współgrał ze zdziczałymi Tatarami, Kozakami? Konnymi łucznikami Turków i Polaków?
    A ja bym bardzo chętnie zobaczył starcie do którego w historii nie doszło.
    Poza tym konni łucznicy w nowej wersji nie będą już tacy uciążliwi jak do tej pory.