Myślę, że najlepszym rozwiązaniem problemu Kurlandii byłoby przemianowanie jednostki "rajtar" w RON na "rajtar kurlandzki".
Jak dla mnie może być;).
Niestety dopóki nie będę miał za co kupić monitora to nic w tej materii nie zrobię;(
Temat odgrzebany, więc może coś dalej na temat;).
Na początku pytałem Was czy jest sens dodawać kolejne nacje oprócz tych zaplanowanych wcześniej. Od tamtego czasu po wielu przemyśleniach powoli dochodzę do wniosku że nie wiele wniosą zachodnie nacje. Mało tego byłby problem z odróżnieniem ich od np szwedów. Tutaj trzeba by pewnie zastosować panującą kolorystykę z wojny 30 letniej, bo innego wyjścia nie widzę.
Póki co musimy jednak odstawić na bok nowe nacje, bo mamy naprawdę wiele pracy z przerabianiem ciuchów na nowy system(czyli buty ze spodniami=buty, ciuch= ubranie do pasa, oczywiście delia opadać będzie dużo niżej).
Wstępnie wygląda to tak:
Na pewno nie są ostateczne wersje, ale mniej więcej tak będzie się to prezentowało. To czego możecie nie zauważyć na powyższych screenach to to że delie, są na jednej teksturze(nie zajmują połowy tekstury 2024x2024). Całość jest kolorowana w open brfie, a wszelkie dodatki typu guziki, sznurki i inne ozdoby są na oddzielnych bryłach z przezroczystą alfą. Tutaj wielkie podziękowania należą się Liskowi, który przekonał mnie do takiej metody. Wcześniej wydawało mi się że jest to nie opłacalne, bo będzie więcej polygonów przypadało na każdy model. No i właśnie wydawało mi się, ale nigdy wcześniej tego nie sprawdzałem. Dopiero Lisek mnie do tego przekonał.
Podsumowując, metoda taka pozwoli mi na jednej teksturze(2024x2024) utworzyć właściwie nie skończoną liczbę ciuchów danego typu(ograniczoną wyobraźnią i tym że tak na prawdę nie potrzebujemy 100 delli w modzie;) ). Np na tej z deliami umieszczę wszystkie delie, żupany i kolczugi pancernych. Na jednej teksturze. Co teraz zajmuje chyba 8, nie licząc specularek i normalek, czyli 8(na oko, nie kojarzę ile ich jest teraz)x3=24 tekstury, które zostaną zostaną zastąpione 3 teksturami. Nie trudno chyba sobie wyobrazić jakie to będzie miało znaczenie dla optymalizacji moda;).
Dodatkowo ostatnio ruszyły prace nad kolejnymi urozmaiceniami rozgrywki o których na razie nie będę pisał, ale na pewno wniosą one wiele urozmaicenia w rozgrywkę, szczególnie tą zorganizowaną(eventy).
Czas pokaże;)