Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130362 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    Odp: Ława: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #1050 dnia: Stycznia 17, 2015, 22:42:39 »
    Z bardzo prostej przyczyny. W Polsce władza jest dość słaba (ma stosunkowo niskie poparcie) i przez to boi wprowadzić jakiekolwiek "niepopularne" reformy. Tak naprawdę, najlepszym rozwiązaniem byłoby przestawienie się na atomówki. W ten sposób górnicy straciliby argument użyteczności. I można będzie się w końcu zabrać za restrukturyzację naszych kopalni...

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1051 dnia: Stycznia 18, 2015, 02:16:08 »
    Co do górnictwa, to ja nie rozumiem, dlaczego jakiegolwiek zmiany muszą zachodzić dopiero przy zagrożeniu likwidacją...
    Z górnictwa jest robiony kozioł ofiarny, swoje problemy ma, ale jest nagłaśniane jak to górnicy nie są uprzywilejowani itd. Kopacz z kolei pozuje na drugą Thatcher, z dość miernym skutniem.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1052 dnia: Stycznia 18, 2015, 10:00:00 »
    Leinnan, od węgla Europa odchodzi, tylko my jak durnie z niego korzystamy. Szczerze mówiąc, należy przerzucić się na elektrownie atomowe, górnictwo zrestrukturyzować, unowocześnić i nastawić na sprzedaż. A wszelkie strajki ignorować - nie potrzebujemy pasożytów socjalnych w kraju.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1053 dnia: Stycznia 18, 2015, 18:47:48 »
    Nie wiem gdzie niby ktoś od węgla odchodzi... to jest bodajże najtańszy surowiec, technologicznie na maksa wykorzystywany i jest go nadal pełno. Przypuszczam, że budowa atomówki aż tak się nie opłaca, że lepiej jest jechać jeszcze długo na węglu, tym bardziej że tak bardzo mamy rozwiniętą tę infrastrukturę. To że kopalnie z KW przynoszą takie straty wynika z nawarstwionych patologii
    A wszelkie strajki ignorować - nie potrzebujemy pasożytów socjalnych w kraju.
    Heh, jasne... w polskiej demokracji :) w roku wyborczym :) za dużo związków, zbyt łatwe wzmocnienie głosu opozycji..

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #1054 dnia: Stycznia 18, 2015, 19:01:34 »
    Nie wspominając o tym, że w sumie uranu starczy (rzekomo) na 100 lat, a węgla na 200-300.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1055 dnia: Stycznia 18, 2015, 21:43:20 »
    A elektrownie wiatrowe i wodne? Przecież musi być jakaś alternatywa dla węgla, którego i tak więcej importujemy niż eksportujemy.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1056 dnia: Stycznia 18, 2015, 22:29:24 »
    Huth, związków zawodowych w Polsce jest mało. O wiele więcej jest na zachodzie Europy. Elektrownia atomowa i tak by się przydała, bo jest dość tanim źródłem energii. Mimo wszystko przy naszych zasobach węgla to on powinien być podstawą, problem tkwi nie w górnikach i ich mitycznych przywilejach(mają je, jednak są one wyolbrzymiane w mediach), a w zarządach. Potrzebne są zmiany na górze, nie ważne czy poprzez prywatyzację czy też zmianę kierownictwa wybranego ze względu na kwalifikacje, a nie powiązania polityczne. Elektrownie wiatrowe i wodne są drogie i w naszych warunkach geograficznych nie aż tak opłacalne, co nie znaczy, że nie mamy ich budować. Po prostu nie stać nas na ten moment aby z nich zrobić podstawowe źródło energii.
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #1057 dnia: Stycznia 18, 2015, 22:29:34 »
    Głównym problem nie są kopalni czy jakość węgla. Tu chodzi o górników. Żyją sobie jak królowie, 13tki, 14tki, barbarki (czy jak to się nazywa). I to nie tylko ci co zjeżdżają pod powierzchnie. Także ci co sortują węgiel, urzędnicy- wszyscy. Niegdyś byli pupilkami PZPR i trudno im się odzwyczaić- nie umieją nic innego, a zarabiają jak lekarze, tylko z większą i szybszą emeryturą. Żeby polski węgiel mógł być opłacalny, trzeba wszystkie te bonusy anulować. 
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #1058 dnia: Stycznia 18, 2015, 22:38:09 »
    Z tego co się orientuję, żeby elektrownie wodne były wydajne potrzebna jest odpowiednia prędkość wody, co wiąże się ze spadkiem terenu. W takiej Skandynawii gdzie rzeki są liczne, góry wysokie i spadek terenu jest spory ma to dobrą wydajność. W Polsce byłaby mniejsza, najwyraźniej nie opłacalna. A elektrownie wiatrowe? Podejrzewam, że od razu w miejscu budowy pojawiły by się jakieś protesty z wysłużonymi już argumentami, że od tego giną ptaki i że tworzą jakieś tam dziwne pole magnetyczne czy coś w ten deseń.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1059 dnia: Stycznia 18, 2015, 23:00:52 »
    Z tego co się orientuję, żeby elektrownie wodne były wydajne potrzebna jest odpowiednia prędkość wody, co wiąże się ze spadkiem terenu. W takiej Skandynawii gdzie rzeki są liczne, góry wysokie i spadek terenu jest spory ma to dobrą wydajność. W Polsce byłaby mniejsza, najwyraźniej nie opłacalna. A elektrownie wiatrowe? Podejrzewam, że od razu w miejscu budowy pojawiły by się jakieś protesty z wysłużonymi już argumentami, że od tego giną ptaki i że tworzą jakieś tam dziwne pole magnetyczne czy coś w ten deseń.
    Głównie chodzi o hałas- takie "wiatraczki" nieźle hałasują

Dużym problem jest niestety buractwo w Polsce, jak tylko chcą jakąś elektrownie postawić to się zbiera proboszcz i grupa uderzeniowa moherów, na miejscu budowy stawiają krzyże i modlą się o wypędzenie niewiernych :/

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1060 dnia: Stycznia 19, 2015, 00:58:53 »
    Głównym problem nie są kopalni czy jakość węgla. Tu chodzi o górników. Żyją sobie jak królowie, 13tki, 14tki, barbarki (czy jak to się nazywa). I to nie tylko ci co zjeżdżają pod powierzchnie. Także ci co sortują węgiel, urzędnicy- wszyscy. Niegdyś byli pupilkami PZPR i trudno im się odzwyczaić- nie umieją nic innego, a zarabiają jak lekarze, tylko z większą i szybszą emeryturą. Żeby polski węgiel mógł być opłacalny, trzeba wszystkie te bonusy anulować. 

O tym właśnie pisze. Media kreują górników na krezusów, a Kopacz na drugą Żelazną Damę.

Głównie chodzi o hałas- takie "wiatraczki" nieźle hałasują

Dużym problem jest niestety buractwo w Polsce, jak tylko chcą jakąś elektrownie postawić to się zbiera proboszcz i grupa uderzeniowa moherów, na miejscu budowy stawiają krzyże i modlą się o wypędzenie niewiernych :/
    Takie przypadki o których mówisz nie zależą specjalnie od kraju. Są one jednak jednostkowe i nagłaśniane, bo to się dobrze sprzedaje.
    Ogółem polecam nie oglądać zbytnio telewizji, ani tym bardziej zasłuchiwać się w coraz to bardziej niezależnych dziennikarzy bo można sobie stworzyć zakłamany obraz rzeczywistości i nie daj Boże w depresję popaść od tego jak to wszyscy są źli, kradną itd.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1061 dnia: Stycznia 19, 2015, 02:43:35 »
    @leinnan
    W przypadku górnictwa na Śląsku, to związki są w sile. Ja nie jestem przeciwko nim ogolnie, ale one są jednym z elementów spowalniających zmiany.
    Zresztą skąd ten cały etos górniczy, przywileje i cala infrastruktura wzięła? Oczywiście jeszcze z czasów gdy region rozwijał się przez niemieckich kapitalistów i gdy technologia była słaba, itd. No wtedy to było przerabiane tak robić i jeszcze długo było kiepsko(a zaraz po wojnie zupełna masakra, sprawdzcie sobie hasło 'tragedia górnośląska'), dopiero wraz z postępem technologicznym(elektryfikacja, mechanizacja) i wcielaniem w życie socjalistycznych postulatów(poprawa warunków pracy, przywileje, rozwój państwowozakładowej patologii) z jednoczesnym rozwojem całego przemysłu, w górnictwie było coraz i coraz lepiej, że aż za dobrze. Przypuszczam, że każdy związany z górnictwem mógłby napisać książkę jakie przekręty były, jak się wykradało, robiło fuchy za komuny i jeszcze po jakiś czas. I po niezbyt długim stażu pracy elegancka emerytura i jeszcze całe życie przed, bo ci ludzie szli do roboty nawet nie kończąc zawodówek/technikum, a nawet jeśli, to im się szkoła do stażu liczyła. Po zmianie ustrojowej wszystko zaczęło się walić, bo nikt z Warszawy nie miał aż takiej władzy i chęci, żeby to zrobić(albo zrobił to w porozumieniu... Czyli niedobrze), bo to za duża siła ludu jest, a ci na górze i związki pilnują swego dobrze, poza tym resentymenty wobec stolicy są bardzo żywe.
    Ale czasy się zmieniły i owszem, węgiel opłaca się wydobywać, ale to wymaga tak jak piszecie reorganizacji, zmian, tylko że nie macie pojęcia jak grupy interesów potrafią zadbać o stołki dla siebie i jak się myśli w państwowych spółkach. I jak na koniec manipulowani zwykli ludzie potrafią wzniecić w sobie te wszystkie sentymenty i walczyć o stałą robotę, która im pasuje

@adamkur
    Ja cię proszę, nie daj się aż tak poddawać sile mediów... Te złote czasy się skończyły

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #1062 dnia: Stycznia 19, 2015, 11:52:13 »
    60% ceny węgla to wynagrodzenia pracowników. Tam związki zawodowe są tak silne, że nagminne są sytuacje, że ktoś potrafi być z 150 dni na chorobowym w roku. Do tego szmat wałków na rzekome zjazdy w dół, że niby ekstremalna praca ludzie robią wałki przy spisach zjazdowych np. podwładni się wpisują za dyrektorów i dzięki temu Ci drudzy też maja dodatki. Do tego na samym dole cieżką pracę wykonuje mała część ludzi. Ogólnie stosunek tych co cieżko pracują i powinni ewentualnie dostawać te bonusy (choć ja jestem przeciw, praca to praca nikt im nie każe się pchać) to z 5% ogółu co te bonusy dostają. Do tego jeszcze szereg podatków od samego węgla i wydobycia, limity klimatyczne narzucone przez UE- paranoja. Aż mnie znowu głowa rozbolała i zastanawiam się jak ludzie mogą w ogóle żyć w takim patologicznym dawno zbankrutowanym systemie gdzie statek dawno już idzie na dno tylko powoli a więc hulaj dusza. Kopalnie trzeba sprzedać i to w trybie natychmiastowym. Do czego to doszło, że kilku krzykaczy boi się naród, a te hieny po nocach ustawy głosują. Skoro mamy niby polską Tatcherową to niech idzie za przykładem tej Angielskiej. Węgiel nam może jeszcze długo i dobrze posłużyć. I jaka restrukturyzacja po cholerę? Tylko prywaciarz dba o swoją własność, co państwowe to rozkradną.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1063 dnia: Stycznia 19, 2015, 13:05:36 »
    60% ceny węgla to wynagrodzenia pracowników. Tam związki zawodowe są tak silne, że nagminne są sytuacje, że ktoś potrafi być z 150 dni na chorobowym w roku. Do tego szmat wałków na rzekome zjazdy w dół, że niby ekstremalna praca ludzie robią wałki przy spisach zjazdowych np. podwładni się wpisują za dyrektorów i dzięki temu Ci drudzy też maja dodatki. Do tego na samym dole cieżką pracę wykonuje mała część ludzi. Ogólnie stosunek tych co cieżko pracują i powinni ewentualnie dostawać te bonusy (choć ja jestem przeciw, praca to praca nikt im nie każe się pchać) to z 5% ogółu co te bonusy dostają. Do tego jeszcze szereg podatków od samego węgla i wydobycia, limity klimatyczne narzucone przez UE- paranoja. Aż mnie znowu głowa rozbolała i zastanawiam się jak ludzie mogą w ogóle żyć w takim patologicznym dawno zbankrutowanym systemie gdzie statek dawno już idzie na dno tylko powoli a więc hulaj dusza. Kopalnie trzeba sprzedać i to w trybie natychmiastowym. Do czego to doszło, że kilku krzykaczy boi się naród, a te hieny po nocach ustawy głosują. Skoro mamy niby polską Tatcherową to niech idzie za przykładem tej Angielskiej. Węgiel nam może jeszcze długo i dobrze posłużyć. I jaka restrukturyzacja po cholerę? Tylko prywaciarz dba o swoją własność, co państwowe to rozkradną.
    Skąd masz te informacje? Z tego samego źródła co ostatnie zdanie?

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1064 dnia: Stycznia 19, 2015, 15:41:59 »
    Jaka siła mediów? Rodowitym Ślązakiem jestem (choć po śląsku nie godam) i dziadek pracował w kopalni, a babcia wciąż w Solidarności. Cała rodzina ze strony matki (z Bogucic, kto nie z Katowic, to wyjaśniam że to dzielna tradycyjnie kopalniana) ma większy lub mniejszy kontakt z górnictwem. Więc swoje wiem i nie trzeba oglądać szatańskiego tefałenu czy czytać jeszcze bardziej szatańskiej brrr...GW