Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 131124 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    Odp: Ława: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #1005 dnia: Stycznia 10, 2015, 13:20:18 »
    Tak działa każda zorganizowana religia, która wchodzi w fazę ekstremizmu - popadamy w terror wobec inaczej myślących, szkalujemy ich etc., by nasza wiara była dominująca. Dlatego religia zorganizowana to czynnik szkodliwy dla nowoczesnego społeczeństwa - i dlatego Zachód odeń odszedł w XIX-XX wieku. Mnie bynajmniej nie dziwi polityka wyczyszczonych z inteligencji - w Polsce bowiem mamy dokładnie to samo (patrz KRK).

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #1006 dnia: Stycznia 10, 2015, 13:49:25 »
    Mimo wszystko chyba jednak religii chrześcijańskiej łatwiej było pozbyć się przemocy niż skłonić do tego samego islam. Bo walka leży u podstaw tej religii. W koranie nie ma żadnych bzdur o nadstawianiu drugiego policzka albo umieraniu za cudze grzechy. Za to jest sporo o obcinaniu głów niewiernym.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1007 dnia: Stycznia 10, 2015, 14:32:59 »
    Dlatego religia zorganizowana to czynnik szkodliwy dla nowoczesnego społeczeństwa - i dlatego Zachód odeń odszedł w XIX-XX wieku. Mnie bynajmniej nie dziwi polityka wyczyszczonych z inteligencji - w Polsce bowiem mamy dokładnie to samo (patrz KRK).
    Czyli twierdzisz, że każdy katolik to bezrozumna osoba, wierząca że rzeczywiście w głębi Ziemi jest piekło, a nad powierzchnią naszej planety jest Niebo? Że każdy katolik najchętniej spalił by na stosie każdą osobę która nie jest tego samego wyznania lub jest homoseksualistą? Jeśli tak, to myślę, że jakakolwiek dyskusja  na ten temat jest bez sensu, jeśli mamy posługiwać się jakimiś stereotypami mohera.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1008 dnia: Stycznia 10, 2015, 19:31:09 »
    Należy oddzielić fanatyzm od zwykłego wyznawcy. Niestety, polscy fanatycy (i ich patroni wśród hierarchów) upodabniają się mentalnie ku fanatykom islamskim. Zresztą zaznaczyłem, że mówię o ekstremistach (fanatykach), a nie o umiarkowanych. Wybacz Illewie, ale polski Kościół wszedł już w tą fazę i raczej nie widać, ażeby zeń wychodził. Nie pogardzam szeregowymi wyznawcami żadnej religii - pogardzam fanatykami, gdyż fanatyzm przybliża religię do ideologii.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #1009 dnia: Stycznia 10, 2015, 19:47:04 »
    Upodobniają się do fanatyków islamskich? Masz raczej tendencję do wyolbrzymiania na ten temat. Jeszcze nie słyszałem o katoliku zabijającym ludzi na ulicy i krzyczącym "bóg jest wielki", chyba że coś mnie ominęło XD Tak jest że mogą gadać głupoty - w końcu wolny kraj, ty nie musisz ich słuchać ani "zwalczać".

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #1010 dnia: Stycznia 10, 2015, 20:05:15 »
    Co ty Panie masz do katolików. Czy ktoś Ci przykłada pistolet do głowy? Indoktrynuje Cię? Ja jak chciałem się wypisać z katechezy nikt mi nie robił problemów. A więc chyba szukasz na siłę problemów i sam jesteś fanatykiem ale w odwrotną stronę siejesz nieuzasadnioną nienawiść. I piszę to jako człowiek, który z KK nie ma nic wspólnego od wielu lat.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #1011 dnia: Stycznia 10, 2015, 20:33:34 »
    Nie przesadzajmy, rzeczywiście można powiedzieć, że katolicy myśleli tak jak dziś wielu muzułmanów - w czasach krucjat.
    Ciekawe, że wtedy oni byli tolerancyjni a u nas odwaliło ludziom, a dzisiaj wymiana czubków.
    Jeśli zobaczysz na you tubie film na którym mecherowy beret odcina głowę sprzedawcy kebabów, to ok adriankowaty będziesz miał rację.

Ja strasznie ubolewam nad tym wykolejeniem kultury islamu, bo to strasznie bogata kultura. Chociażby kaligrafia, rozwala na starcie wszystko z gotyku - IMHO! Literatura, to co wnosi w sferze zmysłowości jest niewiarygodne, zupełnie niespotykana u nas skala doznań, która jest dla mnie niesamowicie inspirująca, Abdul Alhazred - czyli już tylko to w jaki sposób ta kultura funkcjonuje w naszych ramach, wszystko piękne i głębokie, dojrzałe, bogate,... i proszę skończyło się na "dialogu" Al Kaidy. To jest smutne.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #1012 dnia: Stycznia 10, 2015, 20:51:56 »
    No nie mogę... Jeżdżenie po Kościele jest tak powszechne i "na topie", że nawet porównuje się go do mordujących w imię religii muzułmanów.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1013 dnia: Stycznia 10, 2015, 21:14:36 »
    Powiedzmy, że biorę tę opinię z własnego doświadczenia ze szkoły (podstawówka i gimnazjum), która miała w zwyczaju np. przymuszać do bierzmowań czy np. otwarcie znieważać ateistów (jak sławetny Rydzyk czy ksiądz Oko) - do dzisiaj nie zapomnę określenia "d*bil", które katecheci i część nauczycieli używała jak zwykłego słowa w stosunku do uczniów, zwłaszcza innowierców (w ich mniemaniu). Generalnie, to co tam widziałem sprawiło, że przywołuję sobie na myśl słowo ekstremizm. Nie mam nic do chrystianizmu, ale do tego 2%-5% ich populacji, którzy popadli w fanatyzm. O nich cały czas mówię. Jestem neutralnie nastawiony do religii katolickiej i jej wyznawców, ale osób w rodzaju katechetki z tamtej szkoły już negatywnie.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #1014 dnia: Stycznia 10, 2015, 21:18:28 »
    A mnie dzieciaki kopały bo nie chodziłem na katechezę i rodzice musieli zorganizować komunię po czasie i takie inne pierdoły, żebym mógł funkcjonować na pięknej wsi polskiej, ale to nadal nie jest islam.
    2-5% nie obcina ludziom głów, nie oblewa kwasem w majestacie prawa i tradycji niewiernych żon. Stary po wycieczce do Egiptu do dziś mam duże oczy, a Egipt był wtedy tolerancyjny, jest różnica!

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1015 dnia: Stycznia 10, 2015, 21:25:20 »
    Jest terror fizyczny i psychiczny. Obydwa są równie bolesne, chociaż fizyczny ma większą skuteczność na krótszą metę, a psychiczny długofalowo. Nie zamierzam "jeździć" po KRK i sugerować, że jego wyznawcy są źli - jestem po prostu antyklerykałem. Na wsi nigdy nie mieszkałem, więc nie oceniam.
    A zmieniając temat: jaki jest wasz stosunek do naszej integracji z Europą.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #1016 dnia: Stycznia 11, 2015, 02:11:59 »
    Nie przesadzajmy, rzeczywiście można powiedzieć, że katolicy myśleli tak jak dziś wielu muzułmanów - w czasach krucjat.
    Ciekawe, że wtedy oni byli tolerancyjni a u nas odwaliło ludziom, a dzisiaj wymiana czubków.

No właśnie nie do końca. Islam od początku był bardzo ekspansywną i agresywną religią. W ciągu 100 lat od śmierci Mahometa podporządkowali sobie cały półwysep Arabski, kawał północnej Afryki, cały półwysep Iberyjski i już pchali się do Francji. Dopiero Bizancjum z jednej a Karol Młot z drugiej strony ich zatrzymali.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #1017 dnia: Stycznia 11, 2015, 02:46:01 »
    Współczuję więc doświadczeń z KK. Ciekawe, że u mnie, gdy chodziłem jeszcze do liceum na religii był jeden jak to określił "poszukujący drogi", ksiądz nic do niego nie miał, raczej był ciekawy jego postawy. Co prawda po kilkunastu lekcjach przestał chodzić i stwierdził, że to nie to. Pamiętajcie, że księża to też ludzie, zawsze się trafi jakaś czarna owca. Sam często nie toleruję ich zachowań, ale to nie powód by najeżdżać na całą wiarę. Tak samo z islamem, większość z nich to normalni ludzie, a to że kilka procent ma nie po kolei w głowie, a kolejne kilkanaście jest przez nich zastraszanych to nie powód by wszystkich wsadzać do jednego worka. Sam poznałem kilku, część bardziej ortodoksyjnych, część mniej i są to ludzie jak wszyscy inni, z tym, że zdecydowanie mniej zawistni od większości z nas :p Osobiście nie znam religii, która w założeniach wzywa do wyżynania się w imię boga tego czy owego.

Co do integracji z Europą: Mi osobiście to się podoba, co prawda nie jestem fanem samej struktury UE, ale wspólny handel, rozwój przemysłu jest dziś nieunikniony do dalszego rozwoju. A jako szary obywatel jak dla mnie jest to super, że mogę sobie podróżować po praktycznie całej Europie z dowodem i bez korków na granicach.
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #1018 dnia: Stycznia 11, 2015, 17:03:33 »
    Aby być w Schengen nie trzeba być w Unii - Szwajcaria, Norwegia, Lichenstein, Monako, San Marino, Islandia w Unii nie są.

Ba! samo członkostwo w Unii nie zapewnia członkostwa w Schengen bo Bułgaria i Rumunia w Schengen nie są.

Z handlem też są siane tutaj demagogię. Rosja, Chiny, USA w Unii nie są a prowadzimy z nimi wymianę handlową? Jakim cudem? Ba pozwalamy nawet Amerykanom wiercić w naszej ziemi. Po prostu takie rzeczy regulują zupełnie osobne umowy nie trzeba być w żadnej Unii.

Wspólne poszanowanie tradycji europejskich ,współpraca na wszelkich frontach z innymi państwami w zgodzie z własnym interesem narodowym - TAK. Integracja z szkodliwym tworem zwanym UE - NIE. Jak można łączyć to wszystko w jedno i zamykać w puszce Pandory, która się nazywa Unia Europejska. Jestem ciekaw kiedy w końcu te medialne przekłamania przestaną mącić w umysłach ludzi i tworzyć mity takie jak ten z tym schengen, handlem, integracją itd...

Pozdrawiam serdecznie.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #1019 dnia: Stycznia 11, 2015, 23:15:04 »
    No właśnie czegoś takiego się spodziewałem po  ^IvE.
    No i co ja mam teraz powiedzieć, no mi się podoba że UE ładuje tu pieniążki, bo jak by nie UE to ja bym nie miał stażu to bym nie mógł zostać tatuażystą, albo miałbym  trudniej, no powiedzmy to tak. A tak dzięki UE mam staż i teraz jak strzelę jakąś dziarę.... ;)