Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130365 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Ława: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #930 dnia: Września 03, 2014, 23:35:17 »
    Węgry (jeszcze W unii), Islandia, nawet taki Lichenstein ma większa jaja od nas i jakoś funkcjonują. Lichenstein malutkie państwo pomiędzy Unijnymi molochami. I co? Nic. Unia nic nie może  zrobić bo Książe ma jaja. Lichenstein należy do EOGu i jest w strefie Schengen. Układ z  Schengen jest niezależną umową. A więc proszę Was.. nie wygadujcie mi, że Unia nam jest do czegokolwiek potrzeba.
    Sefirot włamał ci się na konto, że z Liechtensteinem wyjeżdżasz? Porównujesz 30-sto kilku milionowy kraj do do państewka jak 1/4 Radomia? Islandia, super, po prostu kraj z tak podobną sytuacją do Polski, jak Gabon. Natomiast można pomówić o Węgrzech, ale coś nie wydaje mi się, żeby opuścili UE. Zobaczymy :)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #931 dnia: Września 04, 2014, 09:45:42 »
    Selfrot mi nie zhakował konta. Przykład Lichensteina jest jak najbardziej adekwatny do tego co napisałeś.

Nie sądzę, żeby dzisiaj dało się tak po prostu istnieć jako zupelnie niezależny kraj, szczególnie w takim umiejscowieniu geopolitycznym

To co ma Lichenstein począć :d Kompletnie nic nie ma do powiedzenia. Jedzie na tym, że jest rajem podatkowym u nas też można to zrobić.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #932 dnia: Września 04, 2014, 11:00:29 »
    Cenię to państwo, tak, jak ono ceni swoją niezależność. Nikt nie miał jaj, odmówić wydania własowców, książę tego państewka odmówił, wiedząc, że wydanie tych ludzi to dla nich pewna śmierć. Brutalna.
    Ale ty IvE popadłeś w defetyzm, jak Niemcy przy dojściu Hitlera. Jest kryzys, to gorzej już nie będzie.
    Moim zdaniem, jeśli obaj zgadzamy się, że Niemcy i Francja staną przed poważnym problemem światopoglądowym w naszym interesie jest bycie w Unii i wykorzystanie tego, by sformować koalicje wschodnich państw i realizować swoje cele.

Offline huth

« Odpowiedź #933 dnia: Września 04, 2014, 12:30:13 »
    Selfrot mi nie zhakował konta. Przykład Lichensteina jest jak najbardziej adekwatny do tego co napisałeś.
    Jeśli zmniejszysz Polskę do miniaturowego, trudno dostępnego państewka pod pieczą jakiegoś zachodniego państwa i zmienisz jej historię na taką, która m.in. uwzględnia wcześniejsze bycie członkiem HRE i nieprzerwane sukcesje oraz zmienisz ustrój polityczny - spoko, będzie adekwatnie.
    To co ma Lichenstein począć :d Kompletnie nic nie ma do powiedzenia. Jedzie na tym, że jest rajem podatkowym u nas też można to zrobić.
    U nas raj podatkowy? Jasne, widzę miny urzędników wszelkich sektorów finansowo-publicznych :P Znasz jakiś duży kraj, który jest rajem podatkowym(i nie jest dyktaturą na ropie itp.)? To by musiał być jeden wielki wielomilionowy bank/trust/fundusz...
    To co jest możliwe, żeby zapewnić taki stały dopływ kasy to surowce, jest węgiel jak pisałeś(i prywatnym firmom, np. z Czech jakoś się opłaca, ostatnio wyczytałem, że zamykają ostatnią kopalnię w Sosnowcu(oczywiście Holding..), a zaraz obok w Mysłowicach ma dopiero co powstać nowa, bądź tu mądrym), ten cały gaz łupkowy i inne złoża, jak np. ten już prawie mit o tytanowym eldorado pod Suwałkami.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #934 dnia: Września 04, 2014, 13:17:35 »
    Państwa kilka wieków temu rozwinęły się dlatego bo były rajami podatkowymi. Teraz oprócz rozwoju technologicznego, który często teraz jest stymulowany przez prywatne firmy. UE i USA to dno cywilizacyjne, które wymiera i jest zadłużone po uszy. Teraz żyjemy w okresie w którym zaraz wszystko pierdzielnie, kwestia kiedy. Do tego czemu wiecznie istnieje przekonanie, że musimy mieć tak jak ktoś. Zrobimy swój duży raj podatkowy i kuniec. A dyktatura to by nam się akurat przydała. Jeśli jednak ludzie od razu jak słyszą słową dyktator to widzą jakieś obozy pracy czy cokolwiek gorszego.. Piłsudzki też był dyktatorem a się go stawia na piedestale. Dyktator to po prostu tytuł, który nawiązuje do tego, że jedna osoba ma większą władzę. Nie mówi się tutaj o ograniczeniu jakichkolwiek wolnośći i praw do np. przemieszczania się czy czegokolwiek. Wygrywają Ci co potrafią w odpowiednim momencie zaryzkować i stworzyć coś nowego. Nie twierdzę, że mój pogląd jest jedyny i oświęcony jednak jaką mam inną alternatywę? Pojechać do UK i za 30 lat moje dzieci będą zabijane w imię kalifatu, może do Niemiec? To samo. To może zostanę w Polsce pod okupacją UE i będę żył jak ostatni pies i stoczę się z tym trupem zwanym UE. A może zamiast biadolić i wiecznie krytykować, bać się wszystkiego to zaryzukuję i zamieszkam w Polsce która jest niezależnym rajem podatkowym i wschodzącą potegą. Nikt nie wie co się stanie, na nic nie ma 100% pewności, zawsze się może coś nie udać. Jednak jeśli gatunek w naturze wymiera to stara się zmienić środowisko albo wybić konkurencję przystosowac się do nowych warunków. A Polacy w tej chwili wymierają i jedynym ich zmartwieniem jest Smoleńsk. No cóż oby tak dalej to po prostu naturalnie wymrzemy nie my pierwsi i nie ostatni. Jak na UE nie wykończy to sami wymrzemy bo dzieci się nie rodzą.

A urzędnicy niech idą do normalnej pracy..

To weź mi HUTH obroń aktualny system wiedząc o tym o czym wiedzą wszyscy, że ZUS upadnie.

No i co zrobisz? I tak ten system upadnie a ludzie zostaną z niczym. Wszyscy o tym wiedzą i ignorują. Klapy na oczach? A jak ktoś proponuję jakieś rozwiązanie to wszystko jest krytykowane albo wyzywanie od kuców, faszystów. No to w takim razie co mamy robić? Zamiast torpedować moje rozwiązania skupmy się na Waszych. Czekam na alternatywe z chęcią się czegoś nauczę.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #935 dnia: Września 04, 2014, 15:00:40 »
    Popraw mnie, ale wychodzi na to, że jak będzie dyktatura, to będzie fajnie, wszystkim będzie się szczęśliwie żyło, a UE będzie się nas bać, a jak nie będzie dyktatury i zostaniemy w UE to stoczymy się na dno? Ciekawa koncepcja. Co do Piłsudskiego: jego nie stawia się na piedestale dlatego, że był dyktatorem, tylko dlatego, że był ponadprzeciętną osobowością. A, jak wiemy, dyktatorzy to nie tylko ponadprzeciętne osobistości. Co, jeśli dyktatorem zostanie jakaś osoba, która umiała tylko wystarczająco głośno krzyczeć, i przekonywać ludzi, a na niczym się nie zna, i w niczym nie jest dobry?

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #936 dnia: Września 04, 2014, 15:31:04 »
    Co, jeśli dyktatorem zostanie jakaś osoba, która umiała tylko wystarczająco głośno krzyczeć, i przekonywać ludzi, a na niczym się nie zna, i w niczym nie jest dobry?

Ha! Chciałbym zobaczyć jak z tym problemem sobie radzi demokracja, gdzie takich spotyka się na każdym kroku, a dlaczego to chyba nie musze tłumaczyć.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #937 dnia: Września 04, 2014, 16:03:03 »
    Popraw mnie, ale wychodzi na to, że jak będzie dyktatura, to będzie fajnie, wszystkim będzie się szczęśliwie żyło, a UE będzie się nas bać, a jak nie będzie dyktatury i zostaniemy w UE to stoczymy się na dno? Ciekawa koncepcja. Co do Piłsudskiego: jego nie stawia się na piedestale dlatego, że był dyktatorem, tylko dlatego, że był ponadprzeciętną osobowością. A, jak wiemy, dyktatorzy to nie tylko ponadprzeciętne osobistości. Co, jeśli dyktatorem zostanie jakaś osoba, która umiała tylko wystarczająco głośno krzyczeć, i przekonywać ludzi, a na niczym się nie zna, i w niczym nie jest dobry?

Jednym słowem nie róbmy nic, bo może się coś nie udać. Lepiej zostańmy w obecnym letargu, który niesie ze sobą tylko powolne staczanie się w coraz większą biedę.
    Czy ktoś może mi wyjaśnić jeden fakt? Ludzie, którzy wychwalają rządy PO i UE mówią o zwiększeniu się płac, o większym dobrobycie. Dlaczego nikt nie bierze pod uwagę naszej siły nabywczej teraz i dawniej? Czy to przypadkiem nie jest prawdziwy wskaźnik dobrobytu? Jeżeli 10 lat temu zarabiałem 1000zł i mogłem kupić więcej, niż za obecne 2000zł to kiedy niby panował większy dobrobyt? Mam się cieszyć, bo patrząc na liczby mam więcej, a tak naprawdę siła nabywcza spadła? Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego wiele osób nie widzi tego faktu?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #938 dnia: Września 04, 2014, 17:10:47 »
    Nie napisałem, że nie trzeba nic zmieniać (co samo w sobie jest absurdem, ktoś kto się nie rozwija, tak naprawdę się cofa), tylko z dyktaturą jest jeden problem, który bagatelizujecie. Nie będę powtarzał słów Wardera, tylko zacytuję jego post:
        Waszym głównym problemem jest pewne mylne założenie. Prawie, każdy kto piszę "powinna rządzić elita" widzi samego siebie w tejże elicie. A co osiągnęliście? Zapewne nic. Nie, wygrana olimpiady z religii czy innego przedmiotu na zasadzie "wykuj-przepisz" czyli historii itd. itp. czy czerwony pasek w 6 klasie to nie to, co premiuje do elity. Kilka zer na koncie (Poprzedzonych jakąś cyfrą od 1-9...) + znajomości, to zapewnia wstęp do elity. Zwłaszcza znajomości, bo przecież pieniądze da się ukraść po dojściu do władzy w przypadku dyktatur.
     Bylibyśmy plebsem, któremu może żyłoby się lepiej, a może gorzej. Elicie, żyłoby się na pewno lepiej.   
     Powstaje więc u nas dyktatura, jak każda musi się na kimś oprzeć. Powstaję horda urzędników, którzy nie należą do elity -ich zadaniem jest pilnowanie aby elita była elitą a plebs był plebsem. Dyktatury, nie redukują raczej stanu administracji, dlaczego? Bo administracja poza funkcjami które spełnia dziś, pilnuje tego by jak pisałem, plebs zachowywał się przyzwoicie. Cenzura to nie kraken, którego przyzywasz z morza a potem hula po świecie. Ktoś musi stać na jej straży.
      Jesteście ambitni? To nie dobrze. Co z tego, że dzisiejsza elita ma 50-60 lat, a umiłowany wódz narodu 100 i demencje. Elita jutra, to nie ty. To bananowa młodzież, synowie i córki dzisiejszej elity. Oczywiście, istnieje szansa aby się tam dopchać. Ale w dyktaturach często po ojcu następuje syn, po Kimie Kin. No albo brat, jak na Kubie.
       Problem z tezami, " Demokracja to głupi ustrój! 3 meneli przegłosuje profesora!", polega na tym, że nikt nie odczyta tego na zasadzie "demokracja to głupi ustrój, 3 takich jak ja przegłosuje profesora! A co ja niby osiągnąłem w życiu..."
    Więc powiem tak: o ile nie wspomożecie, i to bardzo, dyktatora w dojściu do władzy, to będziecie w takim państwie hmm... nikim. Wasze zdanie nie będzie się liczyło, będzie liczyło się zdanie tylko i wyłącznie dyktatora, być może słuszne, być może mylne.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #939 dnia: Września 04, 2014, 20:30:25 »
    Dobra, niech np. ukochany Janusz Korwin Mikke zostanie tym dyktatorem. Ty będziesz zadowolony. Ale będzie mnóstwo ludzi, którzy tak zadowoleni nie będą i zrobią wszystko żeby przywrócić demokrację. Ale tego zdania by, w tym przypadku JKP nie podzielał i żeby się upewnić że jednak to on będzie dyktatorem naślę wojsko/policję na opozycjonistów. Ci albo zaczną strajkować, albo wezwą pomoc z zagranicy, albo przejmą sprawy we własne ręce i np. usiłują się zabić takiego dyktatora. I to już by była zwyczajna wojna domowa.  A jeśli dyktator chciałby by się upewnić że nikt przeciwko niemu nie powstanie i zacznie represje "prewencyjne", to z naszym położeniem skończy się to jeszcze szybciej interwencją UE , albo naszych "braci" ze wschodniej granicy.

Btw, wielu zapomina o magicznym słowie "kryzys" i porównuje stan ekonomi tuż przed kryzysem ze stanem w apogeum kryzysu. Wtedy jednak na całym świecie dług się powiększał a pieniądz tracił wartość. Potrzeba jeszcze czasu na ustabilizowanie gospodarki.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline huth

« Odpowiedź #940 dnia: Września 04, 2014, 23:10:52 »
    @ IvE
    W sumie to po przeczytaniu tego nie wiem co się przejmujesz, skoro i tak Polska zostanie albo zniszczona przez kalifaty albo pieprznie zus, co właściwie znaczy, że cały aparat państwowy musiałby walnąć, no to wtedy mógłbyś od początku budować wspaniałą Polskę - raj podatkowy itp., no bo to jest chyba jedyna opcja zaprowadzenia raju podatkowego i innych zmian postulowanych przez ciebie, w każdym razie byłoby spore zamieszanie mówiąc eufemistycznie. Według twojego myślenia upadek obecnego systemu jest nieunikniony, a jednocześnie chciałbyś go obalać jeszcze szybciej.

Poza tym raj podatkowy to przede wszystkim korzyść dla dużych firm, a zwykli ludzie w kraju nie mają bezpośrednio z tego korzyści, wszystko zależy od urzędników i redystrybucji, ponadto uzależnia mocniej od globalnych trendów ekonomicznych, co wspaniale było widać na przykładzie Irlandii po wybuchu kryzysu. I skąd ta Irlandia dostała pomoc - z UE, no shit.

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #941 dnia: Września 05, 2014, 07:14:20 »
    Nie wiem, skąd ta dyskusja o władzy dyktatora, ale może przez chwilę przestańcie patrzeć na JKMa jak na idiotę.. Cokolwiek byście o nim chcieli powiedzieć, głupi raczej nie jest i zdaje sobie sprawę z tego, co mogłoby się stać, gdyby chciał zostać dyktatorem. Jeśli demokracja po jakimś czasie pozwoli KNP na wygranie wyborów, to niby po co mieliby zmieniać ustrój? Ja głosowałbym na Kongres za sam fakt, że nie jest to partia, która jest skorumpowana/nepotyczna/słucha się przodków z PRLu. Poza tym proponują wiele .. po prostu ulepszeń. Nie wiem jak wy, ale ja chciałbym mieć możliwość dysponowania pieniędzmi w taki sposób, jaki mi się podoba, a nie oddawać dużą część, aby otrzymać z niej 50%/nie dożyć do odpłaty. Faktem jest, że sam póki co nie pracuję, więc nie będę się rozwijał nad tym tematem.

Islandia, Lichtenstein czy Szwajcaria to nie są niestety państwa, które można przytaczać za przykład dla idealnego kanapowskiego ustroju. Zawsze jednak można krok po kroku utworzyć swój.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #942 dnia: Września 05, 2014, 10:06:47 »
    @Huth

Martwię się bo jestem patriotą. I jeśli mogę coś zmienić to podaję propozycję i dzielę się poglądami. W swoim zakresie na ile mogę. Gdy damy sami temu upaść to niewiadomo co się stanie może nas wchłoną Niemcy czy coś gorszego, a jeśli możemy coś zmienić sami to chyba lepiej?

@Illew

Wiesz co to jest ryzyko? Nigdy nie będzie nic dobre dla wszystkich a więć trzeba zaryzykować. Dyktator będzie albo zły albo dobry. W obecnej sytuacji będzie tylko źle.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #943 dnia: Września 05, 2014, 11:18:16 »
    Idealizowanie głupiego pomysłu poprzez dramatyzowanie stanu obecnego.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #944 dnia: Września 05, 2014, 14:35:43 »
    Kacapy do setek lat powtarzają ze zgniły zachód upadnie, ale jakoś życzenie ciągle się nie spełnia :P.

"There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"