Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 131192 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Ława: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #885 dnia: Września 01, 2014, 19:42:23 »
    Co Wy tutaj za dyrdymały piszecie. UNIA TO DURNOWATE PRZEPISY I NIC POZA TYM. Pytam się kilka razy, co nam daje Unia oprócz przepisów to zero treści.. TV wam chyba mózgi wyprała dokumetnie.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #886 dnia: Września 01, 2014, 20:07:21 »
    Mimo wszystko Unia ułatwiła pewne rzeczy. Na przykład- dzięki niej siedzę sobie teraz na zachodzie (na który wyjechałam ot tak- bez martwienia się wizami, zezwoleniem na pracę etc.) i kombinuję, żeby w przyszłym roku iść na studia. Które tutaj są płatne, ale jako obywatelce kraju Unii przysługuje mi prawo do kredytu rządowego.
    Oczywiście zawarcie takich porozumień jest możliwe i bez Unii, ale wymagałoby znacznie większego zachodu.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #887 dnia: Września 01, 2014, 20:08:54 »
    No rzeczywiście warte to było tego? Nie sądzę. W każdym razie teraz wystarczy już wyjść z niej a podtrzymać niektóre umowy i koniec.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #888 dnia: Września 01, 2014, 20:40:40 »
    Sie nazarlismy i wychodzimy, bo nam sie pomagać nie chce? I spojrzenie na swoje miasta. Bez Unii nie było by tylu odbudowanych kamienic i zabytków, zupełnie nowego centrum miasta w Katowicach i nowoczesnego dworca Katowickiego (innych przypadków nie podam, bo za rzadko jestem w jakiś innych miastach). O przemyśle juz nawet nie wspomnę.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #889 dnia: Września 01, 2014, 20:48:19 »
    Trzeba było wziąć dotację, a dotację nigdy nie są pełne. Jednak aby dotację nie przepadły to trzeba brać kredyt. Teraz sobie sprawdź zadłużenie samorządów. Chwalenie się wybudowaniem często kijowych nieprzemyślanych dworców patrz Poznań, na gigantyczny kredyt, który będzie spłacany przez pokolenia.. no jest się z czego cieszyć. Głupi naród jednak łyknie bo w następnej kadecjii nas i tak nie będzie.. A przemysł się zwija akurat a nie rozwija.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #890 dnia: Września 01, 2014, 21:27:04 »
    No możesz mówić, że źle, że zbudowali ten dworzec, bo kredyt i w ogóle, ale nikt nie wie czy w ogóle byłby ten nowy dworzec, gdyby Polska w UE nie była.
    Zresztą wydaje mi się, że w ogóle pomija się w tej dyskusji aspekt globalny, wielkiej polityki, a to chyba jasne, że skoro to organizacja międzynarodowa, to jest to istotne.
    Poza tym sama UE to twór 21-letni, a w obecnym kształcie 5-letni(Lizbona). Więc łatwo mówić, że to wszystko do dupy i w ogóle zło i w ogóle nie myśleć, że wiele może się zmienić.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #891 dnia: Września 01, 2014, 21:33:49 »
    Patrząc na początki Imperium Rzymskiego czy USA też można było powiedzieć ze do dupy i w ogóle źle.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #892 dnia: Września 01, 2014, 21:46:23 »
    Patrząc na początki Imperium Rzymskiego czy USA też można było powiedzieć ze do dupy i w ogóle źle.
       Co do USA to tam, ściślejszą federację nie wprowadzono na drodze rokowań. Losy państwa, czy będzie związkiem luźnych stanów (państw. Sekretarz stanu to sekretarz państwa, trzeba pamiętać o genezie słowa.) czy federacją scentralizowaną rozstrzygały się w taki sposób: https://www.youtube.com/watch?v=4tIsXLyZcWI

O co naprawdę walczyli konfederaci

Na chwile obecną z coraz większych sceptycyzmem podchodzę do Unii, bo byłaby to federacja bardziej przypominająca drugą Rzesze (silna pozycja Prus, które mogły wetować swobodnie zmiany konstytucji) niż USA. Dalej, mam nadzieje, że uda się ją zreformować i nakierować tak aby zajmowała się najważniejszymi kierunkami rozwoju Europy a kwestie czy bigos można podgrzewać czy nie, zostawiła państwom.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #893 dnia: Września 01, 2014, 22:52:12 »
    Dalej historia zna więcej miernych królów niż dobrych. Sam fakt, że o monarchii dyskutuję się tylko w krajach gdzie głowa państwa przecina wstęgi i tyle jest bardzo wymowny.
    Bawią mnie, kretyni którzy twierdzą, że monarchia absolutna była wspaniała, za to system rządów III Rzeszy i ZSRR to zło. W praktyce, nie bez powodu Stalina nazywa się czerwonym carem, a jego marsz zwyciężonych był kilka razy bardziej humanitarny niż to co zafundował Bułgarom, Bułgarobójca.
    „Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele. O dziele mówi mało; o laiku – wiele!” ” — Henryk Elzenberg
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #894 dnia: Września 02, 2014, 02:02:52 »
    No tak lepiej zacytować wyrywek. Korwin wielkorotnie mówił też o biedzie w Rosji. Do tego ja nadal czekam na rozsądną alternatywę dla Korwina wy moi zorientowani młodzi gniewni, nic nadal nic.
    Odpowiem ci cytatem z wywiadu z Winnickim:
    Korwin-Mikke, mający ostatnio swoje pięć minut na scenie, starając się być niby-oryginalnym prezentuje momentami bardziej moskiewskie stanowisko niż Siergiej Ławrow. Wszystkim przyświeca z grubsza ten sam kompleks. Ten styl myślenia to droga donikąd. Próby ułatwienia sobie rozumienia sytuacji Polski, poprzez sprowadzenie jej do prostych, czarno-białych przeciwieństw i kreślenia placem po mapie, to dobre na zabawy w podstawówce, a nie na poważne debaty geopolityczne.
    Co do samej Rosji - niestety, ale jest ona tradycyjna i konserwatywna jedynie powierzchownie. Żadna rzeczywista kontrrewolucja czy odnowa życia duchowego w Rosji nie ma miejsca. Władza Putina oparta jest na swoistej, niepisanej umowie z rosyjską klasą nowobogackich, skoncentrowaną przede wszystkim w Petersburgu i Moskwie. Nieliczną w stosunku do reszty społeczeństwa, ale na tyle liczną i dobrze usadowioną, by dać władzy spokojne podstawy funkcjonowania. Ta niepisana umowa brzmi: wy mi się nie wtrącacie do rządzenia, a ja się nie wtrącam do waszej rozbuchanej konsumpcji. A trzeba powiedzieć, że hedonizm i konsumpcjonizm rosyjskich nowobogackich oraz stopień zanurzenia w popkulturowej papce potrafiłby zawstydzić wszystko, co znamy z Polski. Marzeniem statystycznego Rosjanina jest dołączyć do tej klasy przez  struktury urzędniczo-państwowe albo biznesowe.
    Ja sam głosuję na Ruch Narodowy. Prezentują racjonalne podejście, podoba mi się pomysły emerytur obywatelskich, uzbrojenia narodu, zmniejszenia biurokracji, zwiększenia kwoty wolnej od podatku(tym większe im więcej masz dzieci), jawności wydatków publicznych, zatrzymania prywatyzacji Lasów Państwowych, propagowania Europy Ojczyzn oraz zamiar asertywnej polityki wobec Rosji w zakresie zróżnicowania źródeł dostaw surowców energetycznych, dokończynia budowę gazoportu z terminalem dla gazu skroplonego, oraz – wbrew rosyjskiej i ekologicznej propagandzie – wspierania wydobycia gazu łupkowego.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #895 dnia: Września 02, 2014, 08:13:59 »
    IvE, myślę, że te tysiące Polaków które po 2004 roku opuściły kraj, powie że warto. Bo w końcu możemy żyć na ludzkim poziomie.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #896 dnia: Września 02, 2014, 08:56:42 »
    Coraz bardziej mam wrażenie że Korwin prowadziłby politykę uległości wobec Rosji tylko żeby postawić się Unii, nawet gdyby szkodziło to interesom Polski i zepchnęło nas do poziomu Ukrainy.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #897 dnia: Września 02, 2014, 10:32:19 »
    @baneshee

Układ Schengen, nie Unia i można sobie wyjechać. Do tego można było i wyjechać wcześniej tylko trochę się trzeba było wysilić. Ludzie by chcieli wszystko na talerzu a tak nie ma. Układ Schengen tak, Unia nie. Do tego ten ludzki poziom to widziałem jak Polacy żyją i bym polemizował.. 5% Może odniosło tam jakiś suckes i skorzystało z szansy. Reszta to albo pijacy, półniewolnicy, zadłużeni do końca życia, żyjący tak jak w Polsce od wypłaty do wypłaty.

@Huth

Dworzec by nie powstał, bo by nas nie było stać. Teraz będziemy go spłacać dziesięciolecia. Jeśli według Ciebie warto.. no to załamuje ręcę. Jak Ciebie nie stać to zadłużasz matkę,brata,dzieci kupujesz auto i wyjeżdzasz sobie zostawiając im długi na kolejne lata? Tak aktualnie wygląda sytuacją z tymi dworcami.

@Trebron

Korwin miliard razy powtarzał, że tym bardziej kocha Rosję im jest dalej od nas. Jeśli jednak uważasz, że warto sobie pomachać szabelką. Wprowadzić sankcję, które odbiją się rykoszetem bardziej na nas niż na Rosji. Do tego Polska nie będzie miała z tego ŻADNYCH KORZYŚĆI. I nie wprowadzenie takich idiotyzmów i wypięcie się na tych pajaców z UE to jest ULEGŁA polityka. To nie mam słów. Polska prowadzi w tej chwili mega uległą politykę ale w stosunku do Niemiec i USA, no ale o tym już nie napiszesz :D Korwin by robił coś na przekór komuś chyba żartujesz. Obejrzyj sobie tylko ze zrozumieniem słuchaj:

https://www.youtube.com/watch?v=3rxKIs-lmek

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #898 dnia: Września 02, 2014, 11:40:24 »
    Ruskich albo trzeba zostawić w spokoju, albo pogonić "szabelką". Ich imperializm jest zbyt żywy by wykończyć ich cenami i sankcjami. Będą biedniejsi, ale dalej szczęśliwi z nabytków, wystarczy spojrzeć jak Putinowi rośnie poparcie odkąd zajął Krym i walczy o większą Rosję. Gdyby zajął Warszawę, miałby 100% i pomnik w każdym mieście, nie łudźmy się, że Rosjanie są negatywnie nastawieni do nabytków i podbojów.
    https://www.youtube.com/watch?v=B4zTM8FvJR4
    To jest mentalność donbasu i Ruskich. Urra! Na Berlino.
    Ukraińska armia jest słabo wyszkolona, traci pozycję bo walczy osamotniona z Rosją. Należałoby dać Ruskim i Ukrainie ultimatum, obie strony wycofują się z Donbasu, separatyści wracają do domów i głosują nad szeroką autonomią, bo też nikogo na siłę nie można uszczęśliwiać, przynależnością państwową.
    Dalej, Putin przechwala się, że jak zechce to w 2 tygodnie zajmie Kijów, a świat się zastanawia czy wykluczenie Rosji z G20 to dobry czy zły pomysł...
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2014, 12:03:39 wysłana przez Warder »

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #899 dnia: Września 02, 2014, 12:03:29 »
    USA i reszta powinna wlecieć w Putina, zanim wiecej osob zostanie pokrzywdzonych przez jego ambicje
    (click to show/hide)