Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130505 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Ława: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #870 dnia: Września 01, 2014, 12:06:51 »
    No nie mogę 4 Rzeszę ktoś chcę tu budować. Nie ma żadnej szansy aby tyle narodów utworzyło jeden byt polityczny. Jest to niewykonalne.
    Jak będziemy mieć po 50tce, to wtedy sprawdzimy :P
    I co zawsze ta Szwajcaria, przecież to nie jest kraj, który potrzebuje być w Unii, jakby Polska była tak bogatym, wpływowym i od wieków kształtującym swoją neutralność polityczną krajem w centrum Europy, to też by Unii nie potrzebowała.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #871 dnia: Września 01, 2014, 12:21:11 »
    Nadal się pytam po co nam ta Unia, jakie korzyści. Zwalniają nam gospodarkę swoimi idiotycznymi przepisami. Chiny i Ameryka, startowały od zera bez Unii a gdzie są teraz. My byśmy od zera nie startowali.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #872 dnia: Września 01, 2014, 12:38:22 »
    Unia to sztandarowy przykład "chcieli dobrze, wyszło jak zawsze". Przez rozrost biurokracji produkującej jedynie tony zupełnie niepotrzebnych papierów nie mamy najmniejszej szansy dorównać chociażby Chinom. Parę pomysłów się udało- Schengen, otwarcie rynków zachodu na tanią siłę roboczą etc. Ale to wszystko zostało zniwelowane przez dyrektywy ograniczające np. produkcję mleka. To dyrektywa dobra dla producenta (wymusza odpowiednią cenę mleka w skupie) ale bardzo szkodliwa dla reszty.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #873 dnia: Września 01, 2014, 12:40:28 »
    Unia Europejska nie ma własnej armii, nic nie może zrobić takim Krajom jak USA czy Rosja. Umowy handlowe i układ z Schengen są niezależne od członkostwa w Unii patrz: Szwajcaria. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to istnieje NATO. Nie ma żadnego sensownego argumentu za UE. Chyba, że ktoś wierzy w globalne ocieplenie, uwielbia dawać zarobić skorumpowanym politykom.

No nie mogę 4 Rzeszę ktoś chcę tu budować. Nie ma żadnej szansy aby tyle narodów utworzyło jeden byt polityczny. Jest to niewykonalne.
    Jeśli Unię zastąpiłyby dobrze pomyślane umowy polityczne trzymające państwa w jednym szyku i zmuszające do współpracy to czemu nie - ale wszyscy wiemy że tak się nie stanie. Skoro jest już Unia to trzeba dbać żeby nie zniszczyła jej biurokracja i głupie przepisy oraz stworzyć europejskie siły zbrojne. Póki co nie jest idealnie ale też do tragedii daleko.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #874 dnia: Września 01, 2014, 12:46:46 »
    Tragedia już jest, Unia została skolonizowana, jest bankrutem, szerzy się korupcja. Umowy międzynarodowe już są, nie potrzeba nowych. Armia europejska nigdy nie wypali, Armia musi mieć współną toższamość.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #875 dnia: Września 01, 2014, 13:12:34 »
    (...) Póki co nie jest idealnie ale też do tragedii daleko.
    A jak nazwiesz przysłowiowe już próby normowania krzywizny banana? Jak nazwiesz wszelkiego rodzaju limity wydobycia, połowu, udoju czy czego tam jeszcze sobie nie wymyślili w Brukseli? Gospodarka planowana już raz doprowadziła pół Europy do ruiny...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #876 dnia: Września 01, 2014, 13:17:09 »
    A jak nazwiesz przysłowiowe już próby normowania krzywizny banana? Jak nazwiesz wszelkiego rodzaju limity wydobycia, połowu, udoju czy czego tam jeszcze sobie nie wymyślili w Brukseli? Gospodarka planowana już raz doprowadziła pół Europy do ruiny...
    I napisałem że trzeba walczyć z bezmyślną biurokracją - czyli z tym o czym piszesz.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #877 dnia: Września 01, 2014, 13:26:27 »
    Nie dostrzegasz pewnej sprzeczności w tym co piszesz? Unia dziś to biurokracja czyli, według ciebie mamy walczyć właśnie z Unią...

;-P

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #878 dnia: Września 01, 2014, 13:40:57 »
      Luca tu się rozbija marzenie z rzeczywistością. Zwolennicy Unii chcieliby aby zapewniała europejczykom wspólną obronę, wsparcie przemysłowe i możliwości podróży bez wiz.  Coś jak z komunizmem, jest to bardzo idealistyczne podejście, które nie sprawdza się. W Unii w tym zalewie aktów, przemycane są takie jak acta czy umowy typu " Wszystkie kominy elektrowni, mają mieć filtry." (Byłoby to piękne, gdyby nie fakt, że w Unii tylko jedna firma produkuje te wymagane. Gdzie się ona znajduję, mówić nie muszę...). Dlatego właśnie jeśli ktoś ma mnie reprezentować w Unii to wolę PiS, który ryzykował zawsze niszczenie swojej opinii na rzecz negocjacji. Tusk,  podpisując wszystko jak leci zyskał tam przyjaciół, teraz zyskał ważne stanowisko i może ta polityka okaże się skuteczniejsza...Tego nie wiemy, na dobrą sprawę efekty polityki rządu widzimy po wielu latach.
       Jestem przeciwnikiem wyjścia z Unii, bo rodzi się przed nami szansa aby w tej Unii znaczyć więcej. Państwa biedniejsze Unii, są bardziej jednolite narodowościowo. W przypadku zbliżającego się konfliktu światopoglądowego, możemy wykorzystać tą naszą zaletę. Byłoby to bardzo śmieszne, gdyby przez naszą biedę gdy zaczną się rozruchy we Francji, Niemczech itd. kurs Euro zacznie spadać, udałoby się nam wzmocnić pozycję. Ale do tego musimy budować własną frakcję w Europie, właśnie z państwami nadbałtyckimi, południa może z Ukrainą aby nasz głos był mocniejszy. Teraz mamy szansę by tak się stało. Wyjście z Unii, to samobójstwo ekonomiczne, uzależnieni od donacji padliby a to mogłoby zdestabilizować nas.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #879 dnia: Września 01, 2014, 13:53:50 »
    W sumie dobrze by się stało, gdyby padli Ci uzależnieni od dotacji. Jeżeli biznes nie wypalił to się go zwija a nie ciągnie kasę z budżetu.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #880 dnia: Września 01, 2014, 13:57:04 »
    Nie dostrzegasz pewnej sprzeczności w tym co piszesz? Unia dziś to biurokracja czyli, według ciebie mamy walczyć właśnie z Unią...

;-P
    Unia to też pomysł na pokojową i bogatą Europę który trzeba zrealizować - być może w inny sposób ale na pewno warto.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #881 dnia: Września 01, 2014, 13:59:01 »
    Zgadzam się, że skoro już jesteśmy w tej Unij, trzeba to jak najbardziej wykorzystać. Ale debilizmy tej biurokratycznej machiny, jej bezwładność często jeszcze mnie poraża i przyprawia o histeryczny atak śmiechu... Głównie z rozpaczy, jak można było aż tak to wszystko spie***ć??? Zazwyczaj przypomina mi sie tu pewien odcinek "młodego Indiany Jonesa" (nie pamiętam dokładnie tytułu tego serialu) i próba założenia telefonu w Austrio- Węgrzech...

W sumie dobrze by się stało, gdyby padli Ci uzależnieni od dotacji. Jeżeli biznes nie wypalił to się go zwija a nie ciągnie kasę z budżetu.
    Racja, biznes jeśli nie potrafi sam na siebie zarobić, nie jest biznesem i nie zasługuje aby go sztucznie podtrzymywać przy życiu. Chcieliśmy kapitalizmu to ponośmy jego konsekwencje...

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #882 dnia: Września 01, 2014, 14:06:02 »
    I tak i nie. Jeśli dają kasę, to wielu bierze i ma większe możliwości zaciągnięcia kredytu. Nagłe odcięcie ich od tego, bardzo nagłe, mogłoby przekręcić im karki i wywołać ostry kryzys.

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #883 dnia: Września 01, 2014, 17:44:24 »
    do usuniecia
    (click to show/hide)

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #884 dnia: Września 01, 2014, 18:58:54 »
    Unia ma swoje idiotyczne przepisy, chociaż teorie o "Niemieckich Żydach" którzy zrobili te przepisy żeby zdobyć kasę wydają mi sie troche naciągane, jeśli szczególnie Niemcy raczej tracą na Unii. Ale potrzebujemy jednak jakiegoś spoiwa, NATO i Shengen to za mało. Jeśli nie będziemy połączeni taka Unia, z USA czy z nawet Rosja nigdy nie wygramy. Wiec z takimi przepisami trzeba walczyć, ale nie z sama Unia
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"