Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130353 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Ława: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #825 dnia: Sierpnia 26, 2014, 15:19:56 »
    Ej, jest jeszcze faszysta!
    To nie jest odpowiedź!

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #826 dnia: Sierpnia 26, 2014, 16:51:22 »
    Pomysł mój autorski.. A oszołomy zawsze się znajdą.. nie ma idealnych rozwiązań.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #827 dnia: Sierpnia 26, 2014, 20:01:39 »
        Waszym głównym problemem jest pewne mylne założenie. Prawie, każdy kto piszę "powinna rządzić elita" widzi samego siebie w tejże elicie. A co osiągnęliście? Zapewne nic. Nie, wygrana olimpiady z religii czy innego przedmiotu na zasadzie "wykuj-przepisz" czyli historii itd. itp. czy czerwony pasek w 6 klasie to nie to, co premiuje do elity. Kilka zer na koncie (Poprzedzonych jakąś cyfrą od 1-9...) + znajomości, to zapewnia wstęp do elity. Zwłaszcza znajomości, bo przecież pieniądze da się ukraść po dojściu do władzy w przypadku dyktatur.
     Bylibyśmy plebsem, któremu może żyłoby się lepiej, a może gorzej. Elicie, żyłoby się na pewno lepiej.   
     Powstaje więc u nas dyktatura, jak każda musi się na kimś oprzeć. Powstaję horda urzędników, którzy nie należą do elity -ich zadaniem jest pilnowanie aby elita była elitą a plebs był plebsem. Dyktatury, nie redukują raczej stanu administracji, dlaczego? Bo administracja poza funkcjami które spełnia dziś, pilnuje tego by jak pisałem, plebs zachowywał się przyzwoicie. Cenzura to nie kraken, którego przyzywasz z morza a potem hula po świecie. Ktoś musi stać na jej straży.
      Jesteście ambitni? To nie dobrze. Co z tego, że dzisiejsza elita ma 50-60 lat, a umiłowany wódz narodu 100 i demencje. Elita jutra, to nie ty. To bananowa młodzież, synowie i córki dzisiejszej elity. Oczywiście, istnieje szansa aby się tam dopchać. Ale w dyktaturach często po ojcu następuje syn, po Kimie Kin. No albo brat, jak na Kubie.
       Problem z tezami, " Demokracja to głupi ustrój! 3 meneli przegłosuje profesora!", polega na tym, że nikt nie odczyta tego na zasadzie "demokracja to głupi ustrój, 3 takich jak ja przegłosuje profesora! A co ja niby osiągnąłem w życiu..."   
    Kilka zer na koncie może mieć byle burak (oglądaliście Karierę Nikosia Dyzmy? Kiliński był tam właśnie takim bogatym burakiem). Do elity powinni zaliczać się ludzie niekoniecznie bardzo bogaci, ale na odpowiednim poziomie intelektualnym.Naukowcy, lekarze, oficerowie etc.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #828 dnia: Sierpnia 26, 2014, 20:57:45 »
    A mierzyć ten poziom elitarności będziesz linijką. Mam też inny pomysł, będziesz wybierać elitę osobiście. Boże święty.. czemu ludzie mają tendecje do negowania wszystkiego. Wiadomo, że będzie jakiś buc co odziedziczy majątek lub okradnie.. jednak to może być 5% głupców. Lepsze to niż 95% teraz. Tak się powinno szukać rozwiązań. A nie negowanie wszystkiego aby tylko wyłapać jakąś wadę. Wiadomo, idealnych rozwiązań nie ma.. pogódzcie się z tym do cholerki, i szukajcie pozytywów, dawajcie kontrpropozycję lub propozycję ulepszenia. Dyskusja na zasadzie podaję tezę A a ty piszesz, że nie ma sensu bo X i nic nie dajesz w zamian nie ma żadnego celu. Stoimy w miejscu a kto stoi w miejscu.. umiera. Jako historyczka archeolożka beanshee wiesz to najlepiej ;)

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #829 dnia: Sierpnia 26, 2014, 21:20:08 »
    Za tę archeolożkę to Cię powinnam łopatą trzepnąć.
    Cenzus majątkowy jest o tyle problematyczny, że ogromna część ludzi świetnie wykształconych nie ma szans go spełnić. Zarobki takiego doktora na uniwersytecie są śmiesznie niskie. Dużo niższe od zarobków takiego pana Zenka co ma koparkę.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #830 dnia: Sierpnia 27, 2014, 01:20:45 »
    Doktoranci moze.. jednak Doktorzy pracujacy na uniwerku juz takiej biedy nie maja :d Do tego tak jak napisalem, nie ma idealnych rozwiazan.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #831 dnia: Sierpnia 27, 2014, 01:28:08 »
    Takiego sporu między właściwie plutokracją a merytokracją nie rozwiążecie w tym wątku, sorry :P (aczkolwiek w założeniach merytokracja, czy nawet technokracja jest lepsza niż plutokracja, ale w praktyce znacznie trudniejsza do osiągnięcia). Może jakbyście się zahibernowali i co wiek sprawdzali jak idzie ludzkości historia rządzenia, to by odpowiedź była :)

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #832 dnia: Sierpnia 27, 2014, 08:08:50 »
    To pewnie zależy od wydziału. Jak na pewnych wykopaliskach właściciel pola dowiedział się, ile zarabia doktor prowadzący te badania, to go wyśmiał. A to wcale nie był najzamożniejszy rolnik, miał zaledwie 10 ha.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #833 dnia: Sierpnia 27, 2014, 09:47:35 »
    Moze tez zalezy od uczelni i miasta u mnie w Poznaniu nie narzekaja tak bardzo.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #834 dnia: Sierpnia 27, 2014, 17:12:04 »
    Instytuty archeologii w całym chyba kraju klepią biedę. Dopiero profesorowie zarabiają w miarę przyzwoicie.
    Dla kontrastu- ostatnio uniwersytet Cambridge szukał doktora archeologii. Zarobki w zależności od doświadczenia. Od 37 do 47 tysięcy funtów rocznie. Tam przynajmniej naukowiec wie, że jest doceniany.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #835 dnia: Sierpnia 27, 2014, 17:19:28 »
    Pogląd, że wiedza = pieniądz, to bujda. Dobrze zarabiają Ci, którzy wykładają coś przyszłościowego a nade wszystko możliwego do pogodzenia z dobrze płatną pracą.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #836 dnia: Sierpnia 27, 2014, 17:52:20 »
    Niekoniecznie bujda. Jednym z filarów potęgi Cambridge są pieniądze. Dzięki nim mogą zatrudniać najlepszych naukowców, co z kolei przyciąga studentów co z kolei przekłada się na jeszcze większy sukces finansowy et cetera, et cetera. I tak Cambridge w światowym rankingu uczelni nie spada poniżej pierwszej dziesiątki a najlepsza polska uczelnia plasuje się gdzieś w okolicach czwartej setki.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #837 dnia: Sierpnia 29, 2014, 21:33:25 »
    Specjalnie dla beanshee, chociaż brzydko zrobiłaś, bo nie dokończyłaś dyskusji ze mną, rzucam hasło:
    Istotnie nauka powinna być finansowana, jeszcze lepiej gdy finansuje się sama. Dlatego podawany jest taka idea, żeby część wykopalisk sprzedawać i w ten sposób finansować następne. Dla mnie to nie głupi pomysł, bo i tak masa ludzi robi to na lewo. Słyszałem o przygodach komornika w USA, który przyszedł odebrać dług od pana, który żył z odrestaurowywania czołgów.  U nas też ludzie robią takie rzeczy, żyją na lewo z archeologii. Innymi słowy kto da stówkę, za miecz wikingów, pan daje dwie, dwie po raz pierwszy, po raz drugi, mam trzy stówki, po raz pierwszy,...
    I w ten sposób beanshee ma na kopanie w ziemi.  :)

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #838 dnia: Sierpnia 30, 2014, 09:50:25 »
    Dyskusja nadal jest otwarta. Po prostu miałam taki zapierdziel, że na śmierć o niej zapomniałam.
    Sprzedawanie wykopalisk czy zabytków z wykopalisk? Bo co do tego pierwszego to nie mam pojęcia jak to by mogło działać.
    A sprzedawanie zabytków... tak, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Przede wszystkim kupujący musiałby mieć obowiązek udostępnienia zabytku badaczom.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #839 dnia: Sierpnia 30, 2014, 19:45:24 »
    No to pan premier Tusk jedzie w grudniu do Brukseli. Co jak co - można go lubić lub nie ale jest to pewien awans Polski w UE i dobry znak. Oby to było owocne.