Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130759 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #705 dnia: Sierpnia 11, 2014, 22:09:07 »
    Myślę, że mogę odnieść to do dyskusji w sensie żartobliwym. W naszej dawnej mieścinie, Dreźnie, zapadło cne postanowienie.

"W lipcu 2014 roku blog Royal Musings poinformował o ugodzie zawartej między rządem Saxonii a saską rodziną królewską. Po osiemnastu latach negocjacyj Dom Wettynów otrzyma 4 miliony 800 tysięcy euro, a także 1312 sztuk ruchomości, w których skład wchodzą xiążki, mapy, zapisy nutowe, listy, broń oraz 11 sztuk mebli. Rekompensata finansowa została przyznana za mienie wywłaszczone przez komunistycznych uzurpatorów z Niemieckiej Republiki Demokratycznej."

Haha. :P U nas by się nie odważyli. Zabrali by do muzeum/rozdali Romom.
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #706 dnia: Sierpnia 11, 2014, 22:36:05 »
    "Po upadku komunizmu spadkobiercy Wedla podjęli próbę odzyskania czekoladowego dorobku swoich przodków, jednak ostatecznie firma została sprywatyzowana i sprzedana koncernowi PepsiCo"
    Tyle na temat wspaniałej prywatyzacji. Naprawdę kiedyś będą wyśmiewać tamte pokolenie, tak jak my śmiejemy się z tego, że Szlachta w XVIII wierzyła, że Polska na "nieładzie stoi"(Jesteśmy zbyt wielkim patologicznym krajem by ktoś nas zniszczył. Jeśli zrobi to Austria, Prusy i Rosja zaatakują ją przerażone tym. Jeśli zaczną nas wchłaniać Prusy to się Austria przestraszy).
    To smutne ale Polska miała szansę. Mogliśmy zostawić fabryki i dzisiaj zalewać rynki UE tanimi gównianymi produktami. W sumie, za to tylko sympatyzuje czasami z Korwinem Mikke gdyż ten mówi wprost, gdzie powinno się osadzić ludzi odpowiedzialnych za obecną sytuację.
    Za to i za pomysł by kobiety odesłać z powrotem do domów. Może to szowinizm ale nie uważam, aby obecna sytuacja w której jakaś firma z Portugalii eksploatuje je za grosze była korzystna. Także samo wprowadzanie parytetów dobitnie pokazuje, że coś tu nie gra. Warto się zastanowić gdzie leży problem, nie naśladować na ślepo wszystkich dookoła.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2014, 22:53:27 wysłana przez lygrys »

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #707 dnia: Sierpnia 11, 2014, 23:39:45 »
    Wedlowie powinni byli dostać z powrotem to, co im zabrano. :) To oczywiste. I też była by to prywatyzacja... Reszty nie rozumiem. Co do ostatniego zdania - gdzie Ozjasz proponuje osadzenie kobiet w domach? Ja myślę, ze to działa na zasadzie XI wiecznej hipotetycznej republiki słowiańskiej wszystko - niby tam żyje paru wyznawców Kurhanów, niby coś tam sobie mogą knuć, tyle że nie mogą się przebić, bo władzę przejął kościół i większość rządzących żyje już zgodnie z jego duchem. Jeżeli Będomir nie wywoła rewolty, słowiańskość zginie. Tyle że tamta rewolucja, mimo zatracenia większości tradycji naszych przodków, przyniosła korzyści. Ta raczej nie za bardzo (nie licząc korzyści Środy).

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #708 dnia: Sierpnia 12, 2014, 08:05:15 »
    Lygrys, może sam się odeślij do domu. Kobieta nie jest własnością mężczyzny aby ten decydował czy może pracować czy nie. Poza tym, po I wojnie światowej, w czasie największej emancypacji kobiety uzyskały coś znacznie cenniejszego od praw wyborczych- niezależność ekonomiczną. Chcesz nas cofnąć z powrotem do XIX stulecia?
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #709 dnia: Sierpnia 12, 2014, 08:56:45 »
    Myślę, że zbyt histerycznie reagujesz Banshee, Lygryss przecież stwierdził tylko, że nie uważa aby wykorzystywanie kobiet w markecie za grosze było w porządku. W końcu zostałyście stworzone do wyższych celów niż siedzenie w pampersie na kasie. I tu w zupełności się z nim zgadzam.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #710 dnia: Sierpnia 12, 2014, 11:47:18 »
    JanIII: oczywiście, że powinni. Tylko, że u nas prywatyzacja często polegała na sprzedaży wszystkiego zachodniej firmie która potem wywiozła sprzęt, zwolniła pracowników, sprzedała teren i uciekła z kraju. Stocznie które budowały jedne z najlepszych statków na świecie upadają. Kiedyś przy każdym mieście była fabryka, dzisiaj częściej mija się tylko ruiny takich fabryk.

Beanshee: Nie wierze, że każda zmiana to postęp. Czasami zmieniając cofamy się w rozwoju, to przykre ale nikt wysyłając kobiet do pracy nie zauważył, że one bardzo ciężko pracowały, ale nie otrzymywały za to wynagrodzenia. Tutaj leży problem, mało wsparcia dla rodziny a dużo marnotrawienia kasy na jakieś euro2012( z którego największy zysk mieli Ci co brali udział w przekrętach, a nie kraj). W niektórych krajach emerytura dla kobiet zajmujących się domem uzupełniana jest chyba pensją. U nas z tym kompletny bałagan. Dlatego, kobietom bardziej opłaca się iść do jakiejś biedry niż zajmować się domem. Co gorsza, kobiety zarabiają mniej okupując miejsca pracy. Gdyby się wycofały do domów z tych dziedzin możliwe, że stałyby się one kolejnymi McDonaldami i KFC, czyli miejscami gdzie dorabiają sobie ich dzieci.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #711 dnia: Sierpnia 12, 2014, 13:42:56 »
    Prywatyzacja oczywiście powinna być poprowadzona w sposób racjonalny, a to co zostało zrabowane, powinna zostać oddane (łącznie z "dziedzictwem narodowym").

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #712 dnia: Sierpnia 12, 2014, 16:21:44 »
    Nie wiem gdzie mieszkasz Lygryss, ale ja jeżdżąc po Polsce widzę co rusz nowe elementy infrastruktury zbudowane ze względu na Euro2012. Tak samo z opinią zagraniczną. Każdy widząc ładne dworce, ładne stadiony, ładne budynki, ładne autostrady poprawił swoje zdanie o nas :)

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #713 dnia: Sierpnia 12, 2014, 18:06:10 »
    Wykorzystywanie kogokolwiek za grosze jest nie w porządku. Facet na kasie to tak samo nędzny widok. Ale te kobiety przynajmniej mają szansę się utrzymać. No i to nie jest żadna "okupacja miejsc pracy". Bo czemu nie napisałeś, że to mężczyźni zabierają kobietom miejsca. Wierzcie mi panowie, od prania i mycia kibla kuśki wam nie implodują. Dajcie kobietom robić to co chcą. Bo nie ma dzisiaj wielu które chciałyby całe życie spędzić w kaszkach, kupkach, pieluszkach i na obsłudze pana męża.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #714 dnia: Sierpnia 12, 2014, 18:59:26 »
    Wierzcie mi panowie, od prania i mycia kibla kuśki wam nie implodują
    :D
    teraz powinna być demagogiczna i szowinistyczna odpowiedź o tym, kto wynalazł pralkę, żeby kobiety nie musiały prać, lol :P

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #715 dnia: Sierpnia 12, 2014, 19:36:14 »
    Ja natomiast wiem, kto wynalazł demokrację.
    Adolf Hitler.

A tak na poważnie, popiszę sobie trochę...
    Te gadanie o tym jakie to kobiety biedne w sklepach, jak to są wyzyskiwane, ile to zajmują miejsc w sejmie i senacie i jakie to są biedne ogólnie rzecz biorąc, jest śmieszne. Gdy zakłada się, że kobieta=mężczyzna, dlaczego lituje się nad kobietami? Myślę, że powinno się to zostawić, niech stare wartości / nowe, jeśli tamte były plugawe i przez kościół wywołane, same się zbudują. :)
    Każda kobieta powinna mieć prawo pracować, to, czy powinna ona to robić i czy to korzystne nie powinno mieć żadnego wpływu na politykę wewnętrzną tego naszego plugawego państewka zwanego III RP/UE.

Pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2014, 19:48:15 wysłana przez Sefirot »

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #716 dnia: Sierpnia 12, 2014, 21:00:01 »
        Oczywiście ale praca w domu jest równie wymagająca. A natura choćby babochłopy-feministki się tego wypierały, stworzyła je na matki. Kobiety są średnio w IQ za mężczyznami (mówimy o ogóle. Każdy z nas zna, zapewne "głupiutkie" koleżanki. Zastanówcie się przez chwilę czy znacie równie dużo, głupich facetów. Nie chodzi mi tu o: zadufanych, wkurzających czy takich z którymi się nie zgadzamy. Głupich) za to jeśli chodzi o instynkt, intuicję itd. Tutaj kobiety biją mężczyzn na głowę. Sceny rodem z komedii, gdzie mężczyzna wciska dziecku smoczka, butelkę, nosi go a kobieta ledwie weszła, domyśliła się gdzie tkwi problem i wyjęła pieluchę nie są wyssane z palca przecież... Kobieta częściej też przewidzi reakcje dziecka.
       Natura stworzyła kobietę matką. Jak słyszę o pełnym równouprawnieniu to boję się, że skoro pełne, będę musiał się nauczyć karmić piersią. Patrząc na jasną stronę tego, wspólne toalety nie byłyby złe. Tylko pytanie czy kobiety uczyłyby się korzystać z pisuaru czy jak w Szwecji padłby pomysł, żeby zakazać sikania na stojąco bo to uderza w równouprawnienie...
    http://podroze.onet.pl/aktualnosci/szwedzcy-poslowie-chca-zdelegalizowac-oddawanie-moczu-na-stojaco/8dttc

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2014, 21:49:29 wysłana przez Warder »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #717 dnia: Sierpnia 12, 2014, 21:03:26 »
    Moja mama zajmuję się domem i zapierdziela w dwóch pracach prawie na 2 etaty. Z własnego wyboru. Moja cioca pracuję tylko na pół etatu. Moje dwie inne ciotki są szcześliwe zajmując się domem. Sądzę, że to indywidualna sprawa każdej kobiety po prostu..

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #718 dnia: Sierpnia 12, 2014, 21:16:40 »
    ^IvE, a co w tym czasie robi Twój ojciec?
    Warder- jest wymagająca, ale zamiast zapędzać Twoją kobietę na siłę do garów lepiej jej po prostu pomóc. Tak będzie sprawiedliwiej.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #719 dnia: Sierpnia 12, 2014, 21:28:45 »
    A u mnie mama jest lekarzem i pracuje, a domem zajmuje się ojciec, bo jest emerytowanym żołnierzem, i, jak mówi, nie ma co robić, nawet gra na giełdzie mu się znudziła :P