Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 131146 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #510 dnia: Kwietnia 04, 2012, 05:00:30 »
    Jak nie ACTA to INDECT
    http://pl.wikipedia.org/wiki/INDECT
    http://wolnemedia.net/prawo/czym-jest-indect/

,,
    INDECT
    Inteligentny system informacyjny wspierający obserwację, wyszukiwanie i detekcję dla celów bezpieczeństwa obywateli w środowisku miejskim, INDECT (ang. Intelligent information system supporting observation, searching and detection for security of citizens in urban environment) – międzynarodowy projekt badawczy mający na celu wykorzystanie innowacyjnych algorytmów i metod z zakresu informatyki do wykrywania i walki z terroryzmem oraz innymi działaniami przestępczymi. Projekt finansowany przez Unię Europejską. INDECT zakłada powstanie zestawu narzędzi do inteligentnej obserwacji i automatycznego wykrywania podejrzanych zachowań lub przemocy w środowisku miejskim.

(...)Poniżej opisane są kryteria „nienormalnego” zachowania wg polskich policjantów na podstawie przeprowadzonej ankiety. Za osobę potencjalnie niebezpieczną uchodzi ten, kto „na ulicy biegnie, bije się, jedzie zbyt szybko, w komunikacji publicznej siedzi na podłodze, siedzi zbyt długo, zapomniał bagażu, na stadionie rzuca butelkami, wchodzi na murawę, na lotnisku zapomina bagażu, siedzi zbyt długo”.

Z wyników ankiety wynika, jakie zachowanie powinno zostać rozpoznane w sposób zautomatyzowany: „Przemieszczanie się w ‘nieodpowiednią’ stronę, włóczenie się po ulicy, spotykanie się w grupie większej niż niż X osób, kradzież samochodów, bieganie, upadające osoby, zapomnienie bagażu, siedzenie dłużej niż X czasu, krzyki, strzały, eksplozje, przeklinanie”. "

Czyli jeśli się z kimś pokłócę, będę niebezpieczny. Jeśli będę spieszył się do szkoły/pracy, będę niebezpieczny. Jeśli zapomnę plecaka, będę niebezpieczny. Jeśli pójdę na zbiórkę Harcerską w licznym zastępie, zbiórkę drużyny czy szczepu, będę niebezpieczny. Jeśli spotkam się po lekcjach z przyjaciółmi, będę niebezpieczny. Jeśli usiądę na podłodze bo będę zmęczony a miejsca siedzące są zajęte, będę niebezpieczny. Jeśli usiądę z książką w parku aby się odprężyć, będę czekał na spóźniających się znajomych, będę niebezpieczny. Jeśli posiedzę trochę w bibliotece i się zagadam z kimś, będę szukał książki lub się zaczytam, będę niebezpieczny. Jeśli się potknę, będę niebezpieczny. Jeśli pójdę zobie na spacer po mieście, będę niebezpieczny. Jeśli czegoś zapomnę i będę się wracał, będę niebezpieczny. Ba, będę niebezpieczny nawet wtedy, gdy będę czekał na samolot. TO JEST CHORE

,,
    Obszar badań, wykorzystywane metody oraz techniki zostały określone w dokumentacji projektu, dostępnej na stronie internetowej INDECT. Zawiera ona praktycznie wszystkie informacje związane z metodologią oraz działaniem projektu. Poufne informacje, takie jak dane finansowe oraz takie, których upublicznienie mogłoby mieć niegatywny wpływ na konkurencyjność projektu, nie zostały upublicznione.
    Użytkownikiem końcowym, dla którego przewidziane są opracowane narzędzia, jest policja oraz służby bezpieczeństwa.
    Zadaniem projektu jest wykrywanie różnego rodzaju zagrożeń oraz identyfikacja ich źródeł. Projekt nie zakłada monitorowania i wyszukiwania poszczególnych obywateli lub grup obywateli, skupia się na analizie zarejestrownych sytuacji. Decyzja o interwencji odpowiednich służb jest ostatecznie podejmowana przez operatora monitoringu.
    Następnie operator systemu (np. policji) decyduje, czy interwencję służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo publiczne są wymagane, czy nie. Dalsze dochodzenie w końcu doprowadziło do osób związanych z zagrożeniami są wykonywane z zachowaniem domniemania niewinności, na podstawie już istniejących procedur stosowanych przez służby policji i prokuratorów. można znaleźć w wyników projektu, INDECT nie obejmują gromadzenia danych osobowych (np. nazwiska, adresy, numery dokumentów tożsamości, itp.).

CO OBEJMUJE INDECT?

Internet:

- inwigilacja internetu przy pomocy wyszukiwarek www, UseNet, portali społecznościowych, for, blogów, sieci P2P, jak również indywidualnych systemów komputerowych,

- wyszukiwanie zdjęć i filmów przy pomocy znaków wodnych, tak jak zautomatyzowane rutyny wyszukiwania, np. przemocy lub „nietypowego” zachowania,

- rozwinięta lingwistyka komputerowa, której celem ma być rozpoznawanie relacji między osobami, jak również kontekst treści w rozmowach, np. w czatach (interpretacja wypowiedzi).

Ulice:

- mobilny system obserwacji w mieście (Mobile Urban Observation System),

- drony – latające kamery (tak zwane Unmanned Aerial Vehicles – UAV, podobne do kwadrokopterów). UAV powinien być połączony „inteligentnie i autonomicznie”, jego element powinny kooperować między sobą, by zidentyfikować podejrzane i ruszające się obiekty w sposób zautomatyzowany I samodzielny oraz by móc je śledzić w przestrzeni miejskiej,

- kamery obserwacyjne wykorzystują prewencyjnie dane biometryczne z paszportów i dowodów osobistych, by zidentyfikować osoby oraz by stworzyć wzór przemieszczania się.

Otrzymane dane mają być zapisane oraz uzupełnione w bazie danych. Do tego należą między innymi:

- kamery obserwacyjne,

- lokalizacja komórki (np.: przez GSM/GPS),

- rozpoznawanie twarzy (np. przez biometryczne dane w elektronicznych dowodach),

- inwigilacja telekomunikacyjna (przechowywanie danych).

KTO NADZORUJE KONTROLERÓW?

Z powodu krytyki osoby odpowiedzialne za ten projekt zdecydowały się na kolejny etap zatajenia.

Komisja etyczna będzie decydować, jakie dane projektu INDECT mają zostać opublikowane. Oficjalna Komisja składa się z: 4 policjantów, 2 naukowców z zakresu technologii bezpieczeństwa, 1 profesora z zakresu ‘interakcji między człowiekiem a komputerem’, 1 przedstawiciela koncernu multimedialnego, 1 profesora z zakresu prawa, 1 adwokata zajmującego się prawami człowieka i 1 profesora etyki. " W KOMISJI ETYCZNEJ jest 1 Profesor Etyki? TO jest zachowanie ,,podejrzane".
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #511 dnia: Maja 15, 2012, 16:50:32 »

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #512 dnia: Maja 15, 2012, 18:29:07 »
    Już sobie wyobrażam te drony w Polsce :D

A ogólnie do tematu, no cóż, jak nie mogą ACTA to chcą coś innego wprowadzić, boję się że to zrobią, bo teraz sprawa nie jest tak nagłośniona, Polska zajmuje się reformą emerytalną. Uczepili się tej inwigilacji jak rzep psiego ogona -_- Jak jest teraz jest dobrze, ale kurde oni tego nie rozumieją, każda nowa osoba chce wprowadzić coś nowego, zupełnie niepotrzebnego, jak na przykład ta reforma w edukacji licealnej.

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #513 dnia: Maja 15, 2012, 19:01:30 »
    idiotami łatwiej rządzić;d

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #514 dnia: Maja 15, 2012, 19:19:06 »
    No cóż, taka smutna prawda, czasem odnoszę wrażenie że chcą nas wynarodowić, w ciągu 3 lat liceum/technikum ma być 60 godzin historii(!), zamiast tego będzie baaardzooo potrzebny przedmiot zdrowie i uroda. WTF?!

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #515 dnia: Maja 16, 2012, 18:31:43 »
    Dodajmy do tego to:
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #516 dnia: Maja 16, 2012, 18:44:13 »
    Ja za to uważam, że zmniejszenie liczby godzin historii jest dobrym pomysłem. Nie uważam jednak historii za coś niepotrzebnego, wręcz przeciwnie, sam lubiłem i umiałem, więc nie jestem jakimś malkontentem. I chyba właśnie dlatego jestem za, tzn. dostałem najlepszy dowód, że lekcje historii są do jej nauczenia niepotrzebne, a raczej przeszkadzają, bo zabierają czas, który można by faktycznie przeznaczyć na naukę tego przedmiotu. Ja bowiem, będąc wzrokowcem, nic nie pamiętałem z tego, co mówił nauczyciel, zwykle więc zajmowałem się czytaniem jakiejś książki, zaś faktycznie wiedzę zdobywałem z podręcznika, czytanego kiedy mi odpowiadało (autobus, poczekalnia u lekarza). Nauczyciel nie mówił zresztą nic ponad to, co było tam napisane, bo nawet gdyby chciał, nie mógłby, gdyż tylko obowiązkowy program ciężko jest zrealizować w narzuconym czasie. No i czy da się nauczyć kogoś czegoś pod przymusem? Biadanie nad przyszłym stanem wiedzy historycznej społeczeństwa jest dziwne. Moim zdaniem nie zmieni się nawet trochę. Skoro bowiem teraz, kiedy to klepie się całą historię trzy razy, większość ludzi to historyczni inwalidzi, mamy chyba dobitny dowód na daremność uczenia "z urzędu". Czemu to ma w ogóle służyć? Takie przedmioty jak biologia, geografia, czy historia właśnie powinny być fakultatywne, bo można się ich nauczyć z samego podręcznika. Oczywiście, reformę przygotowuje PO, więc musieli coś spieprzyć. Nie jest żadnym rozwiązaniem zamieniać jeden przymusowy przedmiot na drugi i dlatego reforma jako całość jest zła. Oby udała im się chociaż deregulacja zawodów.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #517 dnia: Maja 16, 2012, 18:57:47 »
    Problem słabego poziomu wiedzy z historii należy rozwiązać wprowadzeniem innowacji na te lekcje, nie zmniejszaniem jej godzin.
    Instrumenty dla klas w postaci figurek dla szkół (Podstawówki, gimnazja), makiet, atrakcyjnych multimediów zainteresują młodzież. Możliwość zobaczenia figurki prawdziwego rycerza, obejrzenia fajnego filmu fabularno-dokumentalnego, dotknięcie makiety wzbogaci lekcje. Sam prowadząc żywe lekcje historii w szkole spotykam się z dużym zainteresowaniem, również tych którzy wg. nauczycieli tego przedmiotu nie lubią. Jednak dotknięcie miecza, założenie hełmu robi swoje. Opowiadanie ciekawostek również.
    Sława!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #518 dnia: Maja 16, 2012, 19:08:58 »
    W sumie gdyby nie mój ojciec nie interesowałbym się historią. Dzięki niemu w podstawówce/gimnazjum miałem zajebiste oceny i na samych lekcjach mogę się opierdzielać i dyskutować na tematy historyczne z nauczycielkami.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #519 dnia: Maja 16, 2012, 19:24:34 »
    Drak, a co to za Polak, co nie zna historii Polski?

Ja mam akurat bardzo fajnego nauczyciela do historii, który prowadzi ciekawe lekcje, używa multimediów, licznych porównań i odwołań, zawsze wszystko pamiętam :D
    p.s. też bardzo lubię historię ;)

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #520 dnia: Maja 16, 2012, 21:07:13 »
    Gówno prawda na lekcjach historii.Tego jeszcze nie było;d
    Czy coś może mnie jeszcze zaskoczyć w tym kraju;D?

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #521 dnia: Maja 16, 2012, 21:09:14 »
    Poniekąd wiążę swoją przyszłość z historią, wspaniały przedmiot. Dodatkowo mój nauczyciel jest wspaniałym mówcą, umie zainteresować i zwrócić uwagę przeciętnych, a jego wywody są bardzo merytoryczne i nauczają własnej interpretacji, a gdy widzi że ktoś historią się interesuje to potrafi być bardzo ofiarny, dodatkowo jest inteligentnym człowiekiem gdyż miałem okazję z nim porozmawiać w trakcie oczekiwań na wyniki konkursów.

Co do tego "artykułu", bo uważam że jest stronniczy, nie odniosę się, a tak w ogóle cieszę się że temat odżył zawsze przynosi mi uśmiech ;)
    « Ostatnia zmiana: Maja 16, 2012, 22:20:20 wysłana przez wesch96 »
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #522 dnia: Maja 16, 2012, 21:46:46 »
    Co do tego "artykułu", bo uważam że jest stronniczy, a tak w ogóle cieszę się że temat odżył zawsze przynosi mi uśmiech ;)

Nie tylko Tobie. ;) Zawsze jak widzę nowe posty w tym temacie to wiem, że będzie dużo zabawy. :)

Co do artykułu. Jest on tak samo tendencyjny jak (rzekomo) ów podręcznik, którego nie miałem w ręku, nie widziałem na oczy i nie wiem co jest w nim napisane. Jednakże czepianie się takich dupereli jak upadek muru berlińskiego na okładce idealnie pokazuje "moc" tych zarzutów, które stawia autorka.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #523 dnia: Maja 16, 2012, 22:32:41 »
    Drak, a co to za Polak, co nie zna historii Polski?

Czy na prawdę muszę to PONOWNIE tłumaczyć? Przedstawiłem opinię, że nie ma znaczącego związku między szkolną nauką historii a wiedzą historyczną. Jeśli uważasz, że jednak taki związek jest, napisz dlaczego. Spróbuj przyjąć na chwilę założenie, że najprostsze (pod względem, powiedzmy, długości dochodzenia rozumowego) rozwiązanie nie koniecznie jest najlepsze w osiągnięciu danego celu, wtedy zrozumiesz. Tak jak urzędowa regulacja cen nieruchomości prowadzi do zmniejszenie dostępności mieszkań i zamiast powszechności dla biednych jest rynkowy niedobór. Żeby była jasność, nie mówię, że likwidacja przymusowych lekcji historii zwiększy wiedzę historyczną. Po prostu na nią znacząco nie wpłynie (z powodów podanych w poprzednim poście), szczególnie w porównaniu z korzyściami - zaoszczędzenie czasu, szczególnie tych, którzy na lekcję chodzą bo muszą, a nie bo chcą, i zaoszczędzenie pieniędzy przeznaczonych na opłacenie nauczyciela.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #524 dnia: Maja 17, 2012, 22:17:54 »
    Nie tylko Tobie. ;) Zawsze jak widzę nowe posty w tym temacie to wiem, że będzie dużo zabawy. :)

Co do artykułu. Jest on tak samo tendencyjny jak (rzekomo) ów podręcznik, którego nie miałem w ręku, nie widziałem na oczy i nie wiem co jest w nim napisane. Jednakże czepianie się takich dupereli jak upadek muru berlińskiego na okładce idealnie pokazuje "moc" tych zarzutów, które stawia autorka.

Ta, ale uczenie młodzieży historii jednego z największych szmatławców lewackich w szkołach to trafiony zarzut.To jakąś kpina.Szkoda ze dzieciństwa  i bohaterskiej walki Jaruzela z nazizmem/faszyzmem(dla nich to jeden....) Polskim nie dali.Ale kto wie.Moze za 10-20 lat jak kolejna reforma wejdzie  coś i w tym kierunku pójdzie.

To ze coś jest stronnicze i trafione to chyba nic złego?