Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 131188 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #345 dnia: Stycznia 12, 2012, 13:02:19 »
    W końcu mamy Demokracje i wolność obywatelska dzięki czemu musisz mieć pozwolenie wybudować na swojej działce co chcesz od urzędnika;]Z tego co wiem nawet trzeba mieć pozwolenie na ścięcie drzewa na swojej działce ;]

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #346 dnia: Stycznia 12, 2012, 13:20:45 »
    Wiem , bo ostatnio był problem ze ścięciem 3 metrowej sosny na święta :/

PROBLEM?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #347 dnia: Stycznia 12, 2012, 14:16:23 »
    Pozwolenie trza mieć gdy drzewo ma więcej jak 5 cm średnicy, przynajmniej u mnie.
    (click to show/hide)

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #348 dnia: Stycznia 12, 2012, 16:56:01 »
    Sam miałem problem z wycięciem paru drzew. Jak dla mnie, to jakbym nawet miał na swoim terenie gatunki roślin zagrożonych wyginięciem to państwo albo powinno mi płacić za ich niewycinanie, albo odkupić ode mnie działkę i samemu sobie je utrzymywać, albo dać mi spokój i pozwolić robić z nimi co mi się podoba. To samo z budową czegokolwiek. Nie rozpisuję się bo mnie szlag na samą myśl trafia.

Teraz o czymś innym. Właśnie czytając na którymś z forów "masowych" kolejne jęki nad tym jak niedemokratycznym krajem jest USA, bo łamiącym prawa człowieka, bo ludzie są inwigilowani doszedłem do takiego wniosku: demokracja nie ma nic wspólnego z wolnością. Nazizm też był demokratyczny: skoro wolą większości było zniesienie wolności  to wszystko odbywało się w majestacie zasad demokracji, nie było to absolutnie w żaden sposób nadużycie czy wykorzystanie luki w prawie. Podsumowując: nazizm był ustrojem demokratycznym. Możecie ocenić sens takiego stwierdzenia?

Uwierzycie, że coś takiego pokazali w TVN?
    http://www.youtube.com/watch?v=EV3poERN22w

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #349 dnia: Stycznia 12, 2012, 17:06:10 »
    Teraz o czymś innym. Właśnie czytając na którymś z forów "masowych" kolejne jęki nad tym jak niedemokratycznym krajem jest USA

Bo nie jest;]
    Przynajmniej prawnie.

Ten dziennikarz z programu "Teraz My" (od 13 września 2005 do 5 lipca 2010) już nie ma swojego programu ;]
    Mimo to ze program odbierał nagrody dość prestiżowe w środowisku dziennikarskim za swoja prace i miał dość dużą oglądalność.
    W jednym z programów dobry tekst puścił do jakiegoś polityka z PO cytuje "Wie Pan dlaczego Donald Tusk wcześnie wstaje rano?By dłużej nic nie robić" ;7

Wolność demokratyczną można jeszcze pokazać w Anglii.Słyszeliście ze tam chcą zmuszać ludzi do tego by nie byli grubi;0?

Edit: i ograniczyć im picie alkoholu na jakieś dawki dozwolone dziennie;D
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2012, 17:17:17 wysłana przez Skrzetusky »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #350 dnia: Stycznia 12, 2012, 17:14:07 »
    Sam miałem problem z wycięciem paru drzew. Jak dla mnie, to jakbym nawet miał na swoim terenie gatunki roślin zagrożonych wyginięciem to państwo albo powinno mi płacić za ich niewycinanie, albo odkupić ode mnie działkę i samemu sobie je utrzymywać, albo dać mi spokój i pozwolić robić z nimi co mi się podoba. To samo z budową czegokolwiek. Nie rozpisuję się bo mnie szlag na samą myśl trafia.

(...)

Miałem się powstrzymać ale nie dam rady... Mnie szlag trafia jak takie pierdoły czytam. Nie twierdzą, że nasze prawo budowlano- urbanistyczne jest dobre ale uwierz mi, lepsze takie niż żadne. Znam je dość dobrze bo mam z nim do czynienia na co dzień i w życiu zawodowym a ostatnio też w prywatnym. Idąc za twoim bardzo liberalnym w w tej kwestii tokiem rozumowania sąsiad mógłby ci pod płotem wybudować elektrownię atomową albo wysypisko śmieci a ty nic nie mógłbyś w tej kwestii zrobić. W tym przypadku akurat lepsze złe czy niedoskonałe prawo niż jego brak.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #351 dnia: Stycznia 12, 2012, 17:50:58 »
    Nikt tutaj o anarchii raczej nie myślał...
    A o zmniejszeniu biurokracji i ograniczeniach w zarządzaniu swoim majątkiem które nie maja praktycznie uzasadnienia.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #352 dnia: Stycznia 12, 2012, 18:06:46 »
    Miałem się powstrzymać ale nie dam rady... Mnie szlag trafia jak takie pierdoły czytam. Nie twierdzą, że nasze prawo budowlano- urbanistyczne jest dobre ale uwierz mi, lepsze takie niż żadne. Znam je dość dobrze bo mam z nim do czynienia na co dzień i w życiu zawodowym a ostatnio też w prywatnym. Idąc za twoim bardzo liberalnym w w tej kwestii tokiem rozumowania sąsiad mógłby ci pod płotem wybudować elektrownię atomową albo wysypisko śmieci a ty nic nie mógłbyś w tej kwestii zrobić. W tym przypadku akurat lepsze złe czy niedoskonałe prawo niż jego brak.

Niestety twój wniosek jest zły, bo jak powiedział kolega wyżej ja nie chcę obalić państwo prawa i wprowadzić anarchii, tylko zliberalizować prawo budowlane. Czyli mogę budować co mi się podoba, byle nie przeszkadzać innym, w myśl zasady, że moją wolność ogranicza wolność drugiego człowieka. Żeby nie było wątpliwości: zbudowanie wielkiego pomnika np. Hitlera też nie wchodzi w grę. Natomiast gdybyś wywiesił transparent "Wszyscy w Warszawie to złodzieje" to nie trafiłbyś do sądu z automatu, tylko jeśli ktoś wytoczyłby ci proces w sądzie.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #353 dnia: Stycznia 12, 2012, 18:12:53 »
    Widzisz, wszyscy tak zachwycają się pięknymi miasteczkami Austriackim, Niemieckimi czy Belgijskimi. Tam wszędzie panuje ład przestrzenny, porządek a dzieje się tak nie z powodu liberalnego prawa czy braku biurokracji. Wręcz przeciwnie, na zachodzi prawo budowlane jest dużo bardziej ostre niż u nas. Tam nie do pomyślenia jest pomalowanie płotu na inny kolor niż mają wszystkie domku dookoła a u nas? Bajzel i bałagan na każdym kroku, wyjeżdżasz z miasta i tak naprawdę nie wiesz kiedy wjeżdżasz do następnego bo zabudowa tak rozproszona... Jasne, są dziedziny w, których prawo powinno być bardzo liberalne ale nie budownictwo. Ta dziedzina życie ma zbyt duży wpływ na środowisko i społeczność żeby tak po prostu pozwolić ludziom na wszystko.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #354 dnia: Stycznia 12, 2012, 18:23:11 »
    Czyli według Ciebie jak mój sąsiad ma dom koloru zółtego i drugi to samo a ja mam dom koloru białego to muszę go przemalować na zółty kolor?Tzn powinienem:]?
    Zresztą nie ma co porównywać miast zachodnich do Polskich z wielu względów historycznych XX wieku.Jeśli się mylę to mnie popraw.

edit 666 post.to znak.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2012, 18:50:41 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #355 dnia: Stycznia 12, 2012, 18:28:51 »
    Czyli według Ciebie jak mój sąsiad ma dom koloru zółtego i drugi to samo a ja mam dom koloru białego to muszę go przemalować na zółty kolor?Tzn powinienem:]?
    Zresztą nie ma co porównywać miast zachodnich do Polskich z wielu względów historycznych XX wieku.Jeśli się mylę to mnie popraw.

Nie retarduj się
    Na zachodzie jest porządek, bo administracja jest o niebo lepsza niż w polsce, poza tym wszyscy wiedzą co i jak. Gdzie znajdziesz historyczne miasto w niemczech? Chyba w Bawarii... Polska dostała w prezencie Breslau i Stettin, nie całkiem zniszczone, i wystarczyło kilkadziesiąt lat PRLu i pare demokracji, aby zniszczyć wiekowe zabytki.
    A jak już pytasz, to tak. Na ZACHODZIE tak jest i wtedy każdy wie który budynek to który. Zawsze masz dokładne plany budynku, i w gruncie rzeczy kilka dodatkowych papierków bardzo ułatwia sprawę.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #356 dnia: Stycznia 12, 2012, 18:46:24 »
    Nie retarduj się
    Na zachodzie jest porządek, bo administracja jest o niebo lepsza niż w polsce, poza tym wszyscy wiedzą co i jak.Polska dostała w prezencie Breslau i Stettin, nie całkiem zniszczone, i wystarczyło kilkadziesiąt lat PRLu i pare demokracji, aby zniszczyć wiekowe zabytki.

Właśnie o to mi chodziło w poprzednim poście.
    A Bawaria nie zasmakowała socjalizmu sowieckiego w czasie wojny jak i po wojnie wiec mzoe dlatego tam jest więcej tych budynków niż na wschodzie Niemiec.Ale to już się domyślam bo nie zgłębiałem tego tematu:p

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #357 dnia: Stycznia 12, 2012, 18:52:24 »
    Widzisz, wszyscy tak zachwycają się pięknymi miasteczkami Austriackim, Niemieckimi czy Belgijskimi. Tam wszędzie panuje ład przestrzenny, porządek a dzieje się tak nie z powodu liberalnego prawa czy braku biurokracji. Wręcz przeciwnie, na zachodzi prawo budowlane jest dużo bardziej ostre niż u nas. Tam nie do pomyślenia jest pomalowanie płotu na inny kolor niż mają wszystkie domku dookoła a u nas? Bajzel i bałagan na każdym kroku, wyjeżdżasz z miasta i tak naprawdę nie wiesz kiedy wjeżdżasz do następnego bo zabudowa tak rozproszona... Jasne, są dziedziny w, których prawo powinno być bardzo liberalne ale nie budownictwo. Ta dziedzina życie ma zbyt duży wpływ na środowisko i społeczność żeby tak po prostu pozwolić ludziom na wszystko.

A mnie się bardziej podoba zabudowa w miastach Ameryki Południowej, gdzie jest właśnie całkowita samowolka. I co? Nie ma budynków rozproszonych, pewnie dlatego, że się nie opłaca w mieście posiadać więcej ziemi niż się wykorzystuję (w ogóle nie wiem, w czym ci to rozproszenie przeszkadza). Każdy maluję sobie dom jak chcę, przez co ulicę są kolorowe i wcale to nie razi, przynajmniej mnie. Nie chciałbym, żeby gust urzędników czy polityków decydował o prawię i myślę, że nie musi. Normalne, że żyjąc w społeczeństwie próbujemy żyć w zgodzie z sąsiadami, więc trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś robił na przekór innym i budował dom tyko po to, żeby zepsuć estetkę ulicy.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #358 dnia: Stycznia 18, 2012, 10:58:58 »
    U Was tez banki opóźniają się z wypłacaniem rent i emerytur?

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #359 dnia: Stycznia 18, 2012, 17:05:12 »
    Duże to opóźnienie? Ja tam nie wiem, nie mam pod ręką żadnego emeryta.

PS. Jestem po spotkaniu z JKM. Już chyba rozumiem, dlaczego część ludzi go nie trawi. Z jednej strony to wina tępoty ludzi: stracić 20 min na dyskusji z człowiekiem, który ma takie samo zdanie jak ty, to wielka sztuka. Co śmieszniejsze, to 20 min było całkowicie jałowe, bo oponent JKM czuł się wyraźnie nieusatysfakcjonowany odpowiedzą: postanowił zrobić dogrywkę. Przyszedł na spotkanie następnego dnia, oczywiście z tym samym problemem. I znowu 20 min w plecy. Janusz ma naprawdę ciężką pracę.

PSx2. Komu kibicujecie w prawyborach republikanów?