Agh, myślałem że temat się skończył.....
Jedna rzecz mnie zastanawia, jeżeli wszyscy o to się tak gorączkują, to czemu nikt nie zaproponował by się najpierw Sapkowskiego zapytał o pozwolenie :P?
Ale jest różnica między inspirowaniem się światem pewnej książki w celach nie zarobkowych a zwyczajnym wykorzystywaniem czyiś prac. Różnica jest jak z robieniem coverów innych zespołów w muzyce a czystym przedrukiem czyjejś książki i podpisaniem jej swoim nazwiskiem.
Na którejś stronie dyskusji, jeden z moderów( zapomniałem nicka ale chyba Deadlus) zaproponował, by koleś wysłał e-mail do Skorpika z zapytaniem, czy może użyć jego muzyki. Hmm obracam się trochę w świecie moderskim i do każdej gry ściągam mody i np. w wielu innych społecznościach każdy bierze co chce do moda, ale np. o skrypty i grafiki kolegów moderów zawsze się pyta i uzyskuje pozwolenie.
I właśnie o brak tych pozwoleń się rozchodzi.
Na przykład jest świetny mod ze świata gry Fallout, do gier strategicznych Hearts of Iron II i Darkest Hour. No i tam koleś użył wielu grafik z filmów pasujących do settingu. Jak coś to by musiał uderzyć do CD Projektu bo Skorpik na pewno nie ma do tej muzyki praw autorskich :), bo pracował na zlecenie firmy, tak samo graficy nie mają praw do modeli i tekstur, a programiści do kodu gry. A firma na pewno nie zgodzi się na wykorzystanie, albo nie odpowie, więc ja bym ich olał i po prostu se wziął :P.
Nie wiem sam, na przykład wiem że Woyo uzyskał pozwolenia na muzykę z Shogun Total War od kompozytora. A branie czegoś tylko dlatego że nie chcą ci tego dać jest trochę dziwne.
A jakby autor moda strzelił focha, zachował sie po chamsku czy coś, to by po prostu założył stronę w necie i dodawał do moda, co by chciał z innych modów. I nikt by mu nic nie zrobił nawet jakby chciał, wystarczyłoby wykupić jakiś anonimowy hosting, gdzie serwer znajduje się w prywatnym domu na Kostaryce i wchodzić zza TORa i nie przyznawać się :P.
A chciałbyś robić coś perfidnie anonimowo jak jakiś kryminalista? Ja czułbym się wtedy nieswojo.
W skrócie rób moda :). Może CD Projekt się zainteresuje i będzie jak z Ogniem i Mieczem.
Uważaj czemu mu życzysz. Nie sadzę żeby Rosjanie i Ukraincy robiący gorszą podróbkę jego moda a potem zbijający na niej pieniądze i robiący sobie reklamę twoim modem były najlepszym co może chcieć człowiek.