Muszę powiedzieć że zmiana mapy wyszła na lepsze. Nareszcie bandyci żyją w takim miejscu że mogą skutecznie napadać wieśniaków. Nie mówiąc już o możliwości zgubienia pościgu w jaskini. Wprawdzie bandyci uzyskali kryjówkę z łóżkiem(co się bardzo chwali) oraz możliwość wykuwania broni. Lecz niestety było nas zbyt mało by w pełni się tym cieszyć. Wreszcie dane mi było brać, mimo że jako najemnik, udział w wojnie, nowe zamki są o wiele bardziej klimatyczne a odpowiednie oddalenie kopalni sprawia że nawet kopanie rudy nabiera rumieńców. Na koniec byłem miło zaskoczony tym że sformowała się straż miejska. Niestety nie wypowiem się na temat ich wydajności gry (ucieczka będąc otoczonym przez 7 ludzi(w tym 3 kuszników oraz 3 tarczowników) mając tylko mieczyk, oraz ich nadpobudliwości i braku RP, lecz mimo wszystko było wspaniale. Grając na serwerze możecie lcizyć że natraficie na herszta bandytów Mata Berserkera.
EDIT: @DOWN, ciężko nie randomować kogoś gdy na stwierdzenie kasa albo życie (w 2 językach) oraz uniwersalne stop nawet nei zareaguje tylko ucieka. Chociaż zdarzają się też czarne owce wśród bandytów (oraz commonersi którzy chcą zabawic się w bandytów, jeden mnie napadł gdy jako bandyta normalnie jechałem do kryjówki :D) lecz obiecuje iż takie zachowanie nie będzie tolerowane w mojej bandzie, oraz w moim terenie. Wprawdzie jestem bandytą, moja postać jest porywcza oraz nie wybacza urazy, jej zemsta bywa straszna ale stosuję się do kodeksu, kodeksu bandyty, kodeksu wyrzutków społecznych lecz by uniknąć całkowitego zezwierzęcenia, nawet taki zatracony bandyta jak ja, musi mieć pewne zasady. Ze mną o ile płacisz nie obudzisz się z poderzniętym gardłem oraz będziesz mógł się czuć w miarę bezpiecznie. Lecz pamiętaj, gdy spróbujesz mnie oszukać mój gniew będzie cie gonił do końca świata, gdy schowasz się w najwyższej twierdzy, zniszczę ją.
Kończąc temat, walka o surowce występuje lecz ma inną formę, teraz liczą się podjazdy oraz błyskawiczne ataki na wroga w celu wbicia jego górników.