Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Absurdy Mount&Blade Warband  (Przeczytany 16653 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nowy5

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Absurdy Mount&Blade Warband
    « dnia: Lutego 24, 2011, 22:09:13 »
    Witam. Temat wzięty z forum www.forum.zakon-ac.info, ale myślę że i tu się przyjmie. Chodzi o to, aby podawać rzeczy tzw. niezgodne z prawdą, a nie bugi. Zacznijmy ode mnie!
    1. Bohaterowie nie mogą zginąć?!
    2. W każdym mieście w całej Calradii, kiedy wpadniemy w pułapki bandytów w miastach, zawsze atakuje nas taka sama liczba.
    3. Ostra strzała, kiedy łuk ma zbyt słabe obrażenia, uderzy nas w głowę odbija się, chociaż łuk został mocno naprężony!
    4. Kiedy nadejdzie mgła, otacza całą Calradię.
    5. Serrinadzi mimo pustynnego pochodzenia, walczą normalnie w zimowych częściach.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: Absurdy Mount&Blade Warband
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 24, 2011, 22:13:12 »
    1. To nie absurd tylko założenie gry. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć że save to absurd.
    2. Bo 2 to za mało a 4 za dużo?
    3. A myślisz że po co jest hełm, żeby ładnie wyglądał?
    5. Finowie, mimo podbiegunowego pochodzenia, nie umierają przy temperaturze 30 stopni na plusie.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Nowy5

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 24, 2011, 22:20:06 »
    1. To nie absurd tylko założenie gry. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć że save to absurd.
    2. Bo 2 to za mało a 4 za dużo?
    3. A myślisz że po co jest hełm, żeby ładnie wyglądał?
    5. Finowie, mimo podbiegunowego pochodzenia, nie umierają przy temperaturze 30 stopni na plusie.

1. Mogę się zgodzić.
    2. Nie, ponieważ ilość bandytów powinna być losowa, a nie zawsze taka sama.
    3. Heh, na czysty łeb też można przyjąć taką strzałę i nie będzie jej widać.
    5. Po przemyśleniu... No dobra mogę się zgodzić że autorzy się tu nie popisali i nie dali jakiejś kary czy co, ale to dalej może być absurdem...

To że masz przeciwności do absurdów, jest jak najbardziej ok, ale mógłbyś też dodawać coś od siebie, bo zdaje mi się że jesteś przeciwny temu tematowi...

DOWN: to wymieniaj dalej, a nie, niepotrzebnie spamujesz
    « Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2011, 10:08:09 wysłana przez Nowy5 »

Offline Ronhi88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 25, 2011, 09:09:51 »
    Jest wiele absurdów w grze, ale te cechy, które wymienił autor są niewielkie

Offline grayswandir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 25, 2011, 11:58:08 »
    1. Pole bitwy - który w miarę zdrowy psychicznie wódz staje do walki na terenie, o którego ukształtowaniu nie ma zielonego pojęcia aż do czasu, gdy bitwa się rozpoczyna? Wystarczyłaby opcja jak w serii TW, gdzie zanim bitwa się zacznie można sobie polatać kamerą nad terenem
    2. Od kiedy to pojawienie się rzezimieszków powoduje całkowite wypłoszenie wszystkiego, co żyje z miasta? Straży, kupców, przechodniów... Strasznie to wnerwiające.
    3. Turnieje! Beznadziejny pomysł, zwłaszcza gdy z przymusu zostajemy pieszym łucznikiem mającym przeciwko sobie trzech kawalerzystów z kopiami i dwuręczniakami.
    4. Kryjówki bandytów - o bogini, dawno nie widziałem tak absurdalnej i beznadziejnej rzeczy w żadnej grze. Grupki gołodupców podczas szturmu materializujące się nam to za plecami, to przed nami, to na przeciwległym krańcu mapy, i tak sto razy zanim wszyscy polegną. Że nie wspomnę o nieskończonym wylewaniu się kolejnych grup takich bandytów na mapie taktycznej. Jest to tak durne rozwiązanie, że w TweakMB ograniczyłem liczbę pojawiających się grup bandytów do jednej na mapę i max 20-osobowej, co czyni te kryjówki nieszkodliwymi i pozwala skupić się na właściwej grze.
    5. Koleś ze zwyklym falcjonem blokujący bez problemu cięcie znad głowy tasakiem dwuręcznym lub wojennym mieczem mistrzowskiej roboty... Nawet jakby ten śmieszny nożyk nie pękł to impet uderzenia powinien przecież dotrzeć do czaszki.

Offline Ronhi88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 25, 2011, 12:46:39 »
    Uważam, że nie ma jakichś szczególnie zbliżonych gier do M&B, są tylko podobne. Dlatego M&B to dopiero prototyp tego typu gier, a Warband czy OiM to tylko dodatki w celu zwiększenia sprzedaży.

Żeby gra naprawdę zadowoliła wymagających musi być wydana zupełnie nowa cześć, która będzie również wymagająca w sprzęt i pamięć. Obecnie gra jest dość prostolinijna, dlatego mało zajmuje miejsca i ma małe wymagania sprzętowe. Gdyby czepiać się wszystkiego to gra mogłaby być jednym wielkim absurdem.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 25, 2011, 13:04:34 »
    5. Koleś ze zwyklym falcjonem blokujący bez problemu cięcie znad głowy tasakiem dwuręcznym lub wojennym mieczem mistrzowskiej roboty... Nawet jakby ten śmieszny nożyk nie pękł to impet uderzenia powinien przecież dotrzeć do czaszki.

Tutaj przydał by się skill Płatnerstwo, dzięki tej opcji można by było naprawiać broń. Przydało by się też stworzyć klasyfikację broni. Przykładoweo broń jednnoręczna 50 cm nie może blokować 160 cm miecza lub w zależności od punktacji zadawanych ran 19c/k nie może blokować 50c/k.

...ciach... Obecnie gra jest dość prostolinijna, dlatego mało zajmuje miejsca i ma małe wymagania sprzętowe....ciach...

Chyba kpisz sobie. Uruchom grę z modem (który poprawia szatę graficzną)na najwyższych ustawieniach. Następnie ustaw rozmiar bitew na 500 a następnie pograj sobie na przeciętnym kompie, lub dobrym laptopie. Równie dobrze możesz udać się do sklepu po zestaw żyletek lub wziąć od dziadka brzytwę.
    Pozdrawiam.

Offline Nowy5

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 25, 2011, 13:39:20 »
    Z nową dawką absurdów;D
    1. Kiedy atakuje nas jakiś tam lord, a w okolicy jest jego kumpelo, to jest coś takiego że dołącza do niego w bitwie, kiedy tamten na nas trafi, chociaż, i tu uwaga, jest dość oddalony, co w przełożeniu może znaczyć wiele kilometrów dalej, w końcu każdy krok na mapie może równać się 1 km tak więc byłoby ok, gdybyśmy np. rozegrali walkę z tym i ją wygrali, a następnej rundzie atakuje nas kolejny, tak żeby nie było kontaktu z mapą główną.
    2. Co to ma być, jak na polu zostają niedobitki, chcemy powiedzmy zakończyć bitwę i co "bitwa przegrana", chodzi mi tu o szybkie walki, jeszcze bardziej wkur*iające jest to, jak uciekają niedobitki, mam czekać 2 min, żeby oni uciekli, albo moi ludzie ich dogonili.
    3. Bo nie ma jak skok z muru, kiedy to tracimy troszkę życia, a już powinniśmy być kulawi, moim zdaniem taki skok powinien kończyć się ogłuszeniem przynajmniej.
    4. Oblężenie zamku, WTF! Jak można wejść do zamku pod oblężeniem, no nie wiem, nasi wrogowie atakują zamek a my wbijamy niezauważeni z całym oddziałem na zamek... bohaterstwo.
    5. Chodzenie po ogniu...

DOWN: Z ogniem nic nie zmieniasz, ale za wrogów dzięki.

« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2011, 13:48:48 wysłana przez Nowy5 »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 25, 2011, 13:43:21 »
    4. Czytaj uważnie........... Jest powiedziane że wrogowie was wpuszczają do środka.....
    5. Ognia jest tak mało, że pisanie ogniowych skryptów byłoby idiotycznie bezcelowe.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 25, 2011, 14:39:53 »
    1. Jako, że odtwarzam średniowieczne to doskonale wiem, że ważniejszych osób takich jak rycerz, lord, król czy ktoś inny z wyżej postawionych osób zostawiało się przy życiu. To była sprawa honorowa.
    2. Liczba jest zawsze dostosowana do twojego poziomu postaci.
    3. Chyba logiczne, że hełm po coś się nosi...
    4. Nie jest powiedziane jaką powierzchnię ma Calradia. Więc nie można powiedzieć, że całej nie może mgła objąć.
    5. To jest chyba najgłupsza rzecz jaką przeczytałem. Wojny z tego co wiem nie wybierały za bardzo miejsca tylko toczyły się po prostu.
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 25, 2011, 14:59:48 »
    Z nową dawką absurdów;D
    1. Kiedy atakuje nas jakiś tam lord, a w okolicy jest jego kumpelo, to jest coś takiego że dołącza do niego w bitwie, kiedy tamten na nas trafi, chociaż, i tu uwaga, jest dość oddalony, co w przełożeniu może znaczyć wiele kilometrów dalej, w końcu każdy krok na mapie może równać się 1 km tak więc byłoby ok, gdybyśmy np. rozegrali walkę z tym i ją wygrali, a następnej rundzie atakuje nas kolejny, tak żeby nie było kontaktu z mapą główną.
    2. Co to ma być, jak na polu zostają niedobitki, chcemy powiedzmy zakończyć bitwę i co "bitwa przegrana", chodzi mi tu o szybkie walki, jeszcze bardziej wkur*iające jest to, jak uciekają niedobitki, mam czekać 2 min, żeby oni uciekli, albo moi ludzie ich dogonili.
    3. Bo nie ma jak skok z muru, kiedy to tracimy troszkę życia, a już powinniśmy być kulawi, moim zdaniem taki skok powinien kończyć się ogłuszeniem przynajmniej.
    4. Oblężenie zamku, WTF! Jak można wejść do zamku pod oblężeniem, no nie wiem, nasi wrogowie atakują zamek a my wbijamy niezauważeni z całym oddziałem na zamek... bohaterstwo.
    5. Chodzenie po ogniu...

DOWN: Z ogniem nic nie zmieniasz, ale za wrogów dzięki.

1. Tak to prawda. Wrogi/sojuszniczy oddział może przyłączyć się do bitwy, gdy ten znajduje się w pewnej odległości. I w cale to nie jest absurd. Jak na razie twoje wymysły to jeden wielki, niedorzeczny absurd.  Gdyby nawet wrogi/sojuszniczy oddział znajdował się 2 km od miejsca bitwy, to uważasz że taka bitwa rozgrywa się w przeciągu kilku minut? Nieprawda. Nim dojdzie do bitwy, to zawsze minie sporo czasu. Silna armia to nie wszystko. Każdy mądry dowódca będzie starał się nade wszystko wykorzystać ukształtowanie terenu. To natomiast przedkłada sie na wysłanie rekonesansu, który zbada okoliczny teren, by następnie umiejętnie wykorzystać go w trakcie bitwy, jak i oszacowanie sił nieprzyjaciela. Jeżeli choć troszku czytałeś o bitwach, to powinieneś wiedzieć, że bitwy toczone o jakiś tam teren, nie były spowodowane jakimś widzi mi się dowódców, lecz wielokrotnie były kluczem do zwycięstwa. Wielokrotnie w zapiskach historii możemy doczytać jak mniej liczna armia/odział zdziesiątkował wielokrotnie silniejszą/liczebniejszą armię/oddział. Przykładem tego może być bitwa pod Wizną. 

(click to show/hide)

Co do samych bitew to nie sugeruj się filmem Krzyżacy. Bitwy były toczone w odstępie czasowym 10-15 minut. Wiesz ile taka zbroja waży? Czy myślisz, że taki rycerz wyszedł na "pole" pomachać mieczykiem przez dobrą godzinę?

2. Pamiętaj, że każdy przeciwnik na "polu" stanowi potencjalne zagrożenie. Nawet ten, który jest w trakcie odwrotu.

3. Tak zgadza się. Ale zawsze możesz o ile "potrafisz" napisać skrypt który to naprawi. Zamiast negować czyjąś pracę postaraj sie znaleźć jakieś dobre strony tej że gry i się nią ciesz. A jak nie potrafisz to daj sobie siana i przestań  krytykować czyjąś, jak że ciężko stworzoną pracę panie "geniuszu".

5. I co w tym złego? Niejaki Shaka kaSenzangakhona ( Zulu Shaka ) - Zulusi zbroi nie mieli, a po po rozżarzonych węglach biegali.

Offline Nowy5

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 25, 2011, 15:14:53 »
    Po pierwsze!
    Cytuj moje słowa zanim będziesz obalać moje absurdy, bo to co ty piszesz to wygląda jakbyś nie wiadomo o czym pisał.
    Po drugie!
    Czytanie ze zrozumieniem!
    3. Chyba logiczne, że hełm po coś się nosi...
    Ha ha drugiej osobie tłumacze że na goły łeb wygląda to tak samo jako w hełmie- patrz na inne posty!

1. Jako, że odtwarzam średniowieczne to doskonale wiem, że ważniejszych osób takich jak rycerz, lord, król czy ktoś inny z wyżej postawionych osób zostawiało się przy życiu. To była sprawa honorowa.

Tak ale jak ktoś dostanie kilkakrotnie w głowę strzałami, oszczepami i wszystkim co wlezie i w najlepsze się ogłuszy, jeszcze zdoła uciec( jego ludzie już mu nie pomogą bo wybici) i powiedz jak tu przeżyć, nie obaliłeś;d
    2. Liczba jest zawsze dostosowana do twojego poziomu postaci.
    WTF? To i tak nie świadczy że obaliłeś ten absurd, liczba bandziorów powinna być losowa, raz 1 raz 10, no chyba że mają jakiś klan w Calradii i śledzą twój poziom, wysyłając zgodnie ze schematem rosnącego poziomu.
    4. Nie jest powiedziane jaką powierzchnię ma Calradia. Więc nie można powiedzieć, że całej nie może mgła objąć.
    Powiedz mi jakby tak w całej Polsce była mgła i tak samo by trwała. Skoro się czepiasz, pustynia i królestwo Vaegirów moją różne klimaty od tych normalnych, więc jak ty chcesz tu wszędzie mgłę, dodatkowo też ukształtowanie?!
    5. To jest chyba najgłupsza rzecz jaką przeczytałem. Wojny z tego co wiem nie wybierały za bardzo miejsca tylko toczyły się po prostu.
    Serrinadzi nie mieli ciepłych ubrań więc powinni walczyć o wiele gorzej!

Nie wczułeś się za bardzo temat, z resztą radzę przeczytać wszystkie posty od początku.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 25, 2011, 15:18:50 »
    Ja tylko skomentuję tą śmierć lordów: no dobrze, niech giną. I co? Po kilkunastu warbandowych dniach w Calradii nie będzie szlachty. Fajnie? Są mody w których giną lordowie ale nie są one zbyt popularne, jak dla mnie to zupełnie logiczne. Zresztą w takich zbrojach jak mają to się nie dziwię że nie giną.

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 25, 2011, 15:44:18 »
    Nowy5 Tak czy owak wszystko co wymieniłeś trzeba wziąć na logikę. A tak poza tematem to na drugiej pozycji (litera) Saranidzi pisze się "A" :)

[EDIT] Hofiko co by nie gadać to to co napisałeś też się tyczy w dużej mierze śmiertelności NPC-tów. Więc jak najbardziej Cię popieram.
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 25, 2011, 17:35:12 »
    Jestem ciekawy jak nasz szanowny kolega byłby zadowolony gdyby tak każdy mógł zginać i np. miałby z 300 dzień w grze spore postępy i przypadkiem jego postać zginęła by w boju (no ja przynajmniej bym się troszkę oburzył xD ) a powiedzmy szczerze że przy obecnym rozumowaniu to i save to absurd :P

Co do strzał w głowie to może sobie gość ja wyją w końcu w średniowieczu wojowie to twarde chłopy xD

PS. Jeszcze co do zabijania to ciekawy jak tu się zabrać do ubicia takiego wodza którego zbroja najczęściej jest jedną z najlepszych. Hołota nie ma czym ( otwieraczy do konserw wtedy jeszcze nie było :P ) a rycerstwo raczej honorowo weźmie takowego pana
          w niewolę.
          A co do ognia i takich tam to teraz też są ludzie co chodzą po rozżarzonych węglach a w butach płytowych to i ja mogę się przelecieć :P
          Jedyne co mogę nazwać absurdalnym jest to , że własnoręcznie powaliłem kijem rycerza w pełnej płytówce ale narzekać na to nie będę ;)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2011, 17:38:55 wysłana przez adamk23 »
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5