Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Absurdy Mount&Blade Warband  (Przeczytany 16598 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    Odp: Absurdy Mount&Blade Warband
    « Odpowiedź #15 dnia: Lutego 25, 2011, 17:43:06 »
    Co do punktu 3. Nie każdy pamięta jak we wcześniejszych wersjach wbijały się wszystkie strzały, oszczepy oraz inne badziewie które trafiło w człowieka. W którejś tam wersji ( chyba 0.8xx) ustanowiono limit od którego widać fizycznie wbitą strzałę. W czasach przed ustanowieniem tego limitu ludzie marudzili na rycerzy-jeży oraz ludzi biegnących ze strzałą w głowie.

Offline Shagrath

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #16 dnia: Lutego 25, 2011, 20:20:50 »
    No wiesz adamk23 jakby ta gra miała uchodzić za ideał średniowiecza to jedynym mądrym posunięciem byłby ostry facepalm :D. Powiem Ci, że taka walka w średniowieczu dwóch opancerzonych rycerzy to było kilku minutowe starcie (a to tylko 1v1) w dodatku wszystkie miejsca poza karkiem, pachami i kroczem były zasłonięte hartowaną blachą o grubości 1-2mm co by trzeba było uderzyć 5kg młotem z impetem, żeby wgnieść trochę a takie trafienie w odsłonięte miejsce to nie lada wyczyn, tym bardziej, że ja osobiście chcąc trafić przeciwnikach na treningu fechtunku mam problem choć często walczymy bez najmniejszych opancerzeń (dodam, że nie jestem wcale nowicjuszem)

[EDIT] : wyszedłem poza temat pierwotny ale chyba mi wybaczycie, nie :) ?
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #17 dnia: Lutego 25, 2011, 21:59:58 »
    No wiesz adamk23 jakby ta gra miała uchodzić za ideał średniowiecza to jedynym mądrym posunięciem byłby ostry facepalm :D. Powiem Ci, że taka walka w średniowieczu dwóch opancerzonych rycerzy to było kilku minutowe starcie (a to tylko 1v1) w dodatku wszystkie miejsca poza karkiem, pachami i kroczem były zasłonięte hartowaną blachą o grubości 1-2mm co by trzeba było uderzyć 5kg młotem z impetem, żeby wgnieść trochę a takie trafienie w odsłonięte miejsce to nie lada wyczyn, tym bardziej, że ja osobiście chcąc trafić przeciwnikach na treningu fechtunku mam problem choć często walczymy bez najmniejszych opancerzeń (dodam, że nie jestem wcale nowicjuszem)

[EDIT] : wyszedłem poza temat pierwotny ale chyba mi wybaczycie, nie :) ?

Wiem jak wyglądała taka walka i wiem reż że przeniesienie tego do gry nie miało by sensu bo kilku rycerzy w oddziale i całą frakcje można by wybić a przecież to tylko gra i nie o to chyba chodzi . Takie starcie kilku "czołgów" mogło by się troszkę zbytnio przeciągnąć i w końcu być nudne :) w końcu to nie symulator :P

PS. Wybaczymy, przynajmniej ja :)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 25, 2011, 22:58:25 »
    No chociaż z drugiej strony to mogłyby być takie osobne turnieje w miastach, w których byłby taki symulator :D
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 26, 2011, 11:13:35 »
    Nie wiem jaki sens wyłapywania tych absurdów?
    Po pierwsze to tylko gra, na dodatek nisko-budżetowa. Po drugie, jeżeli nie było by tych absurdów, dużo osób narzekało by, że jest ciężko itd. jak np. w Arma 2 lub Operation Flashpoint.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 26, 2011, 14:18:28 »
    Ja generalnie nie czepiam się tej gry. Moim zdaniem jak każda ma swoje wady i zalety, tak było, jest i będzie.

Jedyną rzeczą jaka dla mnie jest chora, to to, że mój Warband wymaga internetu do instalacji. Gdy nie będę miała dojścia do internetu, nie będę mogła zainstalować tej gry. To jest dla mnie największym absurdem. Chyba jedynym wyjściem jest ściągnięcie pirata, którego zainstaluje. Następnie będę mogła grać na oryginalnej wersji gry. Nieeeee to w ogóle nie ma sensu. Nie wiem czemu w ogóle ktoś wypuścił na rynek taką wersję :/ Z tego powodu jestem bardzo zniesmaczona. A tak nie czepiam się, ze coś mi tam w grze przeszkadza. W każdym razie, ja lepiej bym tej gry nie napisała więc.....Jedyną opcją jaka mi pozostaje to tylko podziękowanie twórcom gry za to co mam, bo jestem z tego zadowolona.
    Pozdrawiam.

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lutego 26, 2011, 14:26:16 »
    No gra jest na prawdę świetna i może są jakieś tam niedoróbki które wkurzają, śmieszą itd. ale tak czy owak to tylko gra i głupotą jest doszukiwać się błędów bo idealnej gry nie ma i nigdy nie będzie.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lutego 26, 2011, 15:21:26 »
    No gra jest na prawdę świetna i może są jakieś tam niedoróbki które wkurzają, śmieszą itd. ale tak czy owak to tylko gra i głupotą jest doszukiwać się błędów bo idealnej gry nie ma i nigdy nie będzie.

Jak to nie ma idealnej gry a "Tetris" xD Ta gra jest ze dwa razy starsza niż ja i nadal cieszy ludzi :)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lutego 26, 2011, 15:30:50 »
    Pisząc "idealna" miałem na myśli, że każdy dorzuci swoje 2 grosze przeciwko niej :D

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #24 dnia: Lutego 27, 2011, 08:54:49 »
    Ja generalnie nie czepiam się tej gry. Moim zdaniem jak każda ma swoje wady i zalety, tak było, jest i będzie.

Jedyną rzeczą jaka dla mnie jest chora, to to, że mój Warband wymaga internetu do instalacji. Gdy nie będę miała dojścia do internetu, nie będę mogła zainstalować tej gry. To jest dla mnie największym absurdem. Chyba jedynym wyjściem jest ściągnięcie pirata, którego zainstaluje. Następnie będę mogła grać na oryginalnej wersji gry. Nieeeee to w ogóle nie ma sensu. Nie wiem czemu w ogóle ktoś wypuścił na rynek taką wersję :/ Z tego powodu jestem bardzo zniesmaczona. A tak nie czepiam się, ze coś mi tam w grze przeszkadza. W każdym razie, ja lepiej bym tej gry nie napisała więc.....Jedyną opcją jaka mi pozostaje to tylko podziękowanie twórcom gry za to co mam, bo jestem z tego zadowolona.
    Pozdrawiam.

Idź do kafejki: wpisz cd-keya i Hardware Hasha na tej stronce: http://wact.taleworlds.com/manual.php , przepisz kod ktory ci pokaże > aktywuj grę używając opcji "manual activation" > ciesz się z gry na komputerze bez internetu. 5 minutowa wizyta w bibliotece/kafejce/gdziekolwiek chyba nikomu nie zaszkodzi.

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lutego 27, 2011, 18:09:22 »
    Jak byś nie widział to te "5 minut w kafejce etc." też potrzebują internetu...

Offline TakiJedenTyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Lutego 28, 2011, 22:28:08 »
    Przyznam, że części z was wypisywanie absurdów wychodzi wprost świetnie, tyle że absurdalne są całe wasze wypowiedzi. Ludzie, wymądrzacie się (mówię do części), a fakt jest taki, że o średniowieczu wiecie tyle co nic. Poczytajcie sobie trochę, niekoniecznie w internecie, sieć bywa nierzetelna. Najbardziej rozwaliła mnie wypowiedź o tym, że zwykłe, nie-szlacheckie żołdactwo nie jest w stanie zabić rycerza w ciężkiej zbroi. Wystarczy, żeby ściągnięto go z siodła lub ubito pod nim konia, by tłuszcz go otoczyła i utłukła. Żeby nie wyjść na niekonstruktywnego, podam nazwę świetnej książki - Wojna w średniowieczu autorstwa Contamine Philippe.

Żeby nie robić tu kompletnego offtopu dodam dwa wyjątkowo drażniące mnie absurdy:

- Dlaczego żołnierzy nie można rekrutować w miastach poza tawernami? W średniowieczu zazwyczaj niemal całość miejskich garnizonów zajmowały milicje formowane na miejscu.
     - Dlaczego, gdy podczas przeprowadzania rewolty w państwie trafisz wraz z pretendentem w ręce wrogiego króla, on nie przeprowadza egzekucji na kandydacie do tronu? Rozumiem, że lordowie pozostają przy życiu, ale pretendent mógłby zginąć bez większego uszczerbku na grywalności.

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Marca 01, 2011, 13:51:18 »
    Jeśli chodzi Ci o moją wypowiedź co do tego jak hołota może ubić rycerza to nie miałem na myśli zaciężnego wojska które często było bardzo dobrze wyposażone i wyćwiczone w wojennym rzemiośle ale o typową hołotę z kijem czy pałką w ręku jak ta która występuje w grze. Jakbyś dokładniej czytał to pisałem o "wodzu" a jeśli tak dobrze znasz realia średniowiecza to chyba wiesz że rzadko taki człowiek brał osobiście udział w natarciu wojsk. Co do powalenia konia to zgodzę się z tobą że to był dobry sposób na zabicie takiego "pancernika" bo jeżeli nie zabił go sam upadek to ciężko mu było wstać ale co jeśli mamy do czynienia z pieszym rycerstwem :)

PS. Przepraszam za ten mały offtop XD
    « Ostatnia zmiana: Marca 01, 2011, 14:07:43 wysłana przez adamk23 »

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Marca 01, 2011, 14:29:37 »
    Co prawda to prawda. Z doświadczenia wiem, że zbroja cała waży trochę i wstać jest ciężko. Nie dlatego, że jest ciężka, tylko przez jej wykonanie (mam nadzieję, że wiecie mniej więcej o co chodzi).

Offline adamk23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Marca 01, 2011, 17:35:33 »
    Tak wiemy to przez kiepską ruchomość w stawach (albo i niekiedy jej brak xD)

No i to jest mały absurd w grze gdy w zbroi płytowej latamy jak lekka piechota ( nóżki w górę się podnoszą aż za bardzo )
    « Ostatnia zmiana: Marca 01, 2011, 17:40:16 wysłana przez adamk23 »