Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Federacja polskich klanów WB  (Przeczytany 6091 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Federacja polskich klanów WB
    « dnia: Lutego 10, 2011, 23:53:07 »
    Sporo czasu temu, bardzo żywym tematem była polska liga WB. Nie doszło to do skutku, ponieważ wielu ludzi twierdziło, że przepaść skillowa pomiędzy starymi klanami, a klanami nowymi jest zbyt duża. Z bardzo ciekawą inicjatywą wyszedł klan IPL proponując turniej 6vs6, ale jak wiadomo- sześć osób nie pokazuje umiejętności klanu w całe swojej okazałości. Z resztą wyrównanie szans było jednym z celów tego turnieju. Dlatego wpadłem na pewien pomysł, który według mnie nie wydaje się wcale taki głupi. Chodzi mi o federację polskich klanów WB (coś na kształt federacji bokserskich, ale ze zmienionymi zasadami). Ranking uzupełniałby się prawie cały czas, było by bardzo dużo pracy nie tylko przy organizacji, ale także przy dalszych rozgrywkach, więc potrzebni byliby to tego przedsięwzięcia ludzie obrotni, sprytni, skorzy do pomocy, mobilni, niestronniczy i inteligentni. Najtrudniejszy oczywiście byłby początek. Trzeba zastanowić się pod jakim kątem ustawić pozycje wyjściowe- można byłoby to zrobić przy pomocy tabeli wyników pierwszych Mistrzostw Polski zorganizowanych przez IPL, albo zorganizować nowy turniej. Pozwoliłem sobie na sporządzenie czegoś na kształt projektu/statutu, który jeżeli przedsięwzięcie wejdzie w życie, drogą obrad i dyskusji będzie zmieniany i modyfikowany.

Zasady dotyczące meczy i awansów:
    1. Każdy klan może wyzwać na pole bitwy każdy inny klan, który w rankingu znajduje się poniżej- nie otrzyma żadnych korzyści, ale jeżeli przegra, to zostaje automatycznie zdeklasowany na pozycję, którą uprzednio zajmował przeciwnik.
    2. Każdy klan, który dostał propozycję walki od klanu, który znajduje się wyżej w rankingu, nie musi podejmować wyzwania jeżeli nie chce. Jeżeli jednak podejmie wyzwanie i wygra, to zostaje automatycznie awansowany na pozycję, którą uprzednio zajmował przeciwnik.
    3. Każdy klan może wyzwać na pole bitwy tylko i wyłącznie (nie dot. 1-szy punkt regulaminu) klan który znajduje się tylko o jedno oczko wyżej w rankingu. Jeżeli wygra, to zostaje awansowany na pozycję, którą uprzednio zajmował przeciwnik, a jeżeli przegra to dalej stoi w rankingu na tej samej pozycji.
    4. Każdy klan, który został wyzwany na pole bitwy przez klan który znajduje się w rankingu o jedną pozycję niżej, musi przyjąć wyzwanie.
    5. Każdy klan może przyjąć tylko dwa wyzwania w miesiącu, ale liczba rozsyłanych propozycji meczy zależy wedle własnego upodobania.
    6. Jeżeli mecz nie zostanie rozegrany w maksymalnie dwa tygodnie od przyjęcia wyzwania jest to równoznaczne z poddaniem meczu przez wyzwanego.
    7. Sparingi nie liczą się jako mecze rankingowe.
    8. Mecze rankingowe muszą uprzednio zostać potwierdzone w odpowiednim dziale przez przedstawicieli obu walczących klanów jako mecze rankingowe.
    9. Mecze rankingowe muszą odbywać się tylko i wyłącznie na serwerach dedykowanych na których średnia pingu nie jest wyższa niż 70 ms.
    10. Najemnicy pod prawdziwymi, jak i pod "fake nickami" nie są dopuszczeni do gry.
    11. W meczach rankingowych mogą brać udział osoby, które reprezentują swój klan przez co najmniej dwa tygodnie.
    12. Każdy nowo powstały klan automatycznie zajmuje ostatnią pozycję w rankingu.
    13. Każdy nowo powstały klan może ubiegać się o przyznanie "dzikiej karty", która upoważnia każdy nowo powstały klan do wyzwania do walki każdy klan w rankingu- jeżeli wyga, to zostaje automatycznie awansowany o jedną pozycję niżej niż zajmował przeciwnik.
    14. W przypadku kiedy klan jest nieaktywny przez co najmniej miesiąc, zostaje zdegradowany o jedno miejsce w dół w rankingu.
    15. Mecze rozgrywają się klasycznym systemem potyczek:
    (click to show/hide)
    by Pifcio (?)

Obowiązki i prawa rady:
    1. Rada federacji składa się z głównego szefa, dwóch doradców i trzech przedstawicieli trzech najlepszych klanów- razem 5 osób.
      a. Główny szef i dwóch doradców są funkcjami dożywotnimi i oddaleni mogą zostać <=> kiedy sami złożą rezygnację lub czas ich nieaktywności jest dłuższy niż jeden miesiąc.
      b. Główny szef i dwóch doradców decyzją jednomyślną mogą oddalić jednego z przedstawicieli któregoś z klanów:
         - w takim wypadku klan, którego przedstawiciel został odwołany, ma obowiązek powołać innego przedstawiciela w czasie nie dłuższym niż trzy dni.
    2. Rada decyzją jednomyślną może upomnieć, zdyskwalifikować, zawiesić lub zdegradować w rankingu klan, który złamie którąś z zasad zawartych w rozdziale "zasady dotyczące meczy i awansów".
    3. Rada decyzją większości może nowo przybyłemu klanowi przyznać "dziką kartę".
    4. Rada do pomocy ma mediatorów- osoby nie uczestniczące bezpośrednio w obradach rady. Są to ludzie przeznaczeni do szybkiego poznawania i rozwiązywania sporów i waśni pomiędzy skłóconymi klanami, oraz będą się zajmować lustrowaniem oszustw i naciągnięć regulaminu. W wyjątkowych przypadkach główny szef i doradcy mogą spełniać funkcję mediatorów.

Co o tym sądzicie? Uważacie, że to się może udać? Czy znowu będziecie marudzić? Piszcie! Chętnie poznam wasze zdanie na ten temat.

Edit: Pragnę nadmienić, iż w Polsce jest aktualnie jakieś 11 działających klanów, więc oficjalny ranking ma sens. Nadmienię także, że... Sparingi nudzą- nie oszukujmy się, a ludziom którzy nie mają jakiegoś bodźca- nawet najmniejszego- nie starczy motywacji, aby grać i rozwijać polską scenę WB. Spójrzcie chociażby na ZKM (przepraszam, że się wami posłużę)- kiedyś kameralny klan, a teraz całkiem niezła, duża drużyna, która bardzo wybiła się głównie poprzez udział w Mistrzostwach Polski 6vs6.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2011, 00:10:34 wysłana przez Conrad Shieldcrusher »

Offline inco

• Użytkownik
    Odp: Federacja polskich klanów WB
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 11, 2011, 00:29:11 »
    Pomysł fajny,

a może zorganizować o jakąś drabinkę ?
    np clanbase ? albo inny serwis tego typu?

Ułatwiło by to zadanie organizacyjne.

Pamiętam, za czasów kiedy tam grałem, był ciekawy system punktowy.
    Jeżeli dobrze pamiętam, każdy klan mógł wyzwać każdy, za mecze dostawało się punkty. By wejść na pierwsza pozycje, trzeba było wyzwać i pokonać klan na pozycji lidera.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 11, 2011, 15:16:31 »
    Pomysł fajny,

a może zorganizować o jakąś drabinkę ?
    np clanbase ? albo inny serwis tego typu?

Ułatwiło by to zadanie organizacyjne.

Próbowano robić drabinkę na CB i niestety nic z tego nie wyszło- ludziom nie chciało się poświęcić 5 minut ich "cennego" czasu.

Jeżeli dobrze pamiętam, każdy klan mógł wyzwać każdy, za mecze dostawało się punkty. By wejść na pierwsza pozycje, trzeba było wyzwać i pokonać klan na pozycji lidera.

To byłoby do obgadania w szerszym gronie.

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 11, 2011, 18:56:32 »

E, no właśnie nie, wyzwać lidera można było tylko będąc w top 5 (chyba), co jest dosyć rozsądne biorąc pod uwagę, że za odrzucenie wyzwania się traciło punkty. Sposób na przeciwdziałanie masowemu rzucaniu rękawic na zasadzie "a nuż się uda".

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 11, 2011, 20:42:24 »
    A jak dla mnie nie ma klanów do takiej zabawy:) Najsłabsze nie chcą grać a najlepsze skupiają się na scenie międzynarodowej...ale gdyby udało się je zebrać to może coś by z tego wyszło...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Grzewit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 11, 2011, 22:23:05 »
    Mnie się bardzo podoba ten pomysł. Tylko, że nie jestem pewien czy wszystkie klany chciałby brać w tym udział. Jak słusznie zauważył Argaleb taki REF czy WV skupieni są na rozgrywkach międzynarodowych. Wydaje mi się jednak że jeżeli tylko by chcieli to wzięli by w tym udział. ;)
    Jeżeli chodzi o tabelę to proponuje jakiś nowy turniej na ilość zawodników jaką klany ustalą między sobą ponieważ nie zawsze da się sprostać wymaganiom.
    A kto umarł, ten nie żyje.

Offline Sokół

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 11, 2011, 22:30:39 »
    Jak dla mnie pomysł jest ciekawy i ZKM z chęcią wzieło, by w tym udział, bo brakuje nam takiej ligi,pucharu,federacji na naszej scenie.Jak znam życie to na 60% to nie dojdzie do skutku.Jeśli dobrze się to zorganizuje i dopnie na ostatni guzik to będziemy mieli w końcu jakąś ,,lige''.
    ZKM ma 25aktywnych klanowiczów, a reszta ma obecnie egzaminy,delegacje itd.

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 12, 2011, 01:24:04 »
    A może zaprosić do takiej drabinki klany z sąsiednich krajów ?
    Mamy jako Polacy wystarczające znajomości by taka akcja mogła by się udać?

Pozdrawiam
    Inco

Offline Jagielon

• Użytkownik
    • I tak Cie dopadnę!
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 12, 2011, 10:55:38 »
    Trzeba sie zastanowić cze bedzie robiona liga czy puchar bo to sa dwie odmienne zasady itp. Jeśli puchar to drużyna która przegra pierwszy mecz najprawdopodobniej odpadnie z turnieju, co słabsze klany by zniechęciło do wzięcia udziału w turnieju. A co do ligi to juz inna sprawa można by zrobić na zasadzie piłkarskich lig czyli wygrana 3pkt remis 1 przegrana 0 pkt. Liga np trwala by 3 miesiące po czym wyłoniła by najlepsza drużynę. tylko ze do takiej ligi jest potrzebne najlepiej 16 drużyn lub bodajże 12, z tego co wiem nie ma Polska scena tyle klanow. Wiec wieksze klany tak jak ZKM mogly by wystwic 2 druzyny. dzialaloby to na zasie 1 mistrzostw polski.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 12, 2011, 11:08:15 »
    A może zaprosić do takiej drabinki klany z sąsiednich krajów ?
    Mamy jako Polacy wystarczające znajomości by taka akcja mogła by się udać?

Pozdrawiam
    Inco

Raczej tak ale jak dla mnie ta Federacja byłaby kompromitacją bo jestem niemal pewien że któryś z klanów odwaliłby coś żałośnie głupiego psując nam reputację na scenie międzynarodowej. Poza tym trzeba by mieć angielskie forum na którym klany z zagranicy łapały by kontakt. Forum musiałoby być dość zorganizowane.

Co do postu Jagielona. Do ligi nie trzeba 10 drużyn, równie dobrze można się bawić i pięcioma, nie wiem skąd taka opinia.

EDIT: Właściwie to kilka klanów ale pewnie nietrudno je wskazać...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2011, 11:22:51 wysłana przez Argaleb »

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 12, 2011, 11:19:03 »
    któryś z klanów odwaliłby coś żałośnie głupiego psując nam reputację na scenie .

Myśle że nawet większość wie dokładnie który klan masz na myśli :p

Ale ja nic nie sugeruje;p

Offline Jagielon

• Użytkownik
    • I tak Cie dopadnę!
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 12, 2011, 11:39:18 »
    No właśnie nie argaeleb. Ponieważ jesli jest 5 drużyn, jedna drużyna nie ma pary co za tym idzie jest ciężej zrobić tak zeby każda druzun miala po tyle samo rozegranych meczy. tak samo jest z kazda nie parzysta liczbą. A co do mojego powyzszego postu. To liczbę 16 przedstawielem ze względu na ilość druzyn w pilkarskich ligach, nie mialem na mysli ze 16 drużyn potrzebhne jest  zeby liga byla do zrealizowania.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 12, 2011, 12:22:12 »
    Ale chyba niektórzy mnie nie zrozumieli. Tu nie chodzi o ligę, ani o puchar. Chodzi tu o coś w rodzaju oficjalnego rankingu. Mecze trwają cały rok ew. można byłoby zrobić coś na zasadzie eventów tzn. Co jakiś czas odbywa się jakiś turniej (np. taki 6vs6 IPL-u, czy nawet turnieje 1vs1(chodź tu bym miał wątpliwości)) za które byłyby dodatkowe bonusy na zasadzie awansu na oficjalnej liście lub otrzymanie "dzikiej karty". Dodatkowe awanse lub bonusy byłyby za sukcesy na arenie między narodowej w turniejach jak ENPL czy 5-a-side.

Offline Sokół

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 12, 2011, 12:46:10 »
    Proponuje zrobić tą federacje tylko do polskich klanów.Dodatkowe punkty za udział w turniejach tez może być,ale to będzie dużo pracy z punktacją.
    PS.Jagielonie lige można zrobić w 5drużyn, bo co kolejkę jedna drużyna, by pauzowała.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 12, 2011, 13:02:52 »
    Punktacja to zuo, ponieważ trzeba napracować się bardzo nad zasadami prostującymi "kto z kim może grać". Trzeba byłoby liczyć się z tym, że silne klany będą "farmić" na klanach słabszych. Dlatego w grę wchodzą raczej tylko i wyłącznie bonusy i awanse w rankingu.

Oczywiście mogę popracować nad zasadami prostującymi ww., ale będą one maksymalnie w poniedziałek, ponieważ wczoraj był piątek wieczór, a dziś będzie sobota wieczór :)