Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131340 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Washel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #495 dnia: Czerwca 23, 2011, 09:39:24 »

Tak da się wystarczy że zmienisz nazwę folderu z zapisem w "moich dokumentach" na taką z końcówka 2.4 zamiast 2.3

Właśnie tak się nie da, ponieważ po zmianie nazwy folderu na taki z 2.4 wyskakuje błąd "Load error: Invalid number of troops: 1106"

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #496 dnia: Czerwca 23, 2011, 10:06:46 »
    Właśnie tak się nie da, ponieważ po zmianie nazwy folderu na taki z 2.4 wyskakuje błąd "Load error: Invalid number of troops: 1106"

Da się. Sama tak robiłam i działało. Przykład:

C:\Users\BlueberryShewolf( moja nazwa nazwa użytkownika)\Documents\Mount&Blade Warband Savegames\Floris Expanded Mod Pack 2.3. To 2.3 zmieniamy na 2.4 i "gitara" :D Jak to powiadają starzy górale ;)

Edit:
    Co do tego "Load error: Invalid number of troops: 1106" to masz skaszaniony plik Troops. Wgraj nowy. Jeżeli nie masz paczki Florisa to  może ktoś ci podeśle sam plik Troops na @ lub gg.
    Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2011, 10:13:35 wysłana przez Jagoda »

Offline DawQ21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #497 dnia: Czerwca 23, 2011, 10:16:25 »
    Jest Polska wersja tegoż moda?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #498 dnia: Czerwca 23, 2011, 10:37:32 »
    Ponoć forumowicz Twinfire pracuje na polonizacją Florisa. Co do postępów jego pracy to nie wiem, czy posuwają się one do przodu. Wiem jedynie, że przetłumaczył tylko część, ale ile to nie wiem, bo nie sprawdzałam jego polonizacji.
    Pozdrawiam.

Offline Strusiu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #499 dnia: Czerwca 23, 2011, 15:57:14 »
    Witajcie.
    Przybywam do was z typowym problemem, spotykanym w tym modzie.
    Moglibyście mnie na starcie zwyzywać i powiedzieć, że było to wałkowane nie raz, nie dwa, jednak starałem się znaleźć rozwiązanie, które zadziała u mnie w tym temacie, jak i innych na tym forum. Nic nie zadziałało.
    Początkowo przy ładowaniu wywalało error (nie zawsze, ale jednak). Po zrobieniu kilku rzeczy przestało, jednak gra wciąż zacina się w czasie bitwy i przeskakuje między dwoma scenami dopóki nie wyłączę gry... Oprócz tego zawiesza się czasem przy przełączaniu kart w rynku itd., jednak częściej w czasie walki. Próbowałem te rady:

Shagrath spróbuj tego http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6171.msg125846;topicseen#msg125846  no i jeszcze ściągnij sobie nowe biblioteki Visual C++.

Mamy bardzo skuteczną metodę:
    1. Instalacja najnowszych sterowników i Visual C++ (bardzo pomaga)
    2.Zwiększeni wielkości pliku stronnicowego (pomaga jeszcze bardziej)
    3.Jeśli masz 32 bitowego windowsa to zmień też wpis w pliku boot.ini (pomaga tak samo jak i punkt nr.2)
    4.Zmniejszenie jakości grafiki i liczby woja (pomaga najbardziej xD)

Jak zmienić plik stronnicowy to można spokojnie w necie znaleźć a co do punktu 3 :http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6171.255

Jednak pożądanego efektu niestety nie ma. Próbowałem wszystkie rady z wyżej wymienionych i nic, a okropnie zależy mi na tym modzie.

Komputer:

2 gb pamięci;
    geForce 9800 gt (1 gb);
    Dwurdzeniowy Athlon 2,6

Bardzo proszę was o pomoc, ponieważ nie mam już pomysłów, a strasznie mi zależy ;)
    Z góry dzięki ;)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2011, 16:12:50 wysłana przez Strusiu »

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #500 dnia: Czerwca 23, 2011, 16:17:24 »
    Żeby te sposoby były skuteczne musisz mieć min.3 GB pamięci. Dokup pamięć i próbuj znowu.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Strusiu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #501 dnia: Czerwca 23, 2011, 16:31:00 »
    No tak, ale ten mod działa nawet osobom, które mają lekko ponad 1 gb pamięci.
    Przynajmniej tak wyczytałem kilka stron wcześniej...
    Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #502 dnia: Czerwca 23, 2011, 16:56:00 »
    Mod mi działa przy 1,5 gb ram i to całkiem dobrze pomijając oczywiście ustawienia grafiki nie najwyższych lotów :)

Strusiu no nie wiem co się tam u Ciebie dzieje ale zazwyczaj zastosowanie tych zmian pozwala na bezproblemowe granie w moda. Może spróbuj jeszcze raz dokładnie wprowadzić poprawki bo możliwe, że zwyczajnie po ludzku coś przeoczyłeś.
    A tak poza tym to jaki masz system bo zmiany w pamięci działają tylko na 32 bitowych. I jeszcze jedno przestaw na direx7 jak to nie pomoże to chyba masz pecha.

PS. Napisz na jakich ustawieniach grasz.

Edit: Sprawdź czy masz zaznaczone "Load Textures On Demand" w zakładce "Video"
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2011, 17:04:05 wysłana przez adamk23 »
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Strusiu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #503 dnia: Czerwca 23, 2011, 17:00:26 »
    Windows XP sp3. 32 bitowy.

Próbowałem na wszystkich ustawieniach. 10 minut temu dałem najniższe (prócz directa) i chwilę podziałał, jednak później znów się zaciął... Spróbuję ustawić directa 7 tak jak radziłeś ;)

Offline matariffe

• Użytkownik
    « Odpowiedź #504 dnia: Czerwca 23, 2011, 19:11:07 »
    Witajcie, mam pewien problem. Dołączyłem do Republiki rhodoków, i w momencie otrzymania włości, wybrałem opcję by nie powoływać skarbnika, ponieważ nie chciałem by ten gromadził za mnie cotygodniowe przychody. kiedy zapracowałem sobie na reputacje i otrzymałem w dowód wdzięczności za zasługi zamek, chciałem powołać skarbnika by ten zajmował się moimi finansami. Niestety, nigdzie nie mogę znaleźć teraz takiej opcji a np, gdy chcę wybrać o mojego nadwornego posła, by wysłał podarunek jakiemus lordowi, on stanowczo odmawia poniewaz nie mam pieniędzy w skarbcu. Generał natomiast nie może szkolić wojsk i prosi o powołanie skarbnika. Pytanie: Jak to zrobić!?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2011, 19:14:47 wysłana przez matariffe »

Offline Twinfire

• Użytkownik
    « Odpowiedź #505 dnia: Czerwca 23, 2011, 20:19:03 »
    Witajcie, mam pewien problem. Dołączyłem do Republiki rhodoków, i w momencie otrzymania włości, wybrałem opcję by nie powoływać skarbnika, ponieważ nie chciałem by ten gromadził za mnie cotygodniowe przychody. kiedy zapracowałem sobie na reputacje i otrzymałem w dowód wdzięczności za zasługi zamek, chciałem powołać skarbnika by ten zajmował się moimi finansami. Niestety, nigdzie nie mogę znaleźć teraz takiej opcji a np, gdy chcę wybrać o mojego nadwornego posła, by wysłał podarunek jakiemus lordowi, on stanowczo odmawia poniewaz nie mam pieniędzy w skarbcu. Generał natomiast nie może szkolić wojsk i prosi o powołanie skarbnika. Pytanie: Jak to zrobić!?

Porozmawiaj z swoim Szambelanem ( czy jak on tam się zwie, ten najważniejszy w każdym razie ), w opcjach dialogowych powinno być coś w tym rodzaju :" Chcę zwerbować nowego członka do naszej drużyny" Albo coś w tym rodzaju. Tam powinna być opcja : "Skarbnik"

Za to ja mam pytanko jak przetłumaczyć słówka : Rouncey, Appaloosa i Skewbald ?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2011, 22:01:53 wysłana przez Twinfire »
    "Wspaniale! Czas na świętowanie... ser dla każdego! Czekaj, skreśl to. Ser dla nikogo. Sądzę, że to też może być uroczystość zwłaszcza, jeśli nie lubisz sera, prawda? Sporo tu namieszałeś, jak jakiś mały szczur. Ale wciąż nie dostaniesz sera. No, może troszeczkę." - Sheogorath, Książę Szaleństwa (Oblivion, Shivering Isles)
    "Na żadnej imprezie nie ma brzydkich kobiet, jest tylko za mało alkoholu."
    "Bo człowiek nie wie, co to życie, dopóki po raz pierwszy nie rozbierze kobiety." - Carlos Ruíz Za

Offline Strusiu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #506 dnia: Czerwca 23, 2011, 21:40:57 »
    Co do mojego problemu jest już lepiej, jednak cały czas wyświetla komunikat o Visual C++:

Instalowałem wersję 2010 chyba z 4 razy, do tego czyściłem rejestr, usuwałem starsze i nic. Ma ktoś jakiś pomysł?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #507 dnia: Czerwca 23, 2011, 22:09:20 »
    @ Strusiu - A na jaki system instalujesz C++ 2010 ?? Mam nadziej, że nie na Win7 i do tego 64 bitowy ;) Skoro nie chodzi Ci 2010 zainstaluj na początek C++ 2004. Zrób testy pamięci i swojego sprzętu. Sprawdź czy masz najnowsze sterowniki do swojego sprzętu i sprawdź swój DX.

Ale osobiście uważam, że masz słabą pamięć i za wysokie ustawienia graficzne. Sprawdź też, czy czasem nie twój antywir lub inny program nie przeciąża twojej pamięci.

@ Twinfire Co do tłumaczenia tych koni to :

Koń Appaloosa - to jedna z ras koni gorącokrwistych. Appaloosa są maści tarantowatej we wszystkich jej wariantach. A to oznacza, że są to masywne konie. Przeciwieństwo Mustangów.
    skewbald - To nic innego jak koń srokaty ;)
    Rouncey (pisownia również rouncy lub rounsey ) zostały wykorzystane w średniowieczu jako uniwersalne konie . Były one wykorzystywane jako konie bojowe(warhorse), a w trakcie pokoju lub działaniach nie militarnych mogły być wykorzystywane jako konie zaprzęgowe.

Co do samego spolszczania to powiem, że nie należy zawsze wszystkiego tłumaczyć - dosłownie. Czasem lepiej jest przetłumaczyć to na "własny" chłopski rozum. Wiem bo tak robiłam z spolszczeniami do gry X3 Terran Conflict

Jeżeli potrzebujesz pomocy przy tłumaczeniu to pisz do mnie śmiało. Tak w ogóle to dzisiaj zastanawiałam się nad tym. Skoro mam zamiar rozbudować wątek Floris Expanded Mod Pack o FAQ i temu podobne (przy pomocy adamk23 i ałtsajdera - tak w ogóle to dziękuję za pomoc) to może mogłabym pomóc tobie w spolszczaniu Florisa.

Offline Strusiu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #508 dnia: Czerwca 24, 2011, 08:53:05 »
    Windows XP sp3. 32 bitowy.

Sterowniki mam oczywiście najnowsze, z dX ok, generalnie we wszystkich testach sprzęt jest wysoko, ponieważ nie jest to zła maszyna i ma lekko podkręcony procesor, a próbowałem nawet na najniższych ustawieniach graficznych i dX 7 i dalej to samo... Tamte problemy zniknęły jednak wciąz wywala mi ten komunikat, który wstawiłem 2 posty wyżej :)

W każdym razie dzięki za chęci ;)
    Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #509 dnia: Czerwca 24, 2011, 09:25:37 »
    Sterowniki mam oczywiście najnowsze, z dX ok, generalnie we wszystkich testach sprzęt jest wysoko, ponieważ nie jest to zła maszyna i ma lekko podkręcony procesor, a próbowałem nawet na najniższych ustawieniach graficznych i dX 7 i dalej to samo... Tamte problemy zniknęły jednak wciąz wywala mi ten komunikat, który wstawiłem 2 posty wyżej :)

W każdym razie dzięki za chęci ;)
    Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

A więc szukałam czegoś by jakoś tobie pomóc Strusiu. I nie za wiele znalazłam, aczkolwiek jestem dobrej myśli i osobiście uważam, że znajdzie się i na twój problem jakaś rada. Daj mi tylko odrobinę czasu. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Czy ten problem przytrafia sie tobie tylko w tedy, gdy uruchamiasz modyfikację Florisa, czy może nawet w tedy gdy uruchamiasz też Native ? Bo wyczytałam, na forum, że ludzie też mają ten problem z zwykłym Native.

(click to show/hide)

Tekst jest taki sam jak twój, więc może nie koniecznie jest to wina modyfikacji Floris, tylko braku jakiegoś programu jak C++ lub temu podobne.

EDIT:
    Wyczytałam, że ludziom pomogło zwiększenie pamięci wirtualnej.

Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2011, 09:30:58 wysłana przez Jagoda »