Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bugi, błedy i idiotyzmy w Multiplayer  (Przeczytany 15786 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    Bugi, błedy i idiotyzmy w Multiplayer
    « dnia: Stycznia 27, 2011, 13:05:42 »
    Jak wiele osób wie nasza  WB wywołuje u mnie wyjątkowo skrajne emocje ,bo mimo tego że uważam ją za bezkonkurencyjną i najlepszą grę w jaką grałem (aż dziwne;p) to jednak jest miejscami tak irytująca że można przez nią dostać załamania nerwowego.W skrócie równocześnie kocham i nienawidzę hehe.Chciałbym żebyście w tym temacie przedstawili co Was najbardziej w grze denerwuje i znalezione przez Was  błędy w grze.Oczywiście zacznę ja

-balans broni - z jakiej okazji w grze która nie jest betą tylko finalną produkcją pojawiły się bronie z oznaczeniem - niezbalansowana- tajemnica..Ale bardziej irytujący jest fakt że tych niezbalansowanych jest 2 razy więcej np:
                            *zasięg bułatów i jednoręcznych nordyckich siekierek- dziesiątki razy zdarzyły mi się zginąć od ciosu tych broni kiedy na 100% byłem dobre pół metra poza ich zasięgiem (a ping był w normie-choć jest prawdopodobieństwo że to wina pingu przeciwnika- w każdym razie bardzo częsta sytuacja u mnie).Ba, czasem nawet zdarza się że machne 2h toporem i nie starczy mi zasięgu a przeciwnik odmachnie bułatem i mnie trafia..
                            * Największy topór nordycki - czy tylko ja mam wrażenie że po ostatnim patchu zwiększyli okrutnie jego szybkość? Wszystkie najcięsze bronie powinny być wg mnie bardzo spowolnione..

-automatyczna zmiana wyposażenia- coś o czym już kilkukrotnie pisałem i co doprowadza mnie do białej gorączki.Podczas bitwy jest w miarę do ogarnięcia (jeśli jest się czujnym)Ale w DM i TDM to bardzo utrudnia grę.Mówię tu dokładnie o sytuacji kiedy gra zamiast broni rzucanej (toporki,oszczepy) na chama,na siłe i bez pytania wciska mi jakąś żenującą broń jednoręczną- której i tak NIGDY nie użyje i muszę na początku rundy ją wyrzucać żeby przypadkiem nie przełączyć przy przeciwniku- bo zginąłem tak wieeele razy bo stojąc przed wrogiem chce przełączyć na 2h a tu wyskakuje wciśnięta mi bez pytania do wyposażenia pałka..Nie mówię o całym systemie auto zmiany - tylko i wyłącznie o zmianie broni rzucanej na 1h - przecież to zupełnie inna kategoria broni (to tak jakby zamiast miecza daliby Ci oszczep do rzucania)- gra powinna NIC nie dawać niż ten złom

-nie działające bloki
    Mówię o 2 sytuacjach- pierwsza kiedy blok jest już zrobiony ale cios przez niego przechodzi (z broni która bloku nie przebija-i nie będąc bokiem do wroga).Nie wiem jak to możliwe ale się zdarza.I druga sytuacja- dużo bardziej irytująca - robisz blok a on po prostu się w ogóle nie robi,postać jakby zaczyna robić ruch ale go nie kończy.Przez długi czas myślałem że to wina pingu ale zauważyłem ciekawą sprawę.Na serwerze Nditions żeby szybciej wyzwać kogoś na pojedynek podnosimy blok do góry- jak przeciwnik zrobi to samo pojedynek zaczyna sie od razu bez licznika- czasem podchodzę tam do kogoś- robię blok w górę- gra to odczytuje (pojedynek sie zaczyna) ALE moja postać nie podniosła broni, w sumie nic nie zrobiła..Dodatkowo na tym samym serwerze przy próbie blokowania z nauczycielem mniej więcej 1/3 nie wchodzi mimo że je poprawnie robię...Mam nadzieje że największą przyczyną tego jest jednak ping (bo w kończu wielu graczy blokuje zawsze perfekcyjne) bo jeśli nie to ja tego nei rozumiem..

-bieganie - nie wiem jakie są różnice w szybkości biegania poszczególnych nacji (wydaje mi się że rhodcy dużo szybciej biegaja-ale moge sie mylic) ale wiem że zagadkowo często NIE MOGE dogonić przeciwnika który ucieka mi tyłem (w porównywalnym do mojego pancerzu)- mam świadków:P Ostatnio Nordem goniłem Rhodocka który z podniesionym pawężem cofał się tak szybko że z 40m go nie mogłem dogonić- jakieś czary.. Druga rzecz- głupota roku ( ma pewne logiczne podstawy-ale w praktyce uważam to za debilizm) - w momencie przełączenia na broń rzucaną prędkość znacznie się obniża..W praktce biegnąc z największym toporem biegne szybciej niż kiedy zmienie na oszczep..

Pewnie i tak większość z tego co napisałem to wina mojego żenującego pingu- i taką mam nadzieję (że kiedy przesiądę się na lepszy net będę mógł normalnie grać)
    Jakie są Wasze spostrzeżenia i co Was najbardziej w tej grze denerwuje??
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2011, 13:34:30 wysłana przez ignatus »

Offline Mangust

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Odp: Bugi, błedy i idiotyzmy w Multiplayer
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 27, 2011, 13:34:58 »
    Nie widzialne ściany przy krawędziach obiektu to jest to co najbardziej mnie irytuje podczas strzelania z łuku bądź kuszy...

Również toporki w głowach, o tak to też jest dziwne koleś dostaje toporkiem w głowę i sobie biega, wraz z tym toporkiem w głowie.

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 27, 2011, 13:50:25 »
    Niezbalansowane oznacza to, że broń jest "niewyważona"- zmyłki nie zawsze wchodzą, a nie że broń jest zbugowana.

A propos biegania, to także miałem taki problem jak grałem na średnich detalach. Jak przełączyłem na najniższe, to postać jakby przyspieszyła.

Mnie w tej grze denerwuje, to że jak dostaniemy z oszczepu np. w przedramię, to nasza postać gra jakby nigdy nic, a najbardziej denerwuje, że przy zamachu ten zasrany oszczep zasłania 1/3 ekranu :[. Powinni zrobić coś takiego, że przy animacji oberwania z broni dystansowej postać ułamuje strzałę, albo wyciąga oszczep/toporek.

Ale w tej grze nic nie denerwuje mnie tak bardzo jak... gracze. Wkurzają mnie ludzie którzy biorą największy topór nordycki, mają 0 manuala i cofają się waląc tym toporem na lewo i prawo. Wkurzają mnie ludzie, którzy mogą duelować się x-czasu, zazwyczaj po prostu walka mnie nudzi i sam mu się podstawiam. Mógłbym tak wymieniać i wymieniać...

Co do zbugowanego zasięgu broni- fakt jest to wkurzające, ale pamiętaj, że działa to w dwie strony :]

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2011, 13:59:28 »
    Eh...trochę się rozpiszę:)

-balans broni - z jakiej okazji w grze która nie jest betą tylko finalną produkcją pojawiły się bronie z oznaczeniem - niezbalansowana- tajemnica..Ale bardziej irytujący jest fakt że tych niezbalansowanych jest 2 razy więcej np:
                            *zasięg bułatów i jednoręcznych nordyckich siekierek- dziesiątki razy zdarzyły mi się zginąć od ciosu tych broni kiedy na 100% byłem dobre pół metra poza ich zasięgiem (a ping był w normie-choć jest prawdopodobieństwo że to wina pingu przeciwnika- w każdym razie bardzo częsta sytuacja u mnie).Ba, czasem nawet zdarza się że machne 2h toporem i nie starczy mi zasięgu a przeciwnik odmachnie bułatem i mnie trafia..

Niezbalansowana nie znaczy że twórcy nie potrafią jej zbalansować. Chodzi tu chyba o to że taka broń może wywracać lub (w przypadku młotów) przebijać się przez blok.

Bułaty to akurat takie cacko (chyba) którego tekstura ma zakrzywione ostrze podczas gdy on sam nie jest skrzywiony (bo niby jak). To doprowadza do tego że broń jest minimalnie dłuższa niż wygląda. Co do siekierek to tu nie wydaje mi się by ich zasięg był zbyt duży. Najprawdopodobniej wydaje ci się tak gdyż masz po prostu wysoki ping (niestety jak widziałem twój ping to jestem zdania że nie zwojujesz z nim zbyt wiele).

* Największy topór nordycki - czy tylko ja mam wrażenie że po ostatnim patchu zwiększyli okrutnie jego szybkość? Wszystkie najcięsze bronie powinny być wg mnie bardzo spowolnione..

Nie zauważyłem żadnej różnicy. Może po prostu trafiasz na gościa który robi tak zwane berserki (taktyka polegająca na przyśpieszeniu ciosu). Lub walczy tą bronią w trybie drzewcowym (wtedy jest szybsza niż w trybie dwuręcznym).

-automatyczna zmiana wyposażenia- coś o czym już kilkukrotnie pisałem i co doprowadza mnie do białej gorączki.Podczas bitwy jest w miarę do ogarnięcia (jeśli jest się czujnym)Ale w DM i TDM to bardzo utrudnia grę.Mówię tu dokładnie o sytuacji kiedy gra zamiast broni rzucanej (toporki,oszczepy) na chama,na siłe i bez pytania wciska mi jakąś żenującą broń jednoręczną- której i tak NIGDY nie użyje i muszę na początku rundy ją wyrzucać żeby przypadkiem nie przełączyć przy przeciwniku- bo zginąłem tak wieeele razy bo stojąc przed wrogiem chce przełączyć na 2h a tu wyskakuje wciśnięta mi bez pytania do wyposażenia pałka..Nie mówię o całym systemie auto zmiany - tylko i wyłącznie o zmianie broni rzucanej na 1h - przecież to zupełnie inna kategoria broni (to tak jakby zamiast miecza daliby Ci oszczep do rzucania)- gra powinna NIC nie dawać niż ten złom

Tu niestety nie da się nic zrobić. Musisz po prostu uważać na ilość monet w twojej "sakiewce". Nic innego zrobić się nie da:)

-nie działające bloki
    Mówię o 2 sytuacjach- pierwsza kiedy blok jest już zrobiony ale cios przez niego przechodzi (z broni która bloku nie przebija-i nie będąc bokiem do wroga).Nie wiem jak to możliwe ale się zdarza.I druga sytuacja- dużo bardziej irytująca - robisz blok a on po prostu się w ogóle nie robi,postać jakby zaczyna robić ruch ale go nie kończy.Przez długi czas myślałem że to wina pingu ale zauważyłem ciekawą sprawę.Na serwerze Nditions żeby szybciej wyzwać kogoś na pojedynek podnosimy blok do góry- jak przeciwnik zrobi to samo pojedynek zaczyna sie od razu bez licznika- czasem podchodzę tam do kogoś- robię blok w górę- gra to odczytuje (pojedynek sie zaczyna) ALE moja postać nie podniosła broni, w sumie nic nie zrobiła..Dodatkowo na tym samym serwerze przy próbie blokowania z nauczycielem mniej więcej 1/3 nie wchodzi mimo że je poprawnie robię...Mam nadzieje że największą przyczyną tego jest jednak ping (bo w kończu wielu graczy blokuje zawsze perfekcyjne) bo jeśli nie to ja tego nei rozumiem..

Ping ping ping...jeżeli masz koło 90 pingu lub więcej to przyzwyczajaj się do czegoś takiego. Ty robisz blok ale nim ten blok dotrze do gdy (to właśnie zły ping) minie trochę czasu i przeciwnik zdąży już cię zabić. Żadna broń nie przebija bloku od boku...żadna! A blok z góry przebijają jedynie młoty. Tu masz rację...to akurat wina pingu.

-bieganie - nie wiem jakie są różnice w szybkości biegania poszczególnych nacji (wydaje mi się że rhodcy dużo szybciej biegaja-ale moge sie mylic) ale wiem że zagadkowo często NIE MOGE dogonić przeciwnika który ucieka mi tyłem (w porównywalnym do mojego pancerzu)- mam świadków:P Ostatnio Nordem goniłem Rhodocka który z podniesionym pawężem cofał się tak szybko że z 40m go nie mogłem dogonić- jakieś czary.. Druga rzecz- głupota roku ( ma pewne logiczne podstawy-ale w praktyce uważam to za debilizm) - w momencie przełączenia na broń rzucaną prędkość znacznie się obniża..W praktce biegnąc z największym toporem biegne szybciej niż kiedy zmienie na oszczep..

Z tego co wiem różne jednostki różnych frakcji mają inną szybkość.

Większość tego co tu napisałeś to niestety wina twojego pingu...

Co mnie irytuje? Teamkille...o tak...
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2011, 14:05:00 wysłana przez Argaleb »

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2011, 14:18:32 »
    "niestety jak widziałem twój ping to jestem zdania że nie zwojujesz z nim zbyt wiele"

Tu sie idealnie zgadzamy:D:D Ale niedługo to sie zmieni:D

A ze spraw nie związanych z netem to oczywiście
    -TK  (szczególnie chodzi mi o debili którzy po rozpoczęciu rundy zabija kogoś z drużyny umyślnie - dlatego że ten zabił go całkowicie przypadkiem w poprzedniej i przeprosił)
    -Spam długą bronią -czyli tak jak jak napisał Conrad..Byle frajer może w ten sposób wygrać walkę z kimś kto długo i dużo lepiej od niego gra
    -wchodzenie w miejsca bardzo trudno dostępne i strzelanie albo umyślne wykorzystywanie błędów na mapie (miasto nordów, szturm na port)
    -brak jakiejkolwiek możliwość włączenia raportu o obrażeniach (takiego jak w single).Czasem np na duelach walcząc z identycznym wyposażeniem można trafić kogoś 4 razy i nic a ona sie raz odmachnie i death- fajnie by było wiedzieć jak i dlaczego- bo czasem trudno w to uwierzyć

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 27, 2011, 14:19:25 »
    Aż się zdziwiłem, że nikt jeszcze nie napisał o beczce na Nord Town. To jest tak złożony bug, że mam wrażenie, że jest zrobiony specjalnie przez twórców :D

(click to show/hide)
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Sokół

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 27, 2011, 14:45:18 »
    Mnie denerwuja niewidzialne ściany, bo zeby wystrzelić ścianą muszę sie bardziej wychylić.Oczywiście tk też mnie denerwuje, ale tego nie wytempimy, bo zawsze się znajdzie ktos co dla zabawy niszczy zabawę innym.
    Moim zdaniem jakby M&B miał jakiegoś dobrego konkurenta w tego typu grze, to starali, by sie unicestwiać bardziej wszystkie niedociągnięcia i zrobili, by gre bardziej realistyczną,np. odciąć komuś głowę itd, ale wtedy to by była gra od 18

Offline Kakashi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 27, 2011, 15:40:13 »
    Siema otóż mam problem z multi w warbandzie nie pokazują mi się serwery klikam odswież i nic...

PS: Mam orginał jakby co :]

Offline Sokół

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 27, 2011, 15:48:27 »
    Jak mi nie pokazuje serwów to znaczy,że net mi siadł :D , ale nie wiem jak to u ciebie wygląda.

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 27, 2011, 17:18:24 »
    -nie działające bloki

To jest wina Servera lub cos.. Gralem z Najemnikiem, Zabił mnie i zmieniła się mapa, wiadome. Gdy zmienia się mapa Jest jakby chwila przerwy, Przypatrzylem się sytuacji.. i pomyslalem : ,,no co jest do cholery, trzymam blok do góry a ten mnie przeciez z góry zabił " Najemnik natomiast powiedział mi że u niego trzymam blok w prawo. Dziwne Prawda ?

Druga sprawa która mnie denerwuje to to.. ze koniki zadaja male obrazenia.. kon po przejechaniu z szarzy powinien zabrac 1/4 HP a taki ciezki full HP (mowie o pancerzu ktory daje nam dla przykladu 22 pancerza ) Teraz To lucznik albo gosc z lanca widzac konnego widzi takze nad nim napis ,,Free Frag " To jest koszmar poprostu ! Naprawde wszyscy się bali konnicy jak jechala z frontu , a w multi rozpacz jest tylko wtedy gdy konnica wjedzie od tylu.. Co prawda dobry konny potrafi sobie poradzic, ale i tak jest to nie realne.

No i denerwujace rzeczy to np bugi na miescie nordów (stajnia) bądz na szturm na port (w skoakujemy pod mosek , idziemy za domki, z domków da się wejsc na wyzsze domki albo wyjsc po za mape "
    Retarded are everywhere

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 27, 2011, 17:21:57 »
    Jakby koń zadawał 1/4 obrażeń to nikt by nie używał lancy, wszyscy by tylko taranowali...

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 27, 2011, 17:26:00 »
    A od czego piechota ma włócznie i rzucanki a łucznicy łuki ? nie mowie przeciez o zrobieniu z koni zwierzaczkow na ktore trzeba wydac 50 strzał , taką rumaczyne to 2 strzały w łeb (lub 1 z kuszy ) i pada. gdyby ludzie skoncentrowali sie na taranowaniu to piechota by koniki zatrzymywała i je waliła. W taki sposob ludzie by przecwiczyli zgranie z drugiej strony.. jednakze wiem ze takiego patcha nie bedzie a szkoda..
    Retarded are everywhere

Offline Duczek

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • http://www.youtube.com/watch?v=k8TMWODv6OI
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 27, 2011, 17:30:45 »
    To o czym piszesz Husarz jest w modzie Vikingr, którego serdecznie polecam.

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 27, 2011, 18:43:35 »
    Z bugów w WB najfajniej jest jeździć poduszką i latać wiaderkiem. :)D
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 27, 2011, 18:57:30 »
    Od kiedy to ,,ficzery'' są brane za bugi?

Husarz- Po pierwsze to, co mówi Duczek, po drugie - nikt by nie grał kawalerią, wystarczy że łucznik cię namierzy i koniec, nie żyjesz. Moim zdaniem szarża konna powinna zabierać około 1/10 HP dla człowieka z normalnym armorem (15, może 20 armora.).
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński