Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak walczycie?  (Przeczytany 15729 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Jak walczycie?
    « Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 12, 2011, 22:40:55 »
    Dobra... dzieki... właśnie uruchamiam M&B Warband (mam nadzieję że nikt nie uzna tego jako spam i nie dostanę znowu ostrzeżenia)
    I'm hardcore - nic dodać nic ująć...

90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" to wklej to do podpisu. :)

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 12, 2011, 23:04:27 »
    1). Czy warto zamiast broni do walki wręcz wziąć dodatkowy kołczan na bełty czy może lepiej wziąć jakąś broń?
    2). Czy kusznikowi brać tarczę?
    3). Czy "Kusza Oblężnicza" jest wolniejsza od swoich popszedniczek?
    4). Jesli już brać broń do walki wręcz... to jedno czy dwuręczną?
    5). Czy ważny jest dla kusznika pancerz? (Może lepiej wogóle w niego nie inwestować?)
    1. Zawsze musisz mieć coś, czym da się walczyć wręcz (oprócz pięści nogi xD). Dodatkowy kołczan bierzesz tylko wtedy gdy nie chcesz tarczy, a co za tym idzie wtedy lepiej wziąć 2h (by nie marnować okazji... nie masz tarczy i potrzebujesz dobrej broni).
    2. Zależy czy lubisz 1h czy 2h. Jak wolisz 1h to bierzesz tarczę, ale nie możesz mieć już dodatkowego kołczana. Gdy lubisz sieczkę 2h bierzesz również dodatkowy kołczan bez tarczy. Dodam jeszcze że wg. mnie bez sensu jest latać z tarczą i 2h - podczas obrony nie możesz atakować. Więc jesteś praktycznie bezradny.
    3. Tak, a zamiast na forum można to sprawdzić w grze po prostu najeżdżając na daną broń...
    4. Zależy tylko od Ciebie. Wolisz 1h - bierz 1h i tarczę - wolisz 2h - bierz 2h i dodatkowy kołczan.
    5) Bierz hełm, a reszta mało ważna
    No nie wiem. Hełm osłania tylko przed niektórymi strzałami. Co prawda on ma chronić głównie przed ciosami z góry - choć i lewo/prawo można komuś po bańce poszorować. Dla kusznika najważniejszy jest pancerz. Największa szansa jest że zostaniesz trafiony (i strzelec, i broń biała) właśnie w tyłów. Nawet jak masz puszkę bez hełmu to wystarczy hit od góry i leżysz. Z drugiej jednak strony sam hełm też Ci dużo nie da. Dlatego trzeba to rozsądnie wybierać. Ja np. robię to w takiej kolejności: uzbrojenie sekcyjne, broń, pancerz, hełm, buty, rękawiczki. Oczywiście zanim zabiorę się za kupno lepszego pancerza to inwestuję w broń. Tarczy raczej nie używam.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2011, 23:18:28 wysłana przez MikiBar »

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 12, 2011, 23:11:52 »
    Może lepiej byłoby przenieść ten temat do "Walka Piechurem", aby cała wiedza o walce była w jednym miejscu?

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 12, 2011, 23:13:27 »
    Już wybrałem najlepsze EQ... (dla kusznika oczywiście)
    1). Kusza oblężnicza
    2). Dwa kołczany stalowych bełtów
    3). Młot (ten najdroższy)

A pancerz to...
    1). Najdroższy chełm (nie pamiętam nazwy)
    2). Drugą z kolei zbroję (też nie pamiętam nazwy)
    3). Podctawowe buty
    5). Najtańsze rękawice

(Gram Rhodrockim Kusznikiem)

Chętnych do dalszego pisania odsyłam do wątku "walka piechurem"
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2011, 23:16:42 wysłana przez Dawid™ »

90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" to wklej to do podpisu. :)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 12, 2011, 23:19:14 »
    I skąd ty bierzesz na to pieniądze? Taki ekwipunek kosztuje raczej więcej niż "regulaminowe" 1000 golda...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 12, 2011, 23:21:27 »
    Najdroższy młot wcale nie jest dobry. Lepsza jest pałka z pipancikiem (tak ją nazywam, nie wiem jakie jest jej prawdziwe miano). A co do pancerza: dlaczego druga jest lepsza niż trzecia? Jest słabsza, jej jedyna zaleta w stosunku do trzeciej to to, że jest lżejsza. I znowu: czemu najtańsze buty? To 0.5 ciężaru robi taką różnicę?

EDIT UP: To uznałem za oczywiste, założyłem że wybiera najlepszy możliwy armor. ;]
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 12, 2011, 23:25:11 »
    Już wyłączyłem kompa wiec nie podam ci cen poszczególnych komponentów ale łączny koszt to (o ile dobrze pamiętam) 985 golda... Mieszczę się idealnie... EQ mam dopracowane do perfekcji (chyba)

A to do "Hofiko" bo na nic mi więcej nie starczy...

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 12, 2011, 23:28:41 »
    Nazwa tej owej pałki to "nadziak" (posiadam Pl wersje gry)

Młot jest o wiele lepszy od "nadziaka" bo można nim przebić blok oraz powalić wroga...

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 12, 2011, 23:29:37 »
    985? Oblężnicza-co najmniej 500, 2x bełty po 210=420, Kapalin = 200, drugi armor 60, młotek ze 150, rękawice 90. 500+420+200+60+150+90=1420. 1420>985. (chyba).

EDIT 1: A ta pałka to nie nadziak, tylko Kij z Kolcem, i jest dużo szybszy niż młot i też można nim powalić na ziemię.

EDIT 2: U ciebie jest napisane ;d

EDIT 3: Serio czytałeś regulamin forum? Nie widać....
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2011, 23:46:02 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 12, 2011, 23:34:31 »
    Jeszcze sprawdzę dokładnie te ceny i jutro wam je tu wkleje...

A co do pałki to u mnie jest napisane "nadziak" (tak mi się zdaje ale jeszcz jutro sprawdzę)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2011, 23:45:15 wysłana przez Dawid™ »

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 12, 2011, 23:42:06 »
    Już wyłączyłem kompa wiec nie podam ci cen poszczególnych komponentów ale łączny koszt to (o ile dobrze pamiętam) 985 golda... Mieszczę się idealnie... EQ mam dopracowane do perfekcji (chyba)

A to do "Hofiko" bo na nic mi więcej nie starczy...

Dla nie wtajemniczonych... posiadam Wi-Fi w telefonie i teraz piszę z niego leżąc sobie w łóżku...

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 13, 2011, 00:46:49 »
    NIe za bardzo widze warto tu wdawać się w dyskusję ale powiem jesdno.Dawidzie więcej graj-mniej pisz na forum- bo jak na chwile obecną nie wiesz prawie nic o tej grze i 80% Twoich wypowiedzi to czysta herezja albo wymysły.Lepiej wejdź na multi i graj na serwerach po 3-4h dziennie i zobaczysz po tygodniu co tu nawypisywałeś 9chocby to upieranie sie z "nadziakiem" mnie rozbraja). Pozdrawiam

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 13, 2011, 06:31:16 »
    Ja osobiście mam odczucie, że, młot nie jest przeznaczony dla "świeżaków". Do niego trzeba mieć wyćwiczonego manuala, również trzeba umieć uderzyć (cios z góry), iż inaczej zostaniemy zaspamowani przez szybszego od nas miecznika.
    Ja zawsze grając w piechocie to biore najsilniejszą tarcze, prawie zawsze najtańszy, ale szybki miecz. Jak starcza golda to jakiś berdysz, albo coś innego na dłuższe dystanse. W zbroje nic nie inwestuje, nie wiem czemu... coś czuję, że nie mam takiej potrzeby :P
    W kusznikach/ łukach jak już gram (b. rzadko) to kusza, jedna paczką bełtów i nadziak, lub miecz i najsilniejszą tarczę.
    Konnym w ogole nie gram, wiec sie tu nie wypowiem.

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 13, 2011, 08:38:18 »
    Do niego trzeba mieć wyćwiczonego manuala

Zależy. Jeżeli walczysz vs 2-3, to tak. Ale jeżeli walczysz 1v1, to wystarczy mieć dobre wyczucie odległości (większość graczy boi się młotkowych i zazwyczaj nie atakują go na hura), bo młot w 80% ciosów przebija tarczę, a potem to już pestka.

Offline Avis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 13, 2011, 08:59:39 »
    Może lepiej byłoby przenieść ten temat do "Walka Piechurem", aby cała wiedza o walce była w jednym miejscu?

Chyba lepiej nie, bo chociaż póki co rozmowa jest tylko o pieszych, rzeczywiście, to jednak temat został założony z myślą o wszystkich rodzajach walki.

Ponawiam swoje pominięte pytanie, gracie w trybie TPP (Third person perspective - widok zza plecow postacie) czy FPP (first ---//--- ----//---- - widok "z oczu" postaci) i jakie dostrzegacie wady i zalety danych typów perspektywy, ewentualnie zależnie od sposobu walki? Dodam, że ja preferuje TPP, bo jest ładniejszy moim zdaniem i ułatwia orientację w terenie (czasem strzelam FPP), a np. mój znajomy preferuje FPP, bo, jak twierdzi, ułatwia mu to wczucie się w postać i zwiększa realizm.

Cieszy mnie mnogość różnych odpowiedzi, bo dobrze to świadczy o zbalansowaniu gry :)