Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak walczycie?  (Przeczytany 15697 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Avis

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Jak walczycie?
    « dnia: Stycznia 11, 2011, 22:16:40 »
    Hej, gram narazie z kumpalmi na wlasnych serwach czasowych, zeby pocwiczyc przed wejsciem w swiat "wielkiego multi" ;) Ponieważ nie ograniczamy się do grania jedna frakcja, czy rodzajem jednostki, mam kilka pytan co do Waszego stylu gry i realiów serwerów:

- czy bloki sa na ogol ustanowione na automat czy manual? Z czestego tu krzyczenia o uczeniu sie blokow, wnosze ze manualnie?
    - jak bierzecie konnego, to w ogole bawicie sie w bron rzucana? Nie liczac walk khanatem/przeciw khanatowi? Ja przyznam ze nawet nie znajduje odpowiedniego momentu na rzucenie rzutki, a jak czasem sie włączy zamiast miecza niechcacy, to juz po mnie.
    - i a propos mieczy - czy jest jakis wiekszy sens w dawaniu konnemu broni jednorecznej? Jak dotad praktycznie nie uzywalem.
    - grając pieszym na broń białą broń drzewcowa to całkowita podstawa, wiadomo. Dotychczas gram z automtycznymi blokami, wiec biore bron dwureczna, bo jest po prostu duzo lepsza i mam tarcze do podbiegania do lucznikow - jak Wy gracie taka postacia? Co myslicie o taktyce dwoch tarczy? Trzymanie jednej na plecach celem osłony tyłów ma jakas przyszlosc?
    - grając strzelcem co bierzecie na bron do walki w zwarciu? Ja tutaj czasem stawiam na dwureczna, czasem na jednoreczna z tarcza, oba maja swoje zalety (swoja droga takiemu to tarcza zawsze sie przyda, bo nawet na plecach broni przed ostrzalem, na ktory jest wyjatkowo narazony)
    - konnymi staracie sie raczej nadziewac na lance, czy jezdzic w kolo z mieczem? A moze jeszcze inaczej? (nie dotyczy khanatu, oni po prostu wkurzają :))

Ewentualnie jak ktos chce dodac cos od siebie, to bede wdzieczny. Filmik instruktazowy juz widzialem, ale to jest podejscie od strony czysto technicznej, a ja pytam o taktyke.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: Jak walczycie?
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 11, 2011, 22:24:06 »
    - W zdecydowanej większości jest to manual block.
    - Miotanie konnym? Jeżeli oszczepy są za darmo, czemu nie, ale nie wydałbym na nie ani grosza, nawet gdyby było 7 za 100. Za mało celne, przydatne tylko w walce z innym konnym harcownikiem.
    - Mhm..... a myślałeś kiedyś co się stanie jak koń ci zginie?
    - Nie, to cię tylko spowalnia, a osłonę daje mierną. Jeżeli czujesz się bardzo dobrze w manualu bierz mocne 2h i kilka darmowych tarcz.
    - Strzelec z tarczą?? A po co marnować 30 strzał, skoro i tak 80% walki spędzisz strzelając?
    - Konnym zawsze atakuję lancą, długa i szybka, miażdży z nachylonej.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2011, 22:34:27 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 11, 2011, 22:40:42 »
    Avis, jeżeli chcesz, wyślij mi na PW swój steam. Wpadnę na jakieś wasze spotkanie i odpowiem na wszystkie pytania:)

Offline Jarsuss

• Użytkownik
    • Pamiętajcie najważniejsza jest zaprawa :P
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2011, 23:20:00 »
    Hej Avis najlepiej nauczyć się na własnej skórze, co jest najlepsze, a co nie. Ja przygodę zaczynałem na multi na oblężeniach tam głównie na atak jest się nastawionym później dopiero obrone na bitwach i pojedynkach szlifowałem. Jak co to zapraszam na Hitmen serwer na bitwe albo pojedynek. Trening czyni mistrza pamiętaj. Pozdrawiam

HITMEN CLAN www.hitmen.tnb.pl

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2011, 23:34:24 »
    - czy bloki sa na ogol ustanowione na automat czy manual? Z czestego tu krzyczenia o uczeniu sie blokow, wnosze ze manualnie?

Na normalnych serwerach bitewnych blok automatyczny jest wyłączony więc chcesz czy nie musisz walczyć manualnym. I to właśnie tego bloku najlepiej będzie jeżeli się nauczysz. Polecam serwer NDitions_duel_Serwer. Być może z początku gracze na nim wydadzą ci się silni ale zapewniam że kilka dni i opanujesz na nim całkiem nieźle manuala.

- jak bierzecie konnego, to w ogole bawicie sie w bron rzucana? Nie liczac walk khanatem/przeciw khanatowi? Ja przyznam ze nawet nie znajduje odpowiedniego momentu na rzucenie rzutki, a jak czasem sie włączy zamiast miecza niechcacy, to juz po mnie.

Tak, jeżeli mam do dyspozycji konnego Nordyckiego to z chęcią sięgam po oszczepy. Najlepsze są do elminowania innych konnych (słabsze lance czynią to kłopotem) i zazwyczaj do tego ich używam. Trafienie z oszczepów w piechotę to natomiast wyższa szkoła jazdy:)

- i a propos mieczy - czy jest jakis wiekszy sens w dawaniu konnemu broni jednorecznej? Jak dotad praktycznie nie uzywalem.

Prócz walki na piechotę po stracie konia o czym wspomniał kolega Hofiko, walka mieczem jednoręcznym na koniu również jest bardzo skuteczna. Jeżeli ją opanujesz (najpierw naucz się grać lancą) to okazuje się bardzo przydatna, zwłaszcza w zamkniętym terenie.

grając pieszym na broń białą broń drzewcowa to całkowita podstawa, wiadomo. Dotychczas gram z automtycznymi blokami, wiec biore bron dwureczna, bo jest po prostu duzo lepsza i mam tarcze do podbiegania do lucznikow - jak Wy gracie taka postacia? Co myslicie o taktyce dwoch tarczy? Trzymanie jednej na plecach celem osłony tyłów ma jakas przyszlosc?

Czy ja wiem? Jeżeli podejdzie do ciebie gość potrafiący grać z tarczą a ty nie będziesz potrafił się dobrze "ruszać" będziesz miał spore kłopoty z dotrzymaniem mu pola. Osobiście używam broni dwuręcznych (rzadko drzewcowych) ale zazwyczaj na duelach czy zamkniętych mapach. Tak czy siak uwierz mi: naucz się grać z tarczą:) Przydatna rzecz...

grając strzelcem co bierzecie na bron do walki w zwarciu? Ja tutaj czasem stawiam na dwureczna, czasem na jednoreczna z tarcza, oba maja swoje zalety (swoja droga takiemu to tarcza zawsze sie przyda, bo nawet na plecach broni przed ostrzalem, na ktory jest wyjatkowo narazony)

Tu nie ma dużo do gadania. Jako łucznik (nie Nordycki) możesz brać tylko broń jednoręczną. Natomiast u łuczników nordyckich przydatny jest dwuręczny topór. Jeżeli chodzi o kuszników to najlepiej jeżeli będziesz biegał z tarczą, chyba że spodoba ci się gra młotami (mowa o Rhodockich młotach). Czy tarcza na plecach broni przed ostrzałem? Gdzieś o tym słyszałem ale nie wydaje mi się...

- konnymi staracie sie raczej nadziewac na lance, czy jezdzic w kolo z mieczem? A moze jeszcze inaczej? (nie dotyczy khanatu, oni po prostu wkurzają :))

Tylko lanca, na początek najlepiej używaj ciężkiej. Oprócz tego zawsze kupuj przynajmniej białego konia (Rumak, Courser) lub brązowego (Łowca, Hunter). Ja rzadko używam koni cięższych niż te dwa. U sarranidów analogicznie biorę konie Sarranidzkie i Arabskie.

Dodać coś od siebie? Wyłącz autoblocka...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Avis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 11, 2011, 23:52:14 »
    "- Mhm..... a myślałeś kiedyś co się stanie jak koń ci zginie?"

Sluszna uwaga, dotad nie mialem tego problemu.

"- Nie, to cię tylko spowalnia, a osłonę daje mierną. Jeżeli czujesz się bardzo dobrze w manualu bierz mocne 2h i kilka darmowych tarcz."

Ale jak sie takim zestawem zabij konnych? Przyznam ze dotad nie mam na nich za dobrej recepty, poza wsadzeniem im wloczni w konia lub rozstrzelaniem

"Avis, jeżeli chcesz, wyślij mi na PW swój steam. Wpadnę na jakieś wasze spotkanie i odpowiem na wszystkie pytania:)"

Za propozycję dziękuję, w przyszłości chętnie skorzystam, ale chwilowo ciągle jeszcze mi wstyd wychodzić do szerszej społeczności, zwłaszcza że z odpowiedzi wnika że i tak muszę się koniecznie nauczyć manual blocków

"walka mieczem jednoręcznym na koniu również jest bardzo skuteczna. Jeżeli ją opanujesz (najpierw naucz się grać lancą) to okazuje się bardzo przydatna, zwłaszcza w zamkniętym terenie."

Z lancą już sobie jakoś radzę, choć czasami denerwuje mnie długość robienia kolejnych najazdów. Ale pewnie z dobrymi graczami znacznie trudnej kręcić się w koło z mieczem dwuręcznym. Zastanawia mnie tylko, czy jak już się umie dobrze blokować, to nadal istnieje jakaś zasadnść używania brni 1h?

"Czy tarcza na plecach broni przed ostrzałem? Gdzieś o tym słyszałem ale nie wydaje mi się..."

Na singlu na pewno, dobra pawęż na plecach i stanie tyłem do łuczników wielokrotnie się sprawdzało i tylko ciągle otrzymywałem komunikaty o trafieniu w tarcze na plecach.

Dzięki za rady, na pewno wyłączymy autoblock i poćwiczymy w nowy sposób. Może teraz przyjdzie mi zrozumieć wyższość tarczy. Dalsze rady przyjmę równie gorąco.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 12, 2011, 00:24:14 »
    Jeżeli już nauczysz się blokować przyjdzie kolej na zmyłki, holdy i chambery (najlepiej w takiej kolejności). Próbuj markować uderzenie np. z prawej i uderzać z lewej, bądź dwa razy z lewej itd...lepsi gracze używają zmyłek. Kiedy nauczysz się zmyłek przyjdzie czas na holdy. Chodzi tu o trzymanie miecza w pozycji gotowej do ataku ale nie atakowanie...czasem może zmylić i sprawić że przeciwnik puści blok co będziesz mógł skrupulatnie wykorzystać. Później przyjdzie czas na chambery, ale do tego będziesz musiał już potrafić bardzo dobrze walczyć i nie wiem czy jest sens bym się teraz tu o nich rozpisywał...pozdrawiam Argaleb!

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 12, 2011, 06:58:33 »
    Słyszałem również plotkę, że tarcza na plecach chroni przez ostrzałem z łuku/kusz. Tak naprawdę to bzdury, przekonałem się na własniej skórze. Czy to stara pawęż, czy najmocniejsze tarcza nordycka, efekt zawsze ten sam, dostajemy strzałe plecy i zabiera to nam życie.
    Ja osobiście gram miecz + tarcza, potem planuje sie przerzucić na dwuręczniaka. W związku z tym, Argalebie, pw.

Offline Nikt_Ważny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 12, 2011, 07:38:02 »
    Tarcza na plecach nie robi ABSOLUTNIE nic. Zostało to zmienione w którymś paczu po to by nie podbiegać do łuczników tyłem, jednocześnie walcząc ani nie robić dziwnych ewolucji z biegnięciem przodem i szybkim odwracaniem się, lub robieniem żółwi (2 tarcze)
    A propos broni dwuręcznej i tarczowników z 1h: Z 1h nawet walcząc osłonisz się przed strzelaniem (tarcza). Możesz bez większego wysiłku trzymać przez paredziesiąt sekund blok i przez to przebić się do swoich przyjaciół. Gdy walczysz przeciwko dwóm przeciwnikom nie musisz martwić się o blokowanie ataków obu używając manuala (co nawiasem mówiąc jest bardzo trudne). Do tego twoja broń jest szybka i wcale nie taka krótka jakby się wydawało.Nigdy nie kupuję dwóch tarcz, ani nawet zbroi cięższej niż 10.0 jednostek. Pozwala mi to być szybkim co jest NIEZWYKLE istotne w walce tarczownikiem.
    Tak na początek. A poza tym... nie wstydź się tylko chodź pograć z nami w multi! Na PEWNO nie będziesz najgorszy, a wszak każdy kiedyś zaczynał :)

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 12, 2011, 14:55:58 »
    bez manual bloku masz małe szanse grac na serverach jak juz to opanujesz to smiało mozesz sie nazwac dobrym graczem

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 12, 2011, 15:09:41 »
    Co sądzicie o mojej taktyce walki 1 na 1
    1). Potrzebna tarcza i topór jednoręczny (zawsze gram nordami)
    2). Czekasz aż podbiegnie przeciwnik...
    3). On atakuje... tu używasz natychmiast tarczy i parujesz atak...
    4). Następnie szybka kopiesz go naciskając "E" (on po kopnięciu jest ogłuszony na 3 sekundy i nie będzie mógł sparować mojego ciosu)
    5). Wtedy ja wyprowadzam cios...
    6). Czynność powtarzam do skutku... (topór zazwyczaj niszczy tarczę w połowie pojedynku... dzięki temu zadanie jest prostrze)
    I'm hardcore - nic dodać nic ująć...

90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" to wklej to do podpisu. :)

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 12, 2011, 15:20:53 »
    wszystko fajne gdyby to było takie łatwe to wszyscy byli by niepokonani;)

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 12, 2011, 15:34:44 »
    Skoro jesteś taki cwany to opowiec nam swoją świetną taktykę ;) (bez obrazy)
    I'm hardcore - nic dodać nic ująć...

90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" to wklej to do podpisu. :)

Offline Sokół

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 12, 2011, 15:38:24 »
    Ja jak gram 1h+tarcza to najpierw czekam, az przeciwnik uderzy,paruje ją i robie zmylke atakujac z innej strony.Wiekszośc sie na to nabiera, ale doświadczeni wojowie nie.

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 12, 2011, 15:39:17 »
    Dawid - jakie 3 sekundy? Gdzie Ty wyliczyłeś 3 sekundy, chłopie... Twoja taktyka nie jest wcale taka dobra, bo gracz ogarnięty w czasie Twojej próby kopania, nie będzie idealnie na przeciw Ciebie i to już jest kaplica dla Twojej postaci.

W pełni popieram wypowiedź Argaleba. Jak już opanujesz manuala, to powinieneś nauczyć się zmyłek i holdów. Bez chamberów dasz sobie radę, jednak to jest wyższa szkoła jazdy i nieliczni opanowali ją tak, by używać jako blok i kontra w prawdziwej walce. Jeżeli chcesz w przyszłości grać na cRPG, to mówię Ci - wiele ludzi jest tak słabych, że nabierają się na najprostsze zmyłki. Czasem aż to się robi upierdliwe, bo nie możesz sobie postrzelać, bo ciągle Ci jakiś noobek podchodzi i próbuje coś zdziałać.

Jedna rada ode mnie. Jak walczysz duela dla przykładu to nie popełniaj mojego błędu z czasu nauki gry. Nie uciekaj od przeciwnika i nie blokuj ciągle. Staraj się wyprowadzić jakiś atak/kopnięcie. Ja teraz często krążę wokół wroga robiąc zmyłki i holdy bronią dwuręczną. Dla mnie jest to bardzo przyjemna taktyka i używam jej odkąd tylko nauczyłem się manuala (swoją drogą, jeśli masz z kimś kontakt głosowy np TS, to szybko możesz się nauczyć. Mi tydzień wystarczył, żeby wejść w pierwsze serwery bitewne i cRPG).

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)