Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki  (Przeczytany 108204 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki
    « Odpowiedź #300 dnia: Grudnia 18, 2011, 15:40:19 »
    Nastawianie pik jest faktycznie ciekawym pomysłem
    Wyłączenie poola na bana ma też złe strony. Co jeśli przyjdzie osoba, która niszczy wszystkim zabawę, a admina nie ma?
    Frakcja Moskali jest tworzona.

Offline Kasztelan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • znacie mnie jako blood_Kasztelan lub Sierzant_PL
    « Odpowiedź #301 dnia: Grudnia 18, 2011, 16:05:15 »
    Moskali chyba nie będzie , wyłączenie polla na bana to zły pomysł a piki w ziemię to pomysł z DP ale fajny

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #302 dnia: Grudnia 18, 2011, 16:23:08 »
    Moskale będą, a piki (jeśli nie da się zrobić nastawiania) można stworzyć jako przedmiot rzucany (np. "przeszkoda" w muskecie). Czyli taki długi kijek działający jak pale na np. Forcie.

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #303 dnia: Grudnia 18, 2011, 16:30:13 »
    Na który trzeba f i czekać aż ktoś zaszarżuje.
    Vivat Pomerania!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #304 dnia: Grudnia 18, 2011, 23:32:55 »
    To ja mam kilka propozycji:

• Nastawienie pik dla pikinierów (przeciwko kawalerii)
    • Wyłączenie głosowania na zbanowanie gracza (wczoraj byla taka sytuacja, że koleś dostał bana za nic)
    • Frakcja Moskali
    Kurcze czemu my na to nie wpadliśmy, a chwila... wpadliśmy na to...

Żeby nie było żę się znęcam. Grałem ostatnio w Imperium romanum i jest tam takie coś jak couched lance zadawane przez stojącego piechura. Każdy koń pada od tego od razu. Z tym że nie ma tam odpowiedniej animacji do tego...
    Poza tym nie jestem pewien czy w tej chwili warband dobrze przelicza bonus do ataku stojącego w miejscu wojaka uderzającego rozpędzonego(na pewno działa to w odwrotnej sytuacji). Może z tej strony coś dało by się zrobić.

Moskale oczywiście kiedyś tam będą, a co do narzędzi danych graczom(głosowania np) to zawsze znajdzie się ktoś kto będzie tego nadużywał. Trzeba by zabrać graczom wszystko by był spokój na chwilę chociaż.

Offline Zardes

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Do zobaczenia.
      • Profil Youtube - MrZardes
    « Odpowiedź #305 dnia: Grudnia 20, 2011, 21:19:05 »
    Na wielu mapach występują płonące się elementy, czy jakieś małe ogniska... tu rodzi się mój pomysł żeby po wejściu w ogień zadawał on rany. Kiedyś obiło mi się o uszy wprowadzenie pochodni, tu może być ich kolejna zaleta (po wejściu w życie pochodni) podpalanie jakichś części, czy rozpalanie jakichś ognisk itp. co oczywiście będzie mogła zrobić dana jednostka... Wprowadzi to na pewno dużo nowych możliwości rozegrania potyczki.
    Pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=bdaQ5nPV_zM     -=| Trailer The Deluge|=-

http://www.youtube.com/watch?v=z1s2jrmx3KY      -=| Bitwa pod Kircholmem |=-

http://www.youtube.com/watch?v=8VSOdp_rt2I      -=| Bitwa pod Tczewem |=-

https://www.youtube.com/watch?v=hZxB9WPkjzw    -=| Prezentacja wersji v0.8 |=-

https://www.youtube.com/watch?v=FQu4yEVL1Jg    -=| Prezentacja wersji v0.9 |=-

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #306 dnia: Grudnia 21, 2011, 14:02:02 »
    Racja, w jakimś modzie się spaliłem grając nordem.
    Vivat Pomerania!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #307 dnia: Grudnia 22, 2011, 11:02:53 »
    Moim zdaniem w temacie sugestii trzeba ,,zamontować'' takie samo cacuszko jak w temacie błędów. Zarówno tu, jak i w temacie obok, o balansie, padło kilkanaście (a może dziesiąt) świetnych sugestii i pomysłów, które jednak w ciągu paru dni od wysłania odeszły w zapomnienie, a to bo Bartusa akurat nie było online i nie skomentował, a to bo nastąpiły dwie sugestie jedna po drugiej, i pierwsza została zagłuszona, etc. Przy takim systemie istnienie tych dwóch tematów niemal traci sens, dlatego może stworzyć stronkę podobną do bugtrackera, gdzie sugestie posortowano by pod względem trudności, ważności, użyteczności, wykonalności. Wiele by to pomogło w rozwoju moda.

Najlepszym dowodem jest post Zardesa. Oczywiście pomysł z ogniem zadającym obrażenia jest bardzo dobry, a pochodnie mogłyby być dodawane do wyboru eq na mapach nocnych (tzn po ustawieniu nocy pojawiały by się przy wyborze). Niemniej, taka sugestia padała już dwu, jeżeli nie trzykrotnie. :) Proszę o jakieś komentarze na temat, żeby ten post nie
    odszedł w zapomnienie.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #308 dnia: Grudnia 22, 2011, 12:19:50 »
    Może lepiej zostawić te pochodnie gdzieś na mapie przy spawnie?
    Oczywiście pomysł z istnieniem ich w ekwipunku gdy jest ustawiona na mapie noc jest bardziej profesjonalny.
    Ja jestem za ogólnie.

Offline Kasztelan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • znacie mnie jako blood_Kasztelan lub Sierzant_PL
    « Odpowiedź #309 dnia: Grudnia 22, 2011, 13:21:17 »
    Tylko czy będzie się dało zrobić tak aby pochcodnie były w ekwipunku tylko w  nocy?? (pytam bo sie na tym totalnie nie znam)

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #310 dnia: Grudnia 22, 2011, 14:06:50 »
    Jak już pisał Hofiko, stare propozycje giną wśród nowych, tak więc chciałbym przypomnieć o jednej z nich. A mianowicie o łamaniu pik i włóczni. Jakim cudem pika jest nienaruszona po zderzeniu z szarżującym koniem husarskim? Przecież ona powinna zostać całkowicie zmasakrowana. Wczoraj na serwerze na Valleyu husaria przegrała ze szwedami, bo pikinierzy mogli bez końca atakować husarzy. To dziwne, że husaria przegrała walkę w otwarym polu. Normalnie, po zatrzymaniu jednego jeźdźca pika zostałaby złamana. Dodatkowo, jedną czy dwie rundy przegraliśmy, bo pikinierzy wsiadali na konie i zmieniali się w husarzy z niezniszczalnymi kopiami. Więc łamać powinny się wszystkie bronie mające drewniane drzewce (kopie, piki, włócznie, maczugi z końskiej szczęki, itp.). Dodatkowo byłbym za zablokowaniem możliwości brania więcej niż jednej takiej łamliwej broni. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie husarza z jedną kopią w ręce i dwiemia na plecach...

Dobra, zauważyłem, że w 0.5 już to będzie ;)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2011, 14:12:07 wysłana przez Raddeo »
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #311 dnia: Grudnia 22, 2011, 14:14:58 »
    Chyba żartujesz.... Nigdy w życiu nie wybrałem dla husarza innego eq niż szabla i trzy kopie. Gdybym miał mieć mniej niż trzy, to w ogóle bym nie brał żadnej, bo to nie miałoby sensu. To jeszcze większy absurd niż pistolet jednostrzałowy (taki, którego nie można już załadować). Kopie to jedyny atut husarii, zabranie im dwóch z nich sprawi, że w ciągu maksymalnie tygodnia znikną z pola bitwy.

włócznie, maczugi z końskiej szczęki

Kolejny absurd... Chciałbyś żeby Ci się złamało 1h w trakcie walki? Zgadzam się co do pik i kopii, bo nie służą do walki, tylko do jednorazowego ataku na wroga. Ale jestem przeciwko łamaniu się maczug i włóczni, bo to, tak jak w wypadku opisanym wyżej, doprowadzi do ich całkowitego zniknięcia z użycia.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #312 dnia: Grudnia 22, 2011, 14:20:10 »
    Przegraliście nie tylko z powodu pik, ale też organizacji.
    Husarz powinien mieć możliwość noszenia 3 kopii, by odwzorować fakt, że towarzysz miał za sobą pocztowych z zapasowymi kopiami, gdy pierwsza się złamała. (I żeby był sens brać te jednostkę)

Ewentualnie:
    Można by na większych mapach (typu valley, kircholm, który mam nadzieje będzie potem udostępniony do zwykłych bitew) dodać skrzynie/wozy z bronią. W ten sposób husarz ze złamaną lancą mógłby w czasie bitwy dostać nową po cofnięciu się do swojego obozu, tak samo jednostki dystansowe mogły by odzyskać amunicję. Dodało by to trochę taktycznego elementu, gracze chcieli by bronic swojego obozu, a jednocześnie zdobyć obóz wroga. Pomysłem byłby też nowy koń, ale za opłatą. (większą, niż za którą się kupuje przed bitwą)
    Albo po prostu zrobić, by kopie wytrzymywały ze 3 kille.

Po ostatnich doświadczeniach dodam tez, że możliwe jest zdyscyplinowanie nawet zupełnie losowych osób, co udowodniłem np. na Sobotniej bitwie. Zaś wczoraj był tego kolejny przykład, ale na małą skalę.

Na valley, jak już Raddeo wspomniał, była walka RON vs Szwedzi. Mój poprzednik skrytykował mnie za taką zmianę mówiąc, że Szwecja nie ma z husarią absolutnie żadnych szans. I w początkowych rundach bitwy tak było. Niezorganizowani Szwedzi (głównie rajtarzy) byli kompletnie miażdżeni przez Polaków. Ale nagle co? Rzucam hasło "Brać muszkiety i piki!" I nagle niezwyciężona husaria była masakrowana przez ogień muszkietów i drzewce naszych pik. W jednej rundzie poszło tak dobrze, że zginął tylko jeden Szwed. (zastrzelony)
    Pod koniec mapy Polacy wzięli w większości piechotę....

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #313 dnia: Grudnia 22, 2011, 14:24:11 »
    Otóż teraz pik i żadnych innych ciężkich broni piechoty nie można będzie używać na koniu ta sugestia nie została zapominana.
    Po prostu to zrobiłem.

Łamanie broni będzie wprowadzone, ale to wymaga trochę pracy. Także cierpliwości.

Wszystko to przetestujecie mam nadzieję niebawem. Starałem się zablokować wszystkie nadużycia i nie realistyczne zachowania, ale czy wszystko mi się udało to musicie sprawdzić sami.

Poza tym szykuje się odświeżanie starych ciuchów, w wielu zastosowałem tekstury tworzone przez siebie, co nie wygląda dobrze, a baz darmowych tekstur jest wiele... Także postanowiłem odświeżywszy kilka rzeczy. To jednak powinno być gotowe dopiero z łatką z bitwami morskimi, czyli nowy rok.

Pozdrawiam.

ps. co do pik, myślałem nad mini obozem ze stojakami z bronią. Fajnie gdyby obóz zmieniał ekwipunek razem ze zmianą nacji. Co Ty na to Daedalusie?

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #314 dnia: Grudnia 22, 2011, 14:44:48 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:07:00 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ