Ja natomiast nie chciałbym osłabiania broni palnej, bardzo mi się podobają obecne rozwiązania. W M&M właśnie to co kolega wyżej wymienił najbardziej mnie denerwuje, poza tym M&M to inny mod o innej tematyce jak by wszystkie mody były podobne z podobną mechaniką szybko by się nudziły. Uważam też że na chwilę obecną nie ma sensu wymyślać zbyt wielu nowych rzeczy, trybów itp., twórcy powinni przede wszystkim kończyć to co już zaczeli robić oraz jak najszybciej poprawić najbardziej irytujące błędy bo inaczej ten mod bedzie wiecznie w produkcji.
Oczywiście nie chciałbym aby każdy mod był taki sam, pomimo to wydaje mi się, iż na obecną chwilę mechanika broni palnej jest znacznie bardziej dopracowana w M&M niż WFAS, tematyka oczywiście jest inna, mimo to można zauważyć pewne podobieństwa; chciałbym uniknąć także usprawiedliwiania moich propozycji realizmem, uważam, że zmniejszenie roli broni palnej (lub raczej wymuszenie mądrzejszego jej używania zamiast zarzucania przeciwnika gradem kul) wyszłoby rozgrywce w WFAS na dobre. Oczywiście taka modyfikacja wymagałaby także odpowiedniego zbalansowania łuków.
To co dla ciebie jest zaletą w M&M dla mnie jest wadą. Mnie to właśnie wkurza że na deathmatchu praktycznie nie ma strzelania bo nie dość że jest długie ładowanie to prędzej bagnetem trafisz niż pociskiem. Jeśli chodzi o przeładowywanie broni na koniu to w przypadku muszkietu mógłbym się zgodzić, nie jestem pewny czy z muszkietów strzelano na koniu. Dragoni bo to oni głównie pewnie mieli muszkiety nie byli typową kawalerią raczej to była konna piechota, czyli mogli walczyć jak typowa kawaleria lub jak piechota i wtedy mogli używać muszkietów. Ja w WFAS jeszcze za krótko gram ale za to w Dzikich Polach już trochę grałem i mogę zapewnić że walki wręcz są często, na ogół piechociarze i kawalerzyści masakrują strzelców których na ogół jest więcej. W tym modzie będzie podobnie ale dopiero jak się zapełni serwer.
Nie widziałem jeszcze tej mapy więc nie wiem jakiej jest wielkości, ale jak różnica w zasięgu będzie widoczna dopiero na bardzo dużych odległościach to pistolet ma zdecydowanie więcej zalet i mniej wad niż muszkiet.
Wydaje mi się, że mod nie powinien być balansowany na podstawie deathmatchu, jeżeli każdy jest wrogiem każdego to naturalnie nie ma czasu na przeładowanie, zwłaszcza w wypadku tłoku na serwerze; w trybie bitwy sytuacja wygląda jednak zupełnie inaczej, czasu na przeładowanie jest zazwyczaj wystarczająca ilość, potyczki mają też nieco mniej chaotyczny charakter ze względu na wsparcie kompanów, według mnie proporcje walki wręcz/strzelania są znakomicie wyważone w M&M jeżeli chodzi o bitwy.
Co do strzelania podczas jazdy/na koniu, myślę, że nie powinno odbierać się tej możliwości, problem natomiast stwarza przeładowywanie podczas jazdy konnej, abstrahując od tego czy jest to możliwe czy też nie, powoduje to sytuacje w których gracze nieustannie krążą wokół siebie mając nadzieję na celny strzał, zamiast (w mojej ocenie) wystrzelić raz(lub 2 w przypadku rajtara), i przejść do walki wręcz.
pozdrawiam