Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki  (Przeczytany 108351 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 11, 2011, 16:01:53 »
    Obawiam się, że mieszanie z celownikiem i celnością nie wchodzi w grę, zahardkodowane. Można się spróbować pobawić, aby jakoś skryptami uniemożliwić celowanie w biegu, jednak nie wiem jak to wyjdzie.

Czy da się tak zrobić, żeby nadziak po wciśnięciu "x" zmieniał swój tryb?
    Nie sprawdzałem, ale wątpię, aby to zadziałało. Na bank za to nie da się nic zrobić z modelem (nie obróciłby się, więc atakując np. obuchem zadawałbyś obrażenia kłute), bo na ten problem natknąłem się przy modzeniu z muszkietami - nawet gdy jako model muszkietu do walki wręcz dałem zwykłą czapkę, to postać nadal trzymała muszkiet (dlatego będzie się uderzać lufą, nie kolbą). Gra po prostu nie odświeża modelu. Jedyne co się wtedy zmienia, to ikonka broni. Szkoda, że twórcy o tym nie pomyśleli...
    No a przy zmianie broni x'em broń się obraca (jak długie topory nordyckie) nie można by było tego obrotu zwiększyć tak by teraz był drugą stroną ?

Nie obraca się. Model pozostaje bez zmian. Zmienia się natomiast sposób jego trzymania (animacja), stąd to złudzenie.

Moim zdaniem muszkiet powinien mieć ogromne obrażenia (120), ale powinno się wprowadzić choć niektóre z utrudnień podawanych wcześniej:
    - niemożność ładowania w biegu
    - rozszerzanie się celownika wraz z upływem czasu
    - wydłużenie czasu ładowania
    - wydłużenie czasu celowania.

- już się nie da
    - patrz początek mojego postu
    - nowa animacja automatycznie go wydłuża
    - patrz początek...

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 12, 2011, 09:48:12 »
    Nie wiem czy już o tym wspominał, albo czy to jest odpowiedni temat na to, ale mam sugestie dotyczącą panelu admina. Chodzi mi o opcje pisania na hudzie znana z csa, bo w warbandzie konsoli nie ma i czasem mozna przeoczyc wazna informacje od admina, a jak sie ja pieprznie na hud, to nie ma szans zeby ja pominac ;)
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 12, 2011, 14:08:21 »
    Nie wiem czy już o tym wspominał, albo czy to jest odpowiedni temat na to, ale mam sugestie dotyczącą panelu admina. Chodzi mi o opcje pisania na hudzie znana z csa, bo w warbandzie konsoli nie ma i czasem mozna przeoczyc wazna informacje od admina, a jak sie ja pieprznie na hud, to nie ma szans zeby ja pominac ;)

Nie wiem czy takie coś jest WB, bo dawno w to nie grałem. :) Ale na 100% jest w MM Modzie, gdzie na czerwono wyrzuca napis "SERWER: treść" i wtedy wszystko jest czytelne, a w sumie nie wiem dlaczego tej opcji nie dodano do WB, bo chyba każda gra sieciowa takie coś posiada. :)

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 12, 2011, 15:50:55 »
    Przecież jest :P Wrzuca się paczkę od Vicenza o jest cacy :D

Offline Clexane

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • Chorągiew Gończa Zakonu Krwi I Miecza
      • CGZKM
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 12, 2011, 18:44:31 »
    Jak masz admina na serwerze z Admin Modem to wciskasz u i wyświetla Ci : Admin say

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 12, 2011, 21:28:31 »
    Paczka Vincenza działa tylko z Native. Taki szczegół. ;) Próba wrzucenia jej na WFaS raczej kiepsko by się skończyła.

Soner, chodziło Ci o coś w ten deseń?
    (click to show/hide)

To już jest wprowadzone.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 12, 2011, 21:37:54 »
    Ciekawe... Model się nie odświeża przy próbie zmiany trybu?
    To, jak w końcu, Daedalusie zrobiłeś te łamliwe kopie? Wszak wygląda to tak, jak podmiana modelu z całej kopii na jej fragment...
    Dziwny silnik (nie wiem, dlaczego nadal mnie to dziwi)...

Pozdrawiam!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 12, 2011, 21:56:09 »
    Podmiana kopii to zupełnie inna sprawa. Tu działa skrypt, który usuwa starą broń z rąk gracza, a daje mu zupełnie inną. Wyglądało to trochę głupio, bo przy takiej zamianie gracz na nowo wyciągał przedmiot, jak gdyby sam zmienił broń (czyli w tym wypadku wyciągał złamaną kopię zza pleców), ale udało mi się to ukryć małym trickiem.

Od biedy można by to było zastosować i do muszkietów, odpalając podmianę za pomocą skryptu podpiętego pod klawisz x. Tak samo można by było zrobić nadziaki, a przy dorobieniu prostej animacji obracania broni wyglądałoby to całkiem spoko.

Problem jest jeden - gdy gracz na początku wybierze dla siebie dwa przedmioty tego samego typu, podczas zamiany jeden z nich nieodwracalnie zniknie. Tak jest z moimi kopiami - masz dwie takie same, to w momencie złamania jednej druga automatycznie znika. Na to niewiele mogę poradzić, bowiem te nowe operacje działają tak, że usuwają z ekwipunku postaci wszystkie przedmioty danego typu, a nie tylko jedną sztukę.

Czy warto się zatem za to brać? Kwestia do obgadania.

edit: z muszkietami to raczej nie przejdzie. Prawdopodobnie po zamianie na walkę wręcz i z powrotem dostalibyśmy naładowany muszkiet, nawet jeśli wcześniej był pusty.

Wyjaśnię o co chodzi. W M&B broń palna nie ma możliwości ustawienia własnego odgłosu wystrzału, można to odejść skryptując to samemu na około. Kluczem jest komenda odtwórz dźwięk "na graczu", wszystko działa dobrze gra pobiera pozycje gracza a następnie odtwarza dany odgłos na tej pozycji u każdego gracza. Problem pojawia się gdy do gry wchodzą boty które nie są graczami a działają na maszynie serwera(mają numer 0, taki sam jak host). I gdy bot wystrzeli z broni pobierana jest pozycja gracza 0 i odtwarzany w niej odgłos. Dlatego gdy bot wystrzeli na końcu mapy słyszysz jakby było to tuż przy twoim uchu. Grając z żywymi ludźmi nie uświadczymy takich błędów.

Zerknąłem do kodu i aż się dziwię, że tylko jedna osoba zgłosiła błąd z dźwiękami. Tul napisał skrypt, który odpala dźwięki o różnej głośności, gdzie decydującym czynnikiem jest odległość gracza od osoby, która oddała strzał. Problem w tym, że cały ten skrypt był z jakiegoś powodu (możliwe, że wydajności) wykomentowany i zostało zwykłe "play_sound", czyli każdy gracz słyszał każdy wystrzał o takiej samej głośności, nawet jeśli strzelający był na drugim końcu mapy. Przy większych bitwach można by było oszaleć. Zmieniłem na odtwarzanie dźwięku na agencie (nie powinno być problemów z botami) i zobaczymy jak się to sprawdzi w praniu.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2011, 00:29:37 wysłana przez Daedalus »

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 13, 2011, 09:32:21 »
    Tak, dokładnie o to mi chodziło :)
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 19, 2011, 18:34:49 »
    A ja poruszę inny problem..

Są jakieś plany na przedłużenie żywotności moda? O ile wiadomo że mod, będzie sam w sobie świetny, to czy nie stanie się takie coś jak z kolejnym którymś z kolei modem, typu Hunt, Invasion, w które się zagra 2 dni i zapomni ;/ W MM_Modzie to się udało bo powstały regimenty, bitwy liniowe i to trzyma ludzi przy modzie. O ile jakieś eventy może dało by się organizować co tydzień to co z tego jak nie przytrzyma się ludzi przy modzie i nie dotrzymają do niedzieli. Sam grałem w betę WFASa, i mod jest świetny, ale kolejna bitwa gdzie lata gdzieś jeden husarz po mapie, a z boku mapy dwóch tatarów.. i co z tego że modele wyglądają fajnie jak psuje to klimat. Może trzeba by zrobić jakiś ciekawy tryb, a może coś w stylu Strategusa, ale bez całej cRPGowej otoczki. A może jakoś zmusić graczy do współpracy. Zapraszam do burzy mózgów ;) , chyba każdy chcę aby Polski mod osiągnął sukces.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2011, 18:38:44 wysłana przez ^IvE »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 19, 2011, 18:45:08 »
    Ja mam taki pomysł, jednak wymagałby on niemałego zaangażowania od twórców. Chodzi mi o połączenie WFaS z... PWMODem. Laszlo użyczy moda, wystarczy podmienić modele, dodać parę skrypcików (łodzie i menu kołowe byłyby hitem!), i mamy fantastycznego, klimatycznego i grywalnego moda. Pojawiają się kwestie poboczne, np. co się stanie ze zwyczajnym WFaS? Wydać osobno zwykłego moda i PW WFaS? Przyłożyć się i pozmieniać trochę PWMOD pod realia czy tylko wrzucić modele? .... Dla mnie pomysł jest rewolucjyny (nie jest mój ;)), i na pewno porzuciłbym inne mody dla niego (może nawet Vikingra :O). Co o tym sądzicie?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 19, 2011, 19:33:57 »
    Pomysł z Chorągwiami (odpowiednikami regimentów z MM Moda) może i głupi nie jest. Ale wymagałby to sporego nakładu pracy. A dobrze wiem, że jak ja się za to nie wezmę to nikt tego nie zrobi;-)
    Można by spróbować rozwinąć tą ideę, dużego TSa mamy, świetnego moda też... Tylko trzeba organizatorów.

Na razie, w swoim chorym umyśle, planuję jakąś rekonstrukcję bitwy ale muszę mieć najpierw nową wersję moda.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 19, 2011, 20:25:00 »
    LoL mod jeszcze nie wyszedł a wam się już nudzi i chcecie jakieś fuzje~~

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 19, 2011, 20:40:36 »
    fuzja w PWModem zabije WFAS'a. Wszystko ograniczy się do potyczek i expienia. Lepiej niech to pozostanie modem bitewnym, może z trybami gry typu zajazd itd. ;-)
    Sława!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 19, 2011, 20:48:05 »
    Jakim expieniem? Jakimi potyczkami?  W PWMOD niczego takiego nie ma, ty mówisz o tej pokrace cRPG ;) Zajazd to byłby bardzo dobry tryb, coś jak połączenie CTF z FaD.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński