Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki  (Przeczytany 108163 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aqshy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki
    « Odpowiedź #90 dnia: Lutego 20, 2011, 19:14:15 »
    (click to show/hide)
    Oczywiście nie chciałbym aby każdy mod był taki sam, pomimo to wydaje mi się, iż na obecną chwilę mechanika broni palnej jest znacznie bardziej dopracowana w M&M niż WFAS, tematyka oczywiście jest inna, mimo to można zauważyć pewne podobieństwa; chciałbym uniknąć także usprawiedliwiania moich propozycji realizmem, uważam, że zmniejszenie roli broni palnej (lub raczej wymuszenie mądrzejszego jej używania zamiast zarzucania przeciwnika gradem kul) wyszłoby rozgrywce w WFAS na dobre. Oczywiście taka modyfikacja wymagałaby także odpowiedniego zbalansowania łuków.
    (click to show/hide)
    Wydaje mi się, że mod nie powinien być balansowany na podstawie deathmatchu, jeżeli każdy jest wrogiem każdego to naturalnie nie ma czasu na przeładowanie, zwłaszcza w wypadku tłoku na serwerze; w trybie bitwy sytuacja wygląda jednak zupełnie inaczej, czasu na przeładowanie jest zazwyczaj wystarczająca ilość, potyczki mają też nieco mniej chaotyczny charakter ze względu na wsparcie kompanów, według mnie proporcje walki wręcz/strzelania są znakomicie wyważone w M&M jeżeli chodzi o bitwy.
    Co do strzelania podczas jazdy/na koniu, myślę, że nie powinno odbierać się tej możliwości, problem natomiast stwarza przeładowywanie podczas jazdy konnej, abstrahując od tego czy jest to możliwe czy też nie, powoduje to sytuacje w których gracze nieustannie krążą wokół siebie mając nadzieję na celny strzał, zamiast (w mojej ocenie) wystrzelić raz(lub 2 w przypadku rajtara), i przejść do walki wręcz.

pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2011, 19:19:18 wysłana przez Aqshy »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #91 dnia: Lutego 20, 2011, 21:04:11 »
    Jestem za wydłużeniem jeszcze trochę ładowania, natomiast reszta do mnie nie przemawia. Muszkietów i innej broni długiej nie można ładować na koniu, można natomiast ładować pistolety, bandolety i petrynał kołowy.
    Rozwiązanie które by do mnie przemawiało to ładowanie broni (tej wymienionej wyżej) na koniu tylko po zatrzymaniu wierzchowca, myślę że wszyscy by byli zadowoleni z takiego rozwiązania.
    Pozdrawiam.

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #92 dnia: Lutego 21, 2011, 14:53:18 »
    Do mnie wydłużenie ładowania nie przemawia ze względu na fakt, iż będzie drugi mm, czyli zanim przeładujesz to z drugiego końca mapy przybiegnie i Cię bagnetem zabije. Najlepiej zostawić wszystko tak jak jest.
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #93 dnia: Lutego 21, 2011, 15:21:49 »
    Nie wiem czy w temacie już ktoś o tym wspominał. W początkowych wersjach moda było można biegać( sprint) oraz chodzić podczas kucania. Było z tym trochę problemu. Nie wiem jak rozwinęła się sprawa z tymi dwoma udogodnieniami, dlatego chciałbym zadać pytanie: czy coś jeszcze z tym będzie robione?

Offline tul

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #94 dnia: Lutego 21, 2011, 15:32:01 »
    Nie wiem czy w temacie już ktoś o tym wspominał. W początkowych wersjach moda było można biegać( sprint) oraz chodzić podczas kucania. Było z tym trochę problemu. Nie wiem jak rozwinęła się sprawa z tymi dwoma udogodnieniami, dlatego chciałbym zadać pytanie: czy coś jeszcze z tym będzie robione?
    Zarówno skradanie się jak i sprint bazowały na ręcznej zmianie pozycji gracza poprzez skrypt. Problem jest taki, że jeżeli w tej samej klatce coś trafi gracza (pocisk, miecz czy cokolwiek innego) i jednocześnie zmienimy jego pozycję, to serwer się wysypuje bez żadnego komunikatu o błędzie. Przynajmniej tak to kiedyś wyglądało. Od tego czasu pojawił się jeden patch, ale wątpię żeby coś się zmieniło w tej kwestii.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #95 dnia: Lutego 21, 2011, 15:40:58 »
     Nie da się tego obejść? Zastanawiam się jaka może być tego przyczyna- czysto teoretycznie. Jedyne co mi do głowy przychodzi to rozwiązanie na sprint. Scrypt zmieniający atrybuty postaci i jakaś animacja biegu.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #96 dnia: Lutego 21, 2011, 15:44:49 »
    Oczywiście w takiej sytuacji nie dało by się celować ani przeładowywać. ;)

Również bardzo dobry pomysł.

Cavaron: Obecnie czas ładowania jest za krótki. Mapa Lake, Polacy na jednej, Kozacy na drugiej łodzi, robimy abordaż. Fajnie, tylko że zanim się do siebie zbliżyliśmy na 5 metrów nikt już nie żył, bo oddawaliśmy po kilka salw (na odległości 15 metrów....). A pół sekundy-to nie jest dużo.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Lutego 21, 2011, 16:17:49 »
    Pół sekundy, można przeżyć, ale to i tak mało zmieni bardziej należałoby się zastanowić nad celnością broni. Na ten przykład jest jeden pistolet lub strzelba przy której możemy być w pełni rozpędzeni, celownik jak w snajperce ;]

Offline Aqshy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Lutego 21, 2011, 17:05:01 »
    Pół sekundy, można przeżyć, ale to i tak mało zmieni bardziej należałoby się zastanowić nad celnością broni. Na ten przykład jest jeden pistolet lub strzelba przy której możemy być w pełni rozpędzeni, celownik jak w snajperce ;]
    Pół sekundy jest praktycznie niezauważalne, dla porównania: (przeprowadziłem kilka testów korzystając z wolnego czasu podczas formatowania laptopa koleżanki)
    najszybszy muszkiet w WFAS - czas przeładowania - 7.59 s najwolniejszy - 9.53 s
    najszybszy muszkiet w M&M - 13.35 s
    najszybszy pistolet w WFAS - 4.47 s(!)
    najszybszy pistolet w M&M - 7.82 s
    celownik w WFAS - http://img291.imageshack.us/i/mb1g.jpg/
    celownik w M&M - http://img28.imageshack.us/i/mb1ys.jpg/
    Nie zrobiłem porównania celowników pistoletów, gdzie różnica jest znacznie większa niż w przypadku muszkietów, (zwłaszcza w czasie jazdy konnej pistolety w WFAS są nadzwyczaj celne nawet w pełnym galopie) widać jednak, że broń palna w WFAS przypomina bardziej snajperki niż XVII - wieczne, stosunkowo niecelne egzemplarze.
    Te różnice + możliwość przeładowywania broni krótkiej w czasie jazdy konnej wpływają w znaczny sposób na charakter moda (więcej strzelania niż walki wręcz);
    co do przeładowywania pistoletów podczas jazdy konnej myślę że umożliwienie tego tylko podczas ''postoju'' byłoby dobrym rozwiązaniem, dzięki temu po pierwszych wystrzałach gracz zostałby postawiony przed wyborem: zatrzymać się i ryzykować usieczenie przez przeciwnika, czy też walczyć wręcz, co według mnie wpłynęłoby pozytywnie na przebieg bitew.

Edit: celownik pistoletu w pełnym galopie M&M: http://img340.imageshack.us/i/mb1cc.jpg/ i WFAS: http://img248.imageshack.us/i/mb2tx.jpg/

pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 17:23:56 wysłana przez Aqshy »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #99 dnia: Lutego 21, 2011, 17:23:36 »
    Te pół sekundy dotyczyło trwania animacji. Dla pistoletów było to wcześniej 2s, dla muszkietów 3s. Realny czas ładowania zwiększy się więc o jakąś 1s dla najszybszej broni strzeleckiej, dla tych wolniejszy będzie to jeszcze więcej...

Ładowanie pistoletu na koniu w czasie postoju... Sęk w tym, że nie da się tego zrobić żadnym prostym sposobem. Trzeba główkować i próbować napisać jakiś sensowny skrypt. Problemem jest tutaj sprawdzanie, czy gracz przeładowuje broń, bowiem nie ma takiej funkcji, a operacja sprawdzania aktualnej animacji nie działa zbyt dobrze (przynajmniej z tego co testowałem).

Spróbuję dzisiaj jeszcze raz z tym sprawdzaniem animacji gracza, ale jeśli to nie zadziała, to nawet nie będę tacił czasu na dalsze główkowanie.

Offline Aqshy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Lutego 21, 2011, 17:35:09 »
    Te pół sekundy dotyczyło trwania animacji. Dla pistoletów było to wcześniej 2s, dla muszkietów 3s. Realny czas ładowania zwiększy się więc o jakąś 1s dla najszybszej broni strzeleckiej, dla tych wolniejszy będzie to jeszcze więcej...

Ładowanie pistoletu na koniu w czasie postoju... Sęk w tym, że nie da się tego zrobić żadnym prostym sposobem. Trzeba główkować i próbować napisać jakiś sensowny skrypt. Problemem jest tutaj sprawdzanie, czy gracz przeładowuje broń, bowiem nie ma takiej funkcji, a operacja sprawdzania aktualnej animacji nie działa zbyt dobrze (przynajmniej z tego co testowałem).

Spróbuję dzisiaj jeszcze raz z tym sprawdzaniem animacji gracza, ale jeśli to nie zadziała, to nawet nie będę tacił czasu na dalsze główkowanie.
    Podejrzewałem, że ładowanie tylko w czasie postoju może być kłopotliwe, może warto więc zastanowić się nad wariantem z M&M (tylko po zejściu z konia), wiem że nie jest to idealne rozwiązanie, ale nie jest nim także ładowanie w pełnym galopie.
    Jeżeli opcja przeładowania w czasie jazdy zostanie w modzie, byłaby możliwość zróżnicowania czasu ładowania od prędkości z jaką porusza się koń?
    A i jeszcze jeżeli chodzi o czas przeładowywania muszkietów, z tego co wiem to 15 s jest znakomitym czasem(przeciętnie byłoby to raczej ok. 30 s), tak więc osoby narzekające na "powolne przeładowywanie' w M&M mogą zobaczyć, że czas potrzebny został i tak odrobinę skrócony na potrzeby moda.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 17:50:53 wysłana przez Aqshy »

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #101 dnia: Lutego 21, 2011, 18:48:10 »
    A uwzględniłeś w tym wszystkim tatarów strzelających z łuku w pełnym galopie, ich nie ma w M&M za to są w WFAS. Jak Polak będzie ładował broń Tatar go ustrzeli, nawet będzie mógł stanąć bo zejśćie i wejśćie na konia też zajmuje trochę czasu. Ta twoja propozycja nic nie zmieni jedynie osłabi możliwości strzeleckie polskiej jazdy.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Aqshy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Lutego 21, 2011, 19:04:20 »
    A uwzględniłeś w tym wszystkim tatarów strzelających z łuku w pełnym galopie, ich nie ma w M&M za to są w WFAS. Jak Polak będzie ładował broń Tatar go ustrzeli, nawet będzie mógł stanąć bo zejśćie i wejśćie na konia też zajmuje trochę czasu. Ta twoja propozycja nic nie zmieni jedynie osłabi możliwości strzeleckie polskiej jazdy.
    Łuki można zbalansować na parę sposobów np.: zmniejszając poziom horse archery(mniejsza celność podczas jazdy), zmniejszając wpf łuczników (mniejsza celność i obrażenia), zmieniając rodzaj zadawanych obrażeń (z przebijających na cięte lub dowolny mix obydwu), czy też wreszcie zmieniając animację (mniejsza szybkość), nie wspominając oczywiście o drobniejszych, pośrednich poprawkach jak np. ilość strzał w kołczanie czy umiejętności jeździeckie konnych łuczników, które to czynniki również mają wpływ na ich efektywność, w każdym razie możliwości jest multum, wystarczy tylko wybrać odpowiednie i wszystko razem dopasować.

Aktualne przeładowywanie podczas jazdy jest też "przegięte" jeżeli chodzi o walkę konny vs piechota, walcząc z 1 piechociarzem w otwartym polu jestem w stanie, dysponując pistoletem i szablą na koniu, uniemożliwić podjęcie jakiejkolwiek akcji przez przeciwnika może poza próbą ucieczki w stronę jakichś zabudowań, wszystko to umożliwia przeładowywanie podczas jazdy konnej, podczas gdy wszelkie próby przeciwnika mogą zostać przerwane przeze mnie poprzez ''potrącenie go''.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2011, 19:24:07 wysłana przez Aqshy »

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Lutego 21, 2011, 19:36:32 »
    Czasy ładowania są dobre, rozgrywka jest płynna i taka powinna pozostać, a po Twoich wypowiedziach mogę stwierdzić, że najzwyczajniej w świecie grałeś dużo w mm i teraz na siłę próbujesz przenieść jego mechanikę do WFaS'a.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #104 dnia: Lutego 21, 2011, 19:38:39 »
    To może lepiej zamiast usuwać przeładowywanie, to zrobić coś, by potrącenie nie przerywało wykonywanej czynności. Bo w rzeczywistości jak ktoś przeładowywał broń i został szturchnięty przez kogoś, to nie musiał zaczynać od nowa. W końcu ładunek i proch nagle nie wypadały z lufy.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"