Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki  (Przeczytany 108430 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki
    « Odpowiedź #75 dnia: Lutego 10, 2011, 14:31:58 »
    Wyeliminować możliwość skakania lub rozwiązać to w taki sposób by skakanie nie było formą walki, czyli by służyło tylo do wskakiwania np.na skrzynie, murki. W czasie bitew wszystko jedno czy to średniowiecze, siedemnasty wiek czy druga wojna światowa żołnierze nie skakali jak żabki by uniknąć pocisków czy ostrza miecza. Zlikwidować możliwość noszenia dwóch tarcz, wątpię by żołnierze w rzeczywistości chodzili z dwoma tarczami, może jakieś sporadyczne przypadki się zdarzały ale raczej to nie była reguła a w Warbandzie jest.
    Jeśli zablokujemy skakanie to postać nie zeskoczy z tratwy na drugi brzeg i ogólnie nie będzie mogła przeskakiwać małych przeszkód. Nie wiem czy to dobre wyjście...

Zlikwidowanie noszenia dwóch tarcz jest, ok, ale z racji że tarcz jest bardzo mało w grze(mało jednostek może je posiadać) to raczej nie jest to w tej chwili zbyt duży problem, a jeśli będzie się coś takiego pojawiało to dopiero pomyślimy. Poza tym z racji że jest mało slotów(jak na epokę) to raczej mało kto pokusi się o dwie tarcze. Dlatego że je osłabiliśmy i dlatego że gracz raczej nie zrezygnuje z amunicji lub broni białej dla drugiej tarczy. Oczywiście trafi się jakiś przypadek, no ale mam nadzieje że sporadycznie...

Pozdrawiam.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #76 dnia: Lutego 10, 2011, 15:10:52 »
    Tarcze są gówniane, ja nigdy żadnej nie biorę, bo po co mi coś, co daje osłonę przed 1 strzałem/3 ciosami miecza? Branie już jednej to marnowanie slota, branie 2-zakrawa na głupotę ;> A z tym skakaniem, nigdy nie widziałem, by w WFaS ktoś skakał w walce, w Native zdarza się, ale też rzadko, bardzo rzadko.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #77 dnia: Lutego 10, 2011, 16:25:41 »
    Co do nowych trybów gry, to myślałem o czymś w stylu "Atak na tobor". Na mapie ustawiona jest kolumna wozów (mogłyby się poruszać). Celem jednej ze stron jest podchodzenie do wozów i kradzież ich zawartości i dowiezienie jej do specjalnego punktu na mapie (ew. można to zmienić na niszczenie wozów). Druga strona musi bronić dobytku. Atakujący nie mielyby respa, obrańcy odradzaliby się tylko co określony czas (np. 2 minuty, wszyscy naraz), lub w sytuacji gdy na polu bitwy zostałoby tylko 10% z nich (można zmienić te procenty). Gra kończyłaby się po określonym czasie, gdy wszyscy atakujący zostaną pokonani, lub gdy wozy dotrą do końca planszy.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #78 dnia: Lutego 10, 2011, 17:57:48 »
    Całkowite zablokowanie skoków to jest jeden ze sposobów ale zapewne nie jedyny. Można by zrobić tak że postać nie może skakać ale jak podchodzi pod przeszkodę przez którą powinna przeszkoczyć lub wskoczyć to robi to automatycznie wystarczy by gracz szedł naprzód lub robi to ręcznie jak pojawi sie ikona że może przeskoczyć.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Lutego 10, 2011, 17:58:49 »
    Dużo pracy, a skakanie nie jest żadnym problemem, więc jak dla mnie- bez sensu.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Zardes

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Do zobaczenia.
      • Profil Youtube - MrZardes
    « Odpowiedź #80 dnia: Lutego 10, 2011, 18:14:07 »
    Co do nowych trybów gry, to myślałem o czymś w stylu "Atak na tobor". Na mapie ustawiona jest kolumna wozów (mogłyby się poruszać). Celem jednej ze stron jest podchodzenie do wozów i kradzież ich zawartości i dowiezienie jej do specjalnego punktu na mapie (ew. można to zmienić na niszczenie wozów). Druga strona musi bronić dobytku. Atakujący nie mielyby respa, obrańcy odradzaliby się tylko co określony czas (np. 2 minuty, wszyscy naraz), lub w sytuacji gdy na polu bitwy zostałoby tylko 10% z nich (można zmienić te procenty). Gra kończyłaby się po określonym czasie, gdy wszyscy atakujący zostaną pokonani, lub gdy wozy dotrą do końca planszy.

Dlaczego atakujący nie mogą mieć respa? Wg mnie oni bardziej mają pod górkę... zabrać i do tego jeszcze dopiec do określonego celu, ja bym chyba nawet nie dobiegł, aby zabrać to coś z tego wozu...
    A co wy na eskortę? W tym przypadku jakiś szlachcic bądź nawet król, wiem, że jest to dość pospolity rodzaj rozgrywki, ale za to bardzo wciągający i wątpię, aby szybko się znudził. Nie jestem w stanie powiedzieć, czy da się wg to zrobić... kompletnie nie znam się na modowaniu, ale uważam, że nie jednego ten tryb zachęci do gry oraz do współpracy na polu bitwy a chyba właśnie o to chodzi.

Choć bardzo dobry pomysł dał Hofiko, który jakoś tam popieram. Co do długości rozgrywki, jakoby, że atakujący mają za zadanie zabić "kogoś", niech broniący mają też zadanie, aby zabić określoną liczbę przeciwników - ograniczymy kampienie itp. rzeczy. Czyli runda kończy się wtedy, kiedy atakujący zabiją "tego kogoś" lub broniący zabiją określoną liczbę atakujących (do określenia-30-40). Jeśli ktoś nie rozumie o co mi chodzi niech pogra w "Gorączkę" BFbc2. : )
    « Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2011, 18:28:22 wysłana przez Zardes »

http://www.youtube.com/watch?v=bdaQ5nPV_zM     -=| Trailer The Deluge|=-

http://www.youtube.com/watch?v=z1s2jrmx3KY      -=| Bitwa pod Kircholmem |=-

http://www.youtube.com/watch?v=8VSOdp_rt2I      -=| Bitwa pod Tczewem |=-

https://www.youtube.com/watch?v=hZxB9WPkjzw    -=| Prezentacja wersji v0.8 |=-

https://www.youtube.com/watch?v=FQu4yEVL1Jg    -=| Prezentacja wersji v0.9 |=-

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Lutego 16, 2011, 09:50:25 »
    No dobrze, wypowiedziało się paru graczy, a co na to milczący twórcy?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2011, 01:49:00 wysłana przez Hofiko »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #82 dnia: Lutego 19, 2011, 02:50:54 »
    No dobrze, wypowiedziało się paru graczy, a co na to milczący twórcy?
    Pracujemy...
    Pozdrawiam.

Offline jabko

• Użytkownik
    • Piwa: 0
      • MyYouTube
    « Odpowiedź #83 dnia: Lutego 19, 2011, 16:28:35 »
    Priorytetem teraz powinno być naprawienie crashów, a nie dodawanie nowych ulepszeń, jeśli i tak nie da się grać.

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Lutego 19, 2011, 17:52:48 »
    Mi jeszcze nigdy nie wykrashowało O.o ;d
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline Araden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Lutego 20, 2011, 14:35:56 »
    Widać że nikt na to nie zwraca uwagi, a mnie to dziwi że osoba ładująca pistolet lub z niego celująca porusza się z tą samą prędkością co osoba która tylko idzie. Ładowanie i celowanie powinno spowalniać pieszy ruch.
    Druga sprawa to zasięg pistoletu, mam wrażenie że jest podobny do muszkietu a powinien raczej być mniejszy.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #86 dnia: Lutego 20, 2011, 16:07:07 »
    Uwierz, jest mniejszy ;)
    Próbowałem strzelać z pistoletu na mapie island, i najwyżej to możesz trafić w łódkę na wodzie (a i to wymaga sporo umiejętności i szczęścia). Z muszkietu, z kolei możesz trafić nawet osobę na przeciwległym brzegu.

Offline Aqshy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Lutego 20, 2011, 16:55:30 »
    Osobiście sugerowałbym osłabienie broni palnej, w porównaniu do np. M&M jest ona celniejsza oraz szybsza przy przeładowywaniu, nie wspominając nawet o możliwości przeładowywania podczas jazdy konnej (w M&M trzeba zsiąść z konia), wtedy większego znaczenia nabrałyby np. 2 pistolety rajtara, w obecnej sytuacji gra momentami przypomina strzelankę z rozbudowanym systemem walki wręcz, który przez większość czasu nie jest wykorzystywany; moje sugestie co do broni palnej:
    1) wydłużenie czasu potrzebnego na przeładowanie ( z pobieżnych obserwacji przeładowywanie jest o ok. 40% procent szybsze niż w modzie M&M)
    2) zmniejszenie celności
    3) uniemożliwienie przeładowywania broni palnej podczas jazdy konnej
    Zanim zostanę posądzony o bycie fanem M&M muszę dodać iż obecnie praktycznie nie gram w tego moda, ponieważ nie pociąga mnie okres historyczny w jakim jest on umiejscowiony, dziwi mnie tylko trochę fakt, że w M&M, modzie o tematyce XIX - wiecznej odbywa się więcej walki "wręcz" niż w WFAS, trochę szkoda ponieważ wg. mnie jest to najmocniejsza strona mount&blade.

pozdrawiam

Offline Zagiel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Lutego 20, 2011, 18:18:31 »
    Ja natomiast nie chciałbym osłabiania broni palnej, bardzo mi się podobają obecne rozwiązania. W M&M właśnie to co kolega wyżej wymienił najbardziej mnie denerwuje, pozatym M&M to inny mod o innej tematyce jak by wszystkie mody były podobne z podobną mechaniką szybko by się nudziły.  Uważam też że na chwilę obecną nie ma sensu wymyślać zbyt wielu nowych rzeczy, trybów itp., twórcy powinni przede wszystkim kończyć to co już zaczeli robić oraz jak najszybciej poprawić najbardziej irytujące błędy bo inaczej ten mod bedzie wiecznie w produkcji.

Offline Araden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Lutego 20, 2011, 18:26:05 »
    To co dla ciebie jest zaletą w M&M dla mnie jest wadą. Mnie to właśnie wkurza że na deathmatchu praktycznie nie ma strzelania bo nie dość że jest długie ładowanie to prędzej bagnetem trafisz niż pociskiem. Jeśli chodzi o przeładowywanie broni na koniu to w przypadku muszkietu mógłbym się zgodzić, nie jestem pewny czy z muszkietów strzelano na koniu. Dragoni bo to oni głównie pewnie mieli muszkiety nie byli typową kawalerią raczej to była konna piechota, czyli mogli walczyć jak typowa kawaleria lub jak piechota i wtedy mogli używać muszkietów. Ja w WFAS jeszcze za krótko gram ale za to w Dzikich Polach już trochę grałem i mogę zapewnić że walki wręcz są często, na ogół piechociarze i kawalerzyści masakrują strzelców których na ogół jest więcej. W tym modzie będzie podobnie ale dopiero jak się zapełni serwer.

Próbowałem strzelać z pistoletu na mapie island, i najwyżej to możesz trafić w łódkę na wodzie (a i to wymaga sporo umiejętności i szczęścia). Z muszkietu, z kolei możesz trafić nawet osobę na przeciwległym brzegu.
    Nie widziałem jeszcze tej mapy więc nie wiem jakiej jest wielkości, ale jak różnica w zasięgu będzie widoczna dopiero na bardzo dużych odległościach to pistolet ma zdecydowanie więcej zalet i mniej wad niż muszkiet.