Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 382494 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2790 dnia: Lutego 25, 2016, 22:31:53 »
    Ciężko jest czytać to co tu piszecie.
    Broń palna jest idealna, wiadomo że strzał z 20-30m w ruchomy cel ma małą szansę na trafienie w cel przy obecnej celności, jednak z 5-10m strzał w konnego szarżującego na nas jest praktycznie w 90% celny. Co jest jak najbardziej zbalansowane.
    75% graczy bierze konnych? Zazwyczaj na serwerze znajduje się około 20 osób, na mapach takich jak uliczki czy włoski kanał w najlepszym wypadku jest 2-3 konnych ale zdarza się że po prostu nie ma konnych na tak ciasnych mapach. Na mapach otwartych takich jak południowy step, wagenburg itp. konnych jest od 5 do 12 zazwyczaj. Na normalnych mapach takich jak złote łany, inn itp. to konnych jest zazwyczaj od 5-8.
    Wracając do biednej piechoty.
    Cały czas wszyscy płaczą że piechota nie ma szans w starciu z WIELKIMI RYCERZAMI SARMACJI, czyli największa głupota jaką słyszałem.
    Na randomowej bitwie piechota zapomina o pikach. Wszyscy sobie latają z jakimiś muszkietami, 2h, tarczami a na 20 osób zazwyczaj pikę ma od 2-6 osób, a potem płaczą że dostają łomot od kilku kawalerów. Sam muszkiet jest śmiercionośną bronią na bliski dystans, ale jak ktoś potrafi dobrze strzelać to może być też na daleki, jednak po wystrzale muszkieter który nie trafił z daleka w konnego jest praktycznie bezbronny, jednak gdy w pobliżu jest pikinier od razu staje się bezpieczny.
    Najlepszym dowodem na skuteczność piechoty w starciu z kawalerią są kozacy którzy praktycznie w ogóle nie posiadają kawalerii a dzięki swojej celności i posiadaniu pistoletów, noży do rzucania i pistoletów potrafią pozamiatać grupę konnych.

Połączenie muszkietu i piki jest połączeniem które potrafi rozwalić każdego konnego, można to zobaczyć chociażby na meczach/sparingach, ciężko jednak zobaczyć dobrą współpracę na randomowej bitwie. Wiadomo, ciężko jest walczyć z kilkoma zgranymi i wyskilowanymi konnymi, ale to już jest kwestia współpracy i skila kto wygra.

A konny łucznik dostaje zazwyczaj wpierdziel od zapuszkowanego rajtara który potrafi strzelać z pufferów, małomobilny niezapuszkowany rajtar owszem pada na 2-3 strzały, jednak zapuszkowany ritter potrafi wytrzymać dobrych 4-6 strzał co wystarczy aby pozamiatać konnego łucznika, lub aby przeżyć i podprowadzić go pod naszą piechotę albo inną kawalerię która go skutecznie skontruje.

Ja osobiście nie zauważyłem po dużej ilości eventów, meczy i randomowych bitew aby Niemcy czy Szwedzi przegrywali z kebabami, przede wszystkim z uwagi na znacznie skuteczniejszą piechotę która znakomicie kontruje turecką kawalerię. Sam Rajtar w walce wręcz ma małe znacznie mniejsze szanse z zapuszkowanym spahisem z koncerzem jednak jeden celny strzał z pistoletu powinien wystarczyć. ;)

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2791 dnia: Lutego 26, 2016, 14:12:15 »
    Wszystko pięknie, ale jeśli piechota się zbierze, ma muszkiety i piki, to wciąż mocno obrywa od konnych łuczników, jeżeli nie posiada wsparcia kirasjerów, a zazwyczaj tak jest. Więc
    w rezultacie, aby pokonać paru randomów z łukami, potrzeba dobrej współpracy muszkieterów, pikinierów oraz kirasjerów, co niestety nie jest możliwe poza eventem (a i tam też nie zawsze).
    Kiedy na przykład gra się Niemcy vs Szwecja, to balans jest super, ale przy innych frakcjach, które mają łuki (a one stanowią przecież 2/3 frakcji) lekka jazda zmiata piechotę z powierzchni ziemi, nawet ściśle trzymającą się grupkę, powiedzmy, 5 graczy, z których 2 ma piki, a 3 muszkiety.
    A nawet jeśli taka formacja przetrwa lawinę strzał lekkiej jazdy, to zawsze przyjdzie jakiś knur, rzuci w nich granat i będzie się cieszył, że rozbił wrogą formację :v
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #2792 dnia: Lutego 26, 2016, 14:31:48 »
    Zawsze można kampić z muszkietami, a paradoksalnie łuki mają mniejszą celność niż muszkiety, a kolejną przewagą muszkietów nad łukami jest przebijanie ścian i obiektów. Ponadto do deluga doszedł wynalazek nejtiwów znany jako tarcza. Osobiście jakoś nie zauważyłem żeby konni łucznicy zamiatali pole bitwy, jedynie zauważyłem że "troloują" piechotę, jednak zazwyczaj jeden celny strzał z muszkietu wystarczy. Poza tym zawsze można próbować kręcić się w kółko i robić dzikie uniki. Lub po prostu się schować gdzieś gdzie kawaler nas nie dosięgnie.
    Inna sprawa na otwartych mapach gdzie jesteśmy praktycznie sami, bo faktycznie jeżeli nie trafimy pierwszym strzałem a konny łucznik cały czas nas męczy to jest faktyczni ciężko, ale ogółem każdy konny z piechurem w 1 vs 1  na delugu wygrywa (no chyba że piechur ma halabardę/pikę ale nie zawsze bo dobry kawalerzysta potrafi wymanewrować pikiniera lub po prostu zablokować).

Szczerze mówiąc konny łucznik jest dobry tylko w 1 vs 1 jeżeli ma turbo szybkiego konia. Chociaż nie zawsze bo w pełnym galopie ciężko jest trafić w drugiego konnego który też jedzie w pełnym galopie, a prędzej czy później będzie zmuszony zwolnieć lub najzwyczajniej się zablokuje o coś. W walkach kilku na kilku konnych sami konni łucznicy dostają srogiego łupnia od ciężkiej lub zróżnicowanej kawalerii, konni łucznicy nadają się idealnie na wsparcie dla ciężkiej kawalerii jednak sami w sobie nie są jakoś wybitnie mocni.

Osobiście jedyne zmiany jakie proponowałbym w następnym patchu to zmniejszyć trochę ilość HP koni, i  byłbym za przywróceniem opcji potrącania koniem swoich (o ile jest to możliwe bez WSE). Strasznie wnerwiającej jest jak chcemy wbić się w przeciwnika, ale jakiś retard z piechoty blokuje nas w skutek czego zazwyczaj umieramy bo konie w delugu zbyt wolno się rozpędzają.

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #2793 dnia: Lutego 26, 2016, 14:47:14 »
    Właśnie łuk ma gorszą celność, ale za to jakieś 8 razy większą szybkostrzelność :p
    A konni łucznicy mają to do siebie, że mogą do woli nękać piechotę, a kiedy widzą atakujących ich kirasjerów to zwyczajnie zwiewają, przy okazji bombardując ich łukami. Jeśli nie zwiększać celności broni palnej, to chociaż zmniejszyć ją łukom.
    Osobiście jedyne zmiany jakie proponowałbym w następnym patchu to zmniejszyć trochę ilość HP koni
    Raczej nie, jednym strzałem z muszkietu na krótki dystans można powalić nawet ciężkiego konia. Zakładając, że trafisz :v
    i  byłbym za przywróceniem opcji potrącania koniem swoich (o ile jest to możliwe bez WSE)
    Niestety nie jest to możliwe bez WSE.

Offline Czeremis

• Użytkownik
    • Piwa: 81
    « Odpowiedź #2794 dnia: Lutego 26, 2016, 18:20:33 »
    A może ja jako przedstawiciel konnych powinienem zażądać zwiększenia wytrzymałości i zwrotności koni, a w ogóle to też znerfienia broni palnej, bo na zamkniętych mapach kawaleria nie ma szans z uzbrojoną po zęby OP piechotą...?
    Pogódźcie się z faktem, że tam, gdzie kawaleria mogła manewrować, tam zawsze znacznie górowała nad piechotą nieważne jak zorganizowaną, koniec. Jeżeli chcesz grać piechurem na otwartej mapie to licz się z tym, że albo znajdziesz jakąś osłonę, albo zostaniesz rozjechany/rozstrzelany. Zmienianie takiego stanu rzeczy na siłę jest zupełnie nierealistyczne i też niepotrzebne dla rozgrywki - są miejsca, gdzie piechur poradzi sobie z kawalerzystą i są miejsca gdzie nie ma z nim szans, takie życie.
    Balans polega na dostosowaniu stylu gry do warunków, a nie zrównywaniu wszystkich
    Vid Breitenfeld vi togo Pappenheim i vår famn;
    vi skrefvo på Kronenbergs brynja vårt namn;
    vi svedde grått skägg för Tilly vid Lech;
    vi blödde med kungsblod vid Lützens häck.  

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #2795 dnia: Lutego 26, 2016, 19:33:37 »
    Co nie zmienia faktu, że łuki są zbyt dobre. Mówię, nawet na otwartej mapie dobrze zorganizowana piechota jako tako radzi sobie z jazdą taką jak rajtaria czy nawet kirasjerzy, ale gdy na polu bitwy są łuki, to zawsze górują nad bronią palną. Na zamkniętych mapach też.

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #2796 dnia: Lutego 26, 2016, 20:52:27 »
    Co nie zmienia faktu, że łuki są zbyt dobre.

Gdy ci smutno, gdy ci źle. Zainwestuj w tarcze.

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2016, 21:33:33 wysłana przez Rivet »

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #2797 dnia: Lutego 26, 2016, 23:09:08 »
    Wiem, to działa. Ale jednak dla odmiany miło by było postrzelać z muszkietu, a jednocześnie nie umrzeć po kilku sekundach ostrzału konnych łuczników. No nic, idę grać w Deluge. Zgadnijcie, jaką klasę wezmę >:(

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #2798 dnia: Lutego 27, 2016, 00:00:31 »
    te śmierdzące native'owskie 2handy, godne najczystszej pogardy i niczego więcej

Offline Wachmistrz_BambooPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #2799 dnia: Lutego 27, 2016, 04:03:55 »
    Zostawcie łuki w spokoju i tak są najbardziej znerfione ze wszystkich modów warbanda. Jeśli grasz piechotą, włącz myślenie: chowaj się, nie ruszaj w bój sam, trzymaj się blisko pikinierów, bądz cierpliwie czekaj na odpowiedni strzał, a nie jak większąsc graczy rzuca się na kawalerię na otwartym terenie. Grałem piechotą i można zebrać tą jednostką odpowiednie staty, tylko wystarczy włączyć myślenie (bez obrazy dla graczy). Najlepiej pograjcie łucznikami trochę czasu i zobaczycie ile czasu i strzał trzeba, żeby mieć tego jednego fraga.
    Armaty: można ,by zwiększyć ich zasięg obrotu odrobinę,ale na pewno nie o 360 stopni, nie chcemy tu kolejnego NW. Wystarczą alphiessy i dwuręczne miecze z Native. The Deluge ma być tym deluge ,a nie mieszanką różnych modów.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #2800 dnia: Lutego 27, 2016, 06:47:16 »
    Łucznicy konni zamiatają piechotę stojącą w otwartym polu! Olaboga, nie możliwe! Znerfmy muszkiety, bo na krakowie łucznicy konni sobie nie radzą!
    Ludzie, nie każda jednostka powinna być tak samo skuteczna w każdej sytuacji. To byłby kompletny bezsens. Piechociarz nie powinien mieć najmniejszych szans pokonać łucznika konnego w otwartym polu.(wyłączając różnice w skillu) Jeśli jako piechur znalazłeś się w takiej sytuacji to jest to Twoja własna wina i powinieneś cierpieć.

Offline Muzg

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    « Odpowiedź #2801 dnia: Lutego 27, 2016, 07:02:04 »
    Teraz już na poważnie - trzeba by pozmieniać staty/ceny koni w polszy bo na chwilę obecną część z nich jest zupełnie nieopłacalna np. dobry koń arabski u lekkiego kawalerzysty, czy silne konie husarskie u husarii.
    - Muzgu co będziemy robić dziś w nocy?
    - To samo co zawsze, spróbujemy przejąć władze nad Delugem!

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #2802 dnia: Lutego 27, 2016, 08:31:24 »
    Jak to koncert życzeń to ja sobie życzę toporków do rzucania dla kozaków, a nie jakieś sztylety.

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline JakubII

• Użytkownik
    • Piwa: 11
      • 9
    « Odpowiedź #2803 dnia: Lutego 27, 2016, 08:55:13 »
    A ja chce moździerze!
    (click to show/hide)

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #2804 dnia: Lutego 27, 2016, 10:06:12 »
    Łucznicy konni zamiatają piechotę stojącą w otwartym polu! Olaboga, nie możliwe! Znerfmy muszkiety, bo na krakowie łucznicy konni sobie nie radzą!
    Ludzie, nie każda jednostka powinna być tak samo skuteczna w każdej sytuacji. To byłby kompletny bezsens. Piechociarz nie powinien mieć najmniejszych szans pokonać łucznika konnego w otwartym polu.(wyłączając różnice w skillu) Jeśli jako piechur znalazłeś się w takiej sytuacji to jest to Twoja własna wina i powinieneś cierpieć.
    Problemem nie jest to, że łuki zmiatają piechotę na otwartym polu. Problemem jest to, że zmiatają wszystko, bo albo okrążają i ostrzeliwują, albo uciekają i ostrzeliwują. Nie ma na nich siły. Przynajmniej ja jak gram konnym łucznikiem, to idzie mi zupełnie łatwo, nie mam żadnym problemów w przeżyciu i przy okazji zabiciu paru wrogów.
    Nie zrozumcie mnie źle, lubię mechanikę Deluga, w której kawaleria wreszcie nadaje się do frontalnego ataku na wrogów ( w przeciwieństwie do innych modułów, w tym NW i Native) ale na chwilę obecną balans broń palna/łuki i oszczepy oraz piechota/jazda jest w moim odczuciu słaby. W wersji 0.8 bardziej mi przypadł do gustu.