Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381484 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2760 dnia: Września 20, 2015, 20:40:55 »
    Mi tam jedynie co przeszkadza w nowej wersji to to, że wszystkie tekstury strojów są jaśniejsze przez co czapki itp. nie pasują do strojów, więc proponuję przeteksturowanie czapeczek albo strojów. :)

Offline JakubII

• Użytkownik
    • Piwa: 11
      • 9
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2761 dnia: Września 20, 2015, 22:02:00 »
    Hetmani i generałowie mają być jednostką stricte eventową

Każda rzecz w Deluge zrobiona pod eventy to bullshit, jeżeli będziecie chcieli dodawać cokolwiek pod eventy, to warto zapytać ludzi o opinie albo chociaż samych organizatorów, bo taka niespodzianka jak nagle zepsute DM i TDM to nic fajnego. Zawsze lepiej poinformować szary bury lud Deludża o takich drastycznych zmianach.
    (click to show/hide)

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2762 dnia: Września 21, 2015, 17:00:49 »
    Łuki, pistolety i muszkiety
    Z tego, co wiem łuki nie były normalnie używaną bronią. Wiem, że jeżeli jakiś koleś nauczył się strzelać z łuku w dzieciństwie, to byłby bardziej użyteczny niż na przykład jeździec z pistoletem. Niestety w Delugu działa to na zasadzie, że każdy umie świetnie strzelać z łuku, co sprawia, że pistolety wymiękają.
    To, co jednak jest najsłabsze to muszkiety. Naprawdę nie warto ich brać, kawaleria sprawdza się znacznie lepiej. Pistolet/łuk mają lepszą celność, większą szybkostrzelność, a na dodatek pistoletem przeważnie można zabić na hita, chyba, że wróg ma ciężką zbroję.
    Zdaję sobie sprawę, iż może to i historycznie poprawne, że kawaleria jest dużo lepsza niż piechota, ale na najczęściej granych rozgrywkach randomowych prawie każdy może wziąć kawalerię. Bardzo ceniłem Deluga za balans między piechotą a kawalerią, ostatnio niestety kawaleria wydaje się być dużo lepsza.
    Prosiłbym o mocne obniżenie celności łuku, a także mniejszą ilość strzał do dyspozycji. Myślę też, że pistolet powinien być mniej celny od muszkietu, obecnie jest odwrotnie.
    Z góry dzięki
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Dawry

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    « Odpowiedź #2763 dnia: Września 21, 2015, 17:14:51 »
    Łuki są teraz w sam raz... Nie ma sensu nic nerfić. Zwłaszcza celności. Mówiłem podwyższyć celność muszkietów o 3 do 5 punktów celności i tyle...

Offline Muzg

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    « Odpowiedź #2764 dnia: Września 21, 2015, 19:11:20 »
    Zawsze lepiej poinformować szary bury lud Deludża o takich drastycznych zmianach.
    Podbijam. Nie wiem też dlaczego została wywalona mapa z 1612. Była to fajna mapka z moskiewską architekturą i zdatna do grania nawet z 20 graczami, gdzie przy innych mapach potrzeba chyba z 40.
    - Muzgu co będziemy robić dziś w nocy?
    - To samo co zawsze, spróbujemy przejąć władze nad Delugem!

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #2765 dnia: Września 21, 2015, 19:57:20 »
    Podbijam. Nie wiem też dlaczego została wywalona mapa z 1612. Była to fajna mapka z moskiewską architekturą i zdatna do grania nawet z 20 graczami, gdzie przy innych mapach potrzeba chyba z 40.

Chodzi Tobie o Moskalski Gród? Mapa była niedopracowana, niedopieszczona i brzydka. W głosowaniu w którym ludzie oceniali mapy ona otrzymała z tego co pamiętam więcej niż 90% głosów negatywnych. Respy były dziwnie ustawione. Okolice wokół samej zabudowy były tak płaskie jak klatka piersiowa dziewczyny mapmakera, który zrobił tą mapę. A trzeba przyznać, że chyba gustuje on w facetach (a już na pewno niech nie myśli o mojej siostrze). 

Offline Patrykus

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    • 14pk_Darth_Patrykus
      • Forum 14pk
    « Odpowiedź #2766 dnia: Września 22, 2015, 10:57:51 »
    To Filcu robił tę mapę? :)

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #2767 dnia: Września 25, 2015, 15:05:29 »
    Łuki są teraz w sam raz... Nie ma sensu nic nerfić. Zwłaszcza celności. Mówiłem podwyższyć celność muszkietów o 3 do 5 punktów celności i tyle...
    Ale łuki nie powinny być lepsze od muszkietów D:
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Muzg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2768 dnia: Września 25, 2015, 20:58:14 »
    Chodzi Tobie o Moskalski Gród? Mapa była niedopracowana, niedopieszczona i brzydka. W głosowaniu w którym ludzie oceniali mapy ona otrzymała z tego co pamiętam więcej niż 90% głosów negatywnych. Respy były dziwnie ustawione. Okolice wokół samej zabudowy były tak płaskie jak klatka piersiowa dziewczyny mapmakera, który zrobił tą mapę. A trzeba przyznać, że chyba gustuje on w facetach (a już na pewno niech nie myśli o mojej siostrze).
    Ból dupy bólem dupy, ale mapy mapami, a wywalona została bardzo grywalna mapa, zamiast tego są mapy niby ładne, ale nie zbyt duże typu castle of the hills, gdzie nikomu w 10 osób nie chce się czegoś takiego bronić. Lepiej zrobić małe mapki z pojedyńczymi zameczkami i wejściami do nich, by dało się na nich grać przy małej ilości osób. Na takim dworku to fajnie się gra siega nawet przy 7 osobach na stronę.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #2769 dnia: Września 25, 2015, 21:19:32 »
    Ból dupy bólem dupy, ale mapy mapami, a wywalona została bardzo grywalna mapa, zamiast tego są mapy niby ładne, ale nie zbyt duże typu castle of the hills, gdzie nikomu w 10 osób nie chce się czegoś takiego bronić. Lepiej zrobić małe mapki z pojedyńczymi zameczkami i wejściami do nich, by dało się na nich grać przy małej ilości osób. Na takim dworku to fajnie się gra siega nawet przy 7 osobach na stronę.

Podaj mi jedną grywalną mapę, która została wywalona. Wciąż mówimy o Moskalskim Grodzie? W takim razie nie mamy o czym mówić bo wyjaśniłem dokładnie dlaczego została wywalona. Jeśli próbujesz nas uświadomić, że przy 10 graczach nie da się grać np. Zbarażu czy Zamku na wzgórzu to...zapewniam Ciebie, że nie musisz tego robić. Pytanie tylko czy dla Ciebie oznacza to, że mapy, które są przeznaczone dla większej ilości osób powinny zostać wywalone? Wyjaśnij mi bo nie do końca rozumiem o co Tobie chodzi.

I wsadź sobie gdzieś głęboko teksty o "bólu dupy". Sam będziesz wiedział najlepiej gdzie Ci będzie pasowało;)

Offline DonKiszon

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2770 dnia: Września 29, 2015, 07:22:51 »
    A może tak dodać kozaków rejestrowych do RON? W końcu byli oni całkiem liczną częścią armii.

Offline Muzg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2771 dnia: Września 29, 2015, 17:15:27 »
    A może tak dodać kozaków rejestrowych do RON? W końcu byli oni całkiem liczną częścią armii.
    Problem w tym, że akcja gry rozgrywa się gdzieś tak po 1655, kiedy to już prawie wszyscy kozacy walczą w powstaniu i stanowili wówczas bardzo niewielkie siły w RON. To tak historycznie, teraz zaś gameplay: trzeba by wywalić jakaś jednostkę i zamiast niej dodać kozaków, a to raczej nie wchodzi w grę.

Offline Hendryk

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    « Odpowiedź #2772 dnia: Września 30, 2015, 10:26:43 »
    Jak dla mnie, to pomysł dodawanie jednostek kozackich w np. Rzeczypospolitej nie ma sensu, bo skoro jest frakcja typowo kozacka to po grzyba dawać to do innych frakcji, a wtedy frakcje tracą swój charakter!

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    « Odpowiedź #2773 dnia: Września 30, 2015, 12:52:21 »
    Jak ktoś chce grać kozakami po stronie Rzeczypospolitej, to wystarczy ustawić bitwę z podwójnymi frakcjami ;)

Offline JakubII

• Użytkownik
    • Piwa: 11
      • 9
    « Odpowiedź #2774 dnia: Października 13, 2015, 17:07:23 »
    Więcej piórków do magierków!
    (click to show/hide)