Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381643 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2730 dnia: Września 01, 2015, 15:10:20 »
    Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi z obrażeniami ciętymi od pchnięcia? Zdaję sobie sprawe, że chodzi o balans, ale jak obrażenia pierce go zaburzały?
    (click to show/hide)

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2731 dnia: Września 01, 2015, 15:25:54 »
    Berdysze które będą mogły pchać, to dobra broń 1v1. Według mnie tylko najmniejszy berdysz powinien mieć taką opcję.

Jeśli złamany koncerz będzie mógł uderzać na boki będzie świetnie, ale obrażenia kłute z pchnięcia to chyba podstawa, to samo jeśli chodzi o szable. Dla słabszych szabli to najlepszy sposób by uderzyć gdy nie jest się w stanie uzyskać dobrego kąta by broń się nie odbiła od zbroi.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2732 dnia: Września 01, 2015, 16:56:01 »
    Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi z obrażeniami ciętymi od pchnięcia? Zdaję sobie sprawe, że chodzi o balans, ale jak obrażenia pierce go zaburzały?

Chodzi o to by pozostawić ten typ obrażeń broni, która rzeczywiście takie właściwości miała. Np nadziak czy koncerz.
    Uważam że w grze gdzie tych pancerzy jest raczej mało, można sobie pozwolić na takie podejście.

Berdysze które będą mogły pchać, to dobra broń 1v1. Według mnie tylko najmniejszy berdysz powinien mieć taką opcję.

Jeśli złamany koncerz będzie mógł uderzać na boki będzie świetnie, ale obrażenia kłute z pchnięcia to chyba podstawa, to samo jeśli chodzi o szable. Dla słabszych szabli to najlepszy sposób by uderzyć gdy nie jest się w stanie uzyskać dobrego kąta by broń się nie odbiła od zbroi.

Zobaczymy co z tymi berdyszami jak do nich usiądę...

Co do koncerzy to nie widzę problemu żeby dało się nimi machać, zastanawiam się nad tymi pchnięciami, tzn nie ma problemu by były, tylko jaki typ obrażeń...
    Realnie patrząc to raczej obuchowy, cięty na pewno nie, pozostaje jeszcze jakieś pośrednie podejście do tego i można dać jakąś namiastkę obrażeń przebijających.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #2733 dnia: Września 01, 2015, 17:09:07 »
    Jak dla mnie to wprowadzanie do złamanego koncerza uderzeń bocznych jest bezsensowne, raczej nikt nie bierze koncerza jako jedyną broń białą, a jak koncerz nam się złamie to od razu go wyrzucamy. Więc czy jest w ogóle sens żeby się trudzić z wymyślaniem wariantów dla złamanego koncerza?

Jeżeli już tak bardzo zależy wam na wprowadzeniu tych bocznych ataków to proponuję żeby były to obuchy.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #2734 dnia: Września 01, 2015, 17:18:43 »
    Złamany koncerz nikomu nic by nie zrobił. Równie dobrze mógłbyś machać rurką PVC co złamanym koncerzem i efekt pewnie byłby podobny. Taki złamany koncerz jest po prostu zbyt lekki i by zadać sensowne obrażenia obuchowe. Obuszki działają, ponieważ to, czego nie zrobią cięciem nadrabiają energią kinetyczną skupioną na małej powierzchni. złamany koncerz miałby jej bardzo niewiele z racji swojej małej wagi i złego wyważenia.

EDIT: Chciałbym zapytać się drogiego community o wasze doświadczenie z muszkietami na obecnej wersji.
    Czy sądzicie, że są zbyt niecelne? Czy uważacie, że zadają za małe obrażenia? Jak często zdarza wam się trafić wroga w pancerzu lub bez i go tym strzałem nie zabić? Słysze głosy, że po patchu muszkiety często nie zabijają jednym strzałem, chociaż sam tego jakoś nie odczułem. jakie jest wasze zdanie? Proszę się wypowiedzieć, jest to ważna sprawa i przydałaby się opinia większej ilości ludzi.
    « Ostatnia zmiana: Września 01, 2015, 18:29:19 wysłana przez EMOsek »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2735 dnia: Września 01, 2015, 19:53:11 »
    Ja mam z kolei inne pytanie do community, zanim je zadam napiszę dlaczego.

Po nowym pathu mam wrażenie że weterani wymiatają, a reszta jest raczej mięsem armatnim do nabijania fragów. Świetnie się ogląda jak ktoś wyskilowany ogarnia 3 kolesi, ale już gorzej się gra(takim trzem kolesiom).
    Nie ma tu miejsca na wykorzystanie sytuacji, bo przeważnie ten wyskilowany ma szansę oddać i wygrać. Może to i sprawiedliwe, ale z drugiej strony trochę mało atrakcyjne dla tych nowych graczy, albo tych ze słabszym manualem.
    Obawiam się czy zaraz nie będzie tak że w moda będą grali tylko i wyłącznie bywalcy TD, a nowi będą szybko odrzucać tego moda jako zbyt trudnego.
    Nie chcę tutaj też obniżać znaczenia bywalców, bez Was modyfikacja nie żyła by tak długo, po prostu szukam jakiegoś złotego środka, aby rozwiązać problem, który moim zdaniem istnieje i jest realnym zagrożeniem dla modyfikacji.

Dlatego też zastanawiam się czy nie wyrównać bardziej szansy, i tutaj pytanie:

Co sadzicie o podniesieniu obrażeń broni ogólnie o załóżmy jakieś 15-20%? Sugestia nie dotyczy broni przebijającej jak nadziak czy koncerze, oraz broni palnej( ten temat poruszył już Askorti i potraktujmy go oddzielnie).

Od razu piszę że nie mam zamiaru podnosić obrażeń na własną rękę, chcę najpierw wysłuchać Was graczy.
    Być może to co piszę jest tylko jakimś majaczeniem kiepsko śpiącego ojca ;).

Zapraszam do dyskusji.

Offline Dawry

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    « Odpowiedź #2736 dnia: Września 01, 2015, 20:36:09 »
    Absolutne nie.
    Można podnieść za to celność broni palnej o połowę tego co zostało odjęte wraz z 0.93.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2737 dnia: Września 01, 2015, 20:37:24 »
    Koncerz łamie się tak często, że czasem zdarza się nie zdąrzyć dobyć drugiej broni białej. Gdyby ataki boczne i górny były możliwa, można by było się przynajmniej obronić na tyle długo by znaleźć chwilę na dobycie ostrza.

Wygrywanie 1v3 to chyba norma dla Warbanda, gdzie ilość nie zawsze znaczy jakość. Po prawdzie wszyscy tu linczują Nativa, jednak tam pod tym względem jest jeszcze lepiej, bo samemu można ugrać znacznie więcej. Tutaj jest mimo wszystko trudniej wygrać z grupą przeciwników. Szansa na zastrzelenie ponieważ nie masz tarczy, ograniczenie mobilności w walce, wolniejsze ataki (co wbrew pozorom daje przewagę gangującym a nie gangowanemu), inna przebijalność pancerzy które są dostępne już od początku, mniej tricków z jakich można skorzystać.
    Mod pod tym względem jest znacznie realniejszy, a jednocześnie nadal ma bardzo interesujący gameplay. Można pokąbinować ze zwiększaniem obrażeń, nerf broni palnej to już osłabienie dla osób nowych z modem, które raczej zaczęłyby od zastrzelenia prosa niż próby z nim 1v1. Jednak TD i tak jest już dość noob newcomer friendly. Moim zdaniem obrażenia są OK, może jeszcze lekkie złagodzenie nerfa dla broni palnej.

Offline KripsuPL

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #2738 dnia: Września 01, 2015, 21:18:02 »
    Dla mnie broń palna jest dziwnie niecelna. Ostatnio pograłem wiecej oficerem ottomańskim i najlepszy łuk (w moim odczuciu) jest celniejszy niż większość broni palnej w grze. Nie liczmy oczywiście snajpy, ale ona ma tak duży czas przeładowania, że przestało się opłacać ją brać :/ moglibyście dać snajpie z 33 speeda do przeładowania, żeby była jak pozostałe, ale celniejsza. I tak jest najdroższa, to niech jest też najlepsza.
    Nie rozumiem czemu bronie z przebiciem są teraz droższe. Take akrebuzy za 1000 + zazwyczaj są we wszystkim gorsze od muszkietów które są tańsze, a tego przebicia i tak się zazwyczaj nie używa :/ lepiej było w starej wersji, jak było można wybrać, czy sie woli celny muszkiet, czy niecelny akrebuz z przebiciem.

Co do walk na mele to apeluję po raz kolejny : Weźcie naprawcie te berdysze ;-; bo jak biorę ruskiego pajkmena to płaczę bardzo ;-; ten berdysz jest takim gunvem, że 3/4 graczy które ogarnia choć ociupek zajebie Cię byle szablą bo to za wolne, niezbalansowane, a nawet jak już rypniesz to często BEZ PUCHY schodzą na 2-3 hity. Na strzała to jak trafisz z zamachu w głowę, ale to trafia się tak rzadko z tą prędkością, że jest to wręcz niewykonalne w jakimś duelu czy otwartej walce, działa to tylko jako jakiś backstab.

Broń jest dobra. Szabelki polskie, te hajduka mogłyby mieć z +2dmg i te dobre szabelki mogłyby też miec +2. Większość broni jest naprawdę dobra. Rapier ma dobre pchnięcie, szabla dobrze tnie, noże są szybie i krótkie, piki mają pierdolnięcie i są słusznie wolne, siekierki są krótkie i mają spory dmg, a te które nigdzie się nie liczą to zazwyczaj przynajmniej są spamerskie.

Jest kilka broni do poprawy, ale błagam, oddajcie nam stare berdysze, może były troszkę (bardzo...) zbyt OP, ale to czyniło rosję grywalną :/ strzelcy z gunvem a nie muszkietem przynajmniej berdysz mieli, a teraz ? Byle szabla, Ba ! Nawet nożyk jest często lepszy... ja tam bym dał wszystkim +10 dmg i tak +10 speeda :/ przynajmniej. Mogą być w sumie drogie. Np 1200 za ten najlepszy. Wtedy byłby wybór pucha, a 1hit 1 kill :)

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2739 dnia: Września 01, 2015, 22:18:17 »
    Berdysze są takie jakie powinny być. Gdyby się dało nimi pchać to byłyby znowu bardzo mocne

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2740 dnia: Września 01, 2015, 23:01:04 »
    Berdysze powinny być wolne, przecież to jest pierońskie żelastwo na grubym drągu. Ja lubię takie wolne bronie, bo się fajnie chamberuje. Nie wiem jak z dmg, imho tu jest problem taki, że chyba nie da się oddać w grze tego, że z wymachu powinien być one-hit, a w innym przypadku dmg powinien lecieć ostro w dół.
    No ale to z perspektywy gracza Vikingra, gdzie długimi toporami nie można było w ogóle blokować... że niby realistycznie, cóż...

Fajne te nowe opisy jednostek zrobiliście, wreszcie wiem, co kto ma, choć i tak dalej nie ogarniam tych wszystkich broni palnych. Fajnie jakieś proste wskaźniki jednostek byłoby dodać(w czym jest mocna a w czym nie) i może jakieś znaczniki, które jednostki są historycznie reprezentatywne dla frakcji/domyślne do grania - to tak dla noobów jak ja.
    A mundurki z kołnierzami koronkowymi to w ogóle poezja. :P

Offline Wachmistrz_BambooPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #2741 dnia: Września 01, 2015, 23:18:34 »
    Uważam,że  ciężkie  topory inżynierów są ciut za szybkie teraz w porównaniu do berdyszy, moze zmniejszyć ich szybkośc np do 84.
    Błędy,bugi chyba: dragon może kopać okopy w siodle, coś się dzieje czasami z granatami,  zapalone często po ich wyrzuceniu symboliczną literką"G" albo w ogóle nie eksplodują lub eksplodują w bardzo bardzo długim odstępie czasowym. Na koniec, nadal można wykonywać kosze dosłownie wszyskim.

Offline Muzg

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    « Odpowiedź #2742 dnia: Września 02, 2015, 06:41:35 »
    Ja jeszcze dodam, że hakkapelitowy morion jest dwa razy droższy od normalnego a mają takie same staty.
    Ostatnio pograłem wiecej oficerem ottomańskim i najlepszy łuk (w moim odczuciu) jest celniejszy niż większość broni palnej w grze.
    Azabi - to dopiero są snajperzy.
    - Muzgu co będziemy robić dziś w nocy?
    - To samo co zawsze, spróbujemy przejąć władze nad Delugem!

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #2743 dnia: Września 02, 2015, 11:02:19 »
    Ja jeszcze dodam, że hakkapelitowy morion jest dwa razy droższy od normalnego a mają takie same staty.Azabi - to dopiero są snajperzy.

Chcesz być piękny to płać :)
    (click to show/hide)

Offline Czeremis

• Użytkownik
    • Piwa: 81
    « Odpowiedź #2744 dnia: Września 02, 2015, 12:32:42 »
    A to ja jeszcze wspomnę kwestię cen broni palnej

Long hunting arquebus with rifled barrel - obrażenia niemal identyczne jak każdy muszkiet, celność 59, podczas gdy zwykłe muszkiety mają po 60, 61, przeładowanie 29, muszkiety też mają koło 30. Szansa na niewypał 3%, penetracja, ok, to na plus. Cena? 1456, prawie 2 razy więcej niż przeciętny muszkiet, chociażby ciężki lontowy, który też ma penetrację. Pytanie więc po kiego grzyba aż tyle przepłacać za super arkebuz, kiedy zwykły muszkiet mu dorównuje a jest sporo tańszy. Moja propozycja to po pierwsze zwiększyć celność tego arkebuza, skoro z nazwy jest bronią myśliwską, precyzyjną, bo gwintowaną - może i nawet do 70, a cenę zmniejszyć tak do powiedzmy 1200. A szybkostrzelność wtedy mu można też odrobinkę znerfić. To i tak będzie rarytas, bo mało jednostek go w ogóle posiada.

Teraz o pistoletach kawalerii
    Po pierwsze zgłaszam dyskryminację Szwedów i Moskali, ich rajtarzy w ogóle nie mają ciężkich pistoletów, a taki zwykły, niezapuszkowany polski już na przykład tak : |
    Dalej, jak tak patrzę na ceny pistoletów, to jest lepiej niż w poprzedniej wersji, bo ten darmowy jest rzeczywiście mocno znerfiony, ale... wciąż wydaje mi się, że tylko na tych darmowych opłaca się grać, bo każdy kolejny jest po prostu strasznie drogi. Statyki do porównania, kolejno: cena, obrażenia, celność, przeładowanie:
    Old wheellock: 0 - 63 - 29 - 36
    wheellock: 579 - 70 - 32 - 40
    long: 654 - 74 - 35 - 38
    double: 837 - 69 - 29 -28
    heavy: 845 - 78 - 28 - 46

Od 0 do 579 to jest na tyle spory przeskok, że już nie ma sensu tego zwykłego kupować, jak już się uzbiera sporo kasy to prędzej ten długolufowy albo ciężki, które swoją drogą też chyba zbyt drogie są. Bo jeżeli już stać cię na wydanie 579zł na trochę lepszy pistolet, to raczej wolisz dołożyć niecałą stówkę i mieć już naprawdę dobry. Sugerowałbym, żeby ten zwykły dać za jakieś 300 (wtedy może ktoś na starcie będzie jednak brał coś innego niż 2 darmowe), długolufowy za 500, a ciężki/dwulufowy za 800 może zostać, one akurat są warte swojej ceny ;)  Wtedy by były jakieś sensowne schodki, a nie wielka przepaść.
    Vid Breitenfeld vi togo Pappenheim i vår famn;
    vi skrefvo på Kronenbergs brynja vårt namn;
    vi svedde grått skägg för Tilly vid Lech;
    vi blödde med kungsblod vid Lützens häck.