Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380385 razy)

Opis tematu:

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    to że jak miały staty z 0.8 to nikt tego nie brał i nie było problemu

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline Dawry

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    Wiele osób brało berdysze w 0.8 jednak do walki wręcz zmieniali na jednoręczną. W 0.8 Berdysz służył głównie do odstraszania cav. Przynajmniej jak ja to zaobserwowałem. Teraz ludzie latają i bez piki i bez jednoręcznej.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Dzień dobry. Chciałbym zgłosić parę rzeczy,które według mnie powinno być zmienione:
    Na wstępie dzięki za taki duży wpis jest w czym wybierać, ale muszę stanąć w swojej obronie przy kilku rzeczach ;)

- oczywiście szable powinny posiadać więcej obrażeń (szczególnie szabla husarska).
    Ale dlaczego akurat husarska? ;) Tylko nie piszcie, bo... bo husarska.
    Husarska ma dość dobre parametry, jest bardzo szybka i chyba najbardziej uniwersalna ze wszystkich szabel.

- szable  powinny zadawać więcej obrażeń siecznych,  a mniej obrażeń kłutych w porównaniu z mieczami, rapierami, pałaszami itd. Zaś u tych mieczy, rapierów i pałaszy wszystko odwrotnie.
    Pałasz to broń do mocnych uderzeń, szczególnie z góry z konia, ale tego nie da się dobrze odwzorować w WB. Zasada jak przy mieczu, masywne ostrze zadaje obrażenia za sprawą impetu nie jakiejś finezji w budowie ostrza. Obrażenia kłute, to już zależy od ostrza co jest uwzględnione z modzie. Niektóre pałasze mają dość tępe ostrze, ale dzięki temu masywniejszą głownię.
    Szabla, to znowu bardzo często mniej masywne zagięte ostrze. Ogólnie szablą łatwiej się blokowało ataki ze względu na zagięcie(tego nie da się odwzorować).

Dlatego też, pałasze zadają większe obrażenia cięte i kłute(nie wszystkie), są też przeważnie dłuższe.
    Szable są szybsze ze względu na zagięcie ostrza i dlatego że ogólnie jest to krótsza broń.
    Do tego dochodzą małe bonusy z posiadania takich składowych jak paluch, rissoto czy inne ustrojstwa.
    Szybkość broni zależna jest od jej długości i szerokości, oraz dodatkowych elementów jw.
    Obrażenia z szerokości i dodatkowych elementów, pchnięcia z budowy ostrza.

Tak więc nie da się po po prostu powiedzieć że szable powinny być takie a pałasze takie ;)

- nie rozumiem tego, że buty husarskie kosztują 187 ,a szabla podajże u azabów 100 z groszami (chyba ,że buty są wykonane z jedwabiu i  zawierają kamienie szlachetne w takim razie przepraszam).
    Jak możesz porównywać masową szablę dla mięsa armatniego z butami dla szlachcica ? :P

- często na serwerze jest limit do 1700, gracz wybierający jednostkę husarską za tę kwotę może jedynie kupić konia bojowego i najlepszą kopię. Zaś u rajtara niemieckiego prawie wszystko.
    - najlepsza zbroja husarska kosztuje 1200 z groszami, gdy u rajtara niemieckiego zbroja z tymi samymi punktami obrony jedynie 800 z groszami (zbroja husarska powinna mieć w takim razie nieco więcej punktów obrony)
    To jest na pewno do jakiejś korekty, ale najpierw zastanówmy się.
    Porównujemy zbroję husarską, która mimo swojej wyśmienitości nie chroniła pleców, wiadomo husarz nie ucieka(przeważnie) i nie jest to potrzebne. Mimo to jest zdobiona. Za to napierśnik z naplecznikiem, chroni to co najważniejsze ,która powinna mieć więcej punktów obrony?

Granicę w cenie można spróbować jakoś zmniejszyć. Wiem że zachodniacy w tej chwili mogą ubrać jednostki pancerne dość łatwo. Trudniej niż husaria.
    Można dodać jakąś karę w cenie za to że pancerze poprostu nie były już tam mode jak u husarii i granica jakoś się zniweluje.

- w sprawie broni drzewcowej (pik i alhspiess) z różnymi możliwościami ataku, jeśli już mają zostać, to powinny być wolniejsze.
    Raczej powinny zostać, podobno da się "fechtować" krótszymi drzewcami. Może trzeba się zastanowić które powinny mieć taką możliwość? Może tylko najkrótsze?

- wspaniałe berdysze są nadal za szybkie, gdy w porównaniu topór inżyniera jest strasznie wolny.
    - kosze uważam ,żeby wykonywali je inżynierowie z toporkami lub łopatami no i gracze ,którzy posiadają szpadle,łopaty itd.
    Te rzeczy są do poprawki.

- nie zauważyłem też, by u polskich kozaków ceny kałkanów  jakoś się różniły (choć różnią się wytrzymałością).
    Do poprawki.

- łuki powinny mieć większy zasięg i nieco lepszą celność (głównie u polskiej kawalerii i u odyńców).
    Z zasięgiem można powalczyć. Celność można zmienić kosztem szybkości inaczej nie będą chcieli z Wami grać zachodniacy ;).
    To w nawiasie przemilczę.

- strzały po zderzeniu się z materią puchy, często znikają, są jakby pochłonięte przez czarną dziurę.
    Założyłem że napierśnik jest nie do przebicia z łuku, tzn jest szansa ale mała. Za to na puchy są rzutki.

- piechota powinna mieć też czekany i nadziaki, przecież to  głownie oni wykonywali wszelkiego rodzaju konstrukcje ,a nie konnica (chodzi głównie o niemiecką piechotę).
    Masło maślane. Nie wiem o co chodzi.
    Nadziak to broń, tak samo czekan, do prac używano radło(u nas jest łopata) i toporka.
    Możliwe że jakaś piechota nie dostała dostępu do łopat, ale oczywiście powinna mieć jako opcja, jeśli tak to dajcie znać.

- rapier jest rapierem ,a nie koncerzem, na dodatek często dłuższym(128!!!!!), szybszym, tańszym, mogącym blokować i zadawać więcej obrażeń. Patrząc drogą ewolucji to husaria powinna mieć rapiery, bo są lepsze i tańsze.
    Koncerzem powinno dać się przebić pancerz do tego służył, a rapierem nie. Z tego co testowałem to działa. Ogólnie niczego tutaj nie wymyśliliśmy, tak po prostu było.

- te długie miecze, pałasze i rapiery powinny mieć maksymalnie 108-110 długości,ale jak już mają te 120 czy 128 to powinny być wolniejsze (waga, opór powietrza).
    Hmmm... powinny mieć, bo?
    Wymiarów nie brałem z głowy, także...

- przerażają mnie możliwości niemieckiego rajtara. Może on kupić dwa pistolety dwulufowe, najdłuższy miecz, mocnego konia i na dodatek zbroję z tymi samymi punktami obrony co husarska taniej!!. Prawie nie ma limitu na niemiecką rajtarię i na razie to na The Deluge rządzi rajtar ,a nie husarz.
    - powinny być w jakiś sposób ograniczone te dwulufowe pistolety( jeden pistolet na gracza).
    Jak pisałem to przemyślenia, szczególnie te pancerze w ogóle u zachodniaków. Pistolet dwulufowy raczej powinien być jeden na gracza. Jest raczej słaby moim zdaniem, ale w boju pewnie daje duże możliwości. Ewentualnie jakaś zaporowa cena(myślałem że dałem dość dużą cenę...).
    Limit będzie do sprawdzenia.

- nadal uważam ,że jest za dużo armor block.
    Wczoraj grałem i dało się powalczyć z trzema halabardnikami z puszkach umorusanym tatarem...
    Ktoś jeszcze tak uważa?

- podczas wybierania jednostki, na ikonach często nie widać części uzbrojenia u : sapihów, pomiestnych, pikinierów, chorążych i generałów u moskali, a także u wojewody. Chyba u niemieckiego lub szwedzkiego muszkietera najemnego, gracz nosi pelerynę niewidkę.
    Do poprawki.
    Nie jestem historykiem, jeśli takie rzeczy były w naszym kraju to ok nie będę się kłócił. No ,ale jako gracz widzę ,że nie jest pod tym względem dobrze. Teraz podziękowania wszystkim, którzy tworzą zbroje, ekwipunek, animacje, bo bez was jak wiadomo The Deluge by nie istniał!!! Pozdrawiam!!! BÓG HONOR OJCZYZNA!!!! (przepraszam za wszelkiego rodzaju błędy interpunkcyjne, składniowe itd.:( ).
    Dzięki za post i z Bogiem ;).

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Założyłem że napierśnik jest nie do przebicia z łuku, tzn jest szansa ale mała.

Tak teraz do mnie dotarło... dlaczego nie zrobiliśmy systemu różnych obszarów trafienia? :) Taka puszka powinna dość skutecznie zatrzymywać strzały, ale już trafienie np. w rękę powinno być inaczej traktowane.

Offline SpajderChrum

• Morderca Macior z Moczar
    • Użytkownik
    • Piwa: 32
    Z taką celnością łuku to ciężko trafić w zbitą grupę chłopów z 10 metrów, a co dopiero trafiać komuś w dłoń xD

Offline Wachmistrz_BambooPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Jak możesz porównywać masową szablę dla mięsa armatniego z butami dla szlachcica ? :P

Przepraszam ,nie zauważyłem,że ceny obuwia husarzy uległy zmianie. Nie mam do tego już pytań.
    Masło maślane. Nie wiem o co chodzi.
    Nadziak to broń, tak samo czekan, do prac używano radło(u nas jest łopata) i toporka.
    Możliwe że jakaś piechota nie dostała dostępu do łopat, ale oczywiście powinna mieć jako opcja, jeśli tak to dajcie znać.
    Z tym masłem maślanym, na razie piechota niemiecka nie ma ani czekanów, ani nadziaków czy też łopat. Piechota nie ma skutecznej broni przeciwko puszkom.

Dziękuję za wyjaśnienie reszty.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Ale to by była dyskryminacja jakby ChW na swoją broń dostałą buffa a Hakkapelici debuffa na swoją. ;_;

Jak koncerze RW nerfili to nikt nie oponował ;_;
    (click to show/hide)

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    Moim zdaniem itemy w DLG mają jeden zasadniczy problem. Patrząc na native, początkowa kwota wynosi zwykle 1000 golda, pozwala to na kupienie absolutnego minimum. Aby kupić najlepsze pancerze/konie gracz musi naprawdę być jednym z najlepszych na serverze. Grając w Deluge w ogóle nie czuję problemu braku pieniędzy, chyba, że gram husarią. Jako ciężki kirasjer kupuję sobie cały najlepszy pancerz, mam do tego dwa darmowe pistolety (czego, chwała Bogu, nie ma husaria), lepszą szablę albo podnoszę, albo kupuję w następnej rundzie, jak przeżyję.
    Bardzo dobrze by było, gdybyście tak podnieśli ceny ekwipunku, aby najlepszy towar był tylko dla tych, co już trochę pozabijają, tak jak to jest już teraz w przypadku husarii. Bo w chwili obecnej pieniądze w przypadku większości klas zwyczajnie nie są dużym zmartwieniem.

Offline Rivet

• Użytkownik
    Uwaga teraz przemówię głosem ludu w sprawie, o której pisałem już przy wyjściu wersji 0.8. Mianowicie chodzi o strzelanie z siodła.

Od wersji 0.8 Deluge zaczyna przypominać niestety(broń Borze) dzikie pola(tfu). Tak przepraszam za obrazę ale takie rzeczy trzeba nazywać po imieniu.
    Moje przepowiednia dotycząca broni palnej spełniają się i to z podwójną siłą.

Zacznijmy od tego że.

Broń biała:
    Jakieś herezje które zostały wprowadzone do szabel itp. rozdupiły całkowicie balans pomiędzy cav a piechotą. Kawaleria do dyspozycji zawsze ma najsilniejszą broń czyli nadziaki albo jakiś miecz który ma więcej obrażeń niż pozostałe, do tego świetny zasięg. Deklasuje to wszystko z znacznym stopniu.

Konie
    Ciągłe wypadanie broni z ręki gdy uderza się w konia naprawdę nie pomaga.

Puszki
    O panie tutaj to daliście czadu. Przez to że w frakcjach które mają broń palną za darmo. Rajtarzy/Kirasjeczy są w stanie bezproblemowo się okupić
    i wtedy hulaj dusza piekła nie ma. Oczywiste jak kawalerzysta straci konia to Terminator przy nim to stary piernik. Armor bloki czynią go maszyna do zabijania. Armor bloki dotyczą oczywiście tych nieszczęsnych mieczy po nefrie, które są nieskuteczne.

a wiec stają na przeciw siebie op Konny vs Piechur. Co z tego wynika ? Konny nawet nie musi używać bloków bo zarżnie piechociarza, bezproblemowo.
    Dlatego ludzie uzbrajają się w czekany, nadziak albo te takie małe szable co mają 30 dmgi i dopiero teraz mają szansę. ( co dobija się potem na walce piech vs koń)

Broń palna
    Tu to są jaja dopiero. Bardzo celne i w dużej ilości do tego za darmo. Już o tym pisałem więc tutaj podam skrót. Bandolet + pistolet = OP. Grając dnia 11 maja konnym puszkowym, na serverach z randomami przeraziłem się jego skutecznością na polu walki. Nikt nic nie mógł mi zrobić. Ze strzelanie z konia, to zanim wyciągnąłem miecz, miałem już 2 kille często 1 kill. Broń palna jest niedorzeczna.

Oczywiście jak konni są bardzo blisko siebie to śmierć od kuli jest bardzo wysoko prawdopodobna ale chciałbym żeby te strzały z pewnej odległości były mniej celne. Ponieważ jak się to połączy z zbugowanym ładowaniem na koniu to jest się większym zagrożeniem niż muszkieter.

Podam kilka propozycji, które możesz wziąć pod uwagę.

- Osłabienie celności broni palnej podczas jazdy / osłabienie ogólne celności
    - Usunięcie możliwości ładowania na koniu / wydłużenie czasu ładowania / usunięcie możliwości przeładowywania jadąc
    (tutaj jest jakiś dziwny bug. Podczas jazdy jak chce przeładować bandolet to nie wiadomo co się dzieje potem jak się zatrzymam to przeładowuje  migiem.
    - broń palna nie jest już darmowa  / tylko pistolety są darmowe

coś mi jeszcze wpadnie to napiszę

jak nie chcesz ruszać rzutek to przynajmniej zmniejsz ich ilość. Naprawdę ludzie będą ci za to wdzięczni.
    « Ostatnia zmiana: Maja 12, 2015, 12:16:37 wysłana przez Rivet »

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline SpajderChrum

• Morderca Macior z Moczar
    • Użytkownik
    • Piwa: 32
    jak nie chcesz ruszać rzutek to przynajmniej zmniejsz ich ilość. Naprawdę ludzie będą ci za to wdzięczni.

Chcesz zabrać tatarom jedyną broń którą mogą zrobić cokolwiek? loooooool przecież i tak ciężko z tego trafić jak nie jesteś 2 metrów od celu.
    Z tego moda powoli robi się NW V.2

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Problem w tym, że rzutki w obecnej ilości są trochę OP. Jak raz wzięliśmy ekipą trzech-czterech po 8 rzutek to wygrywaliśmy rundę za rundą i ani muszkieterzy, ani pikinierzy ani też rajtarzy nie mogli nam po prostu nic zrobić. A byliśmy pieszo, bo konie są zbyt mainstreamowe.

Offline Rivet

• Użytkownik
    Rzutki to jedna z najcelniejszych broni w Deluge tak samo jak noże. W porównaniu do łuku to super celne. Najlepiej było by 3 w paczce(tych najlepszych) albo tylko 1 paczka do kupienia.

Offline Hendryk

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    Jeszcze jedna rzecza odnosnie rzutek jest, ze je mozna podniesc i to daje niemal nieograniczona ilosc ammo.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Chcesz zabrać tatarom jedyną broń którą mogą zrobić cokolwiek? loooooool przecież i tak ciężko z tego trafić jak nie jesteś 2 metrów od celu.
    Nie zgodzę się z tym. W czystego Warbanda jakimś pro graczem nie jestem, z oszczepami idzie mi prawdę mówiąc nawet dobrze, ale w Deludżu rzutki są IMO przesadzone. Łatwiej trafić mi nimi niż w czystym WB, tak samo preferuję je od muszkietów i łuków. Proponuję nieznacznie zmniejszyć ilość w jednej paczce.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Jeśli szable nadal będą odbijały się tak od puszek to albo w ogóle ich nie powinno być, albo powinien powstać klawisz "suicide". Jeśli walczy się szabelką przeciwko puszcze można byłoby kliknąć ten klawisz i zaoszczędziłoby się trochę na czasie i nerwach:P

Podobnie wygląda sprawa z bronią strzelecką. Zaczęło to przypominać Dzikie Pola, wszyscy nagle nauczyli się pięknie strzelać. Tylko, że trafienie 3-4 osób w rundzie z dystansu nie sprawia już takiej przyjemności jak ustrzelenie jednej w poprzednich wersjach. Już nie mówiąc o tym, że więcej osób teraz ginie od kul a nie tak jak było wcześniej-walki. Tutaj wróciłbym do tego co było w wersji 0.8. Bardzo celne bronie, puszki, możliwość wzięcia najczęściej dwóch pistoletów u najmocniejszych jednostek z puszkami czyni grę w dużej mierze niegrywalną.

W tym rzecz, że oszczepy nie powinny być bronią, która decyduje o wygranej. Obecnie tylko to ma do zaoferowania chanat. Łuki są tak niecelne, że praktycznie nikt nimi nie gra.
    « Ostatnia zmiana: Maja 12, 2015, 15:09:44 wysłana przez Oktawian »