Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380302 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2415 dnia: Kwietnia 21, 2015, 18:16:46 »

-Pikami da się blokować tylko najkrótszymi, bo ogólnie można to robić. Założyłem że postać w grze ma około 1,7 metra i pod to dopasowałem piki maksymalnie 5,5 metra. Dłuższych nie było i nie wszystkie nacje mają te najdłuższe.

No tak tylko że z tego co zauważyłem to aktualnie najdłuższe piki mają 4m i gdyby w Deludżu były te piki z poprzedniej wersji (5,5m) no to wszystko z pikami byłoby już cacy. :)
    Co do pikinierów niemieckich to jest możliwość aby dać mu jakąś puszkę i ewentualnie burgonety/cabasscety?
    Proponuję dodatkowo zwiększyć cenę płyt do jakiś 1500 sztuk złota.
    Z blokującymi pikami jest taki problem że są zbyt spamerskie i można nimi wykonać 4 taki (a najgorszy to już jest ten Ahlspiess). :P
    I czy można wprowadzić do puli randomowych ubranek więcej wariantów kolorów?
    Mam jeszcze taką swoją dziką fantazję by dodać pióra do szyszaków, morionów,cabasscetów etc.

EDIT: piki się zbyt często łamią, podczas duelu na piki złamałem sobie na głowie przeciwnika pikę po jednym uderzeniu...
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 21, 2015, 19:08:36 wysłana przez ManGo »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2416 dnia: Kwietnia 21, 2015, 18:35:04 »
    Z 24 obrażeniami od pchnięcia i tak będą gorsze od innych (szczególnie tych zbuffowanych)

Jak sie umie to i widłami ludzi pociśniesz, szczególnie mordercze są na koniu :D
    (click to show/hide)

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #2417 dnia: Kwietnia 21, 2015, 19:31:01 »
    Husaria to czerwone sukna, inne kolory pozostaną dla potrzeb klanów lub konkretnych osób.

to akurat dobry pomysł

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2418 dnia: Kwietnia 22, 2015, 19:29:59 »
    No tak tylko że z tego co zauważyłem to aktualnie najdłuższe piki mają 4m i gdyby w Deludżu były te piki z poprzedniej wersji (5,5m) no to wszystko z pikami byłoby już cacy. :)
    Co do pikinierów niemieckich to jest możliwość aby dać mu jakąś puszkę i ewentualnie burgonety/cabasscety?
    Proponuję dodatkowo zwiększyć cenę płyt do jakiś 1500 sztuk złota.
    Z blokującymi pikami jest taki problem że są zbyt spamerskie i można nimi wykonać 4 taki (a najgorszy to już jest ten Ahlspiess). :P
    I czy można wprowadzić do puli randomowych ubranek więcej wariantów kolorów?
    Mam jeszcze taką swoją dziką fantazję by dodać pióra do szyszaków, morionów,cabasscetów etc.

EDIT: piki się zbyt często łamią, podczas duelu na piki złamałem sobie na głowie przeciwnika pikę po jednym uderzeniu...
    A przepraszam najdłuższe to 5 metrów, zdaje się że powinny być dostępne dla HRE i Moskwy, jeśli nie są to wkradł się jakiś babol.

HRE być może będzie miała dostęp do jakiegoś pancerza, do hełmów prawie na pewno.

Z cenami pancerzy jest taki problem że musiałbym wszystko podnieść do góry, wiem że akurat przy pikinierach nie ma na co wydać kasy i pewnie można szaleć z bronią. Może lepszym rozwiązaniem będzie zmniejszenie kasy na serwerze do 1000. Musiałbym tylko sobie sprawdzić co można za to kupić w pierwszej rundzie.

Blokujące piki nieco osłabiłem, zobaczymy jak wyjdzie w praniu.

Kolorystyka ubrań jest narzucona dla frakcji z góry. Istnieje jednak pewna możliwość, ale o tym kiedy indziej.

Pióra z założenia miały być, ale zbrakło czasu...

Zanim coś zrobię z łamaniem pik, trzeba przetestować zmiany po kolejnym pathu.

Z innej beczki, uporządkowałem dostępną broń palną długą dla piechoty i oto wynik(pierwszy=startowy):
    • Muszkieter RON: Stary muszkiet lontowy; Muszkiet lontowy; Lekki muszkiet lontowy
    • Dragon RON: Lekki muszkiet lontowy; Petrynał kołowy; Muszkiet kołowy; Muszkiet Snaphance
    • Hajduk RON: Arkebuz lontowy; Lekki muszkiet; Arkebuz kołowy; Arkebuz snaphance
    • Pogranicznik HRE: Arkebuz lontowy; Lekki muszkiet; Arkebuz kołowy; Arkebuz snaphance
    • Muszkieter HRE: Stary muszkiet lontowy; Muszkiet lontowy; Lekki muszkiet lontowy; Ciężki muszkiet lontowy
    • Dragon HRE: Lekki muszkiet lontowy; Petrynał kołowy; Muszkiet kołowy; Muszkiet Snaphance; Muszkiet lontowo kołowy
    • Dragon SE: Lekki muszkiet lontowy; Petrynał kołowy; Muszkiet kołowy; Muszkiet Snaphance; Muszkiet snaphance gwintowany
    • Muszkieter SE: Stary muszkiet lontowy; Muszkiet lontowy; Lekki muszkiet lontowy
    • Muszkieter Najemny SE: Stary muszkiet lontowy; Muszkiet lontowy; Muszkiet Snaphance; Ciężki muszkiet lontowy
    • Strzelec RUS: Stary muszkiet lontowy; Muszkiet lontowy; Ciężkimuszkiet lontowy
    • Dragon RUS: Lekki muszkiet lontowy; Petrynał kołowy; Muszkiet kołowy; Muszkiet Snaphance; Arkebuz kołowy gwintowany
    • Muszkieter RUS: Stary muszkiet lontowy; Muszkiet lontowy; Lekki muszkiet lontowy
    • Janczar OTTO: Strzelba lontowa; Muszkiet lontowy; Strzelba skałkowa; Muszkiet skałkowy
    • Tufekczi OTTO: Muszkiet kołowy; Petrynał kołowy; Arkebuz kołowy gwintowany

Offline Rivet

• Użytkownik
    Czy można zrobić z tą ciągle wypadającą bronią z ręki gdy uderza się konnego ? Pchnięcie w ogóle nie ma sensu nawet gdy wykonujesz je w stonę jeźdźca.

Jak wygląda sprawa z kolorkami dla husarii i kiedy można spodziewać się nowych koni, siodeł etc. ?

z tego co zauważyłem to dalej niektórymi pikami można atakować na lewo i prawo jak cepem :D

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline JakubII

• Użytkownik
    • Piwa: 11
      • 9
    Może dobrym pomysłem było by zniesienie randomowości strojów, a zwłaszcza kapeluszy. Poprzednie wersje dawały dużą swobodę co do wyboru stroju, a w 0.9 połowa ubrań jest losowa. W 0.8 na przykład kiedy chciałem ubrać czarne buty to ubierałem czarne buty albo jak chciałem kapelusz z piórem, to brałem kapelusz z piórem :/ Brakuje mi tego w 0.9.
    (click to show/hide)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Popieram. Idea ekwipunku, które nie jest zagracone jest szlachetna, ale z drugiej strony każdy chciałby mieć swój własny wygląd, a nie to, co gra wylosuje. ;)

Offline Wachmistrz_BambooPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Dzień dobry. Chciałbym zgłosić parę rzeczy,które według mnie powinno być zmienione:
    - oczywiście szable powinny posiadać więcej obrażeń (szczególnie szabla husarska).
    - szable  powinny zadawać więcej obrażeń siecznych,  a mniej obrażeń kłutych w porównaniu z mieczami, rapierami, pałaszami itd. Zaś u tych mieczy, rapierów i pałaszy wszystko odwrotnie.
    - nie rozumiem tego, że buty husarskie kosztują 187 ,a szabla podajże u azabów 100 z groszami (chyba ,że buty są wykonane z jedwabiu i  zawierają kamienie szlachetne w takim razie przepraszam).
    - często na serwerze jest limit do 1700, gracz wybierający jednostkę husarską za tę kwotę może jedynie kupić konia bojowego i najlepszą kopię. Zaś u rajtara niemieckiego prawie wszystko.
    - najlepsza zbroja husarska kosztuje 1200 z groszami, gdy u rajtara niemieckiego zbroja z tymi samymi punktami obrony jedynie 800 z groszami (zbroja husarska powinna mieć w takim razie nieco więcej punktów obrony)
    - w sprawie broni drzewcowej (pik i alhspiess) z różnymi możliwościami ataku, jeśli już mają zostać, to powinny być wolniejsze.
    - wspaniałe berdysze są nadal za szybkie, gdy w porównaniu topór inżyniera jest strasznie wolny.
    - kosze uważam ,żeby wykonywali je inżynierowie z toporkami lub łopatami no i gracze ,którzy posiadają szpadle,łopaty itd.
    - nie zauważyłem też, by u polskich kozaków ceny kałkanów  jakoś się różniły (choć różnią się wytrzymałością).
    - łuki powinny mieć większy zasięg i nieco lepszą celność (głównie u polskiej kawalerii i u odyńców).
    - strzały po zderzeniu się z materią puchy, często znikają, są jakby pochłonięte przez czarną dziurę.
    - piechota powinna mieć też czekany i nadziaki, przecież to  głownie oni wykonywali wszelkiego rodzaju konstrukcje ,a nie konnica (chodzi głównie o niemiecką piechotę).
    - rapier jest rapierem ,a nie koncerzem, na dodatek często dłuższym(128!!!!!), szybszym, tańszym, mogącym blokować i zadawać więcej obrażeń. Patrząc drogą ewolucji to husaria powinna mieć rapiery, bo są lepsze i tańsze.
    - te długie miecze, pałasze i rapiery powinny mieć maksymalnie 108-110 długości,ale jak już mają te 120 czy 128 to powinny być wolniejsze (waga, opór powietrza).
    - przerażają mnie możliwości niemieckiego rajtara. Może on kupić dwa pistolety dwulufowe, najdłuższy miecz, mocnego konia i na dodatek zbroję z tymi samymi punktami obrony co husarska taniej!!. Prawie nie ma limitu na niemiecką rajtarię i na razie to na The Deluge rządzi rajtar ,a nie husarz.
    - powinny być w jakiś sposób ograniczone te dwulufowe pistolety( jeden pistolet na gracza).
    - nadal uważam ,że jest za dużo armor block.
    - podczas wybierania jednostki, na ikonach często nie widać części uzbrojenia u : sapihów, pomiestnych, pikinierów, chorążych i generałów u moskali, a także u wojewody. Chyba u niemieckiego lub szwedzkiego muszkietera najemnego, gracz nosi pelerynę niewidkę.
    Nie jestem historykiem, jeśli takie rzeczy były w naszym kraju to ok nie będę się kłócił. No ,ale jako gracz widzę ,że nie jest pod tym względem dobrze. Teraz podziękowania wszystkim, którzy tworzą zbroje, ekwipunek, animacje, bo bez was jak wiadomo The Deluge by nie istniał!!! Pozdrawiam!!! BÓG HONOR OJCZYZNA!!!! (przepraszam za wszelkiego rodzaju błędy interpunkcyjne, składniowe itd.:( ).

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Popieram. Idea ekwipunku, które nie jest zagracone jest szlachetna, ale z drugiej strony każdy chciałby mieć swój własny wygląd, a nie to, co gra wylosuje. ;)
    Da się zrobić. Tylko pamiętajcie że może być maksymalnie 5-6 itemów w danej "linni" w menu.

Wczoraj trochę pograłem i zdziwiłem się że Tatarów można pokonać zachodnią frakcją ;P. Może niektóre zmiany poszły w dobrą stronę...

Wracając do tematu. Wyszła nowa wersja, trochę pewnie już pograliście, więc słucham zażaleń i sugestii ;P.

Zostawmy na razie rzutki w spokoju i nie marnujmy na nie miejsca, będzie to poprawione.

Czy najlepsze pancerze są za mocne?

Czy piki powinny być podzielone na przebijające i "zwykłe"?

Na TW jest jakieś poruszenie odnoście celności broni, słucham Was co o tym myślicie. Najlepiej piszcie wszystko co Wam przychodzi do głowy.

To UP:
    Super, poczytam i odpiszę.

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    Jest jakaś szansa na powrót jednostki szkockiej w Szwecji ?
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline Dawry

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    Hmmm:
    -Miały być piki dłuższe niż 4m podczas gdy np. z polskiego pikiniera zniknęła pika 4m i zostały tylko 2,5-3,5m
    -To co napisał wyżej w swoim wywodzie Bamboo
    -To co zgłosiłem do bugtrackera mianowicie ubranka, broń, kapelusze u botów. Przykłady są w bugtrackerze.
    -Kilidż jest praktycznie bezużyteczna - 18 obrażeń ;x Zużyta szabla perska 31 pchnięcia 16 cięcia...
    -Podobnie z szablą walońską austriacką (i piechoty i kawalerii) 17 cięcia ;x
    -Wypadanie broni x)
    -Kapelusze lepsze dla Dragona, Rajtara i piechoty cudzoziemskiej w Polsce. Niezmiernie ucieszyłbym się jakby te jednostki dostały (jak już w bugtrackerze napisałem) kapelutki muszkietera niemieckiego u Kozaków.

To chyba wszystko + oczywiście coś tam dopisałem w bugtrackerze.

EDIT:
    Da się zrobić. Tylko pamiętajcie że może być maksymalnie 5-6 itemów w danej "linni" w menu.

W 0.83 było świetnie i myślę, że nikt nie miałby nic przeciwko powrotowi takiego wyboru eq. Pozdrawiam.

+jedna ostatnia ważna rzecz. Czy będzie kompatybilność z Dx7?
    « Ostatnia zmiana: Maja 11, 2015, 17:37:37 wysłana przez Dawar »

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    Celność broni dystansowych jest idealna :) jedynie co z broni dystansowych jest przegięte to ten jednoręczny bandolecik (zbyt duże obrażenia i szybkość ładowania), no i ewentualnie można by poprawić łuki. :P

Turboberdysz już nie jest OP, bardzo łatwo takiego delikwenta zaspamować lub ustrzelić.

Piki 5 metrowe miały powrócić jednak nie powróciły, chociaż dodało to nieco smaczku na evencie kiedy musieliśmy podchodzić do magazynu i zabierać 5 metrowe piki, dzielenie pik na przebijające daje pewne urozmaicenie do rozgrywki ale nijak ma się do rzeczywistości, chciałbym żeby powrócił pikinier z 0.8 kiedy jeszcze nie był wolną kluską z zbroją ważącą 50 kg, czy byłaby opcja dodania kirysu z osłoną nóg do pikiniera? :D

Największym problemem są piki którymi da się blokować i spamować wszystkimi atakami, oraz dziki Ashpielss.

Chciałbym również aby było więcej wariantów kolorów dla piechoty niemieckiej, oraz mam nadzieję że do hajduka węgierskiego w HRE i do chorwackiego kawalerzysty zostanie dodane nowe uzbrojenie i stroje. :)

Czekam z niecierpliwością na nowego patcha i mam nadzieję że nie skończy się na Niemcach jeżeli chodzi o frakcje zachodnie.

Offline Rivet

• Użytkownik
    Berdysze są dalej zbyt szybkie. jak idzie ci kilku chłopa z tym dziadostwem to jest ciężko.

Strzelanie z konia z broni palnej jest dalej zbyt celne. Celność całej broni palnej powinna zostać obniżone o np. 2 punkty.

Nie zmieniałbym celności łuku bo będą zbyt op ale, co ja tam wiem. Jak dostaną buffa to dla mnie bomba :) ChW to wykorzysta.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    Strzelanie z konia z broni palnej jest dalej zbyt celne. Celność całej broni palnej powinna zostać obniżone o np. 2 punkty.

Nie zmieniałbym celności łuku bo będą zbyt op ale, co ja tam wiem. Jak dostaną buffa to dla mnie bomba :) ChW to wykorzysta.
    Ale to by była dyskryminacja jakby ChW na swoją broń dostałą buffa a Hakkapelici debuffa na swoją. ;_;

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    "Berdysze są dalej zbyt szybkie. jak idzie ci kilku chłopa z tym dziadostwem to jest ciężko." co w tym dziwnego?
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ